reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

reklama
karolinkare kciukasy zaciśnięte
beti zdrówka
kerna cóż, w czymś dziecia na spacer trzeba wziąć bo jak nie to lepiej nie wychodzić:-p. Ja zwykle biore w wielo ale jak mi sie akurat suszą to zdarza się pampers. Będzie to trochę dłużej trwało ale to i tak zależy od psyche malucha. Mój niby już doskonale wie o co biega a i tak się zapomina.
agusska sorry, teraz się poprawie, bo przedtem się wkurzyłam. Zawsze jak jest coś nie tak to część lekarzy zwali to na błędy żywieniowe matki wywołując niepotrzebne poczucie winy u przyszłej mamy .
Tak jak rzekomą niską wagę w brzuchu mojego Patryka która okazała się klosalnym błędem usg- (ee tam 1 kg w tą czy w tą) zwalono na moją dietę. Mnie lekarz pojechał równo, poryczałam się, denerwowałam a to był jego błąd.

Jeśli chodzi o kwasy omega-3 to mięso ich nie zawiera, tylko tłuste ryby jak już (ale onne sa z kolei zanieczyszczone m inn rtęcią). Oprucz tego, łatwiej jest jeść zmielone siemię lniane, olej lniany (najlepsze źródła, całe pestki są fajne do sałatek ale zwykle większość "przechodzi' przez nas unikając gryzienia), orzechy włoskie i inne, soje, pestki dyni a są to bardzo dobre źródła kwasu omega-3. Omega-6 jest w większości olejów roślinnych.
Wystarczy podsypać zmielone siemię tam i tu przegryźć orzechy i będzie ok.
Oczywiście witaminy, ryby i mięso pewnie nie zaszkodzą.
acha jak ryby to świerze i krótko pieczone (np sushi niby hehe) bo przy mrożeniu i w wysokich temp spada ilość nn kwasów tłuszczowych. oleje kolei tylko z lodówki, też świerze bo po ok 2 miechach nnkt się ulatniają.

Kurcze siedze dzisiaj w domu z chorowitkiem, on podsypia co chwile, ja sprzątam ale co chwilę jestem zmęczona i tyyyle czasu mam.

Ostatnia edycja:
Karolinkare kciuki zaciśnięte:-)
beti to szybko do łożka uciekaj zeby cie nie rozłozyło jakieś grypsko,u mnie z katarem już lepiej,gardło też nie boli,ale jakaś osłabiona jestem ale to zganiam na pogodę;-)

AAA DZIEWCZYNY MIAŁAM PYTAĆ ILE PŁACICIE ZA TO USG 4D? JA MAM NAMIARY NA JAKIEGOS ZNANEGO DOBREGO SPECJALISTĘ ALE DOPIERO BEDE DZWONIC ZEBY SIE ZAPISAĆ NA CZERWIEC

Ostatnia edycja:
Olgadom i olcia gratuluje udanych wizyt.

=asiaN;5387464 nas dalej kłopoty z mieszkaniem tzn. kredyt miał już być pewnikiem, ale ja się spodziewałąm, żę moje "pracowni przebywa ponad 30dni na l4"zrobi swoje, więc pewnie zniknę na chwilkę aż mi się sytuacja nie wyklaruję, bo ja jak mam takiego stresa to jakoś pisać nie umiem, ale melduję, że z Jankiem w brzusiu wszystko ok. i odezwę się jak nam się powyjaśnia...

Życze jak najszybszego rozwiązania problemów mieszkaniowych. Wracaj szybciutko:tak:

ja dzisiaj urwanie głowy w pracy także tylko na chwilkę powiedziec Wam dzień dobry brzuchatki i zmykam. Co do darmowych badań to dzwoniłam do ministerstwa zdrowia- a co hehehhe i dowiedziałam się,ze taki zestaw badań obowiązkowych opracowuje PTG i na podstawie tego zestawu NFZ refunduje. Mam też do poczytania dwa dzienniki ustaw z gwarantowanymi świadczeniami lekarskimi,ale jest tego sporo czytani i dopiero w poniedziałek się za to wezmę i dam znać czego się dowiedziałam -co wynika z ustaw.
Ale wogóle to jak Wy robicie te badania bez skierowania? To skąd o nich wiecie? Od lekarza? No to przepraszam Panie doktorze zaleca Pan badanie to proszę bardzo o skierowanie.....no chyba,że chodzicie prywatnie to wtedy fakt trzeba bulić za każde badanie -ja to przerabiałam przy ostatniej ciąży-a teraz nie zamierzam bulić skoro mam prawo do bezpłatnych.
Miłego weekendu dla Was (ja jutro na basenik znów Zobacz załącznik 243031)-ściskam:-p

She*shu, ale z Ciebie agenciara. Ale masz racje jak Ci sie naleza, to dlaczego miałabys płacić. Ja chodze prywatnie i niestety płace za wszystko. A badania zleca mi lekarz.

witam witam :-)
dziecwzynki mamm nadzieję że będziecie trzymały kciuki za moją jutrzejszą wizytkę :-):-) hhhmmmm?????????????

Bedziemy trzymac :-)napewno

Ja jutro wybieram sie na USG 4D..i nie wiem czemu, ale jakoś się boję:szok:..przecież jestem już po połówkowym u mojego gina, a ten nie miał zastrzeżeń..
Jutrzejsze USG bedzie mi robił lekarz z Łodzi, przeczytałam w necie na jego temat, że to dobry specjalista pracujący na codzień w Zakładzie Diagnostyki i Profilkatyki Wad Wrodzonych Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi..Chyba ta nazwa tak na mnie podziałała:sorry2:

Taka_ja a podałabys mi numer telefonu, to moze tez bym pojechała. I ile tam kosztuje to usg 4D? Ulice już doczytałam. Ja na usg w 12 tyg,. byłam w Diason na Radwańskiej 1, ale srednio byłam zadowolona. Szczególnie jak pobierali mi krew do testu pappa- jak krowie:wściekła/y:. I nie martw sie, bedzie dobrze, kciuki zacisniete;-)

Olgadom, Olciu gratuluje udanej wizyty ! :-D
Amelka...ale słodko :-D

Oto link do wykazu bezpłatnych-refundowanych przez NFZ badan wykonywanych (zalecanych, obowiązkowych) przez lekarza prowadzącego spec.ginekologa.

Prawa Pacjenta - Jestem w drugim miesiącu ciąży. Jakie świadczenia przysługują mi bezpłatnie? - porady prawne, stowarzyszenia pacjentów, ochrona zdrowia, rzecznik praw pacjenta, prawa pacjenta

Moja przychodnia lekarska kieruje na bezpłatne badanie poziomu glukozy po doustnym podaniu 50 mg glukozy w 23-28 tc.Kazda regularnie badajaca sie pacjentka ma to badanie zlecane z urzędu! To badanie jest niezbedne. Jesli chodzi zas o toxo czy różyczkę, sa rowniez zlecane- na wyrazne wskazanie przez lekarza, i sa bezplatne. Ale nie sa obowiązkowe.
Ministerstow Zdrowia planuje wprowadzenie bezplatnego badania na wirusa HIV , za zgoda pacjentki.Na dzisiaj lekarz moze zlecic to badanie jako bezplatne dla pacjentki.Ale to nie wymóg.

Ostatnia edycja:
myszka ja właśnie chcę książkę lekka i przyjemną, nie musi mieć jak dla mnie przesłania lub innych ukrytych. Ma wchodzić jak ciepła buła z masłem :)

No a ja jutro z ranka polecę na tą orfo i mocz. Pewnie dobre wyniki będą w żadnej ciąży złych nie miałam :)
polecam " JEZDZIEC MIEDZIANY" I NASTĘPNE CZESCI, dla mnie to nr 1
dziewczyny na tvn style leci program "miedzy nami rodzicami". Jest o znieczuleniach, porodzie...
ja codziennie o 6.30 oglądam program dla mam na tvn style, sie szykuje do pracy i zawsze cos ciekaweo wpadnie w ucho
AAA DZIEWCZYNY MIAŁAM PYTAĆ ILE PŁACICIE ZA TO USG 4D? JA MAM NAMIARY NA JAKIEGOS ZNANEGO DOBREGO SPECJALISTĘ ALE DOPIERO BEDE DZWONIC ZEBY SIE ZAPISAĆ NA CZERWIEC
ja za 4d i połówkowe prywatnie 200zł zapłaciłam

dziewczyny czy u was wasi panowie czują juz ruchy dziecka, bo moj przykłada rękę ale nic nie czuje?

hej byłam na tzw. miescie , mimo deszczu i zimna. Probowalam poprawic sobie humorek jakimis małymi zakupkami
Kupilam sandałki dziecku na lato w reserved, sobie bluzke ciazową w lumpku, krem przeciw przebarwieniom w drogerii natura, a takze - z czego najbardziej sie ciesze- turkusowy pierscionek w orsay.Potem jeszcze wypiłam małą kawkę z turecka bułeczka w kawiarni. Czy ja wiem....moze i mi troche lepiej...
Przyszłam do domku okolo 15. małz był w domu, lało jak z cebra,wiec poprosiłam zeby odebrał Myszę z przedszkola, a on mi na to,że jeszcze musi cos zalatwic, rozpakowac chlopakow z trasy, zawiezc coś tam,oczywiscie juz jest spozniony.....wiec tylko wzielam gleboki wdech, przebrałam sie , on pojechal sobie, a ja w strugach deszczu poszlam na autobus i sobie odebrałam dziecko, ktore w drodze powrotnej w rozowych kaloszkach szczesliwe wdeptywało z impetem w KAŻDĄ kałużę. I wtedy zrozumialam ,ze mam jednak dla kogo życ!! bo to naprawde cudny widok, takiego szczesliwego dziecka w kaloszkach...................................................Tylko zeby jak juz dzieci dorosna nie okazało sie ze moje zycie sie nagle skonczy i nie dam sobie rady.......takie mnie przemyslenia różne męczą...
ok juz nie smęcę kobietki:) papaap trzymajcie sie mam nadzieje, ze sie dobrze macie

Sorki ze dzis tak jakos malo radosnie, chociaz zapewniam ze takie dziecko jak moje potrafi dac radoche za trzech,
a groszek cicho dzis siedzi, pewnie nie lubi smutnej mamusi, boze zeby tylko wszystko bylo dobrze, juz sie nie moge doczekac wtorku i wizyty u ginka
papapa buziale

hej byłam na tzw. miescie , mimo deszczu i zimna. Probowalam poprawic sobie humorek jakimis małymi zakupkami
Kupilam sandałki dziecku na lato w reserved, sobie bluzke ciazową w lumpku, krem przeciw przebarwieniom w drogerii natura, a takze - z czego najbardziej sie ciesze- turkusowy pierscionek w orsay.Potem jeszcze wypiłam małą kawkę z turecka bułeczka w kawiarni. Czy ja wiem....moze i mi troche lepiej...
Przyszłam do domku okolo 15. małz był w domu, lało jak z cebra,wiec poprosiłam zeby odebrał Myszę z przedszkola, a on mi na to,że jeszcze musi cos zalatwic, rozpakowac chlopakow z trasy, zawiezc coś tam,oczywiscie juz jest spozniony.....wiec tylko wzielam gleboki wdech, przebrałam sie , on pojechal sobie, a ja w strugach deszczu poszlam na autobus i sobie odebrałam dziecko, ktore w drodze powrotnej w rozowych kaloszkach szczesliwe wdeptywało z impetem w KAŻDĄ kałużę. I wtedy zrozumialam ,ze mam jednak dla kogo życ!! bo to naprawde cudny widok, takiego szczesliwego dziecka w kaloszkach...................................................Tylko zeby jak juz dzieci dorosna nie okazało sie ze moje zycie sie nagle skonczy i nie dam sobie rady.......takie mnie przemyslenia różne męczą...
ok juz nie smęcę kobietki:) papaap trzymajcie sie mam nadzieje, ze sie dobrze macie

Sorki ze dzis tak jakos malo radosnie, chociaz zapewniam ze takie dziecko jak moje potrafi dac radoche za trzech,
a groszek cicho dzis siedzi, pewnie nie lubi smutnej mamusi, boze zeby tylko wszystko bylo dobrze, juz sie nie moge doczekac wtorku i wizyty u ginka
papapa buziale

Ja tez jestem z tych, ktore poprawiaja sobie nastroj zakupami i pyszna kawa w kafejce :-)
W ogole dzis taka nostalgiczna pogoda, ze chyba zawine sie w koc i zatopie w jakiejs lekurze :-)

jestem na chwile i zmykam mam dziś szalony dzień wszystko mnie boli mam wielkie sinaki ale jedno szczeście chyba wszystko z dzidzią dobrze czuję ze sie rusza chociaz na poczatku mialam stracha nie plamię to chyba jest ok chciaż troszkę sie jeszcze martwie

reklama
Czasami zastanawiam się czy tylko ja mam takiego pecha w życiu... Mój mąż wreście znalazł pracę z ciążą powiedzmy że jest wszystko ok i już myśleliśmy żeby wyprowadzić się w końcu na swoje (bo cały czas mieszkamy z moimi rodzicami) w następnym miesiącu dostaniemy już dwie wypłaty i będzie lepiej ale boję się że wykończę się psychicznie do tego momentu... mamy z mężem do zapłacenia w tym miesiącu ratę kredytu, ratę za OC, musimy zrobić przegląd samochodu i do tego jeszcze moje zaległe rachunki za telefon i tak naprawdę z naszej wypłaty to zostanie nam tylko 100 zł na moje lekarstwa... a moi rodzice mówią mi że mają do zapłacenia rachunek za prąd i czy bym im dała kasy (bo podobno nam odetną w poniedziałek jak nie zapłacimy). Z jednej strony jakbym miała to bym dała a z drugiej strony mój mąż nie chce dać i mówi że nawet jakby miał to by nie dał. Dla niego to wszystko takie proste jest.. ale to są jednak moi rodzice i jak ja mam im nie pomóc?? No fakt że oni razem z moim bratem wypalają dziennie 3 paczki fajek (1 paczka kosztuje ok 13 zł, 3*13=39 zł * 7 dni=273 czyli tyle co rachunek)... sama nie wiem mam taki mętlik w głowie i nie potrafię myśleć tylko o sobie mieszkając u rodziców (no w sumie to się dokładamy do jedzenia)... jestem w kropce i nie wiem jak z tego wybrnąć co mam im powiedzieć że mam ich w dupie i koniec albo mam nie wykupywać mojej recepty... może rachunków nie zapłacę (znowu)... A najgorsze jest to że mój mąż nastawia mnie przeciwko rodzicom i bardzo namawia na wyprowadzkę i pyta się czemu nie mogą pożyczyć kasy od mojej siostry itp... NO I WŁAŚNIE NIE WIEM CO MAM ROBIĆ....???????
dobra kończę bo strasznie smutno się zrobiło a nikomu to nie pomaga

Do góry