reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

:-)
karolinkare kciukasy zaciśnięte
beti zdrówka
kerna cóż, w czymś dziecia na spacer trzeba wziąć bo jak nie to lepiej nie wychodzić:-p. Ja zwykle biore w wielo ale jak mi sie akurat suszą to zdarza się pampers. Będzie to trochę dłużej trwało ale to i tak zależy od psyche malucha. Mój niby już doskonale wie o co biega a i tak się zapomina.
agusska sorry, teraz się poprawie, bo przedtem się wkurzyłam. Zawsze jak jest coś nie tak to część lekarzy zwali to na błędy żywieniowe matki wywołując niepotrzebne poczucie winy u przyszłej mamy .
Tak jak rzekomą niską wagę w brzuchu mojego Patryka która okazała się klosalnym błędem usg- (ee tam 1 kg w tą czy w tą) zwalono na moją dietę. Mnie lekarz pojechał równo, poryczałam się, denerwowałam a to był jego błąd.

Jeśli chodzi o kwasy omega-3 to mięso ich nie zawiera, tylko tłuste ryby jak już (ale onne sa z kolei zanieczyszczone m inn rtęcią). Oprucz tego, łatwiej jest jeść zmielone siemię lniane, olej lniany (najlepsze źródła, całe pestki są fajne do sałatek ale zwykle większość "przechodzi' przez nas unikając gryzienia), orzechy włoskie i inne, soje, pestki dyni a są to bardzo dobre źródła kwasu omega-3. Omega-6 jest w większości olejów roślinnych.
Wystarczy podsypać zmielone siemię tam i tu przegryźć orzechy i będzie ok.
Oczywiście witaminy, ryby i mięso pewnie nie zaszkodzą.
acha jak ryby to świerze i krótko pieczone (np sushi niby hehe) bo przy mrożeniu i w wysokich temp spada ilość nn kwasów tłuszczowych. oleje kolei tylko z lodówki, też świerze bo po ok 2 miechach nnkt się ulatniają.

Kurcze siedze dzisiaj w domu z chorowitkiem, on podsypia co chwile, ja sprzątam ale co chwilę jestem zmęczona i tyyyle czasu mam.

Dzięki Haszi za cenne rady:-) Kurcze jak by nie było jak mam do wyboru mięso albo orzechy to wolę to drugie:-)

Witajcie dziewuszki:-D
Dzisiejszy dzionek jakoś leniwie się u mnie zaczyna:-( kręcę się po domu i nie wiem co mam ze sobą zrobić. Niby wiem, że mogłabym ogarnąć chatę ale jakoś mam takiego lenia, że aż wstyd.
Gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za zdające egzaminy:-)
Miłego dnia wszyskim życzę:-)

Aaaaa przypomniało mi się- ten indeks bada przepływ krwi między łożyskiem a mózgiem dziecka. I weryfikuje czy wszystko jest w porządku. U mnie niestety w dolnej granicy normy więc tak ważne są kwasy omega, bo one mają wpływ na rozwój mózgu i oczu.

Ostatnia edycja:
reklama
WITAM SIE W SOBOTNIE POCHMURNE POŁUDNIE:tak:
TRZYMAM KCIUKI ZA WDZISIEJSZE WIZYTY I EGZAMINY:-)
JA JUZ KOCHANIUTKIE W DOMKU OGARNĘŁAM I TEARZ SIE ZASTANAWIAM CZY KAWKI SOBIE NIE WYPIĆ;-) MOJA MALUTKA CORAz CZEŚCIEJ SIE RUSZA I KOPIE SA TO JUZ TAK WYRAŻNE KOPNIAKI :szok:,NIERAZ W NOCY JAK ZACZNIE TO NIE CHCE PRZESTAC A MAMUŚKA PRZEZ TO SPAĆ NIE MOŻE, POMALUŚKU PRZYGOTOWUJE MNIE DO NOCNEGO WSTAWANIA:-D MOJE MALEŃSTWO TEŻ KOPIE BARDZO NISKO -DUZO POD PĘPKIEM,TYLKO ZE W MOIM PRZYPADKU JEST TO NORMALE BO MAM NISKO UŁOŻONĄ CIAZE I DLATEGO TEŻ MUSZĘ POLEGIWAĆ ZEBY MALUTKA PODCHODZIŁA NA GÓRE A NIE BYŁA ŚCIŚNIĘTA NA DOLE:tak:

WITAM SIE W SOBOTNIE POCHMURNE POŁUDNIE:tak:
TRZYMAM KCIUKI ZA WDZISIEJSZE WIZYTY I EGZAMINY:-)
JA JUZ KOCHANIUTKIE W DOMKU OGARNĘŁAM I TEARZ SIE ZASTANAWIAM CZY KAWKI SOBIE NIE WYPIĆ;-) MOJA MALUTKA CORAz CZEŚCIEJ SIE RUSZA I KOPIE SA TO JUZ TAK WYRAŻNE KOPNIAKI :szok:,NIERAZ W NOCY JAK ZACZNIE TO NIE CHCE PRZESTAC A MAMUŚKA PRZEZ TO SPAĆ NIE MOŻE, POMALUŚKU PRZYGOTOWUJE MNIE DO NOCNEGO WSTAWANIA:-D MOJE MALEŃSTWO TEŻ KOPIE BARDZO NISKO -DUZO POD PĘPKIEM,TYLKO ZE W MOIM PRZYPADKU JEST TO NORMALE BO MAM NISKO UŁOŻONĄ CIAZE I DLATEGO TEŻ MUSZĘ POLEGIWAĆ ZEBY MALUTKA PODCHODZIŁA NA GÓRE A NIE BYŁA ŚCIŚNIĘTA NA DOLE:tak:

Ja nie mam nisko ułożonej ciąży, maleństwo kopie raz pod pępkiem, raz czuje w dole, rożnie:-):-) Wydaje mie się że na tym etapie ciąży ma prawo kopać nisko, ma prawo kopać jak chce bo mam duuużo miejsca :rofl2:

Fajne słoneczko, szkoda, że chorujemy:-(. Starszy jeszcze sam sobie pobiega, niby Tymi też już nie kaszle, katar w illści śladowej, gorączki brak (uwielbiam groprinosine)
ale bo boje się nawrotu.
Posprzątałam wiekszość wczoraj, zostały podłogi i prysznic ale to jak młody pójdzie spać. Eeee to już zaraz :szok:. No to popisze, zupkę odgrzewam i znowu do roboty:sorry2:

Ja dzidzie raz czuje nisko, raz wysoko.. Czasami to czuje ją w tyłku:-p zwłaszcza przy czkawce.:sorry2: Dzisiaj się trochę niepokoje bo mnie brzuch tak kłuje. Myślę, że to blizna po cc bo to na tej wysokości ale same wiecie....

giela oj musisz na siebie uważać z tym cukrem ale będzie dobrze i już
agusska
ciesze się, że się przydałam. To siemie lniane jest najlepsze a dosypać można go wszędzie. No i można go jeść więcej niż ryby bo te ze względu na szybkość usuwania metali ciężkich z organiizmu max 2 razy w tygodniu. Nie wiem niestety czy nie musisz też spożycia białka zwiększyć wtedy mięso się przyda ale to też da się załatwić soją, ciecierzycą, fasolką itp.
Wrzuce na kulinarny przeps na falafel-to bomba białkowo/żelazowo/nnkt i wit B
Rita chciała bym bardzo zdrowo się odżywiać ale się nie da:-pbo uwielbiam wiele niezdrowych rzeczy hehe:rofl2: Soczek żurawinowy to w sklepie ze zdrową żywnością, ewentualnie czasem na takich giełdach niestety ceny powalają.
Ja i chłopaki zajadamy się żurawinką suszoną, jest słodka jak cukierki wiięc młodszy przepada.
Nie popisze więcej bo chłopaki zzaczynają sie kłócić- tzn już głodni.

no to zaczynamy razem z pieluszkami???? Ja chciałabym też tego lata już przejść w "dorosłe" życie ale nie wiem od czego zacząć..:baffled::baffled:
Wczoraj juz nie wchodziłam na BB więc nie pociągnęlam dalej tematu. ja też planuję na wakacje ten wyczyn, ale mój jasiek dopiero 15 miesięcy ma więc nie wiem czy to się uda, ale jak w domu pojawi się dzidzi ktora będzie miała pieluche to wtedy na pewno się nie uda i będzie nosił do 3 lat... Wczoraj przed kąpaniem zdjęłam mu pieluchę i założyłam majteczki. Był tak zafascynowny że szalał po całym domu i przez te pół godziny zrobił 3 kopy + 2 razy się zsikał. Więc 5 sztuk majtek poszło do prania :-) nie mówiąc o moich spodniach i dywanie. No ale przy okazji podłogi w domu przemyłam :-)

Dzień dobry, dzień dobry :-D

Podczytuję Was od rana, ale się zebrac nie mogłam na pisanie, ciągle coś się gotuje na kuchni, a to jakiś telefon i nareszcie jestem obecna :-)
Wyspałam się dzisiaj ,aż miło. Sloneczko nastraja pozytywnie, pewnie skorzystam z dobrodziejstwa pogody i zrobię mały spacerek, dłuższy niż z pieskiem po osiedlu.
Życzę Wam pięknego, słonecznego dnia, dużo radości w sercu i uśmiechu! :-)

moja niunia "sprzedaje" mi kopniaki- nie wyczuwam czkawki tak jak pewnie Ty ale zdarza się że czuje ją dość nisko ( praktycznie przy gumce z majtek) aż się zastanawiam czy w pierwszej ciąży tez tak miałam...

Moja malutka, też podkopuje tak nisko, na wysokości gdzie kiedyś był pęcherz, bo pewnie juz jest gdzie indziej ;-) Czasami robi mi górki na brzuszku boku pępka, i mam wtedy nierówny brzuszek.

Witam słonecznie:-)
U mnie piękne słoneczko. Mój S. na garażu przy aucie grzebie a ja wzięłam się za porządki. Właśnie zrobiłam małą przerwę co by na ryjek nie paść:-D
Wiem o czym mówisz Gizela bo ja mam cukrzycę.....:crazy:
Dostałaś insulinę na regulację cukrów???
Ja biorę do każdego posiłku i oprócz tego na noc żeby rano cukier nie był wysoki.
Pozdrawiam wszystkie brzuchatki

Mammi, Gizelka współczuję Wam biedulki, czego te Mamy nie przecierpią, by urodzić zdrowego dzidziusia, sporo całkiem tych cukrzyc w ciąży. Oby po porodzie wszystko się unormowało, przytulam Was!

Małgos, trzymam kciuki za dzisiejsze badanko, daj znac jak poszło ! :-)

Mammi, Gizelka współczuję Wam biedulki, czego te Mamy nie przecierpią, by urodzić zdrowego dzidziusia, sporo całkiem tych cukrzyc w ciąży. Oby po porodzie wszystko się unormowało, przytulam Was!

No u mnie niestety po ciąży cukrzyca nie zginie.... Zostałam obciążona dziedzicznie. Jedyne co może się zmienić to to że zamienię insulinę na tabletki.

reklama
Hejka

czesc dziewczyny:*

Ale mam dzisiaj stresa..jestem umowiona na badania polowkowe na 16.45 i nie moge znalezc sobie miejsca:( u mojego gina mam dopiero 27 maja takie badania ale specjalnie umowilam sie do innego lekarza zeby miec porownanie i przedewszystkim zeby tatus mogl byc na wizycie ze mna bo w tyg go nie ma w domku.

co do ruchow to ja czuje albo bardzo nisko albo pod piersiami i tez zastanawia mnie to czy to mozliwe w tak roznych miejscach odczuwac ruchy?

POWODZENIA !! I czekamy na relacje :-)

Hej
Witam sobotnie
Mam pewien problem
pisałam wam,że moje dziecko zmieniło system ruchów, już nie ma przelewania, bulgotania jest tylko pulsowanie, czasem dość mocne, tak ,że brzuch mi faluje, czuję je najczęściej rano, po całym brzuchu, ale dziś czuję dzidzie b. nisko, jakby mi mała skakała po szyjce, trochę mnie to przeraża, któraś z was tak miała?

U mnie podobnie, raz bardzo nisko raz wysoko i to wlasnie doc mocne kopanie :-)

Do góry