reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

"Art. 186. § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
Art. 186. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy."

także dziewczyny które boją się o zwolnienie i jest duze prawdopodobieństwo ze tak bedzie zmniejszajscie etat i na rok mamy z głowy a później ewentualnie o kolejne szczęscie mozna się postarac. ja zmniejszam na 7/8 plus godzina na karmienie piersią i bede pracowała 6h dziennie :) choc dla mnie i tak długo bez synka

małpko gartulejszyn :)
kalcha dzieki za świetną stronke, juz Emilka zmaltretowałam niektórymi zabawami
gaja mam nadzieje ze jakos się dogadasz z szefem
madziunka rozmumiem że chcesz miec koleżankę mamuskę w okolicy, ja na szczęście mam az 3 mamy z niemowlaczkami, a takie spacery na prawde są fajne i oczywiście monotematyczne :)

reklama
Ksiulka,małgoś zdrówka dla Waszych maluszków

sara witaj ponownie na bb;-)

lilu trzymamy kciuki, dasz radę:-)
Issa,Madziunka witajcie:happy:Pochwalcie się swoimi skarbami!!!!

kalcha ogromne gratki:-)

Gaja kciuki zacisniete

Kasiona,wstrętna małpo( <--gratulacje) gumowych drzew;-);-)

Trixi uważaj na siebie i swoje maleństwo, 3mamy kciuki:-)

Gosheek,głowa do góry:tak:

A my z niuńką mamy Dzień Leniiucha.:-)Ostatnio trochę ponarzekałam na to jak śpi a tej nocy wszystko wróciło do normy czyli od 21 do 5 a później śpioch do 11:szok:.Oby tak już zostało...

Dziś mój M. pojechał w delegację i jesteśmy samiutkie przez 3 dni. Wiem ,że damy sobie radę ale świadomość ,że zostałyśmy na noc same wprowdza mały niepokój. Te moje wizje ,że coś może sie stać i nie będę miała kogo prosić o pomoc...ehhh.:-(

Kurcze, mnie też czeka powrót do pracy. Niestety nie mogę sobie pozwolić na pozostanie w domu na wychowawczym, bo wisi nad nami kredyt hipoteczny:baffled:.Poza tym w moim miasteczku z pracą jest bardzo ciężko i nawet moja praca w drogerii to dla miejscowych szczyt marzeń. Co za czasy...

Dziś miałam nalot przyszłych teściów. Mieszkają na tym samym osiedlu i powoli mam ich dość. Traktują mała jak małpkę w zoo.:angry: Przyjść-zrobić z nią zdjęcie-wrzucić fotkę na nk:wściekła/y:ot, cała wizyta!!!!!a jak ostatnio poprosiliśmy by zostali z mała na czas zakupów(nie chcieliśmy jej ciągać po supermarketach), to stwierzdili że się boją. Najgorsze jest to ,że to właśnie z mamą M. ma zostać Lenka, gdy wrócę do pracy:-(.
Oszaleć można...

No to się wyżaliłam:-):-):-)

U nas też ślinotok przez cały dzień, paluszki w buźce na okrągło:-)zapobiegawczo zaopatrzyłam się w dentinox n i czekamy na ząbki:-D.

Ok, kończę już bo znów pożre mi posta...

Ostatnia edycja:
no i byłam w pracy, powiedziałam na czym sprawa stoi albo 1/2 etatu albo wychowawczy to oczywiście miny im zrzedły i kręcili nosem bo im to nie pasuje, bo jak na 1/2 etatu i jeszcze jak dzieci się pochorują to opieki będę brac itp. W każdym razie czekam na telefon od nich, mi tam nie zależy, ponoć świetnie dają rady beze mnie ale ledwo co wlazłam to prosili abym na Węgry dzwoniła. E tam zobaczę jak to będzie, jakbym była na wych. to bogato bym nie miała ale jakbym wróciła na cały etat to i tak za darmo bym pracowała po opłaceniu opiekunki i przedszkola.

Cześć dziewczyny!!!
Ja też byłam dzisiaj w pracy, złożyć wniosek o dodatkowy urlop macierzyński i urlop wypoczynkowy - całe 47 dni. :) Później pójdę na wychowawczy, ale tylko do września, a potem już do pracy. Chociaż szczerze mówiąc, chętnie zostałabym z mała w domu, dopóki nie będzie mogła iść do przedszkola. Noooo, zobaczymy, jak to będzie. :)

Ania_86, moja kropeczka też strasznie się ślini i wciąga do buzi, co popadnie. Zostawiłam ją dziś rano w łóżeczku ubraną już w dzienne ubranko, wracam po chwili, a ona leży w poprzek i wciąga swój śpiworek, położyłam ją znowu prosto, a ona za jakiś czas znowu w poprzek i wciąga swoją piżamkę, spryciulka mała.

Kalcha, gratuluję ząbka!!!
Hausfrau, ja też gubię mnóstwo włosów. A najgorsze jest to, że często znajduję je u Karolinki owinięte wokół paluszków.

Witam i ja!
Małpko gratulacje!!!!!
Kalcha widzisz jaki Hania zrobiła psikusik mamusi!
Kasiona Twoje chłopaki to prawie jak "Pudziany" ;-). Super że rosna zdrowo.
Gaja nic si nie bój! Będzie dobrze z tą pracą. Musi być :-)
Kasik Jak Twój synuś? I dzięki że pytasz o Igę.
To opowiadam jak sie sprawy mają:
Ok. 23 miala 38,5 stopni. Dałem jej paracetamol w syropie i gorączka spadła. Przespała całą noc. Rano miała ok 38,2. Ok 10 miała już 39 stopni. Zadzwoniłam do przychodni i pielęgniarka mi powiedziała że mój pediatra przyjmuje dziś tylko godzinę i tylko dzieci zdrowe. Powiedziałam jej jak się sparwy maja i poprosilam żeby zapytała się lekarki czy mnie przyjmie. Ta oczywiście sie zgodziła i po wszystkich wizytacjh mnie przyjeła. Zbadała Igę wzdłuż i w szerz! I nic nie wykryła. Widać było że sama się denerwuje co jej może być. Nawet już po badaniu jak ubierałyśmy sie na korytarzu to podeszła jeszcze i mowi że sama nie wie co może jej jeszcze zabadać. Ale kazała nam przynieś mocz, oczywiście jeśli sie uda złapać. No i udała się nam trochę. U nas w "wiejskiej" przychodni nie mają laboratoium. Jedyni jakąś maszynę. Jeśli na niej wyjdzie coś nie tak to kierują do prawdziwego laboratorium. I niestety wyszło. Słyszałam jak pielęgniarka dzwoniła do lekarki, do domu, że wyszły leukocyty "2+" cokolwiek to znaczy. Lekarka kazała podawać małej "bactrim" (pielęgniarka zadzwoniła do tutejszej apteki żeby sprzedały mi lek, a one receptę dostarczą), i musze zrobić jeszcze raz jutro badanie moczu w "prawdziwej " analityce. Zobaczymy co to będzie . Jak nie będzie się pogarszało to do kontroli z Iga w piątek. No a z wynikami muszę pokazać się wcześniej.

Ale po raz kolejny przekonałam sie że naprawdę dla Tej lekarki liczy sie pacjent. I potrafi przeznaczyć dla każdego pacjenta tyle czasu ile ten go potrzebuje. Bo ja, dziś wypytałam sie o wszystkie moje obawy i obserwację (nieraz naprawdę banalne, jak tak sobie teraz myślę:zawstydzona/y:),a ta nie wyśmiała mnie tylko cierpliwie wszystko spokojnie i dokładnie tłumaczyła.

Hej wpadłam was nadrobić:-)
Liliu kciukasy mocno zaciśnięte oby wszystko poszło po Twojej myśli!!;-)
Kalcha gratuluję zębola!! ja wypatruję ale jeszcze nic nie chce wyrosnąć:-D
Małpko Tobie również wielkie gratki za zdanie prawka!:-)
Kasiona chłopaki rosną jak na drożdżach !! :-)
Trixi oszczędzaj się jak najwięcej i uważaj na waszą trójkę;-)
Marta trzymam kciuki:-)
Hausfrau mój mały też długo zabawki trzymał w jednej rączce ale te ćwiczenia są cudowne widzę wielką poprawę u Kacperka a poza tym nic nie zaszkodzi krótka gimnastyka a może zdziałać naprawdę wiele:-)
malgos ja też bez czeko bym nie wytrzymała w ciąży to zjadałam 2 tabliczki milki i batonika:zawstydzona/y: ale dostałam potwornej alergii i musiałam się ograniczyć do jednej białej czekolady po ciąży też 1 tabl. musi być obowiązkowo:-D
Madziunka witaj! ja jestem z Warszawy :-)
Gosiunia dużo zdrówka dla małej ech szkoda że tylko tak mało jest lekarzy z powołania
No mam nadzieję że nikogo nie pominęłam a jeśli tak to bardzo przepraszam
A ja od dziś jestem na diecie i powiem wam że jeszcze wytrzymuję co u mnie jest nie lada wyzwaniem bo nigdy nie potrafiłam się odchudzać i zawsze po kilku godzinach od stwierdzenia idę na dietę pożerałam jakiegoś batona:-D Mam nadzieję że teraz wytrwam, a ja mam pytanko skoro już jesteśmy w temacie urlopów jak to jest jak ja jestem bezrobotna czy mojemu mężowi należy się jakiś urlop poza tym jednym tyg. tacierzyśnkiego??
a moje dziecię ostatnio jest nie do wytrzymania ja nie wiem chyba trafił mi się egzemplarz nie umiejący płakać ale za to krzyczy za 10 a mnie już głowa pęka, w ogóle ostatnio mały jak go kładę na poduszce w pozycji pół siedzącej sam próbuję usiąść a za chwilę robi fik na bok widok jest przekomiczny a jak się przy tym słodko złości!:-D:-D:-D
Idę przygotować mojego krzykacza do snu :-)

hej!
ale dzisiaj popisalyscie....:)
MALPKO - GRATULUJE!!!!!!!!!!

Kasik - zdrowka dla Antosia!

Trixi - my tutaj juz kciuki zaciskamy!wiec bedzie dobrze!
no i chyba padne...tak czytalam caly dzien na raty...ze juz wiecej nie pamietam!nie obrazajcie sie, prosze....
ale czytam kazda i zawsze mysle co odpowiedziec!:)
jutro sie postaram byc bardziej na biezaco...ale Kochanie w domu, wiec zawsze cos sie dzieje...
Filip tez walczy z zebami, nawet z jedzeniem ma problem, a dotychczas taki lasuch byl z niego...

witam,
wiec po wizycie nawet ok mały zdrowy jednak ucho to fałszywy alarm chyba pociera jak jest śpiący bo nic tam nie widać, zaszczepiliśmy się bez krzyku bo nakleiłam mu plasterek znieczulający pani wbijała szczepionkę a mały się śmiał :-D ważymy 7140 i mierzymy ok 65 cm:)

Issa witaj
Kasik dziękuję że o nas pamiętałaś ;)
Kalcha gratuluję zębolka u bombelka ciekawe kiedy pierwszy raz go użyje na kimś ;-)
Trixi też miałam plamienia dasz radę kochana będzie good
Skrzaciku ja wolała bym zostać w domku z maluszkiem ale zobaczymy jak wyjdzie
Małpko cieszę się razem z Tobą ze zdanego prawka wiem jaki to stres :-p
małgoś ty chyba też chodziłaś na prawko jeśli dobrze kojarzę ??

reklama
Alcia, to ja powiem tylko : u mnie identycznie... Juz nie wiem dzisiaj jak sie nazywam.Biedulka caly dzien krzyczy, nawet spac nie moze, je malutko, nie umie bo chyba to jednak ida zeby, ale glowy nie dam :( Moj P mówi, ze mam zakaz dawania jej tego jabluszka ktore dostawala w minimalnej ilosci co 2 dni na kupke, bo jakos tak sie zlozylo ze od kilku dni Julka tak lamentuje, ni to brzuszek, ni to dziąsełka...ja mysle ze to zbieg okolicznosci, no ale mamy zakaz, to nie dajemy.
Przepraszam, ze sie nie odniose do wszystkich postów, czytam Was na raty od popoludnia i skonczyc nie moge, ale co nieco pamiętam tylko.
Małpko, wielkie gratulacje, no i przyszedl czas na Ciebie :) Kasiona dla Ciebie takze, tym razem superowego samochodu, bo prawko juz masz i wspanialego rozwoju Twoich chlopakow! Wiesz, tak pomyslalam sobie ile musisz juz dzwigac jak ich obu wezmiesz na raczki :D

Gaja, Marta, Gosheek, Ania i ja mam doły zwiazane z powrotem do pracy. dzisiaj bylam oddac urlopy, tzn podania, i nie wesolo, nowy dyrektor, byly juz zwolnienia, beda nowe, kazdy sie boi, i teraz nie wiadomo co lepiej zrobic, czy wracac i dac sie zwolnic( ? ) czy to przeczekac, ale czy jak wroce potem bedzie lepiej? Mysle, ze nie.
Saraa i jak dobrze ze juz jestes :)
Kalcha gratulacje pierwszego zabka, i to nie jedyneczki! :)
Paulka, dziekuje za podane podstawy prawne!
Madziunka, witaj i jeszcze jedna nowa Mamusia, przepraszam teraz nie pamietam nick , witajcie :)
Gosiunia, Kasik zdróweczka dla maluszków!
Trixi, uważaj na siebie i fasolkę, dużo zdrówia dla Was!
Dobrej nocy!

Do góry