reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

ostatnio tak siedziałam i zastanawiałam się co zrobić ze swoją karierą zawodową i zastanawiam się co musiałabym zrobić żeby zostać nauczycielem... wiem że to mało jest związane z ciążą ale kogo mam się zapytać jak nie was :-)
Jestem po studiach wyższych mam tytuł mgr inż. ochrony środowiska i nie mam kursu pedagogicznego i zastanawiam się czy jak go zrobię to będę mogła uczyć czy muszę jeszcze skończyć jakieś studia podyplomowe...

reklama
Dziewczyny ratunku bo nie wytrzymam!!!

Po wczorajszej "przygodzie" u okulisty dzisiaj poszlam do ogolnego po skierowanie na badania i co? Odprawil mnie z kwitkiem skurczysyn!!!! Ja wymiekam normalnie na ta nasza sluzbe zdrowia co za konowlay!!! (Przepraszam jesli kogos urazilam) ale ja juz nie mam sily. Przeciez odciagaja mi co miesiac kase na skladki a za wszystko i tak trzeba placic !!! Szlag niech to trafi!!! Ale jestem wsciekla!

Mam jeszcze pytanie odnosnie badan na toxo, bo robilam je na poczatku ciazy i mialam ujemne (tzn nigdy nie przechodzilam, ani przeciwcial tez nie mam). Zastanawiam si eczy powinnam je zrobic ponownie z uwagi na pochlaniane przeze mnie ilosci owocow, warzy wedlin itd (myje wszystko dokladnie ale nigdy nic nie wiadomo)
Milego wieczorku mamuski:-)

Calineczka , milego plotkowania :D
Ritka - nie zalamuj sie!jak widzisz nie Ty jedna:)a tak jak czytam Beniaminke, to rzeczywiscie niezly powod do mobilizacji i lepszego odzywiania!w Irlandii, w ogole krzywej cukrowej nie robia i jak Was czytam to sie martwie, ale z drugiej strony mysle, ze nie tylko ja tu jestem w ciazy..
bo zaobserwowalam, ze u mnie jedno z drugim ma duzo wspolnego!i wtedy mam jakby bole, jakies parcia, itp...jak sie w jelitkach uspokoi, to i macica spokojniejsza:)ktoras kiedys wspominala, ze Espumisam jest bezpieczny w ciazy, czy mi sie wydaje?

Espumisan można, pomaga na troche, teraz i tak jelita tak scisniete ze na niewiele sie zda, byle do jesieni ;-)
To prawda, i moj ginekolog az tak nie cuduje z moim cukrem, kaze mierzyc, trzymac diete, ale nie dac sie zwariowac, bo wlasnie mowil ze wiele krajow w EU i nie tylko nie robi ciezarnym tych pomiarow, dopiero jak cukier jest w moczu lub waga bardzo przyrasta. Takze w PL dbaja o ciezarowki bardziej moze niz trzeba.Trzeba sie dostosowac do wskazan lekarza i kraju w jakim przyszlo nam rodzic nsze maluszki.

A ja juz po wizycie w pracy. Jak jechałam w stronę centrum, to starszy pan ustąpił mi miejsca w autobusie, z powrotem już nie było tak miło a jechałam trochę obładowana zakupami. Teraz ledwo zipię, chociaż jestem już po prysznicu i obiedzie. A na obiad - fasolka szparagowa i kalafior - mogłabym tak jeść codziennie ;-)Mój B. tak się nażarł, że aż usnął przed tv. Ciężko znosi tę ciążę ;-)

hahaa!jakbym swoje Kochanie widziala:)))))

Myślicie, ze moj inaczej :-D Drzemki po obiedzie to standard, i to jego zmęczenie ...;-) Kuwada jak nic :-)

Ritko, to wszystko tylko tak groznie brzmi, z kazdym dniem bedziesz jadła wiecej produktów, tylko n poczatku jest taki strach. Mozna duzo rybek jesc, kurczaki(bez skorki ale nawet pieczone mozna) ja jem arbuzy i moge duzo, moge tez czeresnie i lody biale. Nie jem czekolad i slodyczy innych, ale ciasto drozdzowe mi wchodzi , takze coraz smielej probuje innych rzeczy, ale na poczatek mierzysz cukry - na czczo i po posilkach glownych- w sumie 4 x dziennie. Aha, teraz lekarz kzl mi jesc majonez i sery zolte, zebym sie z tak nie glodzil jak wczesniej. Jedm czasami jajecznice, jedna parowke, łososia, jajka na twardo. Da sie z tym zyc , spokojnie :-)
Już się nie smuć, razem damy rade. Aha i mozesz pisac na watku cukrzyca w ciazy na BB ( ciaza, porod...)tam wiele sie dowiedzialam.

Misiaaka ja podobnie jak Ty robilam na toxo na poczatku ciazy i nie bylam nigdy zarazona i wlasnie pytalam mojego gina ostatnio czy mam powtorzyc to stwierdzil ze nie widzi takiej potrzeby wiec nie bede robic mimo ze tez pochlaniam owoce warzywa ale staram sie nie jesc poledwicy i tykac surowego miesa.

Dzięki dziewczyny za wsparcie!
Już mi dużo lepiej! Dam sobie radę! W końcu mam na kim się wzorować - jesteście dobrym przykładem dla mnie!!!

Brzuch, co prawda wygląda fatalnie - bąbel na bąblu! Mam nadzieję, że do czwartku trochę się podgoi, bo i tak mi będzie głupio przed lekarzem!

85justyna - do pracy w charakterze nauczyciela faktycznie potrzebne jest przygotowanie pedagogiczne. Wydaje mi się, że z twoim przygotowaniem, to miałabyś większe możliwości w technikum, albo ewentualnie, gdybyś zrobiła sobie podyplomowe studia z jakiegoś konkretnego przedmiotu. Ale najlepiej by było, gdybyś miała jakieś konkretne widoki na etat w szkole. Bo inaczej nie wiem, czy gra jest warta świec!

Tak więc zabieg Borysa był szybki, mały po zabiegu uśmiechał się od ucha do ucha:-) Wycięto mu trzeci migdał bo zespół lekarzy doszedł do wniosku że te gardłowe są zdrowe i nie ma co męczyć malca. Na ten moment ma się dobrze, zjadł już kaszke i danonka, chce do domu. Ale ja kocham tego bąbla:-D:-D:-D

A u gina też ok, szyjka bez zmian, nadal troche skrócona ale przez ostatni miesiąc nic się nie zmieniło:-) Mała ułożona głowką w dól, waży 1375g:-):-)Nadal mam się oszczędzać ale nakazu leżenia nie ma. Oby tak dalej:tak::tak:
Dziękuję za kuciuki:-)

Calineczka , milego plotkowania :D

Espumisan można, pomaga na troche, teraz i tak jelita tak scisniete ze na niewiele sie zda, byle do jesieni ;-)
To prawda, i moj ginekolog az tak nie cuduje z moim cukrem, kaze mierzyc, trzymac diete, ale nie dac sie zwariowac, bo wlasnie mowil ze wiele krajow w EU i nie tylko nie robi ciezarnym tych pomiarow, dopiero jak cukier jest w moczu lub waga bardzo przyrasta. Takze w PL dbaja o ciezarowki bardziej moze niz trzeba.Trzeba sie dostosowac do wskazan lekarza i kraju w jakim przyszlo nam rodzic nsze maluszki.
Wisz Beniaminko ja sama nie wiem co mam myslec o tym cukrze , pytalam moja lekarke powiedziala , ze nie ma potrzeby robic krzywej cukrowej , lezac w szpitalu jeszcze raz zagadnelam na ten temat to mi powiedziano, ze nie mam cukruw moczu wiec nie mam cukrzycy. A moze jednak powinnam robic te krzywa? A mamy ktore maja cukrzyce ciazowa mialyscie cukier w moczu?
Misiaaka ja podobnie jak Ty robilam na toxo na poczatku ciazy i nie bylam nigdy zarazona i wlasnie pytalam mojego gina ostatnio czy mam powtorzyc to stwierdzil ze nie widzi takiej potrzeby wiec nie bede robic mimo ze tez pochlaniam owoce warzywa ale staram sie nie jesc poledwicy i tykac surowego miesa.

Podobno toxo juz w II i II trymestrze nie jest tak grozna i nie powoduje wad wrodzonych ale na ten temat wiem nieweile bo ja ja przechodzilam w I ciazy w pierwszym trymestrze i ciaza zakonczyla sie poronieniem.

Alcia a ty sie dowiedz jakie sa zwyczaje w twoim szpitalu , czy potrzebujesz 2 koszulki do porodu. Bo co kraj to obyczaj, u nas do porodu dostajesz szpitalne a pozniej w dzien nie wolno chodzic w koszulkach, trzeba miec rozpinana bluzeczke i dreski , albo sukienke.

agim79 to cale szczescie ze synek tak dobrze sie miewa;) i wizyta tez ok wiec wszystko po Twojej mysli:)

ja juz wykapana i najedzona i co dalej...hmm..nudzi mi sie cholercia;/

reklama
Cześć dziewczyny:)
Byłam dziś na tym USG 3d i dowiedziałam się w końcu kogo noszę pod serduszkiem. Będę miała synka:) Szok w rodzinie bo same baby się rodziły już od dobrych kilku lat. Ale niestety nie mam fotek z 3d, bo maluszek nie chciał dobrze buźki pokazać, ale najważniejsze, że jest zdrowiutki:) lekarz mi powiedział, że dzidziuś jest bardzo duży. Waży już 1500 gram i podobno ma długie nóżki:) Nic dziwnego bo mąż ma 190 cm, ja 180:) Będzie przystojniak;) Jestem taka szczęśliwa:)

Do góry