reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

Czesc mamusie.
Mala wczoraj zasnela o 23:szok: A potem w nocy pobudka byla o 1:30, 5:15 i 7:30. Polozna mi powiedziala, ze za duzo tych pobudek w ciagu nocy. Juz powinna przesypiac 5-6 godzin w nocy.
Moja Laura wlasnie lezy na macie i sie smieje do zabawek. Ja juz ugotowalam zupke, posprzatalam i chwile odpoczywam. Pewnie moje malenstwo zaraz sie znudzi, wiec szybciutko zadam tylko jedno pytanie.
Czy wasze dzieciaczki w nocy tez tak stekaja?:szok: U nas cala noc slychac mala. W ciagu dnia jak spi, to jest cichutko, az musze co troche zagladac do lozeczka, czy wszystko z nia ok.
No i juz sie znudzila

reklama
Heja dziewczyny!
My tez walczymy z plesniawkami - Maly ma na podniebieniu - walczymy Aphtinem - ale to malo pomaga - w szpitalu nam powiedzieli ,ze mozna dobrze to wyleczyc moczem malucha - nie stosowalam tego ale moze cos w tym jest.
A nam kamien z serca spadl - wczoraj przyszedl wynik Malego z Instytutu Matki i Dziecka, z badan przesiewowych - ( bo jak wczesniej pisalam , pierwszy wrocil z zaznaczeniem zeby wyslac ponownieprobki krwi ) - Nasz Szkrab jest zdrowy !!!!!:-)

My też mieliśmy spory problem z pleśniawkami i właśnie moczem małego je wyleczyliśmy... wiem że to dziwnie brzmi ale naprawde pomaga, ważne jest też żeby przecierać moczem też sobie sutki przed każdym karmieniem. Dodam jeszcze że próbowaliśmy zwalczyć to świństo aphtinem ale nic to nie dało. Teraz profilaktycznie kilka razy dziennie czyszcze mu buźkę przegotowaną wodą.

Gusia jeżeli chodzi o te drugie becikowe to jest trochę bardziej skomplikowana sprawa... właściwie to jest dodatek do zasiłku rodzinnego a jego zasady przyznawania są następujące: potrzebne są zaświadczenia o dochodach za rok poprzedzający okres otrzymywania zasiłku, okresy te liczy się od początku listopada do końca października, czyli jak chcesz dostać rodzinne + właśnie ten dodatek na następny okres rozliczeniowy (zaczynający się od 1 list. 2010) to musisz mieć zaświadczenie o dochodach za 2009 rok. Jakbyś chciała dostać rodzinne jeszcze za październik to musisz mieć zaświadczenie za 2008 rok ale podanie o rodzinne musisz złożyć do końca tego miesiąca (czyli właściwie już jest za późno :-()-do niedawna było tak że jakbyś złożyła w listopadzie to za październik by Ci wyrównali ale niestety to już znieśli... mam nadzieję że dobrze Ci wytłumaczyłam... AAAA dziewczyny i warto zapytać się w MOPS-ie (czyli tam gdzie się składa wnioski) o dodatkowe becikowe samorządowe (w niektórych gminach jest coś takiego)- można się załapać na kolejny tysiąc

Ostatnia edycja:
Czesc mamusie.
Czy wasze dzieciaczki w nocy tez tak stekaja?:szok: U nas cala noc slychac mala. W ciagu dnia jak spi, to jest cichutko, az musze co troche zagladac do lozeczka, czy wszystko z nia ok.
No i juz sie znudzila
U mnie tak bylo i polozna stwierdzuila , ze to moze byc nie odbite powietrze po karmieniu, ktore przeszkadza w drogach pokarmowych. Teraz chodze z malym do skutku az mu sie odbije , czesto musi sie mu odbic az 3-4 razy ( przewaznie musze go wybudzic) I spi spokojnie cichutko.
Ty wiesz Marja, ze ja rowniez od kolezanki to slyszalam, o tym swiezym moczu, zeby przemywac buzie w srodku....I to kolezanka na poziomie, wyksztalcona , wiec najpierw spojrzalam na nia jak na UFO, ale pozniej mysle sobie chyba bajek nie opowiada...moze sprobuje, ech...tylko musze jej zalozyc w tym celu pieluche tetrowa.

Marja, no i super wiesci, cieszę się razem z Wami! :)

No to tak zwana med naturalna urynoterapia, jak masz grzybice stop to tez mozna moczyc we wlasnym moczu i podobno pomaga.

Ostatnia edycja:
Witam!
U nas leje od rana i wieje!wiec nici dzisaj ze spacerku.A nie wysapana jestem,bo maly ma katarek i jadl na raty co 2 godziny przy tym mocno sie denerwowal,teraz dryma a mnie czeka jeszczce obiad(gdzie wogole pomyslu brak i weny!)a jeszcce czeka mnie przeprowadzka pakowanie wszytskiego <olaboga>przeprowadzke mam za 2 tyg ale juz trzeba powoli pakowac
Uciekam maly placze!

Saraa hmm to ja bym musiala pol nocy chodzic, bo jej sie nie chce odbic. Szybciej jej sie uleje niz odbije.
Gaja nie mam pojecia:-D. Niestety nie bede miala okazji zapytac, bo juz skonczylysmy wizyty u niej.
Zmykam sie szykowac do ginka.

śliczna pogoda więc czekam jak księżniczka sie obudzi i mykam na miasto, przyszły pieniązki z ubezpieczenia za urodzenie Leny wiec moge trosze poszalec :)))

kurcze mimo iz nie rodziłam naturalnie to przy 8 cm miałam takie sline parte skurcze ze mi fujek hemoroid wyszedł, boli jak cholera, wysłałam P do apteki kupił jakies czopki mam nadzieje ze pomoga...

Czesc mamusie.
Mala wczoraj zasnela o 23:szok: A potem w nocy pobudka byla o 1:30, 5:15 i 7:30. Polozna mi powiedziala, ze za duzo tych pobudek w ciagu nocy. Juz powinna przesypiac 5-6 godzin w nocy.
Moja Laura wlasnie lezy na macie i sie smieje do zabawek. Ja juz ugotowalam zupke, posprzatalam i chwile odpoczywam. Pewnie moje malenstwo zaraz sie znudzi, wiec szybciutko zadam tylko jedno pytanie.
No i juz sie znudzila
I tam dużo...przecież to nie póroczne niemowlę, żeby musiało przesypiac 6 h! dzieci karmione piersią mogą w nocy wstawać kilka razy do karmienia a moga i przespac 5 h ale to w tym wieku raczej sporadyczne. Do karmienia ekstra nie budzimy, ale jak dziecko chce jesc to dajemy, juz niedlugo bedziemy sie staraly wydluzac te przerwy w karmieniu nocnym ale jeszcze stanowczo na to nie czas.
Gaja napisal, zbacz jak jej Maksiu czesto jada w nocy, moja Julka najdluzsza przerwe ma 4 h ale to nie codziennie, raczej jest to 3 lub2 h.I to jest Ok :)Nie sluchaj starych poloznych( to znaczy o starych wiadomosciach) , wszystko jest prawidłowo.

Saraa , o urynoterapii owszem czytalam juz dawno, o piciu moczu itd, ale jakos smarowanie dziecku pysia w srodku mi do glowy nie przyszlo, ze jednak sie stosuje...Ale chyba spróbuję, a co mi zależy :)

Asiek, no to milego spacerku i buszowania po sklepach :) A hemoroidowi powiedz a kysz...współczuję.

hej dziewczyny :)

wpadam sie przywitac

moja mama pojechala wczoraj wiec tak naprawde dopiero sie ucze tego naszego zycia teraz na nowo

Mama duzo pomogla ,wiecie ja to ostro ten polog przeszlam juz zaczynam czuc sie lepiej ale takiego dola mialam ze szok,bole plecow 4 tyg krwawienia brrr....

a wy jak odczulyscie hormonki?

reklama
Wreszcie zasna malutki!i chwilka spokoju!!!
Jak siedzimy w domu nie wychodzimy na sapcerek to ma drzemki po 10 min.i pobudka i marudzi placze!az wreszcie moze na dluzej zansa bo juz byl zemczony!
Moj maly tez steka, cala noc!!w dzien nie,az sie marwtwilam czego tak steka,ale widze ze nie jestesm sama!!a czego tak?moze brzuszek boli???
A ja dzisaj padnieta,glowa mnei boli ..wlasnei maly steka i pewnIE zaraz pobudka!!
ZYCZE MILEGO DNIA!!

Do góry