reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

dobry wieczór kochaniutkie

karolinko bardzo mi przykro,ale miejmy nadzieje i módlmy sie o to aby okazało sie iz te słowa lekarza były tylko złym snem, wiara czyni cuda:tak: jesteśmy z tobą,badz dzielna .

reklama
Hej!
Jestem po USG :) DZidzius ma 5,56cm na 12+1 dzien ciazy,przeziernosc 1mm:)

A co do boli to lekarz mowi ze szyjka w pozadku,ale chyba mam infekcje drog moczowych(a u mni nerki zawsze swiruja) wiec mam dzwonic po wynik a narazie paracetamol

Pozdrowionka

świetne wieści !!! cieszę się razem z tobą ;)

cześć. Ja dziś po wyczekiwanym usg :-) Moja dzidzia miewa się świetnie, niestety nie dała sobie zajrzeć między nóżki :-( ciągle machała nóżkami i zasłaniała buzię rączkami. Pani dr. powiedziała,że duża dzidzia, ma 78 mm. Przezierność 1,9, kosc nosowa ok i wszystko ma na miejscu. oby tak dalej. Nawet dostałam foteczkę :-)
Niektóre dzidzie nie są skore pokazywać co tam kryją między nożkami, widocznie chce poczymać Cię w niepewności, a potem będzie - NIESPODZIANKA!!!
Super, kurna wielgachna jest już ta Twoja fasolina!!

Hej dziewczyny

A ja wlasnie po wieczornej wizycie. Dzidzius rosnie, jak na drozdzach, wazy juz 123 g :-) Widzialam jego kregoslup, nozki, glowke a nawet pokazal piete... hehe.. a co najwazniejsze, juz wiadomo ze to CHŁOPCZYK!!! Bardzo sie cieszymy, bo chyba po cichu liczylismy na malego mezczyzne :-)
Dzis w pracy nie dotrwalam do konca, prawie zasnelam - musialam zmykac wczesniej do domu. Dlatego do konca tygodnia ide na zwolnienie - zeby moc w kazdej chwili sie przekimac. Tymczasem moje zmeczenie przeplata sie z euforia po udanej wizycie. Przesylam pozdrowionka wszystkim..

Jezu świetnie.... chłopczyk.. a więc już wiecie -fajowo no nie??
No coż powoli możesz się już nastawiać na prześliczny niebieski kolorek ;)

Karolinkare kochana moja jak bardzo Ci wspołczuję takich wieści... niewiem jak mogę Cię pocieszyć i co doradzić? Napewno obiecuję że się pomodlę, musisz być silna choć wiem że to trudne, mam nadzieję że ta wada nie będzie taka wielka albo wogóle że bog sprawi że wszystko dobrze się skończy. Boże ...a co powiedział Ci lekarz? Co teraz? Co masz robić jeszcze? Jakieś badania? Trzymaj się i całuję Cię i przytulam z całej siły!!

Jak to jest.. jedni się cieszą inni płaczą... czemu to takie niesprawiedliwe? Nie.. poprostu jak słysze takie wieści czuję się taka bezsilna.. jak pomóc, co powiedzieć? achh.. takie to trudne :(

Misiaaka, Onionku, dziewczyny gratuluję serdecznie udanych wizyt :-) Ja mam jutro standardową u mojego ginekologa, jak co 2 tygodnie, dowiem się co z pessarem i poproszę o skierowanie na toxo. Jednak :| Wiecie , po historii Dorotki1 dostałam takiego lęku przed kotem TŻ, że aż żal mi biedaka, bo odganiam go jak trędowatego, a tak za mną chodzi...Ech,zrobię badanie i będę wiedziała na czym stoję.

Karolinkare, smutne wieści z badania....Bardzo Ci współczuję, kto jak nie matka najbardziej cierpo, jeśli coś dzieje się z jej dzidziusiem :|
Karolino, napisałaś , że miałas badanie USG genetyczne. Czy robiłaś to w ośrodku badań prenatalnych? Takich jest kilkanaście w PL z uprawnieniami , inne placówko to najczęściej ginekolodzy , którzy mają wypasiony sprzet i ogłaszają że wykonują badanie genetyczne. Pytam, bo to może być ważne. Może warto odwiedzić taki ośrodek ? Pełne badanie nieinwazyjne kosztuje kosztuje około 700 zł max, a samo USG genetyczne - 250 zł , jesli są wskazania i obciążenia w rodzinie lekarz da Ci skierowanie na NFZ i masz te badania i prowadzenie już w ośrodku za free. Ja bym nie polegała na jednym badaniu. Nie poddawaj się , jest jeszcze dużo mozliwości.Jesteśmy z Tobą !

Dziewczynki ...... Blagam was dajcie mi sile iwsparcie bo po dzisiejszej wizycie to ja już nie dam rady:( :no: mielismy dzisiaj USG genetyczne i okazało się ze u jednego z maluszkow przeziernosc wynosi 4,3mm właściwie lekarz określił to jako torbiel i obrzek całego kręgosłupa dostałam skierowanie na amniopunkcje ale lekarz nie daje większych szans na to zeby ono było zdrowe słysząc ta diagnozę prawie zemdlalam powiedział ze na80% ma jakaś wadę (wykluczył wadę serca) typu zespół downa,turnera ,toreta,fertau co ja mam myśleć tak się cieszylam ze będę mama bliźniaków bo to dar od Boga podwójne szczescie a tak szyybko zostanie mi odebrane:-:)-(

jeju kochana tak mi przykro no ale trzeba mieć nadzieję do końca....tak jak mówią dziewczyny może to tylko jakaś pomyłka oby na nastepnej wizycie wszystko było dobrze ....

a ja sie wykąpałam i wysmarowałam oliwką teraz się świecę heheh no i pachnę niemowlaczkiem ;-)....jeszcze małe przytulanko z mężem jakiś wspólny filmik i lulu bo jutro mam w planie wstać wcześniej może do mamy pojadę jak będzie ładna pogoda :tak: ale tego jeszcze do końca nie wiem...
życzę wm spokojnej nocki i kolorowych snów :tak:
buziaki :-)

karolinka,prosze idz tak jak ci radzilam jeszcze za pierwszym razem do Pomorskie Centrum Diagnostyki i Terapii Prenatalnej

bo invicta jet bardziej w kierunku leczenia nieplodnosci, tj maja swietny sprzet i swietnych lekarzy ale lepiej jeszcze raz przejechac do PCD, nazwisko dr wylalm ci wczesniej na priva nie wiem co do miejsca na amniopunkcje ,ktore najlepsze...

wyc mi sie chce,co ty muszisz teraz czuc i myslec... mozenie bedzie tak zle,moze to tylko np zespol Turnera ah mam nadzieje,ze dzicko jest zdrowe , ale przy takim NT to ciezko pocieszac...

jedz jeszcze raz na usg i wybierz dobre miejsce i dobrego lekarza na amnio- to bardzo wazne!

znalazlam cos takiego

W fachowej literaturze znalazłam inne przyczyny pogrubionego NT, poza abberacją chromosomową:
"Różnorodność czynników prowadzących do zwiększenia NT sugeruje, że może istnieć więcej niż jeden mechanizm, leżący u podłoża zbierania się płynu pod skórą w okolicy karkowej u płodu.
Możliwe przyczyny obejmują:
- niewydolność serca,
- zastój krwi żylnej w obrębie głowy i szyi,
- zaburzona struktura macierzy międzykomórkowej,
- niewydolność drenażu limfatycznego,
- anemia u płodu,
- hipoproteinemia u płodu,
- wrodzone infekcje."

nie wszytko jeszcze powiedziane,wyczytalam ze nawet NT 5 amnio wychodzila pozytywnie, moze jedno z blizniakow ma np anemie

http://www.memowiadomosci.pl/forum/vt,48,237,912,280

cuda sie zdarzaja przy NT takim jak twoje!

Ostatnia edycja:
Wklejam link do poczytania. Od kiedy badanie nazywa się genetycznym i na czym polega.
Często zaglądam na tę stronkę. W zakładce USG 3d 4d są bardzo ładne fotki z badań.

Dr n med Lech Dudarewicz

P.S Ups, nie wiedziałam ze wyswietli sie link jako nazwisko lekarza, ale tak czy inaczej warto poczytac, duzo rzetelnej wiedzy.
Jeśli chodzi o aminopunkcję w podejrzeniu toksoplazmowy świeżej, jest wskazana- gdyż pozwoli ocenić czy płód jest zakażony. Bo nie każda infekcja matki konczy się zakazeniem płodu. I daj Panie Boże takie zakonczenie kazdej infekcji.

Ostatnia edycja:
Karolinka tule do serca....ale tak jak piszą dziewczyny tak i ja....nie polegaj tylko na jednej opini....Idż do drugiego lekarza nie mówiąc mu nic i zobaczysz....Boże to takie niesprawiedliwe:-(...Trzymaj sie dzielnie kochana...
A ja życzę dobrej Nocki....DOBRANOC!!!!!

karolinka nie moge sie jakos bardzo uczenie wypowiedziec na temat genetyki, ale jedyne co mi sie nasuwa to powtórz badanie i pytaj o opinie innych specjalistów z tej dziedziny. Myślami jesteśmy z Tobą.
Wszystkim mamusiom po wizytach gratuluje wzruszen i emocji, za wszystkie trzymam kciuki.
U mnie spokojnie, brzuszek rosnie. Tylko córeczka podziębiona i niby nas rejestratorka wcisnęła pomiedzy pacjentami na wizyte, ale to nic nie dało, bo doktorek musiał leciec na wizyty domowe, wiec jutro gonimy z mała do przychodni jeszcze raz.

karolinkare a ja ciągle jestem nadzieji że to jednak nic poważnego nie będzie, jest wiele przypadków gdzie przezierność jest większa a rodzą się zdrowe dzieci. Choć nawet nie potrafię sobie wyobrazić co czujesz, bo to na pewno straszne uczucie. A tak w ogóle moja koleżanka miała wsie badania ok, i NT w ogóle wzorcowa ciąża, urodziła dziecko z anemią, hemofilią, przepukliną pachwinową. Potem po dopiero 2 latach wyszły inne zespoły, nawet nie wiem jakie ale ma ich kilka , ma obecnie 9 lat nie mówi, robi w pieluchy (mimo że normalnie funkcjonuje), ma bardzo słaby wzrok. Także czasem lekarze mówią jedno a jest całkiem co innego. A ponoć już po wymiarze głowy można było stwierdzić że jest coś nie tak bo miał czaszkę zamałą o prawie 2 m-ce ale stwierdzili że po prostu małe będzie.

reklama
Dziewczyny i ja juz jestem "PO"
Wszystko dobrze:) Dzidzia pieknie rosnie wg usg 13 tydz3dzien 7,18cm przeziernosc 0,12cm, kosc nosowa jest, wiec doktorka powiedziala ze wszystko bardzo dobrze:)
Dobrej nocki zycze;)
Gratulacje
Dziewczynki ...... Blagam was dajcie mi sile iwsparcie bo po dzisiejszej wizycie to ja już nie dam rady:( :no: mielismy dzisiaj USG genetyczne i okazało się ze u jednego z maluszkow przeziernosc wynosi 4,3mm właściwie lekarz określił to jako torbiel i obrzek całego kręgosłupa dostałam skierowanie na amniopunkcje ale lekarz nie daje większych szans na to zeby ono było zdrowe słysząc ta diagnozę prawie zemdlalam powiedział ze na80% ma jakaś wadę (wykluczył wadę serca) typu zespół downa,turnera ,toreta,fertau co ja mam myśleć tak się cieszylam ze będę mama bliźniaków bo to dar od Boga podwójne szczescie a tak szyybko zostanie mi odebrane:-:)-(
Co bym Ci nie napisala to i tak wiem , ze nie jestem w stanie cie pocieszyc. Jak wiesz ja tez przed kilkoma tygodniami siedzialam w necie i szukalam na ten temat wiadomosci. Ale napislas , ze baby ma torbiel , wiec moze ta torbiel daje taki wynik NT. Wiesz ja sie spotkalam w necie , ze dzieci z duza NT z torbiela byly calkowicie zdrowe. A co z koscia nosowa i testem Papa?
A najlepiej poddaj sie aminopunkcji i bedziesz wszystko wiedziala na 100%. Tylko nie czytaj tych extremalnych historii w necie.
Zobaczysz , ze bedzie dobrze. Bog Cie napewno teraz nie opusci.

Do góry