szysza1
Fanka BB :)
Dobry na wieczór!
Tu chodzi o włókna elastynowe skóry, od ich "możliwości", czy szybko się odbudują czy zostaną wręcz uszkodzone podczas ciązowego rozciągania się skóry. W ciąży też wiele się zmienia ze względu na burze hormonów, które mają duży wpływ na naszą skórę (często jest sucha, łuszczy się i żaden najlepszy balsam nie jest w stanie jej nawilżyć. Wtedy peeling, tłusty krem, np. Nivea a na mega suche miejsca maść ochronna z wit.A - tubka w aptekach kosztuje ok.2,5-3zł)
W przypadku rozstępów najważniejsza jest profilaktyka bo rozstępy nie poddają się leczeniu, jedynie redukcji. Jeśli są czerwono-sine można je wybielić, natomiast te białe jedynie "zwęzić".
Co do pielęgnacji to dla jednych wystarczające będzie stosowanie profilaktycznie zwykłej oliwki, dla innych maści ochronnej z wit.A a ktoś inny będzie potrzebował kremów typu Vichy czy Ziai dla Mam. Po ciąży pomocny będzie Contratubex - maść z wyciągiem z cebuli, stosowany typowo na blizny.
się rozpisałam
czas iść pookupować lodówkę bo bulga mi w żołądku
Dobrej nocy Wrześnióweczki
Joasiu, wiele wiele zależy od rodzaju skóry, od genów... Moja mama ma mnóstwo rozstępów po 3ech córkach a moja ciotka po czwórce dzieci ani jednegoA ja mam kolejne pytanko stwierdzilam, ze nie bede sie smarowala specyfikami na rozstepy bo podobno jak maja wyjsc to wyjda i tak od poczatku stosuje oliwke w zelu Jonhsona codziennie po kapieli, a dzis rano zauwazylam ze w gornych partiach i z boku mam sucha skore:/ jak dotad skora byla super nawilzona mieciutka i blyszczaca a tu dzis takie cos, M powiedzial ze to dlatego ze spie na boku i brzuchol mi wlasnie po bokach ciagnie skore i w tym miejscu sie bardziej naciaga hehe faceci jak cos wymysla.... nie wiecie o co chodzi moze jednak powinnam sie zaczac czym konkretnym smarowac bo jak pomysle o rozstepach ........
Tu chodzi o włókna elastynowe skóry, od ich "możliwości", czy szybko się odbudują czy zostaną wręcz uszkodzone podczas ciązowego rozciągania się skóry. W ciąży też wiele się zmienia ze względu na burze hormonów, które mają duży wpływ na naszą skórę (często jest sucha, łuszczy się i żaden najlepszy balsam nie jest w stanie jej nawilżyć. Wtedy peeling, tłusty krem, np. Nivea a na mega suche miejsca maść ochronna z wit.A - tubka w aptekach kosztuje ok.2,5-3zł)
W przypadku rozstępów najważniejsza jest profilaktyka bo rozstępy nie poddają się leczeniu, jedynie redukcji. Jeśli są czerwono-sine można je wybielić, natomiast te białe jedynie "zwęzić".
Co do pielęgnacji to dla jednych wystarczające będzie stosowanie profilaktycznie zwykłej oliwki, dla innych maści ochronnej z wit.A a ktoś inny będzie potrzebował kremów typu Vichy czy Ziai dla Mam. Po ciąży pomocny będzie Contratubex - maść z wyciągiem z cebuli, stosowany typowo na blizny.
się rozpisałam
czas iść pookupować lodówkę bo bulga mi w żołądku
Dobrej nocy Wrześnióweczki
Ostatnia edycja: