reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2012 ;)

Dziewczyny witajcie,
W ciągu dnia nie mam chwili dla siebie ( dziecko, obiad, sprzątanie itp. - czasem zapominam że w ciąży jestem ;-)) więc wszystko muszę nadrabiać wieczorną porą...

Witajcie. Ja od dziś w szpitalu. Mam te brązowe brudzenia i zatrzymali mnie na kontrolę. Serce Malenstwa bije i mam nadzieję,że bedzie ok. Trzymajcie kciuki za nas.

kochana trzymam kciuki za Was. Buziaki

może któraś z was ma już dwujkę i odpowie mi na pytanie jak z 2ą dzieci chodzi się na spacer?:) bo szczerze mówiąc tego chyba najbardziej się boję (niestety moje dziecko przyzwyczajone jest do 4-5 godzin dziennie spędzonych na dworku:/)
generalnie jestem przerażona i rozbeczana że mój kochany szkrab nie będzie najważniejszy, strasznie mi go żal;(
hmmm jeśli chodzi o spacery to zastanawiam się nad wózkiem dla dzieci rok po roku, są takie gdzie z tyłu można nawet gondolkę wsadzić i bobasek sobie leży,a starszak siedzi z przodu. Ale ta kwestia jest jeszcze do obgadania...może zrezgnuje z tego pomysłu, zobaczę jak mój starszak który niedawno nauczył się chodzić będzie się zachowywał na spacerkach jak zrobi się ciepło...a nóż nie będzie chciał jeździć w wózku...

pomyśl że Twój kochany szkrab będzie miał niedługo rodzeństwo,że będą dla siebie najważniejsi i plusem jest też mała różnica wieku, wiadome...na początku będzie ciężko ale z czasem będzie coraz lżej a jak młodsze skończy rok to będą już razem łobuzować. Nie mogę się tego doczekać:tak:

a mnie coś dół łapie:zawstydzona/y: od wczoraj mdłości słabna, piersi tez mniej bolą, rano az sie poryczałam:-( ... tak się boję, dzis zaczęłam 9 tydzień i serce mi pęka ze strachu ... Objawy nie powinny przechodzić, wręcz przeciwnie , poczekam do jutra ... :-:)-:)-( Mojego aniołka straciłam w tym czasie ...boję się ...

mnie piersi prawie wcale nie bolały, a mdłości też mi przeszły...w poprzedniej ciąży miałam je non stop do 12 tc...trzeba wierzyć że wszystko jest w porządku! jeśli Cię to uspokoi to faktycznie pędź na usg, trzymam kciuki i głowa do góry!

eh chcialabym miec juz widoczny brzuszek, od ktorego tygodnia widac?

u mnie zrobił się widoczny jak weszłam jakoś w 13tc, teraz mam taki że ho ho...taki jak miałam poprzednio gdzieś chyba w 14 tc;-) także gołym okiem już u mnie widać ciążę,a zwlaszcza jak mam te nieustające paskudne wzdęcia:-D

pok faktycznie z tym piciem to masz nieciekawie, ja przez mdłości też mało piłam,ale musiałam się zmuszać bo coś mi tam w moczu zaczęło wychodzić,a w ciąży jak wiesz trzeba płukać pęcherz żeby jakieś dziadostwo się nie przyplątało ( a bardzo często lubi...) nie wiem co Ci poradzić...sama miałam z tym problem, wypijać 2 litry wody dziennie jak dla mnie to jest nie lada wyczyn:no:

Ostatnia edycja:
reklama
witam sie

1
co do tej wagi to na pocieszenie to takie podsumowanie, ostatnio widziałam taką ładną rozpiskę, ale nie mogę znaleźć, w każdym razie to było coś takiego :)

dzidzius 3,3 kg
macica prawie 1 kg
łożysko 0,7 kg
płyn owodniowy 1 kg
powiekszone piersi 0,6 kg
zwiększona ilość krwi 1,3 kg
dodatkowy tłuszczyk itd. 3 kg

nie wiem czy nie pomieszałam, jak coś to poprawcie :) to tak na pocieszenie :)))

a ja dzisiaj nie mogę znaleźć sobie miejsca, jak nie usiąde to mi niewygodnie i oczywiście spać mi się chce :)

mniej pocieszające jest to, ze to dopiero pod koniec ciazy :-D

A jak pracodawca sie nie zgodzi na kolejny wychowawczy (absolutnie nie musi), nie boisz sie, ze cie zwolńia jak wrocisz?
To jest wszystko niby legalne a z drugiej strony wydaje mi sie strasznie nie fair i nielojalne. :/ no ale nie mam jeszcze dzieci, wiec perspektywa tez moze mi sie zmienic. ;-)

pracodawca nie moze mi odmówić wychowawczego :):) to jest w kodeksie - pracodawca musi Ci udzielić urlop wychowawczy:) poza tym moja firma była taka uprzejma, ze jak dowiedzieli sie, ze jestemw pierwszej ciazy musiałam tylać na nadgodzinach, z obiecanego awansu były nici... z podwyżki rownież wiec szczerze nie mam skrupołów bo oni nie byli wobec mnie fair to ja również nie zamierzam...no i zwolnic mnie nie mogą bo wystarczy, ze napisze pismo o zmniejszenie etatu i juz kodeks pracy mnie chroni:) Jeżeli moj pracowawca bylby ok wobec mnie nawet bym o tym nie pomyslała...a i tak zamierzam sie zwolnic stamtąd jak wykorzystam drugi wychowawczy:)

WITAM;)

Na poczatek powtórzyłam ten test z kapusty z porannego moczu który jest z godz.6 rano i ciesze się jak gwizdek hehe wiem wiem to tylko test kapucha HAHA no ale co tam :p

Elegancko na dziołszke;))już wczoraj jenak obgadalismy z dizewuszkami na BB z emój na chłopca nie wyglada jednak i faktycznie:p teraz ciekawe cyz się sprawdzi...

PAJKAA głupie ale czekam na nie...

super, ze na dziewczyne:):)

Witajcie. Ja od dziś w szpitalu. Mam te brązowe brudzenia i zatrzymali mnie na kontrolę. Serce Malenstwa bije i mam nadzieję,że bedzie ok. Trzymajcie kciuki za nas.

kciuki zacisniete

Pajka, nagapalma, pok, maja :) kochane ale was tu duzo z watku z clo :D
tak sobie podczytuje bo tu znajome twarze a na sierpnowkach nikogo :p
trzymam kciuki za Wasze fasolki!!!

no ba :) mozesz szkrobac z nami :D

Cześć dziewczyny!
Mam na imię Asia i będę wrześniową mamą. mam już 15miesięcznego szkraba i jestem przerażona kolejnym porodem i ogólnie wizją dwuch małych rozrabiaków w domu;/
może któraś z was ma już dwujkę i odpowie mi na pytanie jak z 2ą dzieci chodzi się na spacer?:) bo szczerze mówiąc tego chyba najbardziej się boję (niestety moje dziecko przyzwyczajone jest do 4-5 godzin dziennie spędzonych na dworku:/)
generalnie jestem przerażona i rozbeczana że mój kochany szkrab nie będzie najważniejszy, strasznie mi go żal;(
może któraś z was podsunie mi jakiś pomysł jak przygotować starsze dziecko na rodzeństwo?
pozdrawiam serdecznie wszystkie wrześniówki

witaj:) ja zainwestowałam w chuste i drugie dziecko bede nosila w chuscie a synka za rączkę :)
co do przyugotowania ja duzo rozmawiam z synkiem :) ze bedzie dzxidzia itd:)

a mnie coś dół łapie:zawstydzona/y: od wczoraj mdłości słabna, piersi tez mniej bolą, rano az sie poryczałam:-( ... tak się boję, dzis zaczęłam 9 tydzień i serce mi pęka ze strachu ... Objawy nie powinny przechodzić, wręcz przeciwnie , poczekam do jutra ... :-:)-:)-( Mojego aniołka straciłam w tym czasie ...boję się ...

jeżeli Cie to niepokoi udaj sie do gina:)

Witajcie Dziewczyny!
Jestem nowa na forum. Chciałabym do Was dołączyć. Przewidywany termin porodu mam na 12 września :-)

witaj:)

Wrocilam wlasnie od lekarza szmery na plucach plus angina= ANTYBIOTYK!!! Na szczescie lekarz mnie pocieszyl, ze dumomox nie przechodzi przez lozysko i wody plodowe, oby, oby...

zdrówka zycze:)

ehhh zyjmy tylko o wodzie i powietrzu..............a nie, przepraszam, one tez sa w dzisiejszych czasach zanieczyszczone... i szkodza dziecku.... :-(

kobietki, nie popadajmy w paranoje.......

zgadzam sie.

Co do wit. A nie powinno sie jesc wątróbki bo to ona najwiecej ma wit. A...

no nie napisalas, ze marchewka szkodzi, nikt Ci tego nie zarzuca, ale wez pod uwage ze niektore laski czytaja pobieżnie i tylko sie potem nakrecaja,
ze sokow z marchwi nie bo złe, a potem jak sokow nie to i marchwi tez lepiej nie
i tak sie wlasnie tworza przerozne mity i plotki dot ciazy i diety ciezarnych i potem jedynie co pozostanie to faktycznie woda i powietrze.... i lepiej sie nie ruszac i lezec, bo ciaza to ciezka choroba i same ograniczenia... :-)
dziewczyny, luzu wiecej :-)

zgadzam sie

Pok tyralam jak wół, zeby miec podwyżkę i awans powiedzieli, z edostane...do momentu jak sie nie dowiedzieli, ze w ciazy jestem... wtedy powiedzieli, ze jak wróce po macierzynskim i przepracuje rok to mi dadzą...wiec ja sobie ta podwyzke sama przydziele:D

Troche nie fair a troche ich rozumiem.... Ktos musi za ciebie w tym czasie pracowac. Nawet jesli nie zatrudnia dodatkowej osoby, to sie na innych rozklada i tez maja ciezko a firma musi placic.
ja tak po prostu zawsze sie staram patrzec na obie strony...
szwajcarski system jest duzo lepszy ale uwaga... Opiera sie glownie na zaufaniu. Tyle, ze tu przez stulecia nad zaufaniem jako wartoscia w spoleczenstwie pracowano a w polsce ostatecznie kazdy widzi tylko vzubek wlasnego nosa i rzadko sie patrzy na szerszy kontekst.

a macie ubezpieczenie grupowe?
ja wykupiłam sobie z najwyższą składką z mężem i wypłata za dziecko to 2500tyś :) dla mnie i dla męża :)
Ja już w poniedziałek mam wizytę szok jakoś zleciało :)

Pajkaa, masz zamiar przerwać wychowawczy, czy kończy Ci się wychowawczy? Bo nie doczytałam:zawstydzona/y:

Cały czas zastanawiam się nad przerwaniem wychowawczego i rzuceniem L4... bo mnie mój pracodawca lekko w konia zrobił, a szefowa bierze za mnie kasę świąteczną i jej nie oddaje (fałszuje podpisy na listach). Zabrała też paczkę świąteczną dla Tyci przeznaczoną (jej najstarsza córka skończyła lat 18 i jej się paczka z socjala już nie należy, no a młodszy synek dostał, więc... ja niekoniecznie muszę wiedzieć, że paczki były...). Pewne jest, że pracować tam już nie będę (choćby z uwagi na ceny benzyny i koszty dojazdu). Chciałabym pójść na drugi macierzyński i wychowawczy... Przy czym ciągle myślę o przerwaniu wychowawczego i podaniu L4. Wiadomo, kasa dodatkowa bardzo by się przydała. Straszą mnie jednak ZUSem, że doniosą, że ciąża nie zwalnia z obowiązku pracy i że ZUS mnie do pracy zmusi. Nie wiem, ile w tym prawdy. Jak ktoś wie, to niech mi napisze. Wdzięczna będę.

A ubezpieczenie grupowe mam, sama sobie opłacam...

Ostatnia edycja:
reklama
hej
to ja winna zamieszania z marchwią ;)
ale tak naprawdę dziewczyny- wszystko w nadmiarze szkodzi i musimy po prostu uważać, ale z drugiej strony- jeśli nasz organizam nie będzie czegos tolerował to to odrzuci i tyle ;)

Kubusie piję, ale w normalnych dawkach ;)

Pajka- jak Kuba Bogu...

matik- my mamy, ale każdy inne :)

mąż mój wraz ze swoja mamusia szanowna kiedys mnie wykończą- masakra :(

miłego dzionka

ps ja po badaniach- wyniki w poniedziałek, w aptece na przeziebienie pani mi nic nie chciala sprzedać, bo mówi, że za wcześnie i wszystko szkodzi ;( i została herbatka z cytrynką ;)

cyniczna- do ZUS`u mogą Cie oczywiście podać i maja prawo, a ZUS może Cię skontrolować, ale to nie jest koniec świata. Lekarz też czlowiek- powiesz, że nogi Ci puchną, kręgosłup cierpnie, zadyszki dostajesz i masz wspomniany wcześniej ślinotok, więc nie maja prawa zmusić Cie w takim stanie do pracy ;)))) i wiem co mówię- to naprawdę działa, więc się nie przejmuj tylko idź na l4- będziesz miała kasę, a za tą paczkę i bony na święta nie miałabym skrupułów :))

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry