Doti 400? Ja myślałam, że Adi mało zjada, to ile ona powinna zjeść.
Ayni mądra kobieto. Czyli jak wychodzimy z domu, to M powinien mówić po niemiecku? Ale jak on będzie mówił po niemiecku i nie przetłumaczy, lub nie pokaże o co mu chodzi, to ja mogę go zabić.
Niemieckiego nie znam ni w ząb. Zawsze uważałam, że to okropny język, i ja nawet nie umiem powtórzyć niektórych wyrazów
Na bank szybciej po Japońsku bym się nauczyła! I jeszcze mam akurat czas siedzieć i się uczyć
I do tego mój M nie umie uczyć, jemu się wydaje, że to jest proste, i jak się go zapytam więcej niż 3 razy, to szału dostaje, że ja taki młotek jestem, no to wtedy ja się wściekam, i nici z nauki!
Axarai wiem co przechodzisz z nauka jezyka
. Ja to przechodzilam z synem 2 razy
Najpierw wyjechalismy do Wloch. ja znalam jezyk zeby normalnie rozmawiac syn wogole. Zapisalam go na taka jakby swietlice, internat codziennie przez cale wakacje, kilka godzin z dziecmi i nauczycielami bawili sie, rozmawiali itd. Pani powiedziala ze jest jeden polak co przychodzi czasami sie pobawic wiec zadzwonili po niego ale ja poprosilam zeby mial kontakt z wlochami wiekszy, na szczescie okazalo sie ze ten polak to w polowie wloch i potrafi powiedziec
czesc jak sie masz
to wszystko. Od poczatku powiedzialam ze nie chce zeby byl w grupie z polakami bo jezyka sie nie nauczy wiec byl sam. Z kolegami zaczal bardzo szybko sie dogadywac bo jednak dziecko chce miec kontakt i pcha sie do innych. W domu tylko wloski jezyk ( z pokazywaniem np chleb z szynka czy dzemem i pokazac nazywajac to), znajomi tylko wlosi, w szkole uczyl sie na pamiec zadan a ja z nim wiec nauaczylam sie duzo niepotrzebnych slow ale odnioslo to sukces.Po jakims czasie niestety zaczal zapominac jezyka polskiego (tzn umial takie jak otworz lodowke, chcesz pic wiesz takie podstawy).
Podjelismy decyzje o wyjezdzie do Uk. ale tu znow problem bo syn nie znal prawie angielskiego i byl juz starszy.
W miedzy czasie okazalo sie ze jego pierwszym jezykiem jest wloski bo polskiego nie pamieta (glupia ja
).
I teraz w angielskiej szkole co sie okazalo , ze jest duzo polakow i to w kazdej klasie wiec musial byc z jakims
, niedobrze, do tego polski paszport i mysleli ze cos jest z nim nie tak bo dali mu polskiego tlumacza a on nic nie rozumie
, znalazl jakas wloszke nauczycielke. Przeprowadzili badania i dali dodatkowe lekcje angielskiego. Na rozmowie z dyrektorem uslyszlam Wiem odnieslismy sukces twoj syn nauczyl sie w naszej angielsiej szkole POLSKIEGO !!.Bo zamiast z anglikami z polakami przebywal. Co musialam zrobic? Znow tv tylko angielska, kupilam filmy jego ulubione bez zadnego tlumacza.
Podstawa to puszczaj jak najwiecej bajek po niemiecku, w przedszkolu postaraj sie o grupe bez zadnego polaka, maz musi porozmawic ze panie maja go angazowac w gry i zabawy z innymi dziecmi zeby go zmusic do rozmowy, najpierw na migi potem sie dogada. W domu maz jak chce to niech mowi do niego po niemiecku ale byloby dobrze gdyby pokazywal mu np w jednej rece szampon a w druciej nie i pyta pokazujac chcesz z plynem czy bez. Jesli maz chce go nauczyc swoja metoda niemieckiego to musialby do niego bardzo duzo mowic, wykonujac z nim rozne rzeczy np bai sie klockami teraz budujemy wierze , biore czerwony klocek stawiam na zielonym, idzie do parku to komentuje patrz tam jest labedz to to brzoza itd. Podstawa ze zna dobrze niemiecki. Moze tez robic inaczej spyta po niemiecku chcesz bulke z malsem a potem po pl spytalem czy chcesz bulkle,...
ogolnie daje mu pol roku i bedzie zasuwal po niemiecku lepiej od taty