reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Gusia na pewno wszystko jest dobrze. Nie ma co sie martwic na zapas. A jak cie to bardzo nurtuje to zadzwon jeszcze do lekarza i spytaj co mial dokladnie na mysli.
Mysle, ze sporo z nas tutaj w sylwestra troszke popilo. Ja akurat bylam w tym czasie na antybiotykach i tez sie zastanawiam co jakis czas, czy nie zaszkodzily malenstwu. Glowa do gory, na pewno bedzie dobrze
A mi cos wyskoczylo na jezyku, na samym czubeczku. Boli jak cholercia:szok:.
Dziewczyny wspolczuje wam tego puchniecia. Ja wiem, ze to glownie hormony, ale czesto ma to zwiazek tez z odzywianiem. Moze trzeba usunac cos z diety?

reklama
Guusia - nie wariuj!wieksza warga nie oznacza zajeczej!!!!moze taka uroda!mi raz lekarka powiedziala, ale ma odstajace uszka!i co?przeciez to nic nie znaczy, dla mnie i tak najpiekniejszy!!a stres CI nie pomoze!i Mama miala racja, naczytalam sie juz mnostwo o zagrozeniu przedwczesnym porodem, ktore konczyly sie wywolywaniem po terminie!glowa do gory:))))teraz masz piekny okres wzyciu Kobiety, mozesz "lezec i pachniec":)hihihi
i juz kiedys tutaj o tym pisalysmy...ja bylam na sylwestra pijana jak nigdy w zyciu...i wiem, ze nie tylko mi sie to zdarzylo:)ale teraz sie smieje, ze mialam super impreze i to chyba podswiadomosc tak dzialala, bo teraz dlugo takiej nie powtorze:)

Hihi, jak bym czytała o sobie :D Ja też na Sylwestra tak zabalowałam, że z pufy w mieszkaniu spadłam siedząc przy stole :-D Hihihihi :) Wszystkim tłumaczyłam, że to dlatego, że mam śliskie rajstopki i, że ja trzeźwa jestem :-) Czyli jak człowiek zaczyna się tłumaczyć, że jest trzeżwy to napewno nie jest :-D Podświadomie chyba ostatni raz chciałam dobrze zabalować i fajno było! A napewno dzidzi nic z tego powodu nie jest, więc Gussia głowa do góry i nie czytaj internetu, a już napewno nie słuchaj teściowej :-p Snami też się nie przejmuj - wczoraj pisałam o snach jakie ja mam poryte :baffled:

witam dziewczyny w ten upalny poranek:tak:
mam problem strasznie sie denerwuje wczoraj na usg okazało sie ze mała ma większy brzuszek o 3 tygodnie ,reszta e normie-niby lekarka mówiła ze nie mam sie czym niepokoić ale ja mimo wszystko strasznie denerwuje czy to nie jest zbyt duze odchylenie:confused:pół nocy nie spałam przez ten pomiar.
jejku ale mam doła:zawstydzona/y:

Hej dziewuszki :-)
Ja dzisiaj wyspana i także mega powerem, trochę urzędowych spraw do załatwienia i zakupy malarsko-remontowe- dalszy ciąg malowania, aha i jada mebelki, dzwonił kurier, ale się cieszę :-)

Justyno, to Ty miałaś wczoraj-przedwczoraj zatrucie żołądkowe? Dzisiaj opuchlizna i to taka nie mała jak piszesz. Słuchaj- najpierw zmierz cisnienie, koniecznie. Zobacz czy nie jest wysokie, tak czy inaczej ja pojechałabym na dyżur na ginekologię, niech sprawdza czy nie ma białka w moczu, i czy faktycznie nie jest to stan przedrzucawkowy. Może być grożne dla Ciebie i dzidzi jesli sie tego w pore nie złapie, jesli zas na czas to zbadaja wszystko powinno byc Ok, bo sobie juz z tym swietnie lekarze radzą. także pędz na izbę przyjec, tak w razie czego Kochana.

Witam porannie

U mnie nie najlepszy dzień dzis chyba będzię, śniły mi się nad ranem koszmary z dzidzią związane:-(
Wczoraj jeszcze na USG lekarz powiedział że dzidzia ma górną wargę większą, powiem wam że jakoś się nie przejełam tym , ale jak siedziałam w domku wczoraj i zaczełam ogladac zdjęcia z usg zobaczyłam że chyba ma racje, no a później przyszła teściowa i mój S. jej o tym powiedział to ona na to żeby nie miał zajęczej wargi - więc ja na net i w google wstukałam żeby zobaczyc co to no i przepłakałam później pół wieczoru. I teraz mam wyrzuty sumienia bo jak jeszcze nie wiedziałam ze jestem w ciąży wypiłam w Boże Narodznenie 2 piwa i w sylwestra ajerkoniak- koło pół litra:-( i boję się ze to przezemnie, co prawda nie widac na zdjęciu nic tylko usta większe ale ja już sobie coś wkręciłam :(

Z mamą jeszcze rozmawiałam przez tel. o tym wcześniejszym porodzie to mówiła zebym na siebie uważała to wszystko będzie dobrze i może nawet po terminie urodze, że lekarze czasami straszą za mocno:-)

lece przeglądnąc reszte wątków, bo muszę ponadrabiac.
Życzę udanych wizyt :tak: i milusiego dnia

Gussia , spokojnie :-) Mój gin znowu co wizyte mói- ale ona ma długie nogi. Z takim naciskiem, ze sie zastanawiam czy to Ok, ale jest OK, poza tym przeciez to tylko zniekształcony obraz USG. Jesli chodzi o ewentualny rozszczep wargi, to mnie badali malutk na połówkowym i wykluczyli- juz wówczas około 20 tyg byłoby widac takie rzeczy, ajesli nawet...to nie jest koniec swiata z powodzeniem to teraz plastycznie operuja i ja widze duzo takich słodkich maluszkow po zabiegu u mnie w klinice pediatrii, takze mnie to juz nie przeraża nic a nic.
Jesli chodzi o drinkowanie a anwet upicie sie na samym poczatku ciazy- to bez obaw, to samo powie Ci lekarz- wtedy jeszcze dzidzia nie pobierala przez łozysko od nas skladnikow wiec nie "pila " z nami alkoholu. Spokojnie, wiele kobiet pije jakis alkohol i bierze laki bo nie wie o ciąży. Ja z synem tez ostro balowalam na Sylwestra nie wiedzac o ciazy i synus urodzil sie super zdrowy, tak jest do dzisiaj.
Wazniejsze jest by nie pic w ogole alkoholu w dalszym etapie ciazy i tyle. Poza ty FAS- czyli to uszkodzenie plodu alkoholowe to zespol anomalii na twarzy i narzdach ale nie czytalam nic o rozszczepie wargi, serio. Takze spokojnie Kochana, naprawde nie nakręcaj sie. A ja tam lubie jak górna warga jest wieksza od dolnej, takie a'la Bardotka - namietne i pulchne :-)

witam dziewczyny w ten upalny poranek:tak:
mam problem strasznie sie denerwuje wczoraj na usg okazało sie ze mała ma większy brzuszek o 3 tygodnie ,reszta e normie-niby lekarka mówiła ze nie mam sie czym niepokoić ale ja mimo wszystko strasznie denerwuje czy to nie jest zbyt duze odchylenie:confused:pół nocy nie spałam przez ten pomiar.
jejku ale mam doła:zawstydzona/y:
Karolina, a jak Twoje cukry, byly Ok ? Bo przy cukrzycy matki nieleczonej, dzieci maja powiekszone brzuszki co widac na USG, moja Julka na szczescie nie ma, ale ja wzielam sie za cukry w 23 tyg ciazy, moze ja uchronilam ? Nie wiem.
A moze ma taka urode, Ty dobrze sie odzywiasz, malutka dobrze rosnie i tak to jest.

Dagna i ja dzisiaj musze jechac do pracy zawiezc L4 i powiem szczerze, ze mie sie wcale nie chce...nawet do kolezanek nie zajde,bo malowanie czeka.
Marze o kilku dniach wypoczynku nad wodą, chce popływac i polezec na słoncu...chce bardzo ! :-)

benjaminko ja obciazenia glukoza nie miałam moja ginka stwierdziła ze badanie to mi jest nie potrzebne co poziom cukru we krwi mam w normie tzn 81 [70-105] a cz ten powiekszony brzuszek to moze być coś poważnego???? a moze sie za duzo płynu w tym czasie napiła???

Witam sie i ja!

Jestem w szoku bo przespałam dzisiaj cała nocke, raz tylko wstałam na siusiu. Wszamałm sniadanko i oczywiscie na bb. Ale ledwo siedze bo tak sie objadłam. Mama kupiła wczoraj od sasiadki jagód i teraz chodze co chwila i podjadam. Na sniadanko zrobiłam sobie z cukrem i jogurtem, pyszota:tak:

hejka, czytanie nadrobie jutro, bo dzis juz padam na ryjek, sorki...
Tylko sie pochwale po wizycie dzisiejszej synus waży 1500 g i jak to ginek okreslił "główka na dole, jajka na górze" więc ułozony główka w dól- to dobrze, a ze spory juz to raczej nie bedzie mu sie chciało odwracać, no i kolejne potwierdzenie ze synek!!! wiec juz moge sobie szykowac wszystko dla chłopaczka.

Gratuluje udanej wizyty

alcia podsun no do mnie jakas chmurke z deszczem, bo nie pamietam kiedy u mnie padało.

Guusia Ty łobuzie, nie czytaj netu, bo to jeszcze gorzej. Moze jak tak bardzo sie stresujesz to zadzwon do gina. i dopytaj. I na pewno to nie jest Twoja wina. Ja tez podobnie jak wiele z Nas zaszalałm w Sylwestra z alkoholem, co mi sie raczej nigdy nie zdarza.

Justynka uwazaj na siebie. Moze tez skonsultuj sie z ginem w sprawie tej opuchlizny. Trzymam kciuki, zeby jednak sie nie powtórzyło.

Beniaminka kciuki zacisniete za synusia, oby dostał sie na wymarzony kierunek

Co do samopoczucia po porodzie to wydaje mi sie ze czesto mamy maja wahania nastrojów, czyli baby bluesa. Taki stan podobnno utrzymuje sie około 2-3 tyg..Ale najgorzej jak ten stan sie przedłuza, tak jak ostatnio było u mojej znajomej, i trzeba sie zgłosic do specjalisty. Oby taka depresja nie dopadła zadnej z Nas.
Ostatnio rozmawiałam o takim stanie z ginem, i powiedział, ze czesciej na depresje poporodowa zapadaja mamy, które miały cesarke. Ma to zwiazek z tym, ze podczas porodu nat., który trwa jakis czas, wydzielaja sie i uwalniaja jakies hormony, a cesarka to hop siup i juz. Ale reguła to oczywiscie nie jest.

powodzonka na dzisiejszych wizytach:tak:

benjaminko ja obciazenia glukoza nie miałam moja ginka stwierdziła ze badanie to mi jest nie potrzebne co poziom cukru we krwi mam w normie tzn 81 [70-105] a cz ten powiekszony brzuszek to moze być coś poważnego???? a moze sie za duzo płynu w tym czasie napiła???

Karolinko, ja na czczo tez miałam dobry cukier. Dopiero po glukozie mi wyszła nietolerancja. W Polsce to badanie jest w wykazie badan zaleconych dla ciezarnych. W niektórych krajach sie nie bada, jedynie przy zwroscie nadmiernym wagi w ciąży czy cukrach w moczu. Ja cukru w moczu rowniez nie mialam i nie mam.
Moze ten brzuszek to nic takiego, napisalam Ci jedynie co wiem o wiekszym obwodzie brzuszka dziecka w zyciu prenatalnym, czy to cos powaznego nie mam pojecia, ale niekoniecznie skoro niektore kraje cukrow nie badaja w obciążeniu.
Ja bym zbadala sama ten cukier w laboratorium, to nie jest drogie badanie, jeszcze masz czas na to.

KasikN82, tez słyszałam ze po cesarkach czesciej deprecha poporodowa sie pokazuje, ale czy to rzetelne badania czy tylko gdybania nie mam pojecia.
dziekuję za kciuki za syna! :-) Sama się dnerwuję :_)

Witam kochane.
U nas dzis ukrop, nawet w domu z wentylatorem ciezko jest a to jeszcze wczesna pora....
Gratuluje wizyt!
Miłego i przyjemnego dnia zycze.

witam kochane :-)
poczytałam Was i wrócił mi dołek.. piszecie o tym alkoholu... ja tez nim się dowiedziałam, ze jestem w ciąży na sylwestra piłam i parę dni potem z okazji urodzin znajomego też była imprezka.. a do tego nie wiedząc brałam silne leki od neurologa.. zabronione w ciąży... na początku jak poinformowałam o tym ginekologa mialam robione przepływy itp, potem już nic.. coraz częściej wraca obawa, ze coś będzie nie tak... ponad to dusi mnie kaszel i strasznie boli gardło... i mój mnie opierniczył, ze to moja wina bo otwierałam okno itp..
mimo wszystko staram się do Was uśmiechać
buziaki

reklama
Witam piątkowo:-)

Tak was poczytuje od rana, co do narodzin dziecka to chyba tak już jest że całą ciąże czeka się z niecierpliwością, liczy się każdy dzień a gdy już przyjdzie maleństwo na świat to codzienność daje nam popalić. Mój syn zaczął przesypiać nocki dopiero jakies pół roku temu:szok: Pierwsze miesiące były tragiczne, mały budził się kilka razy w nocy, chodziałam potem po ścianach, byłam znerwicowana, za dnia jakoś było ale w nocy klnęłam jak stara. W końcu organizm przyzwycził się do niewyspania a ja zaczęłam w pełni cieszyć się macierzyństwem:tak:I zakochałam po uszy:-D:-D:-D:-D
Ciekawe co mnie teraz czeka:sorry2:

Guusia - nie martw się na zapas, nie słuchaj osób trzecich, jesli masz wątpliwości to poradź się lekarza. Gdyby twoje obawy sie potwierdziły to tak jak moje poprzedniczki piszą, można wsio naprawić. Teraz plastyka tak działa że po tego typu wadach nie ma śladu.

Do góry