reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WRZESIEŃ!!!!

Hej hej

Asiu wylatujemy w czwartek o 6 rano czyli wyjazd z domu o 3:30 w środe w nocy ;-)
Wczoraj ostatnie zakupy.Kurcze same ciuchy dla Oliwki i chrześniaka Marka prawie całą walizke zajeły :baffled:
Zaraz się wezmę za prasowanie i układanie w walizkach rzeczy :tak:

Kurcze nie wesołą nocke miałyście.Biedna Jula,aż tak się załatwiła :-(
Przez to przedszkole co nie?

Jej ja mam nadzieje,że Oliwka,która w tym roku zaczeła zerówke nie będzie częstować moich chłopaków zarazkami.Choć to pewnie mało prawdopodobne by się nie zarazili.Jednak jak narazie Oliwka nie choruje :dry:

Kinuś ja tam często kupuje Antkowi numer za duże buty.:zawstydzona/y:
Gdzieś mówił jakiś pan ortopeda w telewizji,że jeden numer zaduże jak najbardziej mogą być.
A kamaszki na zimę? Jeśli tak to dolicz jeszcze,że gruba skarpeta dojdzie :sorry2:
Dobrze,że Hanelka poszła chętnie do przedszkola.Zuch dziewczyna :rofl2:
Kinuś co do szczepionki.przecież musiałaś zaszczepić bo to obowiązkowe. :sorry2:
Jolu jak Kordek?

Karioko wow no to ładne miałaś przeżycia na drodze :szok:
Skutecznie takie opowieści odwodzą mnie od robienia prawka :sorry2::laugh2::laugh2:
Ciesze się ,że Robercik poszedł ochoczo do przedszkola :laugh2::laugh2:

Martuś czyli to nie jest państwowe przedszkole :no: jak musicie płacić.:dry:
To w takim razie te panie,które przyszły do Ciebie chodziły i reklamowały przedszkole ;-)
Ale uwierz mi warto puścić Sandre. :tak:
Za dwa lata jak pójdzie do szkoły będzie miała już wprawe w porozumiewaniu się po angielsku ;-)

Ja niewiem już w końcu czy Wam mówiłam ( tyle tutaj wątków w których się udzielam) ale nie zjeżdzam jednak na stałe :sorry2:
Jakieś pół roku,rok to ostateczność :sorry2:

Aha.Kurier nie dojechał wczoraj :wściekła/y: będzie dziś lub jutro :baffled:

reklama
u mnie zmiany:baffled: Korduś oki a Dominika wstała z gorączką 38,9:szok:
a ja sie cieszyłam ze tak słodko dłougo śpi:zawstydzona/y: czopek zainstalowany :sorry2: ogląda niedźwiedzia w niebieskim domu:happy:

Kordian zasnąć nie chce bo za oknem trawe ścinają:dry:

Joasiu widzę że jesienne choróbska sie zaczynają:-( jak to napisałas życie:sorry2:

Kinuś Domcia ma ma 16,5 cm nosi 26 ale też 25 się mieści to zleży od kroju bucika i firmy bo tak samo jak w ciuchach miara mierze nie równa:sorry2: ale lepiej ciut wieksze lepiej i na skarpetę niz przymałae :tak:

Karioka mnie też wizyta w szkole czeka buuuu pierwsza wywiadówka w gimnazium:happy:
Brawa dla dzielnego Robercika:tak:

Aniu dorwac kuriera;-):-D przez kolano i po dupie :tak::-D
tyle miesięcy to i tak strasznie dłuuugo:szok: ale dacie rade:tak:

Hej...

Hanka mnie dzisiaj zaskoczyła :sorry2:. Jak po nią przyszłam przywitała mnie uśmiechnięta od ucha do ucha i ...w cudzej bluzce :-D. Wczoraj zostało wykorzystane ubranko zastępcze, bo Hania oblała się herbatą, a nowego Jacko zapomniał zabrać. Z początku myślałam, że Hanela znowuż coś na siebie wylała, ale okazało się , że tylko zafąflała sobie bluzkę :-D. Gile do pasa :sorry2:. Ciesze się , że Panie tak dbają o dzieciaczki; mogły pozwolić jej biegać w tej wilgotnej...choć z drugiej strony trudne to nie jest, gdy w grupie 4 :szok: osoby. Normalnie 2/3 przedszkola na chorobowym !!!

Hania po raz pierwszy nie chciała iść do domu, tylko kazała mi zaczekać , aż zje podwieczorek :tak:. Wróciła na salę i ze stoickim spokojem, siedząc przy stoliku z innymi dziećmi wrąbała 2 kanapki z dżemem, 1 z nutellą i jabłko. Ja siedziałam na ławeczce a ona konwersowała z niejakim...Bartkiem :sorry2:
Ja wiedziałam, że to tylko kwestia czasu :-D
Oglądałam też pracę zbiorową...Piękny regulamin grupy pszczółek malowany łapkami :happy:

Jola
, to choróbsko z Warszawy przewiało aż do Gdańska . Zdrówka dla Dominiki :tak:

Jeśli chodzi o rozmiar butka, to widze że Hanka mieści się w średniej bb.

Aniu ja czytałam, że bucik powinien być większy najlepiej o ok 5mm, ale nie więcej niż 12mm.
Dobrze, że twoja rozłąka z mężem nie będzie taka długa ;-). Trochę przyoszczędzicie i znowu będziecie razem :tak:

Karioka
, spróbuj sama jeździź, wtedy gdy na ulicach mniejsze korki :tak:.
Ja osobiście wolę jeździć sama, gdy nikt za mnie nie odciąga ręcznego :evil:

Martuś, Hania sie dopomina o zdjęcia urodzinowe :-)

Hej :-)

Asiu zdrowecxak dla Julci.
Co to za paskudztwo sie przyplatalo no.

Karioka ale masz napiety plan dnia ;-)

Anineczka pisze:
Martuś czyli to nie jest państwowe przedszkole :no: jak musicie płacić.:dry:
To w takim razie te panie,które przyszły do Ciebie chodziły i reklamowały przedszkole ;-)
Anineczko panie, ktore przyszly reklamowaly przeczkole darmowe nazywa sie ono Sure start. Przedszkole to jest otwarte codziennie, ale co dzinnie w innej czesci miasta tak zeby wszystkie dzieci mogly do niego chodzic. I codziennie jest to samo. Czyli zainteresowani chodza raz w tygodniu na 2h. Jest to przedszkole mamy i dzieci. Dzieci poznaja kolezanki/kolegow (razem dzieci bylo kolo 20), a mamy poznaja siebie nawzajem. Mozna tam przychodzic nawet z niemowlaczkami. Przychodza dzieci od urodzenia do 4 latek. Mozna sie tam dowiedziec pd pan prowadzacych, kiedy do przedszkola i jakiego, mozna tam dostac rozne aplikacje itp. Rozmawialam z pania prowadzaca i ona zapytala czy chcialabym mala poslac do przedszkola, czy nie zapytalam jak to wyglada i przedstawila mnie pani, ktora pracuje w tym platnym przedszkolu.

W tej samej placowce jest przedszkole, ktore sie nazywa Playgroup za niego sie placi 3f na dzien. Ale tylko za 2 albo 2,5h (ponoc tanio bo kolezanka zostawiala syna w przedszkolu , ktore jest w colagu i placila 3f za godzine, a zostawiala malego na caly dzien.) Jest to przedszkole dla samych dzieci. Mamy zaprowadzaja, zostawiaja i wracaja kolo poludnia po dzieciaczki. W grupie ma byc tylko 7 dzieci. Tylko nie wiem w jakim wieku sa dzieci. Nie zapytalam :sorry2:Nie wiem czy bedzie do niego chodzic bo nie wiem czy bedzie chciala beze mnie zostawac. A ja jej nie dam na sile. Jutro mamy isc z aplikacja i sie zobaczy jak to bedzie wygladalo wszystko ;-)

Kolejne przedszkole nazywa sie nursery. Do tego przedszkola zaczynaja chodzic dzieci od 3 roku zycia. Jest to przedszkole darmowe. W zaleznosci jakie przedszkole to inne godziny pobytu. W nuresry protestanckim tez 2 lub 2,5h dziennie. A w nursery katolickim 4,5h dziennie. Gdyby Sandra urodzila sie do konca sierpnia, to od 1 wrzesnia musialaby isc do tego przedszkola nursery jako juz do zerowki jak u nas, a za rok do primery school. Zostawalaby od 9 do 15. Ale, ze urodzila sie we wrzesniu to edukacje musi zaczac od wrzesnia 2009 (tak jakby zerowka w PL), a od wrzesnia 2010 do primery school. Oni tu dzieci posylaja polroczami. Jezeli chcialabym ja poslac do przedszkola nursery w tym roku to moze zaczac dopiero od grudnia albo od stycznia. Wczesniej sie nie da. No i nie wiadomo czy w tym czasie beda miejsca.

Tyle tego wszystkeigo tu maja ze trudno sie zorientowac. Wogole roznych szkol jest tu w cholere. Dlatego tez robia takie spotkania w tym sure start zeby sie wszystkiego dowiedziec ;-)

Ale sie napisalam o edukacji przedszkolnej ;-):-p:-)
Mam nadzieje, ze nie zagmatwalam i kapujecie co chcialam Wam napisac ;-)

Anineczka pisze:
Ale uwierz mi warto puścić Sandre. :tak:
Za dwa lata jak pójdzie do szkoły będzie miała już wprawe w porozumiewaniu się po angielsku ;-)
Wiem, wiem dlatego tez o tym mysle ;-):tak::-)

Anineczka pisze:
Ja niewiem już w końcu czy Wam mówiłam ( tyle tutaj wątków w których się udzielam) ale nie zjeżdzam jednak na stałe :sorry2:
Jakieś pół roku,rok to ostateczność :sorry2:
Czyli po tym okresie wracasz tu spowrotem :confused::confused:
Czyli jednak jeszcze mamy szanse na kawe sie umowic :-):-)

Jolu zdroweczka dla Dominisi :*:*

Kinus sa juz dawno w galerii :-):-):tak::tak::-):-)

Fajne takie malowanie lapkami :-):-)
Moja cora bardzo to lubi ;-):-)

To sie napisalam.
Wlasnie zaraz przychodza kolejni goscie urodzinowi ;-)

Martusiu dwa razy czytałam i chyba zakumałam.
Przedszkole za które zapłacicie to Playgroup,tak?

Bardzo fajnie to przedstawiłaś :-)

U nas są takie cotygodniowe spotkania mam z dziećmi w Community Centre albo w Health Centre.Są darmowe :tak:
Miałam zaproszenie,ale nie miałam jak dojeżdzac.Ale chodziłam w Tuam z samym Antkiem,tam odbywały się w Monkey Buisnes :tak:

Przydało by się już Antka zapisać do szkoły,nawet na bilansie 3 latka już mi doktor o tym wspominała:sorry2:
Mąż to chyba będzie załatwiał jak wróci z urlopu :tak:

Tak Martusiu po tym okresie wracam.
Ehh ciężkie wybory :baffled:

Jolu oj oj oj.
A Kordek wporządku?
Zdrówka dla Dominiki ;-)

Kinuś Aaaaaaaaaaalllle Fajnie :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
No to Hania chyba już zadowolona z przedszkola.
Oby tak było zawsze!!!
Nie miałaś zdziwonej miny jak Cie Hanka posadziła w poczekalni :-p:-D:-D:-D
Bardzo się ciesze!

Antek często wracał w cudzych ciuchach do domu :szok::-D:-D

Byla u nas dzis Ewa z Roxanka. Weekend mala chorowala i dzis przyszly na urodzinowe party ;-)Ewa poklachala, a Roxanka sie wyspala u cioci ;-)dopiero na odchodne wstala ;-)

Zaraz iziemy na kawe do cioci Ani ;-)

Poczytalabym jakas ksiazke :tak:Wypozyczylam nawet 4 z biblioteki ;-)ale cos sie zebrac nie moge do lektury. Zawsze cos albo ktos mi przeszkadza ;-)

Martusiu dwa razy czytałam i chyba zakumałam.
Przedszkole za które zapłacicie to Playgroup,tak?

Tak dokladnie tak :tak::-)

Bardzo fajnie to przedstawiłaś :-)
Dziekuje :-)
Staralam sie jak moglam ;-)

U nas są takie cotygodniowe spotkania mam z dziećmi w Community Centre
To spotkanie sure start i to przedszkole playgrup jest wlasnie w comunity centre:tak:

albo w Health Centre.Są darmowe :tak:
Zapomnialam o spotkaniach w Helth Centre:sorry2:
U nas tez sa w kazdy worek takie spotkania mam z dziecmi. Ale jeszcze na zadnym nie bylam. Zapomnialam :sorry2: Dzis mialalm isc ale wylecialo mi z glowy. Za tyzien sie wybiore :tak::-) Jak nie zapomne ;-):-p:-)

Miałam zaproszenie,ale nie miałam jak dojeżdzac.Ale chodziłam w Tuam z samym Antkiem,tam odbywały się w Monkey Buisnes :tak:
Fajnie bylo :confused::confused:

Przydało by się już Antka zapisać do szkoły,nawet na bilansie 3 latka już mi doktor o tym wspominała:sorry2:
Mąż to chyba będzie załatwiał jak wróci z urlopu :tak:
Zapisac zawsze mozna ;-)
Mnie tez zawsze lekarz pyta o szkole :-p
U nas nie bylo jednak bilansu trzylatka. Ciekawe kiedy beda robic taki bilans :sorry2:

Tak Martusiu po tym okresie wracam.
Ehh ciężkie wybory :baffled:
Ciezke, bardzo ciezkie wybory.
Bedzie dobrze :-)
Ciekawe czy po tak dlugim okresie w ojczyznie bedzie Ci sie jeszcze chcialo wracac ;-)

Cześć :-)
Wczorajsze zebranie radyodziców skończyło się po 19-tej, a że musiałam jeszcze dzieci odebrać od babci, w domu byłam przed 20-stą. Jacka wieczorem nie było, bo pomagał swojemu bratu. Wrócił dopiero koło 1-wszej w nocy:szok:. I jak wrócił, jeszcze mu kolację robiłam, bo biedaczek głodny był. Niestety czas ich gonił i musieli to akurat wczoraj zrobić. No ale dziś ma wolne, więc jak tylko zawieziemy Sarę na tańce, będziemy swoje sprawy załatwiać;-). Tj wszystko co można do łazienki:tak:.
Kinuś pewnie zacznę jeździć sama, kiedy w Opolu przestaną być korki. Narazie co chwilę na drodze jakieś przewężenia spowodowane remontami albo zamykają całkiem drogi, bo całkiem przebudowują i dlatego wiecznie korki. Właściwie o każdej porze są te korki, tylko momentami tj około 8-ej i 16- stej najgorsze. Cieszę się , że mam prawko, ale jeszcze przyjemności zjeżdżenia nie czuję;-).
Fajnie, że Hania coraz lepiej czuje się w przedszkolu. Jaki ładny ma apetycik. Robercik z innym maluch amiteż odciskał swoje łapki na kartce:tak::-D.

Martusiu miałabym problem co wybrać. Będąc na tym zebraniu dowiedziałam się, że i u nas wprowadzą obowiązek chodzenia do przedszkola dla 3- 4 - 5 latków. 6 -latki do szkoły. W przyszłym roku obowiązek edukacji przedszkolnej ma być już dla 5 -latków. Ja zapomniałam z tego wszystkiego, że już część naszych wrześniaków skończyło 3 latka. Mój dopiero pod koniec września i jakoś nic nie myślę o tym:zawstydzona/y:.Wszystkiego najlepszego dla Sandrusi:tak::-D.
Śpieszę się już, bo jak zwykle czas mnie goni:-p
Anineczko nie wiedziałam, że wyjeżdżasz:baffled:. Pewnie dziś nawet czasu nie będziesz miała aby zajrzeć na bb. Masz co robić.

Jolu zdrówka dla Dominiczki. Twój syn już w 1 gimnazjum, poważna sprawa;-).
Joasiu jak czuje się Jula?:-( Wiadomo co jej jest?. Szkoda, że urlopik nie wypalił:-(. Ale wiadomo, że zdrowie Juli najważniejsze:tak:

faceci1mt1.jpg

Witam to na miły poranek :-)
Dominika wczoraj cały dzień gorączkowała:szok: co dałam na zbicie to chwile była oki a potem znów 38,8 :-( ale dzis rano narazie oki:happy:
za to Kordek w nocy marudził bo coś mu w brzuszku bulgotało:baffled:
ale wstał uśmiechnięty:tak:
jakas taka klapnięta jestem przez pogodę i niewyspanie:dry:

Kinuś to powiadasz że wychaczyła jakiegos kawalera no no :-D
praca malowana łapkami napewno śliczna:tak:

Martusiu fotosiki bombowe jaka zachwycona i uchachana bo prezenciki tyrafione:tak:

Aniu faktycznie cięzko podejmować takie trudne decyzje :sorry2:

Joasiu, Edytko co tam u Was?:confused:

Miłego Dzionka:-)

Witam :-)

Wczotaj Sandra pozno poszla spac i zaspalysmy dzis do przedszkola. Wstalysmy po 10. O rany ale sie wyspalam :-):tak: Jutro musze nastawic budzik, bo na moja mala nie mam co liczyc. Spioch sie z niej zrobil ;-):-p
Narazie siedze, kawe pije i nie wiem co robic. Niby cos mi sie chce ale mi sie nie chce :-p

Dogralam zdjecia do albumu urodzinowego jakby ktos chcial ogladnac ;-)

Karioka dziekuje za zyczonka w imieniu corci :-)

Remontujecie lazienke :confused:

Jolu zdrowka dla dzieciaczkow :*:*
Fajne fotki tak na dziendobry :-)

Milego dnia

reklama
Hej hej dziewuszki.
Kurier dojechał o 1 w nocy :szok::baffled:
No ale już jadą rzeczy do Polski :-)
Tylko 70kg w paczkach i pewnie z 40 w bagażu będzie :zawstydzona/y::dry::sorry2:
Mąż miał dziś wcześnie wrócić z pracy,ale jakaś klientka wyszła sobie wczoraj z domciu zapominając,że jest umówiona z moim M i dziś jeszcze raz musiał do niej drałować :angry: A to tylko 1,5 godziny w jedną strone :wściekła/y:
Ludzie nie szanują czyjegoś czasu :baffled:

A jeszcze dziś z Mattem do lekarza z tym guzem.Nic się nie zmiejszył :no:
No ale lekarz tutaj już nam chyba nie pomoże,będziemy chodzić w Polsce.
Choć ostatnio rozmawiałam z koleżanką,jej synek miał 4 miesiące takiego guzka po szczepieniu i poźniej sam znikł.
Ale ja pójde do lekarza z tym.
M musi mi jeszcze załatwić formularz E-109 bym miała darmową opieke z NFZ :tak:

Teraz dalej się pakuje.Dokumenty,paszporty jakieś lekarstwa :dry:

Antek wymyśla,że w kuchni są pająki i on nie może iść wyrzucić butelki do kosza:baffled:
Najbardziej się boje tego budzenia dzieci w nocy :-( O 3 musimy wstać :baffled:

Martusiu już nie pamiętam kiedy spałam w tygodniu do 10 :laugh2:
Na weekendy nie było źle bo ostatnio spałam do 12 :zawstydzona/y:
Ale i tak nie mam źle.Wstajemy po 8 czasem przed 9 a to w porównaniu z niektórymi rannymi ptaszkami to lux :rofl2:
Ja dzis się leniłam ze sprzątaniem.I tak się zakurzy zanim mąż wróci :-p
Teraz pije kawke i spadam dalej się pakować :-)

Do góry