reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2015

Witam!

U mnie wszystko dobrze, mdłości mniejsze, senność męcząca ale ogólnie ku lepszemu idzie :-)

Duże te Wasze dzieciaczki ok 5 cm to już kawał człowieka , gratuluję pomyślnych wizyt.

Madzialena ja trochę byłam w podobnej sytuacji w jakiej Ty jesteś. Jak zaszłam w pierwszą ciążę też nie było różowo ale mimo tego wszyscy wiedzieli o dziecku i to mi bardzo pomagało, ja na Twoim miejscu powiedziałbym wszystkim ważnym osobom bo to i tak niedługo wyjdzie na jaw a moze się okazać,że jak np koledzy Twojego chłopaka dowiedzą się to zaczną mu gratulować to i on sam zobaczy,ze to jest jednak powód do dumy. Moze jego myślenie się zmienić, on się boi ale może okazać się,że i jego rodzice ucieszą się z wnuka i będzie mu łatwiej przyzwyczaiść się do myśli o byciu tatą. On jeszcze nie dorósł do tej roli, musi się z tym oswoicz i nie skreślaj go tylko dlatego,ze teraz jest nieodpowiedzialny, to ojciec Twego dziecka.

reklama
Opisałam się i cały tekst poszedł się bujać, zniknął :eek:
Gosiunia- a masz jakieś wskazania, żeby robić te badania prenatalne? 400 zł to strasznie drogo! Ja usg miałam i teraz też będę mieć w ramach wizyty. Skoro nie ma podstaw, to po co robić te badania?
Madzialena- dziewczyny dobrze piszą, ciesz się ciążą ile możesz, skoro Twój chłopak nie chce, to nie znaczy, że i Ty masz wszystko ukrywać, zwłaszcza, że długo już nie naukrywasz ;-)
Malina- tak, l4 masz 100% płatne. Jeśli nie miałaś konkretnej kwoty co miesiąc, to jest to średnia z ostatnich 3 bodaj miesięcy

Niby taka ładna pogoda za oknem, a mi się już z rana nie chce nic :shocked2: mdłości po śniadaniu już się pojawiły, czyli do końca dnia będę z nimi walczyć. Jak tam wasza waga? Ruszyła już coś? Ja chyba pół kg przytyłam, albo to zatrzymana woda- okaże się za kilka dni :sorry:

Edit:
Agusiaczek- wejdz na suwaczek którejś z nas, stwórz własny ( tam jest instrukcja), skopiuj adres url, wejdź na swój profil, a dokładnie panel użytkownika, po lewej znajdź edytuj sygnaturę, w okienku edycji wklej adres i sprawdź czy jest ok wciskając podgląd sygnatury, jeśli się wyświetla to zapisz sygnaturę i tyle ;-)

Ostatnia edycja:
do L4 niestety liczy się średnią z ostatnich 12 miesięcy, jeśli nie pracowało się pełne 12 miesięcy to tyle ile się pracowało, minimum 3 miesiące, bo po 90 dniach opłacania składki nabywa się dopiero prawo do chorobowego, czyli jak któraś po podwyżkach ostatnio tak jak ja to na l4 dostanie mniej niż zarobi
malina nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie terminy do nefrologa nie są złe, tak półtorej miesiąca czekałam na 1 wizytę, więc zawsze możesz skoczyć do rodzinnego po skierowanie do nefrologa i zobaczyć, może akurat jakiś w miarę rozsądny termin wyłapiesz a przy okazji da Ci pewnie skierowanie na komplet badań oceniających funkcję nerek... ja jestem bardzo zadowolona z przyszpitalnej poradni gin-poł, jak mi wyszło z tymi żyłami od razu ginka dała mi skierowanie do szpitala, przyjęcia przez sor, więc komplet badań mi zrobili, tylko czasu troche szkoda, jeszcze nigdy nic o wyznaczonej godzinie nie załatwiłam, ale za te pare stów miesięcznie mogę posiedzieć trochę na doopie:-)

Gosiunia
gratuluję wizyty! ja pójdę na takie usg za 300 zł koło połowy ciąży, ale to dlatego, ze mam genetyczną chorobę nerek, normalnie bym tyle nie dawała, teraz robię zwykłe usg u lekarki prowadzącej gratis w ramach nfz, koniec końców co miesiąc składkę płacę...

Zu najważniejsze, ze jest dobrze, trzymam kciuki zeby tak zostało, też tak coś czuję, ze ta ciąża trudniejsza od poprzednich

ja póki co zrzuciłam ten kg co przytyłam i jestem na 0 z wagą sprzed ciąży:-) oby jak najdłuzej! coć i tak pewnie w 3 trymestrze przytyję tonę, takie życie, zwłaszcza, ze ruszać się za bardzo nie mogę bo mnie póżniej masakrycznie te nogi bolą, starość nie radość...

Jolka L4 czy to ciążowe czy z tytułu zwykłej choroby jest liczone na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających chorobę. W ciąży jest płatne 100 %.

Ewka- zlituj się z tą starością :-D mam w swoim otoczeniu kilka kobiet po 40, które dopieor się zastanawiają nad drugą ciążą
Olasec- tak, wiem, przepraszam za pomyłkę. Nie pamiętałam dobrze, więc dlatego napisałąm "bodaj", już mnie Ewka poprawiła :-p

Ostatnia edycja:
U mnie też dziś kiepsko, mdli, dreszcze i płakać chce nie wiadomo czemu :// nic mi nie smakuje, chwile mam na cos ochotę ale jak pomyśle że bede to jesc to bleee .... Ide wiec zaraz spać albo w literaki na kurniku pogram ;) żeby szybciej dzien zleciał.

reklama
Do góry