reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Dziewczyna, na lewo mówisz woli:-) ale tak poważnie, to nie mam pojęcia, myślę, że jak za bardzo na lewo trzyma główkę, to też nie dobrze, zmień pozycję w łóżeczku (ja mojej małej zabawki po lewej poukładałam, i teraz znowu więcej śp na lewej stronie:baffled:) i zapytaj sie lekarza.
Stokrotka o Adi też uwielbia telewizję! Ale i tak najbardziej lubi, jak Ją złapie przodem do kierunku jazdy i tak z nią chodzę:-D

reklama
Marcelek też lubi tv:)jak i lubi na opka bo wtedy sie tak rozglada w każdą stronę :))

Domiś musi nauczyć sie dwóch koled tzn po dwie wzrotki i refren na wtorek...na szczescie szybko uczy sie piosenek no ale ciekawe jak mi się go uda nauczyć :p

Awersja mój malutki ma okrąglutką główkę mimo tego patrzenia w lewą stronęAxa mojego Juliana zabawki w łóżeczku nie interesują on woli gadać i śmiać się do kwiatka który stoi z lewej strony a z prawej nie mam jak go postawić. Co do telewizji też już ogląda i to z takim dużym zainteresowaniem ostatnio mecz chętnie oglądał aż głowę odwracał :-) Patrysia moja córka uczy się kolęd w przedszkolu i muszę ci powiedzieć że jak pierwszy raz mi zaśpiewała to byłam bardzo wzruszona teraz chętnie śpiewa całej rodzince.

Doti 400? Ja myślałam, że Adi mało zjada, to ile ona powinna zjeść.
Ayni mądra kobieto. Czyli jak wychodzimy z domu, to M powinien mówić po niemiecku? Ale jak on będzie mówił po niemiecku i nie przetłumaczy, lub nie pokaże o co mu chodzi, to ja mogę go zabić.
Niemieckiego nie znam ni w ząb. Zawsze uważałam, że to okropny język, i ja nawet nie umiem powtórzyć niektórych wyrazów:baffled: Na bank szybciej po Japońsku bym się nauczyła! I jeszcze mam akurat czas siedzieć i się uczyć:crazy: I do tego mój M nie umie uczyć, jemu się wydaje, że to jest proste, i jak się go zapytam więcej niż 3 razy, to szału dostaje, że ja taki młotek jestem, no to wtedy ja się wściekam, i nici z nauki!

Axarai wiem co przechodzisz z nauka jezyka. Ja to przechodzilam z synem 2 razy :szok: Najpierw wyjechalismy do Wloch. ja znalam jezyk zeby normalnie rozmawiac syn wogole. Zapisalam go na taka jakby swietlice, internat codziennie przez cale wakacje, kilka godzin z dziecmi i nauczycielami bawili sie, rozmawiali itd. Pani powiedziala ze jest jeden polak co przychodzi czasami sie pobawic wiec zadzwonili po niego ale ja poprosilam zeby mial kontakt z wlochami wiekszy, na szczescie okazalo sie ze ten polak to w polowie wloch i potrafi powiedziec :laugh2:czesc jak sie masz:confused: to wszystko. Od poczatku powiedzialam ze nie chce zeby byl w grupie z polakami bo jezyka sie nie nauczy wiec byl sam. Z kolegami zaczal bardzo szybko sie dogadywac bo jednak dziecko chce miec kontakt i pcha sie do innych. W domu tylko wloski jezyk ( z pokazywaniem np chleb z szynka czy dzemem i pokazac nazywajac to), znajomi tylko wlosi, w szkole uczyl sie na pamiec zadan a ja z nim wiec nauaczylam sie duzo niepotrzebnych slow ale odnioslo to sukces.Po jakims czasie niestety zaczal zapominac jezyka polskiego (tzn umial takie jak otworz lodowke, chcesz pic wiesz takie podstawy).
Podjelismy decyzje o wyjezdzie do Uk. ale tu znow problem bo syn nie znal prawie angielskiego i byl juz starszy.
W miedzy czasie okazalo sie ze jego pierwszym jezykiem jest wloski bo polskiego nie pamieta (glupia ja :crazy:).
I teraz w angielskiej szkole co sie okazalo , ze jest duzo polakow i to w kazdej klasie wiec musial byc z jakims :no:, niedobrze, do tego polski paszport i mysleli ze cos jest z nim nie tak bo dali mu polskiego tlumacza a on nic nie rozumie :crazy:, znalazl jakas wloszke nauczycielke. Przeprowadzili badania i dali dodatkowe lekcje angielskiego. Na rozmowie z dyrektorem uslyszlam Wiem odnieslismy sukces twoj syn nauczyl sie w naszej angielsiej szkole POLSKIEGO !!.Bo zamiast z anglikami z polakami przebywal. Co musialam zrobic? Znow tv tylko angielska, kupilam filmy jego ulubione bez zadnego tlumacza.
Podstawa to puszczaj jak najwiecej bajek po niemiecku, w przedszkolu postaraj sie o grupe bez zadnego polaka, maz musi porozmawic ze panie maja go angazowac w gry i zabawy z innymi dziecmi zeby go zmusic do rozmowy, najpierw na migi potem sie dogada. W domu maz jak chce to niech mowi do niego po niemiecku ale byloby dobrze gdyby pokazywal mu np w jednej rece szampon a w druciej nie i pyta pokazujac chcesz z plynem czy bez. Jesli maz chce go nauczyc swoja metoda niemieckiego to musialby do niego bardzo duzo mowic, wykonujac z nim rozne rzeczy np bai sie klockami teraz budujemy wierze , biore czerwony klocek stawiam na zielonym, idzie do parku to komentuje patrz tam jest labedz to to brzoza itd. Podstawa ze zna dobrze niemiecki. Moze tez robic inaczej spyta po niemiecku chcesz bulke z malsem a potem po pl spytalem czy chcesz bulkle,...
ogolnie daje mu pol roku i bedzie zasuwal po niemiecku lepiej od taty :-D

jeny laski jak ja was podziwiam, ze macie sile zwlec się z łózka przed 12ta,ja rano poczytałam forum z komórki i myślę sobie wezmę, wzór z dziewczyn wstanę i zabiorę się do roboty i co i du.. wstawiłam pralkę i na tym się skończyło bo zasnęłam ale usprawiedliwiam się, ze miałam dzisiaj koszmarna noc bo mały miał mega kolkę

mafu dzięki, ze pytasz o mamę już lepiej tylko ja boli, operacja była na rękę i ma kategoryczny zakaz używania tej reki wiec o pomocy przy dzieciach mogę zapomnieć, dobrze, ze mala od września dałam do bezpłatnego przedszkola bo bym musiała ja po macierzyńskim zabrać z tego płatnego do którego chodziła w zeszłym roku i dopiero by był ryk, no, ale nic trudno, zdrowie na pierwszym miejscu :tak:
axari będzie dobrze z tym językiem, musi a dla Kacka worek zdrówka przesyłam
Martyna,Future super, ze na szczepieniu ok
patrysia powodzenia w nauce, ja muszę Oliwkę nauczyć tekstu na jasełka

My po spacerku i zakupach i tytle do nadrobienia:szok:od rana :-p ja pije kawke i kremowke wadowicka wcinam:-p;-)...po swietach bede sie odchudzac:-p:-D

Co do wyginania na bok i spłaszczonej głowki to moja Dorota tak robiła ale wystarczyło układac ja na drogi bok(kilkanascie -kilkadziesiat razy na dzien bo sie przekrecała) i sie wyrownało bo dzieci czesto w brzuszku tak sa ułozone i potem tez na tej stronie wola...

LOTKA jak nie teskniły jak tesniły :-p:-) myslałam ze ty byczysz sie i kompa nie masz:-D

Axsa:-p;-):-D moja tez przodem uwielbia tylko musze ja mocno trzymac bo tak wierzga jak sie cieszy:szok: a cieszy sie ze wszystkiego jak czterołapa zobaczy albo jak ktores z młodziezy sie pokaze;-)..

Merlin buziaki dla małego za usmiech piekny dla ciotek forumowych.:-D.

Patrysia poległam cudny model i pieluszki ..:-D

Ostatnia edycja:
Ja się trochę martwię rączkami bo Adam chętniej wklada lewą rączkę do buzi prawą bardzo rzadko. Czytałam gdzieś że to nie dobrze. Muszę znów poszperac i zobaczyć o co dokładnie chodzi. Zawabki też chętniej tracą lewą rączką :confused:

Główka na szczęście lata we wszystkie strony.

reklama
Fasolka z tym ułożeniem w brzuszku to ty masz rację bo ja małego to w ciąży czułam cały czas z lewej strony z prawej raz może czy dwa i to by się zgadzało że teraz częściej w lewą stronę się patrzy

Do góry