reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2009

W całym cyklu wizyt (średnio co 4 tygodnie a od ósmego miesiąca co 2 tygodnie) przewidziane są badania:

• Podczas każdej wizyty: badanie przez pochwę, badanie ogólne moczu, pomiar wagi i ciśnienia krwi, badanie pracy serca płodu (od mniej więcej 12 - 14 tygodnia ciąży)
  • na początku ciąży - oznaczenie grupy krwi, badania serologiczne, cytologia, badanie poziomu glukozy, badanie na obecność żółtaczki zakaźnej typu B
  • badanie krwi przed 16 tygodniem, 17 - 20 tydzień, 25 - 28 tydzień
  • badanie USG 16 - 20 tydzień, 30 - 34 tydzień, 38 tydzień
  • badania internistyczne (17 - 20 tydzień)
  • w 7 miesiącu - badanie w kierunku cukrzycy u ciężarnej kobiety (tzw. test obciążenia glukozą)
  • pod koniec okresu ciąży - badanie kardiotokograficzne

Najważniejsze to ufać swojemu lekarzowi, na pewno wie co robi!:blink:

reklama
Nie moge cos dzisiaj spac, nie wiem czy to wina zblizajacej sie przeprowadzki czy katarku :wściekła/y:Nie moge oddychac, grypsko mnie lapie:angry:

Fajnie dziewczyny ze widzialyscie Wasze malenstwa:happy:

Ninonka nie zazdroszcze sasiada:baffled:

Jesli chodzi o usg to ja mialam tylko raz a nastepna wizyta polowkowe wiec licze ze ogolnie bede miala 4 usg przez cala ciaze:confused:Pomiary brzuszka, hmmm narazie nic takiego nie mialam;-)

Kurcze im bardzieje "zaawansowana ciaza" tym bardziej mam lenia, jestem spiaca zwracam i nic mi sie nie chce, nic!!!:sorry2:

USG tylko 2 razy w ciągu całej ciąży???????????????????????:szok::szok::szok:
To ja miałam już 3, a nawet nie jestem na półmetku ciąży..... :no: no ale chyba ginka wie co robi.... :-( bo już sie wystarszyłam.....

ja juz miałam siedem razy robione, wiec sie nie przejmuj... usg nie szkodzi - a mi psychicznie wręcz bardzo pomogło... nie wyobrażam sobie podczas tych plamień nie miec usg co dwa tygodnie... dopiero teraz musze czekac miesiac...

oli - zdrówka

mamusie czujace ruchy - czy czujecie tez jakies ruchy powyzej pępka? bo moją wyrocznią jest ksiazka "w oczekiwaniu na dziecko" i w niej jest napisane, ze w 4-tym miesiacu macica jest ok 4 cm pod pępkiem... tymczasem ja w nocy po zjedzeniu czekolady czułam pukanie i to całkiem solidne tak z pięc cm nad pępkiem... czy to możliwe ze dzidzia jest juz tak wysoko? :confused::confused::confused::confused: jak Wy macie?

CZeść melduję się z pracy:zawstydzona/y:Reniferku - ja smuranie czuje w dole brzucha, najwyzejw okolicy pepkaale jednak pod nim:tak:
"Jagolek napisał
Ewelin- A co do badania ginekologicznego przed 12 hbd- to czy twoja ginka jest też przeciwna seksikowi do końca 12 tygodnia? bo badanie raczej groźniejsze nie jest;-)"
wiesz Jagolek ja też spotkałam sie z opinią by we wczesnej ciązy nie robić badan ginekologicznych - chodzi głównie o nagniatanie brzucha podczas tego badania a nie o zaglądanie do środka;-)
a co do badań - ty razem pomimo testu zrobionego w dniu spodziewanej @ do lekarza poszłam dopiero w 8 tygodniu, po dwóch poronieniach chciałam uniknąć sytuacji gdy lekarz mi mowi "no wie Pani może ciąża młodsza prosze przyjsc za dwa tygodnie powinno juz być serduszko" więc od razu poszłam dwa tygodnie później więc u lekarza wylądowałam w 8 tygodniu, badanie ginekologiczne cytologia, usg, cisnienie, waga zlecenie badań morfologia i mocz, w związku z plamieniem tydzień później znów byłam u lekarza znów badanie ginekologiczne i usg - termin wizyty na 2 marca z wynikami zleconymi wcześniej, podczas ostatniej wizyty - badanie ginekologiczne, usg, ciśnienie, waga - zlecenie HBS i WR - termin kolejne wizyty 9 kwietnia:tak:
pozdrawiam wracam do pracy - później sie odezwę

Dzień doberek!
Echhhh - nie było mnie wczoraj i już połapać się nie mogę!
Oli - oby żadne wirusy się Ciebie nie trzymały! Precz! ;-) Ale to pewnie już przeprowadzkowa nerwówka. Jeszcze tylko kilka dni i będzie po wszystkim. :tak::tak:
Ja podobnie jak dziewczyny mieszkające w UK - niestety jeśli wszystko będzie szło pomyślnie - będę miała jeszcze tylko jedno badanie USG - połówkowe - w 18 tyg - czyli już niedługo:-):-):-). Natomiast później już tylko słuchanie serduszka - moje wizyty odbywają się tylko i wyłącznie u położnej - lekarza spotkałam tylko raz - i tylko z tytułu kontroli - ile to fasolek się brzuszku rozwija - w normalnym przypadku - jeśli kobieta rodzi pierwszy raz - spotyka lekarza przy jednej z pierwszych wizyt - jeśli jest to kolejna ciąża - a wcześniejsze były prawidłowo rozwijające się i bez komplikacji - wówczas w ogóle nie spotyka się lekarza. No i te max 2 USG - :-:)-:)-:)-(Ale niestety nic na to nie poradzę Ja bym mogła te urządzonko mieć w posiadaniu własnym - w łazience - na codzienne podglądanie, ale niestety tak się nie da:-D:-(
Wczoraj nie miałam czasu zajrzeć - bo miałam urwanie głowy przez calusieńki dzień. Najpierw załatwianie spraw papierkowych - później troszkę pomagałam M w remoncie - a ten tylko mnie wyganiał :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: z pokoju. :no: Nie dało się przetłumaczyć, że zrywanie tapet wcale ciężkim zajęciem nie jest - ale uparł się i koniec. Teraz kurzu pełno w całym domu - i jak tylko sąsiedzi wstaną - ja zaczynam się porządki :-D

witam z rańca... i troszkę mniej wietrznie ...... :tak::-D:tak:

co do USG, to wydaje mi się,że to się troszkę pozmieniało, jeszcze kilka lat wstecz, np. 4 jak byłam w ciąży też była opinia,że tylko 3 USG na całą ciążę ( na NFZ) :tak::-D:tak: teraz chyba pod tym względem jest troszkę więcej tolerancji i teraz chodząć też na NFZ USG będę miała na każdej wizycie :tak: a to badanie ginekologiczne o którym piszecie jeszcze mnie nie dotyczyło, ale nie wiem czasem,czy o nim lekarz nie wspominał,że będzie na kolejnej wizycie, ale tylko jeżeli będą ku temu wyraźne przesłanki czyli jakieś moje dolegliwości czy niepokojące objawy :tak:

a moja wizyta też zaczyna się od wywiadu położnej, waga, ciśnienie, sprawdzenie wyników i dopiero potem wizyta u lekkarza :tak: najpierw krótka rozmowa o moim samopoczuciu, ewentualnych pytaniach itp a potem USG i omówienie tego co lekarz zobaczył i pomierzył ...... :tak: i oczywiście zdjęcie z każdej wizyty :tak:

A...czy wy juz smarujecie brzuszki jakimiś specyfikami na rozstępy czy to jeszcze nie ten moment? Ja póki co tak jak dotychczas moim ukochanym Garnierem, ale może czas zmienić go na coś konkretnego????

ja jestem na etapie oliwki dla dzieci ....... :tak: po pierwszej ciąży nie miałam rozstępów, a przyznam,że dbałam troszkę mniej o brzuszek i okolice, bo tylko używałam zwykłego balsamu i to dość poźno zaczęłam :tak: a teraz już używam ale na rzie tylko iliwki i staram się robić to systematycznie, a czy zdecyduję sie na specjalny krem na rozstępy to pomyślę, ale to jeszcze troskę ..... :tak::-D:tak:

Ja już na nogach mimo że mam wolne i chciałam pospać.:baffled: Ze względu na ostry zgrzyt między mną a moim chłopakiem mieszkam sobie z rodzicami i niestety z teściową mojej mamy/babką. Nie uważam jej za babcie - o tym czemu już pisałam wcześniej. Dziś rano ledwo o 8 (było jakoś za dziesięć) zaczęła robić schabowe. :wściekła/y: I wali w blat w te kotlety i stawia na nogi pół bloku. :wściekła/y::wściekła/y: Normalni ludzie jeszcze przed śniadaniem a ta obiad już gotuje (zaznaczam że gotuje tylko dla siebie). :no:
No ale nic, co a mogę na to poradzić. :no:
31 idę na kolejne badania krwi, a 1 na usg i do gina. Chyba cytologia też mnie czeka.
Ah, nie mogę się doczekać usg:-D:-D

Witam, u mnie od rana snieg z deszczem, czasami jakies slonce sie przez chmry przebije, ale nie ma sie co oszukiwac, wiosna to to nie jest, dobrze ze jeszcze kozakow do pudelek nie odprawilam :tak:
Ja juz po sniadanku, mala kawke dopijam :-)
_oli_ akysz zaraza akysz!!! :tak:to juz pewnie emocje Wiola ma racje, ale sok z malin pij, i herbate z miodem i cytryna :tak:
Wiola moj M wczoraj rewolucje w garazu robil i tez nic mi nie dal dotknac, wypedzil mnie wiec nawet nie wiem co tam powyrzucal.:szok: ale za to z garderoba sie uporalalam :-D
Alex nie denerwuj sie szkoda zdrowia:tak:
Ciania ja uzywam oliwki w zelu penatena, ale do niedawna smarowalalm sie po kapiel zwyklym balsamem
Co do usg to ja mialam tez juz 2, i nie zastanawiam sie nad tym przesadnie, ufam gince, a ona przeciez wie co robi.Teraz w piatek mam wizyte nie wiem czy bedzie robic, pozjemy zobaczymy :tak:Wiadomo, ze nas uspokaja jak mozemy zobaczyc co nam w brzuchu fika ;-)
Renifer ja juz bym bardzo chcila cos czuc, czasem mam wrazenie ze tak raczej pod pepkiem cos jakby mi sie przelewa, ale nie wiem czy to moj groszek szaleje czy jelita pracuja:zawstydzona/y::-(

ja jestem po wizycie :-)
dziś słuchaliśmy serduszka ... cudowne uczucie :tak:
lekarz przepisał mi nowe witaminy ( ale powiedział żeby najpierw skończyć kwas foliowy i falvit skoro mi jeszcze troszkę zostało ).
USG połówkowe będę miała jakoś wg. moich obliczeń na początku maja ... lekarz powiedział że tak za 6-7 tyg. ( dziś wg @ 15 tyg ) .
Po tym jak usłyszałam serduszko jestem spokojniejsza :-D i jakoś wytrzymam do maja ... ( raczej :confused:), kolejna wizyta 16 kwietnia ...

reklama
Super dziewczyny, że mogłyście posłuchać serduszka! Ja ostatnio słuchałam serduszka 11 marca a teraz mam wizyte na 17 kwietnia :-( Mam nadzieję że do tego czasu nie zwariuję! Ale brzuch to już mam taki, że niektóre mają taki w 7 miesiącu! Cóż w pierwszej ciąży brzuszek szedł do przodu jeszcze szybciej. Dzieś miałam noc z przerwami w spaniu, bo mój Adaś, choć już dawno pożegnał się z pampersami dziś w nocy posikał się do łóżka ale spał tak twardo, że w ogóle go to nie obudziło:-). Pozdrawiam was wszystkie serdecznie!

Do góry