No w szoku jestem...jak wy produkujecie te wszytkie wiadmości śrdnio 12 stron na dobę![]()
A drugi szok dotyczy USG - TYLKO 2 NA CAŁĄ CIĄŻĘ????????
quote]
No niestety 2 USG to angielska norma.! w 12-13 tyg i drugie w 20 połówkowe ale mozesz się na nie nie zgodzić.I tyle.Dodatkowe jesli coś z ciążą nie tak.Chcesz wiecej trzeba iść prywatnie![]()
reklama
ewelin
Fanka BB :)
moja gin jak do niej poszłam potwierdzić ciąże to powiedziała że ona jest przeciwna badaniu ginekologicznemu przed 12 tygodniem. Pewnie dlatego jeszcze go nie miałam.Dziś też powiedziała że następnym razem bo jeżeli mam bóle podbrzusza to ona nie będzie tam ingerować.dziewczyny- to badanie ginekologiczne, to podejrzewam przy każdej wizycie miałyście, tylko nikt go głośno nie nazwał po porstu;-)
Badanie ginekologiczne, to po prostu wsadzenie przez ginekologa palców do pochwy i wyczuwanie czy szyjka zamknięta/rozwarta, rozpulchniona, czy macica jest w przodo/tyłozgięciu czy centralnie położona, jak duża jest macica itd ... Usg można mieć 2 razy na całą ciążę, ale badanie ginekologiczne jest obowiązkowo przy każdej wizycie ciężarnej...
ale strzeliłam opis... sama siebie przerażam;-)

Ciania
Aktywna w BB
a co z mierzeniem brzucha????
Ciania
Aktywna w BB
jesli wszystko jest dobrze to lekarz sprawdza wyniki , miezy brzuszek , sprawdza tetno dziecka i oczywiscie waga i te inne pomiary ale nie badanie wewnetrzne?!
Calineczka 76 a tobie kiedy gin mierzył brzusio?
Znikam oglądać IMIĘ RÓŻY, jako że książka mi się podobała a ekranizacji nie miałam szansy jeszcze ogladać
Ostatnia edycja:
w poprzednich ciążach chodziłam prywatnie choć wszystko było ok i uważam że niepotrzebnie płaciłam.Teraz chodzę do przychodni-do przemiłej ginekolog.Czekać trzeba czasami z 2 godz.ale prywatnie zdażało sie dłużej.Najpierw położna mnie waży,mierzy ciśnienie i wpisuje wyniki badań -jeśli były zlecone.A potem wywiad u lekarki-Badała mnie na 1 wizycie i 2 tyg.temu .Jest dokładna ale zawsze mi mówi że jak nic niepokojącego się nie dzieje to nie ma potrzeby badania wew.za każdym razem.Przypominam sobie opiekę w pierwszej ciąży-do 6 miesiąca mieszkałam w holandii ,tam całkiem inny system jest .Wizyty tylko u położnej(jeśli wsio ok.)i z pierwszym usg też się nie spieszą.Teraz tylko pilnuję badania moczu-bo po tym zapaleniu nerek które miałam na początku ciąży boję się żeby nie wróciło
co do mierzenia brzuszka -to jeszcze się nie spotkałam z tym w gabinecie.Sama prowadzę prywatne pomiary
))

co do mierzenia brzuszka -to jeszcze się nie spotkałam z tym w gabinecie.Sama prowadzę prywatne pomiary
calineczka76
Na ostatniej wizycie mialam pomiar brzuszka , tutaj w stanach robia takie pomiary na wizytach , nie wiem jak jest w Polsce ale tutaj tak jest
brzusio miezy sie od mniej wiecej przepony do konca brzuszka i te pomiary zapisuja w karcie ciazy , to dla lekarzy tez wskazowka jak dzidzia sie rozwija
Widzicie roznych rzeczy mozemy sie od siebie dowiedzic :-)
brzusio miezy sie od mniej wiecej przepony do konca brzuszka i te pomiary zapisuja w karcie ciazy , to dla lekarzy tez wskazowka jak dzidzia sie rozwija
Widzicie roznych rzeczy mozemy sie od siebie dowiedzic :-)
No ja tez pierwszy raz słysze o mirzeniu brzusia. Mój jest mały jakby zanikał i dizs powiedziałam o tym gince a Ona bo pani szczupła jest a dzidzia rośnie.
Tez mnie dziwią 2 usg w czasie ciązy ja miałam już 4 ale to takie krtótkie i widzę jak dzidzia się rozwija pieknie. Wiecie tego nic nie może zastapi jak się widzi taki skarb w brzuchu. Mam nadzieję że Mu nie zaszkodziłam
( teraz to zazcynam mie wyrzuty sumnienia cho lekarz wie co robi i czytałam o usg w czasie ciąży i nie ma przeciwskazań. Myślę że to wymysł "starych ciotek" bo wtedy usg nie było a co nowe to szkodliwe.
Tez mnie dziwią 2 usg w czasie ciązy ja miałam już 4 ale to takie krtótkie i widzę jak dzidzia się rozwija pieknie. Wiecie tego nic nie może zastapi jak się widzi taki skarb w brzuchu. Mam nadzieję że Mu nie zaszkodziłam
Indygo
A ja pierwszy raz slysze ze badanie ginekologiczne jest przy kazdej wizycie
Ja mialam przy pierwszej wizycie i drugi raz jak plamilam ale nie przy kazdej wizycie , jesli wszystko jest dobrze to lekarz sprawdza wyniki , miezy brzuszek , sprawdza tetno dziecka i oczywiscie waga i te inne pomiary ale nie badanie wewnetrzne?!
Zawsze mozna dowiedziec sie czegos nowego![]()
W poprzedniej ciąży takie badanie miałam tylko raz podczas pierwszej wizyty, moja ginka twierdziła że nie powinno się tak badać ciężarnych

reklama
No ja tez mam póki co usg przy każdej wizycie, czyli chyba 3 lub 4 juz miałam, ale w zaleceniach jest 2 razy
... a jak gin chce zrobić więcej, to już w jego gestii leży;-)
Ewelin- A co do badania ginekologicznego przed 12 hbd- to czy twoja ginka jest też przeciwna seksikowi do końca 12 tygodnia? bo badanie raczej groźniejsze nie jest;-) Ale może ma jakieś podstawy by tak twierdzić- nie wnikam
No a poza tym skoro miałaś bóle, to jest inna sprawa:-(
O mierzeniu brzucha- też tylko słyszałam, a praktyce nie doświadczyłam
A miednicomierz poszedł w urzycie dopiero na izbie przyjęć czego efektem było stwierdzenie, że mam troszke wąskawa miednicę... i wielkie zdziwienie bo nie wyglądam na to;-)

Ewelin- A co do badania ginekologicznego przed 12 hbd- to czy twoja ginka jest też przeciwna seksikowi do końca 12 tygodnia? bo badanie raczej groźniejsze nie jest;-) Ale może ma jakieś podstawy by tak twierdzić- nie wnikam

O mierzeniu brzucha- też tylko słyszałam, a praktyce nie doświadczyłam

A miednicomierz poszedł w urzycie dopiero na izbie przyjęć czego efektem było stwierdzenie, że mam troszke wąskawa miednicę... i wielkie zdziwienie bo nie wyglądam na to;-)