reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

Ja też kupiłam wczoraj spodnie ze skarpetą w H&M, już dzisiaj mam ubrane, rewelacyjnie wygodne! Teraz ponoszę a na lato może coś lżejszego sobie kupię, choć one są z bardzo cienkiego materiału i są podwijane, także później będę mogła nosić jako rybaczki.
A ja czuję w brzuszku jakby mi mrówki chodziły co jakiś czas, myślę że to maleństwo sobie podskakuje ;)

reklama
Gaja nie wiem czy tak na l4 bedziesz mogłam sobie poszaleć z zakupam,bedąc na zwolnieniu należy byc w domu z razie kontroli, dlatego też ja własnie cierpie bo nie mogę nigdzie sobie jechać,ewentualnie w weekendy:)
Karolina, a jaki masz symbol L4 - 1 czy 2, bo jesli 1 to rzeczywiscie nalezy byc w domu, a jesli masz wizyte u lekarza zasze bierz zaswiadczenie ze tego dnia bylas itd. Jesli masz symbol "2" to nawet mozesz isc na wesele, tak mozna. O zakupach nie wspomne, takze mozna wyjezdzac za granice i tak naprawde nic ZUS do tego, jedynie jak jest wezwanie nalezy sie stawic lub oddzwonic i podac przyczyne braku stawiennictwa- np. pobyt u matki w innym miescie bo masz u niej opieke 24 h na dobe itd, itd.

Dziewczyny ratujcie co dzisiaj na obiad? Grrrr zaczynam miec dos tego "kwokowania" obiad sprzatanie pranie obiad sprzatanie pranie. Czy to sie kiedys skonczy???Buuuuuu

no ja też posprzątałam czekam aż pralka sie wyłączy no i jak codzień zabieram się za obiadek :-) kochana ja ci powiem też momentami mam dosyć no ale co zrobić? nikt za mnie nie posprząta żeby z mieszkania nie zrobić chlewu :-D mój men jest leniwy co do pomocy w domu :wściekła/y: no ale mam nadzieję że zmieni się to jak na świat przyjdzie dziecko :tak: u nas dziś na obiadek schab w sosie jakimś tam wymyśle mam marchew z groszkiem w słoiku to wykombinuję coś :tak: do tego ogórek konserwowy i ziemniaczki..chciałam jeszce zrobić rosołek ale nie mam włoszczyzny więc rosołek może jutro będzie :-)

Właśnie zadzwoniłam do mojej lekarki bo szef chce zaświadczenie o ciązy i okazało się, że muszę za nie zapłacić... 5 euro to wprawdzie nieduzo ale żeby to było płatne :confused:

o matko chyba ich pogięło :szok::szok::szok::szok:

dziewczynki u mnie pogoda przepiękna :tak::tak::tak: pachnie wiosną :-)

Beniaminka....nie przejmuj się tym co mama mówi...moja teściowa tez tak mówiła,że za wczesnie na dziecko,ze tylko jej syn bedzie miał dochód....a ja nic....,że dziecko powinno miec zapewniony byt itd.....mieszkanie mamy małe ale swoje (37m2),mąż pacuje a teraz żyjemy z oszczedności moich które uskubałam wyjazdami do Niemiec....a ona o tym nie wie:-D...truła mi cały czas w głowę,że na dziecko musimy poczekac z 3-4 lata....,ale ja mam ją w d***e....do tej pory a już powoli idzie drugi trymestr nie kupiła nawet jabłka a to jej pierwszy wnusio albo wnuczka.....a ma za co....naprawdę!
W ogóle zaczęła się wtrącać w nasze życie a ja je DOWIDZENIA to nasze życie....i nasze dziecko a nie jej....mogłabym pisać i pisać a szkoda nerwów i zali.....które mam do niej.....:wściekła/y:

Karolina, a jaki masz symbol L4 - 1 czy 2, bo jesli 1 to rzeczywiscie nalezy byc w domu, a jesli masz wizyte u lekarza zasze bierz zaswiadczenie ze tego dnia bylas itd. Jesli masz symbol "2" to nawet mozesz isc na wesele, tak mozna. O zakupach nie wspomne, takze mozna wyjezdzac za granice i tak naprawde nic ZUS do tego, jedynie jak jest wezwanie nalezy sie stawic lub oddzwonic i podac przyczyne braku stawiennictwa- np. pobyt u matki w innym miescie bo masz u niej opieke 24 h na dobe itd, itd.
dokladnie, ja tez mam na zwolnieniu symbol 2B ,pytalam w Zusie i nie musze siedziec w domu

Karolina, a jaki masz symbol L4 - 1 czy 2, bo jesli 1 to rzeczywiscie nalezy byc w domu, a jesli masz wizyte u lekarza zasze bierz zaswiadczenie ze tego dnia bylas itd. Jesli masz symbol "2" to nawet mozesz isc na wesele, tak mozna. O zakupach nie wspomne, takze mozna wyjezdzac za granice i tak naprawde nic ZUS do tego, jedynie jak jest wezwanie nalezy sie stawic lub oddzwonic i podac przyczyne braku stawiennictwa- np. pobyt u matki w innym miescie bo masz u niej opieke 24 h na dobe itd, itd.[/QUO
no z tego co ja wiem to jak masz 1 tzn-leżec,a jeżeli jest 2 -to można chodzić ale też w domu, miałam kiedyś przez to kłopoty bo tak uważałam jak ty ze można chodzić wszedzie,okazało sie inaczej,kłócić sie nie bede ale nawet teraz moja ksiegowa to samo mi powtórzyła a jest biegłym rewidentem,także nie wiem kto ma tu racje :)

Beniaminka....nie przejmuj się tym co mama mówi...moja teściowa tez tak mówiła,że za wczesnie na dziecko,ze tylko jej syn bedzie miał dochód....a ja nic....,że dziecko powinno miec zapewniony byt itd.....mieszkanie mamy małe ale swoje (37m2),mąż pacuje a teraz żyjemy z oszczedności moich które uskubałam wyjazdami do Niemiec....a ona o tym nie wie:-D...truła mi cały czas w głowę,że na dziecko musimy poczekac z 3-4 lata....,ale ja mam ją w d***e....do tej pory a już powoli idzie drugi trymestr nie kupiła nawet jabłka a to jej pierwszy wnusio albo wnuczka.....a ma za co....naprawdę!
W ogóle zaczęła się wtrącać w nasze życie a ja je DOWIDZENIA to nasze życie....i nasze dziecko a nie jej....mogłabym pisać i pisać a szkoda nerwów i zali.....które mam do niej.....:wściekła/y:
No tak, widzę że to nie tylko moi rodzice chcieliby przeżyć życie za mnie, alebo co najmniej abym ja zyła według ich scenariusza.
Masz rację, miejmy to w nosie. To nasze życie. I jeszcze jedno wiem na pewno- jak już będzie szkrab na świecie to oszaleją na punkcie wnuczątka, znam to z autopsji, ale co natrują to natrują dzisiaj :-)

ja mysle ze jak nie trzeba lezec to mozna wychodzic z domu, przeciez trzeba sie dotleniac i spacerować tak zalecaja ginowie przeciez, a jak cos jest nie tak to na wszelki wypadek ginowie kaza lezec w domu i jest na zwolnieniu odpowiedni symbol , tak?

Karolina, z symbolem "2" możesz chodzić i wyjeżdżać, jesli na dłużej podajesz tylko miejsce pobytu dla ZUS do korespondencji. A zakupy jak najbardziej możesz, wiem...sama pisałam wezwania na kontrolę i wiem , co można ZUSowi a czego nie. Ciężarne mają ochronę , nie sa nękane, co innego wydział zasiłków ZUS - to inna bajka, kiedy masz działalność gosp. - wówczas nie pokazuj się w firmie, nie wystawiaj faktur. Wszystko inne Ci wolno- w domu siedzieć nie musisz! Tylko z symbolem "1" -masz być w domu.

reklama
Powinnas podac w ZUS miejsce pobytu, to taka formalność.Masz prawo przebywać gdzie chcesz, i zameldowanie nawet czasowe tutaj ZUSu nie interesuje a jedynie fakt poinformowania ich o miejscu pobytu- chodzi o adres do korespondencji.
Jednak na pociechę powiem Ci, że kobiet w z symbolem B na L4 nie kontroluje się. A jesli do tego masz symbol 2 -czyli można chodzić, co najwyżej wezwą Cię do ZUS do orzecznika, ale tez w to wątpię, bo sporo lat pracowałam w ZUŚ w orzeczcnictwie i ciężarnych tam nie nękano....bo jak sprawdzić zasadność L4 kiedy żaden lekarz orzecznik nie ma prawa ani warunków zbadać Ciebie ginekologicznie ? Nie stosuje się tego, nawet świadczenie rehabilitacyjne tzw dawne przedłużenie L4 jest robione zaocznie bez oględzin kobiety, i wówczas przesyła lub dostarcza się jedynie dokumentacje do ZUS.

Karolina Beniaminka napisała chyba najbardziej szczegółowo, l z oznaczeniem 2B - wtedy wsio jasne :)

A tak nw ogóle mam pytanko - jak to jest z tymi wizytami u gina, należy się wolne z tego tytuło bez odpisywania z urlopu czy nie, bo gdzieś czytałam o takiej możliwości ale nie wiem do końca

Ostatnia edycja:
Do góry