reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

reklama
hmm...no ja byłam w 11 i mi nie zrobił .... i kazał przyjść za 2 tygodnie ... a moja lekarka powiedziała, że najlepiej jak się to badanie zrobi w 13 tygodniu :)

Elunia1609, może rozbieżność wynika z tego, że niektórzy określają to jako 11-tygoniową ciążę - czyli faktycznie leci już 12 tydzień, ale skończonych jest 11. zresztą nie wiem, lekarzem nie jestem, naczytałam się tylko w necie, ale najlepiej to ufać swojemu lekarzowi i temu co mówi, bo inaczej to można z nerwów paść :-)

Cayoo ja tez mam wizyte 9 marca, juz sie nie moge doczekac. Ja bede wtedy w 13 tyg i mam nadzieje ze bedzie gin badał przeziernosc.
A dziewczyny jak u Was z brzuszkami? Rosną?? Bo u mnie rano jest taki malutki, taka jakby tylko oponka, ale pow wieczór juz jest taki bardziej ciązowy...hmm chyba najedzony. Tez tak macie?

dodam jeszcze tylko parę rzeczy dotyczących badania NT... dzidziuś musi mieć 45-85mm, to jest odpowidające11tc+6dni do 13tc+6dni
bada się przezierność nie karku (jak wcześniej napisałam), tylko fałdu karkowego, który zanika w II trymestrze ciąży i dlatego badanie wykonane za późno może dać nieprawdziwe wyniki.
Wynik jest uzależniony od kilku czynników, od wielkości CRL (czyli wielkości malucha), od tego czy pępowina jest na szyjce, w jakiej pozycji leży dziecko w jaki sposób jest robione usg (dopochwowo czy brzusznie).
o, już kiedyś nawet o przezierności pisałam....
gabis na pewno zmierzy, nic się nie bój :-) może Ci tylko nie powiedzieć że mierzy, niektórzy tak robią, żeby podobno pacjentek nie stresować ;-)
ja będę wtedy w 16 tc...

Cayoo ja tez mam wizyte 9 marca, juz sie nie moge doczekac. Ja bede wtedy w 13 tyg i mam nadzieje ze bedzie gin badał przeziernosc.
A dziewczyny jak u Was z brzuszkami? Rosną?? Bo u mnie rano jest taki malutki, taka jakby tylko oponka, ale pow wieczór juz jest taki bardziej ciązowy...hmm chyba najedzony. Tez tak macie?

U mnie w pracy nie wierza ze poczatek 4 mc bo wygladam podobno na 5/6 :)) taki mam bebenek i to od rana o wieczorze nie wspomne :tak: brzuch mi b. szybko wywalilo juz w 8 tyg, w 10 mialam spory jak widac na fotkach ktore wstawilam w innymi linku gdzie dajemy zdjecia .... Teraz nie wspomne, oponke mialam do 7 tyg :) juz sie powoli zaczynam toczyc....hihih smieja sie babki ze bedzie chlopak bo jakbym sobie wsadzila pileczke wszystko do przodu rosnie nic na boki

jeszcze co do tego genetycznego ... to się naczytałam że robi się od 11 tyg 0 dni do 13 tyg 6 dni ...
ja mam niby mieć we wtorek ... wg. okresu 12 tyg 0 dni wg. Usg pewnie jakoś 11 tyg i coś także już ja sama nic nie wiem ... pójdę na wizytę zobaczymy jak się skończy ...

To własnie też chyba się patrzy na skońćzone tygodnie i ten przedział co napisałaś Elunia, mój gin nigdy nie mówi, że jak jest np 12t4d, to on zawsze mówi 12, a my kobietki liczymy, że już 13 tydz leci:)
Ja idę jutro na usg, co prawda "zwykłe" bo w Lublinie genetycznego chyba nie ma, ale gin pewnie i tak będzie mierzył co trzeba.no i ochrzania mnie mąż także, że tyle głupot czytam, bo potem boję się usg, albospać nie mogę!
No i mój dzidziulek też dziś mocno daje znać o sobie, smyra i smyra:)

reklama
jeszcze co do tego genetycznego ... to się naczytałam że robi się od 11 tyg 0 dni do 13 tyg 6 dni ...
ja mam niby mieć we wtorek ... wg. okresu 12 tyg 0 dni wg. Usg pewnie jakoś 11 tyg i coś także już ja sama nic nie wiem ... pójdę na wizytę zobaczymy jak się skończy ...

no dobrze sie naczytałaś. To jest dobry czas na takie badanie.:-)

Do góry