reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

reklama
Tak czytam te zakazane rzeczy w ciąży bo bakterie w nich mogą być i zaczynam myśleć że jakbym sie stosowała do wszystkiego to dużo by mi do jedzenia nie zostało. Narazie to uważam na surowizny, a miesko mielone kosztuje Mąż czy dobre. Narazie sobie zrobie badania na listerioze bo tokso nie mam i nie miałam.
Na skurcze oprócz magnezu i potasu może ładnie zadziałać bardzo ciepły kompres.
Gratulacje udanych wizyt i poznania płci!

Skrzacik ja pytalam o listerioze moja Ginke , bo w Niemczech przed dwoma miesiacami zmarlo na nia 5 osob po zjedzeniu sera z Lidla, i moja ginka powiedziala , ze testow nie musze robic bo ta choroba w ciazy nie przebiega bezobjawowo. Zaczyna sie bardzo wysoka goraczka i objawy sa podobne do grypy. Tak, wiec jakbym byla nia chora to zauwazylabym.

Skrzacik ja pytalam o listerioze moja Ginke , bo w Niemczech przed dwoma miesiacami zmarlo na nia 5 osob po zjedzeniu sera z Lidla, i moja ginka powiedziala , ze testow nie musze robic bo ta choroba w ciazy nie przebiega bezobjawowo. Zaczyna sie bardzo wysoka goraczka i objawy sa podobne do grypy. Tak, wiec jakbym byla nia chora to zauwazylabym.
Dokładnie Saaro. Choróbsko bakteryjne i badania laboratoryjne by ją wykryć nie są serologiczne ani immunologiczne , ale najczęsciej bada się płyn mózgowo rdzeniowy(sic!) oraz kał, a krew to PCR i z posiewu. Nie tak jak cytomegalię czy toxo, różyczkę- jako poziomy przeciwciał.

A ten ser wycofano , to byl z seri tych bardzo smierdzacych HARZ . W sumie w Niemczech i w Austrii zmarlo 7 osob.
A przy toxo ja niestety mialam objawy, caly czas stan podgoraczkowy 36,9 -37, bardzo sie pocilam i moje zlote pierscionki i bizuteria farbowaly mi cialo na czarno.

Ostatnia edycja:
kochane, nie nakręcajcie się tak strasznie tymi chorobami... po prostu uważajmy na siebie..ja tak sobie pomyslałam, że w tym tygodniu na własną rękę powtórzę sobie badania krwi, bo miałam za gęstą i przy okazji popytam jakie przy okazji mogę jeszcze zrobić, tak dla własnego spokoju.. ja dziś jestem wyjątkowo poddenerwowana, pewnie tez to co się stało jest powodem.. strasznie też naszło mnie na eklerkę a mój nie ma zamiaru się ruszyć... choć szczerze to tylko jeden sklep mi przychodzi do głowy gdzie by mogły być.. ale za nim On się ruszy to będzie poniedziałek i już wielki wybór..

Ja tez mam za gesta krew i caly czas od poczatku ciazy przyjmuje acard codziennie 1 tab. Mysle , ze bez acardu te ciaze tez bym stracila do 3 m-ca , jak 4 poprzednie. Ale powoli bede go juz odstawiac.

mnie ginka teraz nic nie zasugerowała żeby brać.. pewnie nie jest aż tak źle... dlatego tez chcę powtórzyć badania na własną rękę jak się będzie tak utrzymywać to trzeba będzie działać... przed ciążą miałam duże problemy ze zdrówkiem i tak naprawdę do tej pory do końca nie wiem co to było... robiłam wiele badań łącznie z tomografia komputerową głowy itp. nie chcę nawet pisać o objawach, bo az mi dreszcze przechodzą... dlatego teraz wiem, że net i nakręcanie się nie jest dobrym doradcą, bo nie pomaga a wręcz przeciwnie.. a teraz nam jest spokój potrzebny... :-)

Wiesz teraz jak dzieciatko jest juz duze to gesta krew juz nie przeszkadza, najgorzej jest do 3 m-ca ja dzidzia ma jeszcze bardzo malenkie zylki i gesta krew poprostu nie moze w nich krazyc. A pijesz duzo w ciagu dnia?
Ja przed ciaza tez mialam problemy, dretwialy mi rece w nocy, musialam brac sterydy, ale teraz dalej tak mam i nie wiem co mi bylo.

A robilyscie badania tarczycy w ciazy bo moja ginka mowi , ze to jest jedno z najwazniejszych badan?

Ostatnia edycja:
reklama
właśnie dużo piję i dlatego tez ginka dziwiła się tym moim wynikom... ja na początku ciąży miałam robione min przepływy, bo ona się bała, że też po lekach które brałam jak jeszcze nie wiedziałam o Dzidzi może być coś nie tak... ja TSH miałam z krwi robione i oki, ale podobno trzeba inne badania robić, bo to z krwi różnie wychodzi...

Do góry