reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

Witajcie,

mam dużą prośbę. Dzisiaj byłam u ginekologa i robiła badanie przezierności karku: raz wyszło 1,9 a za chwilę 2,6. Maluch strasznie się wiercił i nie mógł go złapać. Jestem w 13 tc. Czy robiłyście już badania usg pod kątem chorób genetycznych? Bardzo Was proszę o pomoc - jestem bardzo zdenerwowana.

reklama
Z tego co czytałam, to ten wynik jest w normie. Dopiero wynik powyżej 3 czy 3,5 był niepokojący. Ja mam przezierność w przyszłym tygodniu.

Ja już raz robiłam w 9 tc - 1,4, w 11 tc - 1,7 i teraz taki skok. Wprawdzie lekarz mnie uspokaja, że norma jest do 3,5.
Pewnie jestem przewrażliwiona, ale nie mam zaufania do tego lekarza i jutro pójdę do innego. To badanie trwało dosłownie parę minut. Czy któraś z Was już je robiła?

LauraOna - ja też miałam przy pierwszej ciąży tyłozgięcie macicy ( teraz też mam) i jeżeli chodzi ci o poród przy tyłozgięciu to przy częstych skurczach czułam jakby ktoś mi nogi chciał rozrywać na boki a najgorzej było jak podczas skurczy lekarz mnie badał wewnętrznie. ale po porodzie o tym się nie pamięta. Więc poród nie jest aż taki straszny jakby się wydawało.

Witam wieczorowa pora, tez mam dorbewesci :-)
Podobie jak Empolan mialam dzisiaj wizyte u ginki i kamien spadl mi z serca.
Po krwiaczku zostala tylko mala kreseczka, ktorej ja osobiscie bym wogole nie widziala, ale ginka pokazala ze jeszcze jest sladek, ale juz nie ma powodow do zmartwien, luteine mam brac dalej i troche jeszcze polegiwac wiec dalej L4.
Wyniki wszystkie ok, cisnienie tez, karte mi zalozyla, 11tc :-) zrobila odrazu badanie tej przeziernosci i wyszlo 1, takze Pani doktor bardzo byla z nas dzisiaj zadowolna, wszystko jest w nalezytym porzadku
A doznania.. widok hm kazda z was wie co za banan na buzi sie robi jak widzi jak cos malego fikolki w jej osobistym brzuchu wywija macha raczkami i nozkami i drapie sie po glowe :-D jestem przeszczesliwa,
dzis najwyrazniej mam dziej dobrych wiadmosci, M wraca w piatek :tak:
a spodnie h&m mama kupione na allegro dotarly i chyba calkiem pasuja, mam w nich w biodrach i udach troche luzu na zapas sa jedynie torche za dlugie, ale to da sie dopasowac, bo na dlugosc to nogi juz mi raczej nie urosna:rofl2:
Kasia1979 tak jak pisze ja mialam dzisiaj wyszlo 1 to 11 tygodniu.
Empolan cisze sie ze u ciebie tez wszystko dobrze!!
Renifer_24 zgadzam sie z Toba co do czarnych opowiesci, wiem ze takie rzeczy sie zdazaja/ czy zdarzaja ( maly ze mnie analfabeta ), ale lepiej w tym momencie czytac o udanych porodach zdrowych dzieci, to napewno jest bardziej budujace i pomaga wierzyc ze wszystko bedzie dobrze.
Ewelin tez mam do nastepnej wizyty zorbic toxo i cytomegalie i THS sprawdzic, bo rok teu mialam robiony wynik i byl blisko gornej granicy a ciazy hormony szaleja wiec i to sprawdzic musze.
dzisiaj pewnie bede spala spokojnie;-)

Hej dziewczyny
Co do cukrzycy to moja mama choruje na cukrzyce od 23 lat i norma dla zdrowej osoby jest od 75 do 120 , jesli wynik jest w tej granicy to wszystko jest OK
trzeba pilnowac aby nie by nizszy albo wyzszy a jesli jest jakies zagrozenie to trzeba sprawdzac poziom cukru chociaz 3-4 razy dziennie , wiem ze cukrzyce ciazowa mozna kontrolowac dieta zas cukrzyce mojej mamy tylko insulina ....
najwazniejsze aby kontrolowac poziom cukru pomiarami i w razie czego - dieta i jeszcze raz dieta
trzymajcie sie cieplutko

margaret333- Dzięki za podpowiedż. Nie chce nic brać w ciąży , walcze ze sobą, ale jestem spokojna że w razie czego są jakieś leki uspakajające. Dodatkowo minus mam ten że przez rok brałam leki z powodu silnej nerwicy. Ciąża pomogła mi zejśc z leków bo od 2 miesięcy czułam się dobrze. Dopiero od niedawna mam rozchwianie emocjonalne , wiecznie bym płakała , nic mnie nie cieszy. Ale myśle że to niedługo minie. A w którym jesteś tygodniu ciązy? Pozdrawiam

Witam. Jestem studentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czy zechciałyby Panie wypełnić moją ankietę (21 pytań) i wspomóc mnie tym w pisaniu pracy magisterskiej? Temat mojej pracy to: Rozpowszechnienie picia alkoholu wśród kobiet w ciąży oraz ich wiedza na temat negatywnego wpływu alkoholu na rozwój dziecka w okresie prenatalnym. Ankietę wysyłam na maila zainteresowanym Paniom w ciąży. Moj adres: kasia-bogucka@tlen.pl

reklama
karola322 to co napisałaś jest straszne, oby nie przytrafiło się żadnej kobiecie w ciąży, jestem przerażona bo dziś wzięłam reklamówke z zakupami ze sklepu która ważyła jakieś dobre 4 kg i jakieś 200metró do auta przeniosłam, ale jak usłyszałam że ta dziewczyna tylko śnieg odgarnęła łopatom to :szok: człowiekowi odrazu dziwne myśli do głowy przychodzą. :-(

Do góry