reklama
_koRba_
Fanka BB :)
Oj cos widze ze wszystkie wrzesniowe mamy senne są ,pociesza mnie to ,ze nie tylko ja mam takiego lenia w dupce
dorotka.1
doube mamy 06.07,09.10
dzien dobry
Kasiullla zamknelam watek o wszystkim i o niczym gdyz o tym piszemy min tu codziennie,nie ma sensu tworzyc podobnych watkow,gdyz jak pojawią sie dzidziusie to sporo jeszcze watkow powstanie
doczytaj regulamin
Kasiullla zamknelam watek o wszystkim i o niczym gdyz o tym piszemy min tu codziennie,nie ma sensu tworzyc podobnych watkow,gdyz jak pojawią sie dzidziusie to sporo jeszcze watkow powstanie
doczytaj regulamin
dorotka.1
doube mamy 06.07,09.10
Czesc dziewcz€ta, wracam po prawie trzytygodniowej nieobecnosci, wrocilam do Krakowa zalatwic pilne sprawy i bylam oczywiscie u mojego gina! Potwierdzil ciaze i na dodatek jest to ciaza blizniacza wiec umieram ze szczescia podwojnie gratuluje rowniez nowym przyszlym mamusiom
gratulacje:-)podwojne
Calineczka gratkiHej dziewczyny SUPER WIESCI !!! Gratulki !!! Calineczka27 kiedy masz termin na prenatalne ????
KAROLINA84
witam kobietki
czy skierowania na te badania specjalistyczne lekarz wydaje w tedy dgy kobiety sa obciążone genetycznie lub są po 40 roku życia?
powiem szczerze ze jak was czytam to aż mnie dreszcze przechodzą
co do mojego samopoczucia to super(oby nie zapeszyć)
własnie czekam aż mi sie ziemniaczki ugotują bo jestem taka głodna ze szok.
mamuśce bliżniaczków szczere gratulacje
czy skierowania na te badania specjalistyczne lekarz wydaje w tedy dgy kobiety sa obciążone genetycznie lub są po 40 roku życia?
powiem szczerze ze jak was czytam to aż mnie dreszcze przechodzą
co do mojego samopoczucia to super(oby nie zapeszyć)
własnie czekam aż mi sie ziemniaczki ugotują bo jestem taka głodna ze szok.
mamuśce bliżniaczków szczere gratulacje
Ostatnia edycja:
msdracula
usg genetyczne robi się każdej kobiecie, jeśli przezierność karkowa wyjdzie duża lub nie ma kości nosowej to kierują na inne badania żeby potwierdzić. Kobiety po 35rż i obciążone genetycznie kierowane są raczej od razu na takie badania
Ty nie miałaś takich badań w 12 tygodniu?
widzę że przegapiłam jak dorotka została moderatorem gratulacje ;-)
A Julki nadal nie ma?
A Julki nadal nie ma?
Gratuluje dobrych wieściBliźniaczków zwłaszcza
Ja do żadnych prenatalnych wskazań nie mam, ale same wiecie...
Trzymam kciuki za was, żeby wszystkim wyszły w porządku, ja chyba by i tak nie poszła bo pewnie tych chorób które zmusiły by mnie rzeczywiście do "zrobienia czegoś" z cążą i tak nie wykrywają.
Niektóre choroby są może nieprzyjemnym zaskoczeniem ale dzieciaki z nimi są tak samo fajne jak zdrowe.
Anja ten link który podałaś to ważne. andzaa była lipcówką 2008 tak jak ja. Wszystko bylo ok, cieszyłyśmy się razem z nią, a tu...
Z wózków ja mam x landera, miałam bebe comforta. U mnie ten wózki się niestety nie sprawdzają bo obaj chłopaki zrezygnowali z nich około roku i lepiej mi już było chodzić bez wózka niż z.
Z resztą na spacery zawsze woleliśmy jeździć rowerem
Ja do żadnych prenatalnych wskazań nie mam, ale same wiecie...
Trzymam kciuki za was, żeby wszystkim wyszły w porządku, ja chyba by i tak nie poszła bo pewnie tych chorób które zmusiły by mnie rzeczywiście do "zrobienia czegoś" z cążą i tak nie wykrywają.
Niektóre choroby są może nieprzyjemnym zaskoczeniem ale dzieciaki z nimi są tak samo fajne jak zdrowe.
Anja ten link który podałaś to ważne. andzaa była lipcówką 2008 tak jak ja. Wszystko bylo ok, cieszyłyśmy się razem z nią, a tu...
Z wózków ja mam x landera, miałam bebe comforta. U mnie ten wózki się niestety nie sprawdzają bo obaj chłopaki zrezygnowali z nich około roku i lepiej mi już było chodzić bez wózka niż z.
Z resztą na spacery zawsze woleliśmy jeździć rowerem
KAROLINA84
ja obecnie jestem w 9 tyg, moja ginka mi nic nie wspominała,a w poprzednich ciażach nie miałam takich badań robionych,z tego co pamietam.usg genetyczne robi się każdej kobiecie, jeśli przezierność karkowa wyjdzie duża lub nie ma kości nosowej to kierują na inne badania żeby potwierdzić. Kobiety po 35rż i obciążone genetycznie kierowane są raczej od razu na takie badania
A Julki nadal nie ma?
rozumiem ze to badanie jest z krwi tak?
a moze jest jakiś skrót nazwy tego badania?
zaraz zajrze do swoich kart ciaży
msdracula
to jest badanie usg na którym wykonuje się pomiary m.in. przezierności karkowej, czy jest kość nosowa. Jeśli wynik jest zły to robią testy papa i amniopunkcje, to drugie jest badaniem inwazyjnym i robi się tylko w uzasadnionych przpyadkach, kiedy dzięki niemu można ewentualnie zacząć wcześnie leczyć dziecko.
Mi gin juz na pierwszej wizycie powiedziala ze w 12 tyg. jest bardzo wazne badanie i jakbym zmienila lekrza to zebym o tym pamietala
drugie podobne wykonuje sie kolo 20 tyg. ( połówkowe) i wtedy ocenia się czy nie ma wad narządów i innych.
Ja myslę że takie badania są potrzebne i lepiej wiedzieć, bo można wtedy ewentualnie wybrać lepszy szpital z oddziałem neonatologcznym na miejscu.
Ale na pewno żadna z nas nie będzie musiała się o takie rzeczy martwić ;-)
http://www.gynae.pl/index.php?id=usg_genetyczne
Mi gin juz na pierwszej wizycie powiedziala ze w 12 tyg. jest bardzo wazne badanie i jakbym zmienila lekrza to zebym o tym pamietala
drugie podobne wykonuje sie kolo 20 tyg. ( połówkowe) i wtedy ocenia się czy nie ma wad narządów i innych.
Ja myslę że takie badania są potrzebne i lepiej wiedzieć, bo można wtedy ewentualnie wybrać lepszy szpital z oddziałem neonatologcznym na miejscu.
Ale na pewno żadna z nas nie będzie musiała się o takie rzeczy martwić ;-)
http://www.gynae.pl/index.php?id=usg_genetyczne
reklama
KAROLINA84
dziękuje bardzo za wytłumaczenie
jak teraz pójde na usg w poniedziałek to zapytam sie mojej lekarki co z tym badaniem,zobaczymy co mi odpowie
jak teraz pójde na usg w poniedziałek to zapytam sie mojej lekarki co z tym badaniem,zobaczymy co mi odpowie