reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

Reniferku, ja niestety mam złe doświadczenia po poprzedniej ciąży, ale wiem, że badanie beta jest jednym z czynników sprawdzających czy z ciążą jest wszystko ok. Powinno się ją zrobić 2 razy z odstępem 48h. Drugi wynik powinien być wyższy od pierwszego o min. 60%. Ja niestety teraz jestem już przewrażliwiona i dlatego robię od początku.
Czy bierzesz jakieś leki np. duphaston (może już pisałaś, ale nie czytałam wątku od początku). Ja poprzednio dostałam duphaston co 6 godz (czyli 4xdziennie) i no- spa 3 x dziennie, ale u mnie było już za późno na ratowanie. Trzymam mocno kciuki !!! Takie oczekiwanie w niepewności było dla mnie najgorsze i bardzo się denerwowałam, dlatego teraz idę na usg dopiero w 7 tyg. - wtedy mam nadzieję że nie będzie żadnych wątpliwości i wszystko będzie dobrze. Jeszcze raz trzymam kciuki!!!

mam ten duphaston i biorę 2 razy po 2 tabletki
elunia mnie zestresowała... bo ja będąc w 6 tyg miałam robione te usg przy krwawieniu; dzidzia miała 4 mm i serduszka nie było... :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
eh, mam same czarne myśli... może jednak robic tą bete...

reklama
Elunia to super że wszystko OK ja też już chciałabym mieć tą pewność. A jakie leki lekarz Ci przepisał? Bo mi jakoś nic nie pomaga, ciągle męczy mnie ten paskudny kaszel.

Gabis - Twoja metoda to metoda na chłopca :tak:

Szyszunka napisałam do Ciebie wiadomość :happy:

Jejku dziewczyny tyle czytania, nie wyrabiam normalnie:-) a tyle nas jest że się mi plątacie czasem:tak:dlatego założyłam nowy wateczek:-D

Moltizerka ja uwazam tak samo, ale korzystając z kalkulatora babyboom wychodzi ze jest to 6 tydz i 1 dzien. Tak samo u mnie jest rozbieznosc jednego tygodnia. Tak jakby babyboom dodawał tydzien:crazy: i ja nie wiem o co to chodzi. Moze ktos bardziej rozeznany wyjasni :-)

hmmm a kiedy miałaś okres??? Liczysz tygodnie od pierwszego dnia okresu

witam! Ja też mam problem z ustaleniem tygodnia ciąży ostatni okres miałam 28 listopada cykle tak co 31 dni, a narazie do lekarza nie mam możliwości iść i się martwię czy nie jest za późno! czy może już powinnam iść do ginekologa

7 tygodni i 6 dni. Jutro kończysz 8 tydzień. :tak:

dziewczyny, Wy się bardziej znacie niż ja... po tym krwawieniu mam tyle wątpliwości... zastanawiam się czy ma sens zrobienie bety? wiem ze zarodek jest we mnie,ale nie biło mu serduszko - bądź biło a aparat usg tego nie pokazał /podobno był stary jak świat w tym szpitalu/ - czy beta wyjdzie wysoka równiez w przypadku, gdy dzidzia będzie już nieżywa?
sorry za takie pytania, ale ja nigdy nie robiłam tego badania, a nie wiem czy wytrzymam nerwowo do usg w następnym tygodniu... tak bardzo już bym chciala wiedzieć co jest grane...

Renifer, jak pisałaś później idź prywatnie. Twoje nerwy najważniejsze. Ja w poprzedniej ciązy miałam mdłości i nagle mi przeszły. Obdzwoniłam wszystkie pracownie i z prawie płaczem mówiłam ze muszę mieć usg bo mojemu dziecku może się coś dziać...i przyjęli mnie. Uspokoiłam się i to najważniejsze:tak:

Dziewczyny a ja juz po stresie :))

Wlasnie wrocilam od gina i jak padam o 21 codzien nie moge spac :) Z mojej malej kropeczki (lepek od szpilki 3 tyg temu doslownie) dzis widzialam czlowieczka....ruszal nozkami i raczkami, wiercil sie strasznie, nie mozna go bylo zmierzyc...serducho super bije wymiary wg gina super hiper...3 tyg temu czarna mini kropeczka a dzis...2 cm :-) moj kochany wielkoludek ... normalnie tak mi go gin demonstrowal ze nie moglam sie napatrzec jak macha raczka i jak strasznie urosl :szok: tylko 3 tyg...Wyniki super...w zwiazku z tym nie musze robic kolejnych za miesiac....Tylko to przeziebienie mam uwazac bo glupi katar moze dac sie we znaki o goraczce nie mowie wiec do 12 tyg lepiej nic nie miec,...dzis mleczko, miod, czosnek do nosa i cytrynka, woda z sola badz woda utleniona :))

bombastyczne wieści. Super widok, prawda??

Renifer Ty się niczym nie martw !! najlepiej idź do lekarza a będziesz spokojniejsza !!

Z leków to dali mi tylko rutinoscorbin i wapno ... i muszę dużo leżeć ... mówił że nic nie ssać w żadnym wypadku i niczym się nie smarować :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja przy drugiej ciazy tez bralam jakis lek podnoszacy hcg bo pierwsza ciaze poronilam (((( i lekarz dmuchal na zimne przy drugiej i dostalam ten lek ale nie pamietam nazwy, pamietam tylko ze strasznie po nim wymiotowalam doslownie zaraz po zarzyciu i poszlam do innej lekarki ktora powiedziala ze beta jest ok i ze nie trzeba juz nic brac i tak o to skonczyly sie moje mdlosci, nie wiem jak bedzie teraz bo dzis rano juz mnie mdlilo ((

Słuchajcie a co do gina to jak ja jestem dzień po spodziewanej @ a wg kalendarza ciązy na BB wychodzi mi 4 pełny tydzień ciąży to kiedy najlepiej pójśc do lekarza??? I czy lepiej prywatnie czy na ubezpieczenie???

jeżeli chodzi o wizyte u lekarza to najlepiej po 7 tygodniu :tak: a jeżeli chodzi o kwestie prywatnie czy na ubezpiecenie to myślę, że to wszystko zależy i od lekarza i od warunków finansowych :tak: ja na pierwszą wizyte jestem zapisana na NFZ i do tej pory jak chodziłam na badanie kontrolne to byłam zadowolona i z lekarza i ze sprzętu :tak: ten lekarz w tym gabinecie przyjmuje także prywatnie więc sprzęt jest narawdę ok, bo to jest gabinet prywatny ale z umwą z NFZ :tak::-D:tak:

witam! Ja też mam problem z ustaleniem tygodnia ciąży ostatni okres miałam 28 listopada cykle tak co 31 dni, a narazie do lekarza nie mam możliwości iść i się martwię czy nie jest za późno! czy może już powinnam iść do ginekologa

witam serdeczniekolejną wrześniową mamusię :tak:

za poźno to nie jest napewno :tak: ale i już odpowiedznia pora, bo po 6 tygodniu

Mogę powiedzieć! Od 5 miesięcy mieszkamy w Radomiu nie znam tu nikogo to miasto jest dla mnie obce- dlatego trudno mi tu znaleźć dobrego lekarza. Pochodzę z Kielc i to tam bardziej znam lekarzy a wiem, że bardzo ważny jest ginekolog

to albo przejżyj sobie fora ktore któraś podała ,:tak: albo podejdz do najbliższej przychodni i jak jest możliwość zapisz sie na wizytę, przynajmniej pierwsza wizyta bedzie do przodu i albo będziesz zadowolona i zostaniesz, albo w kolejce posłuchasz o innych lekarzach w okolicy, albo będziesz szukała dalej .................. :tak:

Dziewczyny a ja juz po stresie :))

Wlasnie wrocilam od gina i jak padam o 21 codzien nie moge spac :) Z mojej malej kropeczki (lepek od szpilki 3 tyg temu doslownie) dzis widzialam czlowieczka....ruszal nozkami i raczkami, wiercil sie strasznie, nie mozna go bylo zmierzyc...serducho super bije wymiary wg gina super hiper...3 tyg temu czarna mini kropeczka a dzis...2 cm :-) moj kochany wielkoludek ..

i trzeba było sie tak denerwować :tak: najważniejsze,że wszystko jest w porządku to i na duszy spokojniej :tak:

tylko wiecie same jak długo trwa każdy dzien i ile myśli się w głowie przewija... :baffled::eek::sorry:

wiemy i rozumiemy :tak: i dlatego zaciskamy kciuki abyś ta wrześniową mamusia była ........ :tak:

i witam serdecznie WSZYSTKIE nowe wrześniowe mamusie, bo znowu nas przybyło, jak miło :tak: i też jestem za stworzeniem listy wrześniowych mamuś

Dokładnie tak licze. Ostatni @ miałam 13/12.

Gabis, wszyscy lekarze liczą tygodnie od okresu i nie przejmują się długością cyklu. Jesli jest dłuższy niż 28 dni to urodzisz po 40 tygodniu ciąży.
Prawidłowa ciąża trwa 40 tygodni ale jest to założenie przy 28 dniowym cyklu. Zazwyczaj trudno przewidzieć kiedy dokładnie była owulacja. Jesli jednak wiesz co do dnia to musisz dodać albo odjąć dni:tak:. Natomiast u ilu lekarzy byłam to wszyscy się posługują własnie wyliczeniami tygodni od okresu. Potem dochodzi jeszcze wyliczenie zgodnie z USG:tak::tak: które moze też sie różnić parę dni
A więc mnie wychodzi że jesteś w 5tydzień 5 dzień, znaczy sie jesteś w 6 tygodniu.:-):-):-):-):-)

reklama
Reniferku jeśli bierzesz duphaston i leżysz to tak naprawdę robisz wszystko co powinnaś. Najgorsze jest to czekanie na informację czy jest ok czy nie i te nerwy. Niestety dobrze to pamiętam. Dlatego najlepiej rozwiać jak najszybciej te wątpliwości.
Gabis - pierwszy dzień ostatniego @ to 22 grudnia (cykle 27 dniowe) więc chyba jestem tu najpóźniejszą wrześniowiczką ;)
Jak myślicie, kiedy mogę iść na usg, żeby zobaczyć czy jest serduszko? kiedy ono powinno być napewno?? Czy ten tydzień 9-15 lutego byłoby widać na 100%? Czy mogę wcześniej ?
Najbardziej boję się włąśnie takiej sytuacji, że lekarz mi powie, że serduszko nie bije, ale może to jeszcze za wczesnie i będę musiała z tymi nerwami tydzień czekać. Już tak miałam i tego chciałabym uniknąć, jak wiedzieć to na 100%, ale niestety bardzo się niecierpliwie.

Do góry