reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Maludaa moja lekarka powiedziala ,ze krwiak jest malutki i ze musi byc dobrze - dostalam luteine i nospe - no mnie tez wlasnie w lewym boku pobolewa tak delikatnie . To daj znac koniecznie. Ja mam kolejna wizyte dopiero za 2 tygodnie - do tego czasu mam wyluzowac , co tez czynie . Musi byc dobrze - musimy sie trzymac:-))

reklama
Caly czas sie zastanawiam bo jutro musze jechac po skierowanie na badania lekarskie..wiec lekarz i tak zapyta czy jestem w ciazy..z tego co sie orientuje to staz trzeba odbyc najmniej 3 miesiace..wiec nawet jakbym poszla na te 3 to juz cos..tymbardziej ze to tylko staz a nie praca a nie licze ze mogliby mnie pozniej przyjac do pracy.. poczytalam troche od strony prawej i urzad moze mnie wyslac jesli nie ma przeciwskazan od lekarza.

Małgos, powiem ci co ja bym zrobiła: poszłabym po to skierowanie i powiedziałabym co i jak. I tak sie zastanawiasz czy iśc czy nie na ten staz, to najwyzej ci odmówia, trudno. Ja jestem taka osoba co nie umie pewnych rzeczy zataic, moze dlatego ze i tak by wyszło na jaw , a i tak wyjdzie ze wiedzialas o ciąży jak sie zgłaszalas na staz. Po co robić na starcie takie rzeczy jak kłamstwo , to tylko bedzie świadczyc o Tobie(bez urazy).Takie jest moje zdanie i tak ja bym zrobiła. A decyzja nalezy do Ciebie...

Kochane mam problem..otoz niedawno skonczylam studia i zlozylam wniosek o staz pracy w nadlesnictwie nie wiedzac wtedy jeszcze ze jestem w ciazy. Od stycznia czekalam na to aby Urzad Pracy znalazl finanse..i dzisiaj dostalam tel z Urzedu ze sa pieniadze i mam zrobic badania lekarskie.. A ja teraz mysle co mam zrobic bo to 11tc i nie wiem czy mam powiedziec prawde w Urzedzie..i boje sie ze mnie nie skieruja na ten staz ktory mialby trwac 6 miesiecy..Dodam jeszcze ze staz odbywa sie w biurze przy papierkowej pracy.Co zrobilybyscie na moim miejscu? Czy Urzad ma prawo odmowic mi stazu kiedy powiem o ciazy?

Jesteśmy w podobnej sytuacji tyle że ja jestem już w 13-tym tygodniu i właśnie w poniedziałek zaczełam staż w urzędzie :) Dodam jeszcze że bardzo dłuuugo na niego czekałam. Oczywiście przedtem poprosiłam mojego lekarza o rade a on powiedział że nawet wskazana jest praca w ciąży a praca w biurze nie jest zbyt męcząca tylko trzeba pamiętać żeby robić sobie przerwy co jakiś czas od siedzenia. Ja mam zamiar pracować do końca stażu czyli do końca sierpnia a jak nie dam rady to pójde na L-4 tymbardziej że jestem stażystką a nie etatowym pracownikiem ;) A o ciąży powiem im za tydzień

gaja ja bym nie wytrzymała, w poniedziałek nie jadłam od 13 do 18.30 i skończyło się kibelkiem :( Ja to muszę co 3 godziny coś przekąsic.
kerna myślę że z dzieciaczkiem nie będzie problemu bo niby czemu ma się ginka nie zgodzic, ja miałam 2xUSG w zeszłą środę i raz miałam dopochwowo a raz przez brzuszek. Myślę że Twój synuś jest na tyle mały że przy dopochwowym i tak może byc, raczej nie zrozumie o co chodzi...
ja po cichu też liczę na księżniczkę ale najważniejsze aby wszystko się dobrze skończyło!!

Dziewczyny mam pytanie - bo wiem , niektore z Was mialy tez krwiaka - powiedzcie ile czasu on sie wchlania i jak sie czulyscie w trakcie , bo ja od wczoraj juz nie mam na szczescie zadnych paskudstw , nie krwawie , jedyne odrobinke jeszcze brzuszek mnie pobolewa ale to tak bardzo delikatnie.

ja miałam :tak:krwawiłam tylko raz na początku ( to znaczy była to ciemnobrązowa wydzielina ) czułam się bardzo dobrze, brzuch nie bolał tym bardziej ciężko było mi leżeć :zawstydzona/y: krwiak zniknął gdzieś po 6 tygodniach od wykrycia i nie ma po nim śladu. Brałam leki do 14 tygodnia.

Dziewczyny jeśli chodzi o płeć to nie ma co się nastawiać, na 90%, czy 80% informacje bo to jeszcze dużo za wcześnie i bardzo łatwo o pomyłkę, najpewniejsze wyniki będą dopiero po 20 tygodniu.

Z tym podziałem na trymestry jest różnie, raz jest podział, że drugi trymestr zaczynam się od 14 tygodnia, a innym razem,że od 13 tygodnia, trzeba tylko poamiętać ,że chodzi o skończone, pełne tygodnie. Tak czy siak ja dzisiaj zaczynam drugi semestr, właśnie skończyłam 14 tydzień i zaczynam 15 :tak:

Jesteśmy w podobnej sytuacji tyle że ja jestem już w 13-tym tygodniu i właśnie w poniedziałek zaczełam staż w urzędzie :) Dodam jeszcze że bardzo dłuuugo na niego czekałam. Oczywiście przedtem poprosiłam mojego lekarza o rade a on powiedział że nawet wskazana jest praca w ciąży a praca w biurze nie jest zbyt męcząca tylko trzeba pamiętać żeby robić sobie przerwy co jakiś czas od siedzenia. Ja mam zamiar pracować do końca stażu czyli do końca sierpnia a jak nie dam rady to pójde na L-4 tymbardziej że jestem stażystką a nie etatowym pracownikiem ;) A o ciąży powiem im za tydzień
Czyli lekarz wystawil Ci zaswiadczenie wiedzac o ciazy? a jakie mialas badania robione?

Dziewczyny jeśli chodzi o płeć to nie ma co się nastawiać, na 90%, czy 80% informacje bo to jeszcze dużo za wcześnie i bardzo łatwo o pomyłkę, najpewniejsze wyniki będą dopiero po 20 tygodniu.

mi w poprzedniej ciąży w 13 tyg. lekarz ewidentnie powiedział że jest siusiak i był :) Tym razem powiedział że siusiaka nie widzi, także nie jestem jeszcze przekonana bo mógł się ukryć :) Pewnie na USG połówkowym tak jak mówisz wszystko wyjdzie na jaw ;)

Małgos, powiem ci co ja bym zrobiła: poszłabym po to skierowanie i powiedziałabym co i jak. I tak sie zastanawiasz czy iśc czy nie na ten staz, to najwyzej ci odmówia, trudno. Ja jestem taka osoba co nie umie pewnych rzeczy zataic, moze dlatego ze i tak by wyszło na jaw , a i tak wyjdzie ze wiedzialas o ciąży jak sie zgłaszalas na staz. Po co robić na starcie takie rzeczy jak kłamstwo , to tylko bedzie świadczyc o Tobie(bez urazy).Takie jest moje zdanie i tak ja bym zrobiła. A decyzja nalezy do Ciebie...

Wlasnie zalezy mi na tym stazu bo czekam na niego od poczatku stycznia;/ i chcialabym go odrobic bo mam juz 27 lat a przysluguje mi staz jako absolwentce bo tak jak pisalam w tamtym roku skonczylam studia.

małgos moim zdaniem powinnaś powiedziec o ciąży, nie wiem czy na zaświadczeniu lekarz wpisze Ci że jesteś w ciąży, raczej nie sądzę, przecież to nie jest przeciwskazanie do pracy. Ja byłam w poprzedniej ciąży na badaniach okresowych w kwietniu, w zaawansowanej ciąży i lekarz patrzył tylko dziwnie na mnie że chcę takie zaświadczenia ale nic na kwitku nie wpisał.

reklama
a ja mam takie pytanko bo jest tu dużo mam które są w ciąży po raz kolejny czy miałyście robione pomiary miednicy przed porodem? jeśli tak to kiedy je wykonują? Dowiedziałam się o tym będą na oddziale położniczym na zajęciach akurat z grupką przyszłych lekarzy, lekarz mówił im,że przed porodem wykonuje się taki pomiar i jeśli miednica jest zbyt wąska, dają skierowanie na cesarkę.

Do góry