reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

A propos piersi, moje w ciąży zrobiły sie okropne, niedość że mam rozstepy (na brzuchu ani jednego przy bliźniakach) to brodawki i cała otoczka to teraz wielkie pomidory a byly takie małe ładne....

Kasiona - stawiam że co druga z tych dziewczyn miała co najmniej dwójkę w brzuchu masakra jakie wielkie brzuchole mój to mały w porównaniu do tych

Ostatnia edycja:
reklama
Ależ se pojadłam....obiadziku....dziś mam wyjątkowo niskie cukry i teraz zatestowałam-ziemniaczki młode z koperkiem,rybka w panierce i marchewka gotowana-o 16 będę mierzyć i zobaczymy...
Wiecie co mam pytanko może zacząć pić herbatki na pobudzenie laktacji?-co myślicie o tym?....czy po prostu czekać po porodzie? tyle,ze po CC póżniej mleko przychodzi....a tak jak już pobudzę piersi to zaraz po porodzie jak znalazł dla bejbika pokarm....!:confused:
Asiek a przyjmie cię dr.Towpik?i nie stresuj sie bo i tak cięzarne bedą miały pierwszeństwo-zobaczysz wszystko będzie dobrze....:tak:

Gizelko, niczego nie pobudzaj. laktacja nastpeuje samoistnie podczas wydzielania sie oksytocyny i prolaktyny w momencie porodu a potem podczas ssania brodawek- zreszta poczujesz jak bedziesz karmila, jak kurczy sie wtedy macica- nasz organizm to zgrany idealnie mechanizm. Teraz nie czas na pobudzanie laktacji, to robia hormony. Potem bedziemy pily herbatki -)
Fajny mas obiadek, chyba jutro rybke tez zrobie :-)
Karolinkare ale fajniste brzuszki, ale te kobiety sie maja, tyle musimy znosic :-)
Olis23- moje piersi wygladaja jak piersi Murzynki- wielgachne ciemne brodawki, a ten kolor...wow! To minie, kilka miesiecy po porodzie. jednak moje juz nigdy nie staly sie takie jak przed I ciaza, i nie chodzi o karmienie , bo to inna bajka.Ale te kolorki przyblakna i otoczka bedzie znowu mniejsza.

`kurcze właśnie słyszałam ze jak ktoś ma wade wzroku powinien wykonac takie badania, tzn. zbadac dno oka,
jaką masz wade? ja mam -3 i nie wiem czy iśc do tego okulisty czy nie???

Na bezsennos też cierpie, ale wydaje mi się ze to przez te upały, meze się codziennie do 1 czy 2 w nocy :(

też słyszałam że dobrze jest zbadać dno oka przed porodem i niezależnie od wady wzroku ja też mam -3,75 i wybieram się niedługo do okulisty

A propos piersi, moje w ciąży zrobiły sie okropne, niedość że mam rozstepy (na brzuchu ani jednego przy bliźniakach) to brodawki i cała otoczka to teraz wielkie pomidory a byly takie małe ładne....

Kasiona - stawiam że co druga z tych dziewczyn miała co najmniej dwójkę w brzuchu masakra jakie wielkie brzuchole mój to mały w porównaniu do tych

ja też mam straszne rozstępy na piersiach a na brzuchu jak narazie żadnego, kiedyś to się nawet poryczałam bo moje piersi wyglądają masakrycznie a brodawki to już wogóle załamka

oj Kobietki!
moja kondycja jest zerowa!!!!!!wlasnie wrocilam ze spacerku i jestem wykonczona, a przeszlam moze kolo 1 km!ale trudno, bede chodzic, wczoraj sie wystraszylam, przeszlam sie tylko do sklepu a brzuch mnie ciagnal, nogi bolaly i wszystkie inne bole...a jeszcze 2 tygodnie temu , biegalam pom 13 h w pracy...dlatego od dzis regularne spacery, w przeciwnym razie pod koniec sierpnia bedzie mi potrzebny wozek inwalidzki:(
milego wieczoru i udanych wizyt:)

Gusiu lepiej idź do okulisty zawsze lepiej niech sprawdzi co i jak:)
Ja mam wade -5 i wolałam nie ryzykować tym bardziej, że po pierwszej wizycie tak w drugim trymestrze moja okulistka kazała się zjawić w III by dokładnie wszystko przebadać i ostatecznie stwierdzić czy moge rodzić sn czy nie.

I już po wizycie. Julka waży około 1300 gr, czyli tak akurat jak mówi lekarz. Ja przybrałam tak jak sądziłam 1 kg, z czego jestesmy zadowoleni, bo juz nie chudne :-) Malutka wywinęła numer- fikołka i znowu jest glówka do góry , a była juz tgak ładnie ułożona. Łozysko Ok, szyjka bez zmian, czyli nadal miękka i krótka, ale zdyscyplinowana jak i ja z moimi cukrami ;-)
Dzisiaj lekarz po raz pierwszy powiedział mi, że będę rodzić wczesniej o jakies 2 tygodnie. Czyli nie 20 wrzesien , ale cos koło 6 wrzesnia....bo cukrzyca, pessar i mój wiek. No, tego nie wiedziałam , wiec tym bardziej bede szybko wiła gniazdko.
I dostałam zlecenie na badanie HBS, HCV i HIV jesli mam ochote wykonac, On goraco zaleca, bo mowi ze nie jest przymusowe w PL, ale ponoc warto, w koncu 16 lat w sluzbie zdrowia pracuje. A i serce bedzie spokojne, bo jak sie wykryje np HIV u matki, mozna tak poprowadzic porod i leczenie matki, ze dziecko w 99% bedzie zdrowe. A wiec sobie zrobie .

Hej Dziewczyny :)
Byłam dzisiaj na usg i okazało sie, że mam III st starzenia się łożyska. Czy któraś miała tak wcześnie starzejące się łożysko albo słyszała o kimś kto miał?? Trochę czytałam na ten temat i wszędzie pisze ze mogę urodzić wcześniej... Lekarz kazał mi zrobić KTG za 2 tyg..
Już sama nie wiem co o tym myśleć..

Beniaminko gratuluję udanej wizyty:) Ja testy na HIV robiłam na początku ciązy zgodnie z zaleceniami mojej ginki HCV i HBS chyba też ale przyznam szczerze, że już mnie tyle razy kłuli, że powoli się gubię, które zostały już wykonane a co przede mną:)
Musze sobie poukładać wszystkie wyniki tematycznie i chronologicznie:)

reklama
Bravo Beniaminko!
Ty jestes we wszystkim zdyscyplinowana Dziewczynka:)nawet u nas meldujesz sie na czas, zebysmy sie nie martwily:)
2 tygodnie wczesniej, to chyba nic strasznego?ja tez mialam robione hiv i moge spac spokojnie:)w Irlandii jest obowiazkowe i szczcerze mowiac, mialam lekki niepokoj!nigdy nie wiadomo gdzie mozna cos zalapac?i my i nasi partnerzy!a tak zrobisz i bedziesz spokojna:)

Nikka90. ja wiem tylko , ze na kazdym usg lekarz ocenia stopien dojrzalosci lozyska, ale nic wiecej na ten temat...

Do góry