reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WRZESIEŃ!!!!

Hej hej

Asiu wylatujemy w czwartek o 6 rano czyli wyjazd z domu o 3:30 w środe w nocy ;-)
Wczoraj ostatnie zakupy.Kurcze same ciuchy dla Oliwki i chrześniaka Marka prawie całą walizke zajeły :baffled:
Zaraz się wezmę za prasowanie i układanie w walizkach rzeczy :tak:

Kurcze nie wesołą nocke miałyście.Biedna Jula,aż tak się załatwiła :-(
Przez to przedszkole co nie?

Jej ja mam nadzieje,że Oliwka,która w tym roku zaczeła zerówke nie będzie częstować moich chłopaków zarazkami.Choć to pewnie mało prawdopodobne by się nie zarazili.Jednak jak narazie Oliwka nie choruje :dry:

Kinuś ja tam często kupuje Antkowi numer za duże buty.:zawstydzona/y:
Gdzieś mówił jakiś pan ortopeda w telewizji,że jeden numer zaduże jak najbardziej mogą być.
A kamaszki na zimę? Jeśli tak to dolicz jeszcze,że gruba skarpeta dojdzie :sorry2:
Dobrze,że Hanelka poszła chętnie do przedszkola.Zuch dziewczyna :rofl2:
Kinuś co do szczepionki.przecież musiałaś zaszczepić bo to obowiązkowe. :sorry2:
Jolu jak Kordek?

Karioko wow no to ładne miałaś przeżycia na drodze :szok:
Skutecznie takie opowieści odwodzą mnie od robienia prawka :sorry2::laugh2::laugh2:
Ciesze się ,że Robercik poszedł ochoczo do przedszkola :laugh2::laugh2:

Martuś czyli to nie jest państwowe przedszkole :no: jak musicie płacić.:dry:
To w takim razie te panie,które przyszły do Ciebie chodziły i reklamowały przedszkole ;-)
Ale uwierz mi warto puścić Sandre. :tak:
Za dwa lata jak pójdzie do szkoły będzie miała już wprawe w porozumiewaniu się po angielsku ;-)

Ja niewiem już w końcu czy Wam mówiłam ( tyle tutaj wątków w których się udzielam) ale nie zjeżdzam jednak na stałe :sorry2:
Jakieś pół roku,rok to ostateczność :sorry2:

Aha.Kurier nie dojechał wczoraj :wściekła/y: będzie dziś lub jutro :baffled:

reklama
u mnie zmiany:baffled: Korduś oki a Dominika wstała z gorączką 38,9:szok:
a ja sie cieszyłam ze tak słodko dłougo śpi:zawstydzona/y: czopek zainstalowany :sorry2: ogląda niedźwiedzia w niebieskim domu:happy:

Kordian zasnąć nie chce bo za oknem trawe ścinają:dry:

Joasiu widzę że jesienne choróbska sie zaczynają:-( jak to napisałas życie:sorry2:

Kinuś Domcia ma ma 16,5 cm nosi 26 ale też 25 się mieści to zleży od kroju bucika i firmy bo tak samo jak w ciuchach miara mierze nie równa:sorry2: ale lepiej ciut wieksze lepiej i na skarpetę niz przymałae :tak:

Karioka mnie też wizyta w szkole czeka buuuu pierwsza wywiadówka w gimnazium:happy:
Brawa dla dzielnego Robercika:tak:

Aniu dorwac kuriera;-):-D przez kolano i po dupie :tak::-D
tyle miesięcy to i tak strasznie dłuuugo:szok: ale dacie rade:tak:

Hej...

Hanka mnie dzisiaj zaskoczyła :sorry2:. Jak po nią przyszłam przywitała mnie uśmiechnięta od ucha do ucha i ...w cudzej bluzce :-D. Wczoraj zostało wykorzystane ubranko zastępcze, bo Hania oblała się herbatą, a nowego Jacko zapomniał zabrać. Z początku myślałam, że Hanela znowuż coś na siebie wylała, ale okazało się , że tylko zafąflała sobie bluzkę :-D. Gile do pasa :sorry2:. Ciesze się , że Panie tak dbają o dzieciaczki; mogły pozwolić jej biegać w tej wilgotnej...choć z drugiej strony trudne to nie jest, gdy w grupie 4 :szok: osoby. Normalnie 2/3 przedszkola na chorobowym !!!

Hania po raz pierwszy nie chciała iść do domu, tylko kazała mi zaczekać , aż zje podwieczorek :tak:. Wróciła na salę i ze stoickim spokojem, siedząc przy stoliku z innymi dziećmi wrąbała 2 kanapki z dżemem, 1 z nutellą i jabłko. Ja siedziałam na ławeczce a ona konwersowała z niejakim...Bartkiem :sorry2:
Ja wiedziałam, że to tylko kwestia czasu :-D
Oglądałam też pracę zbiorową...Piękny regulamin grupy pszczółek malowany łapkami :happy:

Jola
, to choróbsko z Warszawy przewiało aż do Gdańska . Zdrówka dla Dominiki :tak:

Jeśli chodzi o rozmiar butka, to widze że Hanka mieści się w średniej bb.

Aniu ja czytałam, że bucik powinien być większy najlepiej o ok 5mm, ale nie więcej niż 12mm.
Dobrze, że twoja rozłąka z mężem nie będzie taka długa ;-). Trochę przyoszczędzicie i znowu będziecie razem :tak:

Karioka
, spróbuj sama jeździź, wtedy gdy na ulicach mniejsze korki :tak:.
Ja osobiście wolę jeździć sama, gdy nikt za mnie nie odciąga ręcznego :evil:

Martuś, Hania sie dopomina o zdjęcia urodzinowe :-)

Hej :-)

Asiu zdrowecxak dla Julci.
Co to za paskudztwo sie przyplatalo no.

Karioka ale masz napiety plan dnia ;-)

Anineczka pisze:
Martuś czyli to nie jest państwowe przedszkole :no: jak musicie płacić.:dry:
To w takim razie te panie,które przyszły do Ciebie chodziły i reklamowały przedszkole ;-)
Anineczko panie, ktore przyszly reklamowaly przeczkole darmowe nazywa sie ono Sure start. Przedszkole to jest otwarte codziennie, ale co dzinnie w innej czesci miasta tak zeby wszystkie dzieci mogly do niego chodzic. I codziennie jest to samo. Czyli zainteresowani chodza raz w tygodniu na 2h. Jest to przedszkole mamy i dzieci. Dzieci poznaja kolezanki/kolegow (razem dzieci bylo kolo 20), a mamy poznaja siebie nawzajem. Mozna tam przychodzic nawet z niemowlaczkami. Przychodza dzieci od urodzenia do 4 latek. Mozna sie tam dowiedziec pd pan prowadzacych, kiedy do przedszkola i jakiego, mozna tam dostac rozne aplikacje itp. Rozmawialam z pania prowadzaca i ona zapytala czy chcialabym mala poslac do przedszkola, czy nie zapytalam jak to wyglada i przedstawila mnie pani, ktora pracuje w tym platnym przedszkolu.

W tej samej placowce jest przedszkole, ktore sie nazywa Playgroup za niego sie placi 3f na dzien. Ale tylko za 2 albo 2,5h (ponoc tanio bo kolezanka zostawiala syna w przedszkolu , ktore jest w colagu i placila 3f za godzine, a zostawiala malego na caly dzien.) Jest to przedszkole dla samych dzieci. Mamy zaprowadzaja, zostawiaja i wracaja kolo poludnia po dzieciaczki. W grupie ma byc tylko 7 dzieci. Tylko nie wiem w jakim wieku sa dzieci. Nie zapytalam :sorry2:Nie wiem czy bedzie do niego chodzic bo nie wiem czy bedzie chciala beze mnie zostawac. A ja jej nie dam na sile. Jutro mamy isc z aplikacja i sie zobaczy jak to bedzie wygladalo wszystko ;-)

Kolejne przedszkole nazywa sie nursery. Do tego przedszkola zaczynaja chodzic dzieci od 3 roku zycia. Jest to przedszkole darmowe. W zaleznosci jakie przedszkole to inne godziny pobytu. W nuresry protestanckim tez 2 lub 2,5h dziennie. A w nursery katolickim 4,5h dziennie. Gdyby Sandra urodzila sie do konca sierpnia, to od 1 wrzesnia musialaby isc do tego przedszkola nursery jako juz do zerowki jak u nas, a za rok do primery school. Zostawalaby od 9 do 15. Ale, ze urodzila sie we wrzesniu to edukacje musi zaczac od wrzesnia 2009 (tak jakby zerowka w PL), a od wrzesnia 2010 do primery school. Oni tu dzieci posylaja polroczami. Jezeli chcialabym ja poslac do przedszkola nursery w tym roku to moze zaczac dopiero od grudnia albo od stycznia. Wczesniej sie nie da. No i nie wiadomo czy w tym czasie beda miejsca.

Tyle tego wszystkeigo tu maja ze trudno sie zorientowac. Wogole roznych szkol jest tu w cholere. Dlatego tez robia takie spotkania w tym sure start zeby sie wszystkiego dowiedziec ;-)

Ale sie napisalam o edukacji przedszkolnej ;-):-p:-)
Mam nadzieje, ze nie zagmatwalam i kapujecie co chcialam Wam napisac ;-)

Anineczka pisze:
Ale uwierz mi warto puścić Sandre. :tak:
Za dwa lata jak pójdzie do szkoły będzie miała już wprawe w porozumiewaniu się po angielsku ;-)
Wiem, wiem dlatego tez o tym mysle ;-):tak::-)

Anineczka pisze:
Ja niewiem już w końcu czy Wam mówiłam ( tyle tutaj wątków w których się udzielam) ale nie zjeżdzam jednak na stałe :sorry2:
Jakieś pół roku,rok to ostateczność :sorry2:
Czyli po tym okresie wracasz tu spowrotem :confused::confused:
Czyli jednak jeszcze mamy szanse na kawe sie umowic :-):-)

Jolu zdroweczka dla Dominisi :*:*

Kinus sa juz dawno w galerii :-):-):tak::tak::-):-)

Fajne takie malowanie lapkami :-):-)
Moja cora bardzo to lubi ;-):-)

To sie napisalam.
Wlasnie zaraz przychodza kolejni goscie urodzinowi ;-)

Martusiu dwa razy czytałam i chyba zakumałam.
Przedszkole za które zapłacicie to Playgroup,tak?

Bardzo fajnie to przedstawiłaś :-)

U nas są takie cotygodniowe spotkania mam z dziećmi w Community Centre albo w Health Centre.Są darmowe :tak:
Miałam zaproszenie,ale nie miałam jak dojeżdzac.Ale chodziłam w Tuam z samym Antkiem,tam odbywały się w Monkey Buisnes :tak:

Przydało by się już Antka zapisać do szkoły,nawet na bilansie 3 latka już mi doktor o tym wspominała:sorry2:
Mąż to chyba będzie załatwiał jak wróci z urlopu :tak:

Tak Martusiu po tym okresie wracam.
Ehh ciężkie wybory :baffled:

Jolu oj oj oj.
A Kordek wporządku?
Zdrówka dla Dominiki ;-)

Kinuś Aaaaaaaaaaalllle Fajnie :laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
No to Hania chyba już zadowolona z przedszkola.
Oby tak było zawsze!!!
Nie miałaś zdziwonej miny jak Cie Hanka posadziła w poczekalni :-p:-D:-D:-D
Bardzo się ciesze!

Antek często wracał w cudzych ciuchach do domu :szok::-D:-D

Byla u nas dzis Ewa z Roxanka. Weekend mala chorowala i dzis przyszly na urodzinowe party ;-)Ewa poklachala, a Roxanka sie wyspala u cioci ;-)dopiero na odchodne wstala ;-)

Zaraz iziemy na kawe do cioci Ani ;-)

Poczytalabym jakas ksiazke :tak:Wypozyczylam nawet 4 z biblioteki ;-)ale cos sie zebrac nie moge do lektury. Zawsze cos albo ktos mi przeszkadza ;-)

Martusiu dwa razy czytałam i chyba zakumałam.
Przedszkole za które zapłacicie to Playgroup,tak?

Tak dokladnie tak :tak::-)

Bardzo fajnie to przedstawiłaś :-)
Dziekuje :-)
Staralam sie jak moglam ;-)

U nas są takie cotygodniowe spotkania mam z dziećmi w Community Centre
To spotkanie sure start i to przedszkole playgrup jest wlasnie w comunity centre:tak:

albo w Health Centre.Są darmowe :tak:
Zapomnialam o spotkaniach w Helth Centre:sorry2:
U nas tez sa w kazdy worek takie spotkania mam z dziecmi. Ale jeszcze na zadnym nie bylam. Zapomnialam :sorry2: Dzis mialalm isc ale wylecialo mi z glowy. Za tyzien sie wybiore :tak::-) Jak nie zapomne ;-):-p:-)

Miałam zaproszenie,ale nie miałam jak dojeżdzac.Ale chodziłam w Tuam z samym Antkiem,tam odbywały się w Monkey Buisnes :tak:
Fajnie bylo :confused::confused:

Przydało by się już Antka zapisać do szkoły,nawet na bilansie 3 latka już mi doktor o tym wspominała:sorry2:
Mąż to chyba będzie załatwiał jak wróci z urlopu :tak:
Zapisac zawsze mozna ;-)
Mnie tez zawsze lekarz pyta o szkole :-p
U nas nie bylo jednak bilansu trzylatka. Ciekawe kiedy beda robic taki bilans :sorry2:

Tak Martusiu po tym okresie wracam.
Ehh ciężkie wybory :baffled:
Ciezke, bardzo ciezkie wybory.
Bedzie dobrze :-)
Ciekawe czy po tak dlugim okresie w ojczyznie bedzie Ci sie jeszcze chcialo wracac ;-)

Cześć :-)
Wczorajsze zebranie radyodziców skończyło się po 19-tej, a że musiałam jeszcze dzieci odebrać od babci, w domu byłam przed 20-stą. Jacka wieczorem nie było, bo pomagał swojemu bratu. Wrócił dopiero koło 1-wszej w nocy:szok:. I jak wrócił, jeszcze mu kolację robiłam, bo biedaczek głodny był. Niestety czas ich gonił i musieli to akurat wczoraj zrobić. No ale dziś ma wolne, więc jak tylko zawieziemy Sarę na tańce, będziemy swoje sprawy załatwiać;-). Tj wszystko co można do łazienki:tak:.
Kinuś pewnie zacznę jeździć sama, kiedy w Opolu przestaną być korki. Narazie co chwilę na drodze jakieś przewężenia spowodowane remontami albo zamykają całkiem drogi, bo całkiem przebudowują i dlatego wiecznie korki. Właściwie o każdej porze są te korki, tylko momentami tj około 8-ej i 16- stej najgorsze. Cieszę się , że mam prawko, ale jeszcze przyjemności zjeżdżenia nie czuję;-).
Fajnie, że Hania coraz lepiej czuje się w przedszkolu. Jaki ładny ma apetycik. Robercik z innym maluch amiteż odciskał swoje łapki na kartce:tak::-D.

Martusiu miałabym problem co wybrać. Będąc na tym zebraniu dowiedziałam się, że i u nas wprowadzą obowiązek chodzenia do przedszkola dla 3- 4 - 5 latków. 6 -latki do szkoły. W przyszłym roku obowiązek edukacji przedszkolnej ma być już dla 5 -latków. Ja zapomniałam z tego wszystkiego, że już część naszych wrześniaków skończyło 3 latka. Mój dopiero pod koniec września i jakoś nic nie myślę o tym:zawstydzona/y:.Wszystkiego najlepszego dla Sandrusi:tak::-D.
Śpieszę się już, bo jak zwykle czas mnie goni:-p
Anineczko nie wiedziałam, że wyjeżdżasz:baffled:. Pewnie dziś nawet czasu nie będziesz miała aby zajrzeć na bb. Masz co robić.

Jolu zdrówka dla Dominiczki. Twój syn już w 1 gimnazjum, poważna sprawa;-).
Joasiu jak czuje się Jula?:-( Wiadomo co jej jest?. Szkoda, że urlopik nie wypalił:-(. Ale wiadomo, że zdrowie Juli najważniejsze:tak:

faceci1mt1.jpg

Witam to na miły poranek :-)
Dominika wczoraj cały dzień gorączkowała:szok: co dałam na zbicie to chwile była oki a potem znów 38,8 :-( ale dzis rano narazie oki:happy:
za to Kordek w nocy marudził bo coś mu w brzuszku bulgotało:baffled:
ale wstał uśmiechnięty:tak:
jakas taka klapnięta jestem przez pogodę i niewyspanie:dry:

Kinuś to powiadasz że wychaczyła jakiegos kawalera no no :-D
praca malowana łapkami napewno śliczna:tak:

Martusiu fotosiki bombowe jaka zachwycona i uchachana bo prezenciki tyrafione:tak:

Aniu faktycznie cięzko podejmować takie trudne decyzje :sorry2:

Joasiu, Edytko co tam u Was?:confused:

Miłego Dzionka:-)

Witam :-)

Wczotaj Sandra pozno poszla spac i zaspalysmy dzis do przedszkola. Wstalysmy po 10. O rany ale sie wyspalam :-):tak: Jutro musze nastawic budzik, bo na moja mala nie mam co liczyc. Spioch sie z niej zrobil ;-):-p
Narazie siedze, kawe pije i nie wiem co robic. Niby cos mi sie chce ale mi sie nie chce :-p

Dogralam zdjecia do albumu urodzinowego jakby ktos chcial ogladnac ;-)

Karioka dziekuje za zyczonka w imieniu corci :-)

Remontujecie lazienke :confused:

Jolu zdrowka dla dzieciaczkow :*:*
Fajne fotki tak na dziendobry :-)

Milego dnia

reklama
Hej hej dziewuszki.
Kurier dojechał o 1 w nocy :szok::baffled:
No ale już jadą rzeczy do Polski :-)
Tylko 70kg w paczkach i pewnie z 40 w bagażu będzie :zawstydzona/y::dry::sorry2:
Mąż miał dziś wcześnie wrócić z pracy,ale jakaś klientka wyszła sobie wczoraj z domciu zapominając,że jest umówiona z moim M i dziś jeszcze raz musiał do niej drałować :angry: A to tylko 1,5 godziny w jedną strone :wściekła/y:
Ludzie nie szanują czyjegoś czasu :baffled:

A jeszcze dziś z Mattem do lekarza z tym guzem.Nic się nie zmiejszył :no:
No ale lekarz tutaj już nam chyba nie pomoże,będziemy chodzić w Polsce.
Choć ostatnio rozmawiałam z koleżanką,jej synek miał 4 miesiące takiego guzka po szczepieniu i poźniej sam znikł.
Ale ja pójde do lekarza z tym.
M musi mi jeszcze załatwić formularz E-109 bym miała darmową opieke z NFZ :tak:

Teraz dalej się pakuje.Dokumenty,paszporty jakieś lekarstwa :dry:

Antek wymyśla,że w kuchni są pająki i on nie może iść wyrzucić butelki do kosza:baffled:
Najbardziej się boje tego budzenia dzieci w nocy :-( O 3 musimy wstać :baffled:

Martusiu już nie pamiętam kiedy spałam w tygodniu do 10 :laugh2:
Na weekendy nie było źle bo ostatnio spałam do 12 :zawstydzona/y:
Ale i tak nie mam źle.Wstajemy po 8 czasem przed 9 a to w porównaniu z niektórymi rannymi ptaszkami to lux :rofl2:
Ja dzis się leniłam ze sprzątaniem.I tak się zakurzy zanim mąż wróci :-p
Teraz pije kawke i spadam dalej się pakować :-)

Do góry