Witam!
Saraa ja też brałam progesteron i prawie nie mogłam się ruszać. Tak mnie mdliło i byłam słaba. Ale po wizycie Ginka powiedziała, że mogę odstawić. Całe szczęście
a ja jestem od września na luteinie dopochwowej w II fazie cyklu, a teraz automatycznie cały czas, więc jakos nie kojarze moich mdłości z progesteronem...
Co do tycia to ja należę do tych szczupłych którym ciężko przytyć, także w ciąży pozwalam sobie na wszystko i w du.. mam ile przytyję. Ostatnio było to 16 kg, no ale co to dla mnie jest to wszystko zrzucić -pestka!! :-):-)
Co za niesprawiedliwość życiowa!!!!!ja muszę mocno się starać, żeby mi choć kilogram zszedł. W poprzedniej ciąży dobiła mnie niedoczynność tarczycy(wprawdzie potem już leczon), ale co sobie do momentu leczenia przybrałam 25 kg. t przybrałam, potem już były tylko 3, ale i ta pod 90 podejechałam, więc te moje aktualne 66 to i tak cud, szczególnie, że po porodzie dostałam silnej alergii(której nota bene żaden szpital nie móg zdjagnozować-po 6 tyg.sama sobie zdiagnozowałam zażywając jedną tabletke imbupronu, a straszyli, że to na imunoglobulinę anty-d) w związu z czym 2 tyg. sterydami mi te moje kilogramy umocnili i uniemożliwili karmienie, bo po 3 tyg.na butelce, mój syn dostawał spazmy na widok piersi:-(tak, że Mycha zazdroszczę, bo ja bym chciała wrócić do wagi ślubnej 61 kg. i nie wiem, czy mi to wyjdzie
Witaj Basiu!
Haszi kurka, to Ty podczas osatatniego porodu złapałaś to świństwo?Bo właśni się zdziwiłam jak o wynikach pisałaś, bo to raczej nierutynowe badanie...Trzymam kciuki za Ciebie i bobasa!!Wiesz o internecie dziewczyny dobrze piszą, ja ryczałam najpierw jak dowiedziałam się, że mam PCOS z hiperprolaktynią, że nigdy dzieci mieć ie będę- a tu druga ciążą;-)a potem jak dostałam niedoczynności tarczycy w ciąży(zagrożenie upośledzeniem intelektualnym), a Jacuś zdrowy i bystry chłopak;-);-)trzeba było poddać się tylko leczeniu, a w tej ciąży już bardzo to kontroluję;-)tak, że może nie będzie tak, źle jak myślisz;-)trzymam kciuki
i tradycyjnie korzystając z drzemki mego syna, idę też podrzemać;-)
reklama
E
Empatia
Gość
Witam,
jestem całkiem nowa na forum i całkiem nowa w gronie przyszłych mam
Mam 23 lata - dzidziuś nie był do końca planowany, albo raczej bardzo chciany a resztę pozostawiliśmy losowi.
Oswajamy się z sytuacją...
Witam wszystkie pozostałe przyszłe Mamy )
Mam 23 lata - dzidziuś nie był do końca planowany, albo raczej bardzo chciany a resztę pozostawiliśmy losowi.
Dziewczynki tak mnie głowa napinkala...brać coś?
Poprzednio wystrzegałam się leków jak mogłam ale chyba z tych wszystkich nerwów nie dam rady.
Basia i empatia witajcie :-)
AsiaN o gronkowcu o dziwo na necie nie ma aż takich negatywnych historii
Ja moje na nieszczęście znam z życia a najbardziej panikuje bo boje się powtórki z bólu i strachu o małego.
Poprzednio wystrzegałam się leków jak mogłam ale chyba z tych wszystkich nerwów nie dam rady.
Basia i empatia witajcie :-)
AsiaN o gronkowcu o dziwo na necie nie ma aż takich negatywnych historii
Ja moje na nieszczęście znam z życia a najbardziej panikuje bo boje się powtórki z bólu i strachu o małego.
Ostatnia edycja:
dorotka.1
doube mamy 06.07,09.10
moglo tak byc,dlatego owulka byla pozniejWitam sie ju po sniadanku i po 3 lykach kawy;-)
Dziekuje raz jeszcze za mile slowa:-)
Wiecie co do mnie dotarlo?
Lekarz pytal czy mam regularnie miesiaczki i ja Mu owszem powiedzialam ze tak, ale nie powiedzialam ze mam 32 dniowe cykle...
On pewnie zalozy ze cykl 28 dniowy.
I mozliwe ze dlatego owulacja byla pozniej niz przypuszczal.
Moge miec tutaj racje,nie??
witajWitam wrzesniówki 2010:-) Pozwoilę sobie do Was dołączyć;-)
Oczywiście jeśli mnie przyjmniecie
Jestem w 5 tygodniu ciąży z terminem na 26wrzesień
To moje pierwsze upragnione maleństwo:-)
Pozdrawiam wszystkich!
witajWitam,
Trixi generalnie przez calą ciąze mogą byc krwawienia i plamienia tylko w zaleznosci od trymestru mogą co innego swiadczyc
to czesc artykulu
I TRYMESTR
Zaczynają działać ciążowe hormony, organizm "przestraja się" na nowy tryb funkcjonowania. Najczęstszymi przyczynami plamienia bądź krwawienia są:
1. Zagnieżdżenie się jaja płodowego w macicy
Krwawienie pojawia się tydzień, dwa po owulacji i jest skąpe, niebolesne. Nie ma wpływu na ciążę.
2. Zmiany hormonalne
Niewielkie krwawienia mogą występować w dniach, w których przyszła mama miałaby miesiączkę, gdyby nie spodziewała się dziecka.Przypominają miesiączkę, ale są niewielkie. Trwają dwa, trzy dni. Są zupełnie niegroźne.
3. Niedobory hormonalne
Zazwyczaj jest to raczej plamienie. Nie towarzyszy mu ból. Organizm przyszłej mamy musi w błyskawicznym tempie przestawić się na inny sposób funkcjonowania i czasem nie daje sobie z tym rady. Ginekolog może przepisać leki, które zawierają pochodne progesteronu (Duphaston, Luteina, Kaprogest). Najczęściej stosuje się je do 16. tygodnia ciąży.
4. Choroby szyjki macicy
Pojawienie się krwi może być spowodowane niewyleczoną nadżerką na szyjce macicy lub polipem (czasem polipy powstają dopiero podczas ciąży). Krwawienie zwykle jest skąpe, często tzw. kontaktowe, co oznacza, że pojawia się w trakcie lub po badaniu ginekologicznym albo po stosunku. Postępowanie zależy od tego, jak duże są zmiany. Lekarz zleca badania (cytologię, którą i tak się robi na początku ciąży, ewentualnie kolposkopię – oglądanie szyjki macicy w mikroskopie). Jeśli polip jest duży, ginekolog może zaproponować usunięcie go i założenie szwu szyjkowego. Jeśli mały – obserwację. Podobnie w przypadku nadżerki – niewielką wystarczy obserwować, ewentualnie leczyć zachowawczo globulkami dopochwowymi.
5. Ciąża pozamaciczna
Do krwawienia najczęściej dochodzi wtedy między 4 a 8 tygodniem ciąży. Towarzyszą mu bóle podbrzusza, zasłabnięcia, omdlenia. Ciąża pozamaciczna ma miejsce, gdy zarodek, zamiast w błonie śluzowej jamy macicy, zagnieździ się gdzie indziej, np. w jajowodach. Powiększając się, rozciąga jajowód i w końcu jego ścianki pękają. Gdy dojdzie do pęknięcia, krew nie zawsze wydobywa się na zewnątrz (może wypływać do jamy brzusznej). Dlatego przy złym samopoczuciu, zasłabnięciu trzeba wezwać karetkę.
6. Zagrożenie poronieniem
W takim przypadku może wystąpić zarówno skąpe plamienie, jak i silne, przypominające obfitą miesiączkę. To, że przyszłej mamie zagraża poronienie, nie oznacza jeszcze, że do niego dojdzie. Często ciążę udaje się uratować. Ale zazwyczaj wtedy kobiecie zaleca się leżenie albo pozostanie w szpitalu.
II TRYMESTR
W II trymestrze ciąży krwawienia zdarzają się rzadziej niż w I i III. Ale to nie znaczy, że się nie pojawią. Ich typowe powody w tym okresie to:
1. Choroby szyjki macicy
Czyli na przykład niewyleczona nadżerka lub polipy – więcej o tym piszemy w ramce poświęconej pierwszemu trymestrowi.
2. Przemęczenie
Mogące się pojawić po wysiłku krwawienie ma najczęściej postać niewielkiego plamienia. Jednak nawet jeśli krwi jest mało, trzeba koniecznie skontaktować się z lekarzem.
3. Problemy z łożyskiem
Więcej na temat łożyska przodującego w tekście dotyczącego trzeciego trymestru.
4. Przedwczesna czynność skurczowa macicy
Niezbyt silnemu (zazwyczaj) krwawieniu towarzyszą bóle brzucha albo bóle w okolicy krzyżowej. Skurcze przeważnie można powstrzymać (m.in. za pomocą leków rozkurczowych), ale pod warunkiem że przyszła mama jak najszybciej trafi do szpitala.
III TRYMESTR
Najczęściej winne kłopotów w ostatnich miesiącach ciąży są problemy związane z łożyskiem. Ale nie tylko. Krwawienie może sygnalizować następujące rzeczy:
1. Łożysko przodujące
Pierwsze krwawienie związane z tym problemem jest na ogół skąpe i nie towarzyszy mu pogorszone samopoczucie. Potem staje się coraz obfitsze. O łożysku przodującym mówi się wtedy, gdy przysłania ono częściowo lub całkowicie ujście szyjki macicy. Poród drogą naturalną jest w takiej sytuacji niemożliwy. Jednak w miarę rozwoju ciąży macica się rozciąga, w związku z tym łożysko może się przesunąć i odsłonić ujście. Gdy tak się nie stanie, konieczne jest cesarskie cięcie.
2. Przedwczesne odklejenie się łożyska ułożonego prawidłowo
Krwi może być dużo. Dołączają się silne bóle brzucha oraz wzmożone napięcie macicy. Przedwczesne odklejenie się łożyska może być spowodowane poważnym urazem brzucha, nagłym wzrostemciśnienia tętniczego lub też innymi przyczynami. Lekarz za pomocą USG oraz KTG ocenia stan dziecka. Może od razu zdecydować o wykonaniu cesarskiego cięcia, ale nie zawsze jest to konieczne. Przyszła mama musi jednak pozostać w szpitalu.
3. Pęknięcie macicy
Krwotok, który temu towarzyszy, jest zwykle bardzo silny i wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej. Na szczęście do pęknięcia macicy dochodzi bardzo rzadko. Żeby zapobiec problemom, wszystkim kobietom, które wcześniej przechodziły operacje ginekologiczne (także cesarskie cięcia), zaleca się, by zgłosiły się do szpitala
w 38. tygodniu ciąży (do pęknięcia dochodzi na ogół już po rozpoczęciu akcji porodowej).
4. Odejście czopa śluzowego
Może to nastąpić kilka dni przed porodem. Najczęściej śluz jest lekko podbarwiony krwią z rozwierającej się szyjki macicy. Jest to zupełnie naturalne i niegroźne.
5. Krwawienie z żylaków odbytu
Zdarza się, że przyszłe mamy mylą krwawienie z pochwy z krwawieniem spowodowanym przez hemoroidy.
ja po pracy i po czesciowym obiedzie
co do wagi to stoi w miejscu narazie
mielgo popoludnia:-)
Trixi
Wrześniowka 2010 i 2011
Dzieki Dorotka
P
pysia_23
Gość
Ja już po obiadku.Jakoś na razie został się w brzuchu, ale czuję sie jakby mi słoń siedział na żołądku.
Nic idę na spacerek póki słonko świeci.Jakieś drobne zakupy trzeba zrobić, wstąpić do koleżanki na herbatkę i ploteczki :-)
Nic idę na spacerek póki słonko świeci.Jakieś drobne zakupy trzeba zrobić, wstąpić do koleżanki na herbatkę i ploteczki :-)
reklama
asia-vectra
Zaciekawiona BB
Hej dziewczynki
Ja tez mam dzis mega lenia... Brzuch mnie troche boli i nawet świecące dzis słoneczko duzo nie pomaga.
Pralinka nie martw sie wszystko będzie dobrze.. trzymam kciuki ... za jakis czas sie bedziesz smiała ze nie potrzebnie sie martwiłas...
u mnie z mdłosciami to najgorzej wieczorami.. bo wtedy to nawet lodówkę mi cięzko otworzyc . poniewaz przed ciązą byłam pod opieką dietetyka i zmieniłam preferencje żywieniowe to narazie napadów apatytu nie mam no i staram sie odzywiać zdrowo więc tendencja spadkowa na wadze :-)
Ja tez mam dzis mega lenia... Brzuch mnie troche boli i nawet świecące dzis słoneczko duzo nie pomaga.
Pralinka nie martw sie wszystko będzie dobrze.. trzymam kciuki ... za jakis czas sie bedziesz smiała ze nie potrzebnie sie martwiłas...
u mnie z mdłosciami to najgorzej wieczorami.. bo wtedy to nawet lodówkę mi cięzko otworzyc . poniewaz przed ciązą byłam pod opieką dietetyka i zmieniłam preferencje żywieniowe to narazie napadów apatytu nie mam no i staram sie odzywiać zdrowo więc tendencja spadkowa na wadze :-)