reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

A propos piersi, moje w ciąży zrobiły sie okropne, niedość że mam rozstepy (na brzuchu ani jednego przy bliźniakach) to brodawki i cała otoczka to teraz wielkie pomidory a byly takie małe ładne....

Kasiona - stawiam że co druga z tych dziewczyn miała co najmniej dwójkę w brzuchu masakra jakie wielkie brzuchole mój to mały w porównaniu do tych

Ostatnia edycja:
reklama
Ależ se pojadłam....obiadziku....dziś mam wyjątkowo niskie cukry i teraz zatestowałam-ziemniaczki młode z koperkiem,rybka w panierce i marchewka gotowana-o 16 będę mierzyć i zobaczymy...
Wiecie co mam pytanko może zacząć pić herbatki na pobudzenie laktacji?-co myślicie o tym?....czy po prostu czekać po porodzie? tyle,ze po CC póżniej mleko przychodzi....a tak jak już pobudzę piersi to zaraz po porodzie jak znalazł dla bejbika pokarm....!:confused:
Asiek a przyjmie cię dr.Towpik?i nie stresuj sie bo i tak cięzarne bedą miały pierwszeństwo-zobaczysz wszystko będzie dobrze....:tak:

Gizelko, niczego nie pobudzaj. laktacja nastpeuje samoistnie podczas wydzielania sie oksytocyny i prolaktyny w momencie porodu a potem podczas ssania brodawek- zreszta poczujesz jak bedziesz karmila, jak kurczy sie wtedy macica- nasz organizm to zgrany idealnie mechanizm. Teraz nie czas na pobudzanie laktacji, to robia hormony. Potem bedziemy pily herbatki -)
Fajny mas obiadek, chyba jutro rybke tez zrobie :-)
Karolinkare ale fajniste brzuszki, ale te kobiety sie maja, tyle musimy znosic :-)
Olis23- moje piersi wygladaja jak piersi Murzynki- wielgachne ciemne brodawki, a ten kolor...wow! To minie, kilka miesiecy po porodzie. jednak moje juz nigdy nie staly sie takie jak przed I ciaza, i nie chodzi o karmienie , bo to inna bajka.Ale te kolorki przyblakna i otoczka bedzie znowu mniejsza.

`kurcze właśnie słyszałam ze jak ktoś ma wade wzroku powinien wykonac takie badania, tzn. zbadac dno oka,
jaką masz wade? ja mam -3 i nie wiem czy iśc do tego okulisty czy nie???

Na bezsennos też cierpie, ale wydaje mi się ze to przez te upały, meze się codziennie do 1 czy 2 w nocy :(

też słyszałam że dobrze jest zbadać dno oka przed porodem i niezależnie od wady wzroku ja też mam -3,75 i wybieram się niedługo do okulisty

A propos piersi, moje w ciąży zrobiły sie okropne, niedość że mam rozstepy (na brzuchu ani jednego przy bliźniakach) to brodawki i cała otoczka to teraz wielkie pomidory a byly takie małe ładne....

Kasiona - stawiam że co druga z tych dziewczyn miała co najmniej dwójkę w brzuchu masakra jakie wielkie brzuchole mój to mały w porównaniu do tych

ja też mam straszne rozstępy na piersiach a na brzuchu jak narazie żadnego, kiedyś to się nawet poryczałam bo moje piersi wyglądają masakrycznie a brodawki to już wogóle załamka

oj Kobietki!
moja kondycja jest zerowa!!!!!!wlasnie wrocilam ze spacerku i jestem wykonczona, a przeszlam moze kolo 1 km!ale trudno, bede chodzic, wczoraj sie wystraszylam, przeszlam sie tylko do sklepu a brzuch mnie ciagnal, nogi bolaly i wszystkie inne bole...a jeszcze 2 tygodnie temu , biegalam pom 13 h w pracy...dlatego od dzis regularne spacery, w przeciwnym razie pod koniec sierpnia bedzie mi potrzebny wozek inwalidzki:(
milego wieczoru i udanych wizyt:)

Gusiu lepiej idź do okulisty zawsze lepiej niech sprawdzi co i jak:)
Ja mam wade -5 i wolałam nie ryzykować tym bardziej, że po pierwszej wizycie tak w drugim trymestrze moja okulistka kazała się zjawić w III by dokładnie wszystko przebadać i ostatecznie stwierdzić czy moge rodzić sn czy nie.

I już po wizycie. Julka waży około 1300 gr, czyli tak akurat jak mówi lekarz. Ja przybrałam tak jak sądziłam 1 kg, z czego jestesmy zadowoleni, bo juz nie chudne :-) Malutka wywinęła numer- fikołka i znowu jest glówka do góry , a była juz tgak ładnie ułożona. Łozysko Ok, szyjka bez zmian, czyli nadal miękka i krótka, ale zdyscyplinowana jak i ja z moimi cukrami ;-)
Dzisiaj lekarz po raz pierwszy powiedział mi, że będę rodzić wczesniej o jakies 2 tygodnie. Czyli nie 20 wrzesien , ale cos koło 6 wrzesnia....bo cukrzyca, pessar i mój wiek. No, tego nie wiedziałam , wiec tym bardziej bede szybko wiła gniazdko.
I dostałam zlecenie na badanie HBS, HCV i HIV jesli mam ochote wykonac, On goraco zaleca, bo mowi ze nie jest przymusowe w PL, ale ponoc warto, w koncu 16 lat w sluzbie zdrowia pracuje. A i serce bedzie spokojne, bo jak sie wykryje np HIV u matki, mozna tak poprowadzic porod i leczenie matki, ze dziecko w 99% bedzie zdrowe. A wiec sobie zrobie .

Hej Dziewczyny :)
Byłam dzisiaj na usg i okazało sie, że mam III st starzenia się łożyska. Czy któraś miała tak wcześnie starzejące się łożysko albo słyszała o kimś kto miał?? Trochę czytałam na ten temat i wszędzie pisze ze mogę urodzić wcześniej... Lekarz kazał mi zrobić KTG za 2 tyg..
Już sama nie wiem co o tym myśleć..

Beniaminko gratuluję udanej wizyty:) Ja testy na HIV robiłam na początku ciązy zgodnie z zaleceniami mojej ginki HCV i HBS chyba też ale przyznam szczerze, że już mnie tyle razy kłuli, że powoli się gubię, które zostały już wykonane a co przede mną:)
Musze sobie poukładać wszystkie wyniki tematycznie i chronologicznie:)

reklama
Bravo Beniaminko!
Ty jestes we wszystkim zdyscyplinowana Dziewczynka:)nawet u nas meldujesz sie na czas, zebysmy sie nie martwily:)
2 tygodnie wczesniej, to chyba nic strasznego?ja tez mialam robione hiv i moge spac spokojnie:)w Irlandii jest obowiazkowe i szczcerze mowiac, mialam lekki niepokoj!nigdy nie wiadomo gdzie mozna cos zalapac?i my i nasi partnerzy!a tak zrobisz i bedziesz spokojna:)

Nikka90. ja wiem tylko , ze na kazdym usg lekarz ocenia stopien dojrzalosci lozyska, ale nic wiecej na ten temat...

Do góry