reklama
Rud_ka mój gin właśnie wczoraj mówił o usg przezierności karkowej; że należy to zrobić między 11 a 13 tc , z tym,że z terminami na usg już nie jest tak fajnie, bo pani w recepcji jak usłyszała,że muszę mieć to usg wcześniej zrobione, łaskawie skróciła mi oczekiwanie z miesiąca na 3 tygodnie...Po prostu brak mi słów. Ale z tego,co wiem,to wielu kobietom nie udaje się załapać na termin między 11 a 13 tc, więc może nic się nie stanie... (no chyba że się pójdzie odpłatnie zrobić usg, to zawsze wszystko jest pięknie...mnie niestety na razie na to nie stać).
Witam, ja juz zyje jutrzejsza wizyta,mam nadzieje ze uslysze ze wszystko juz jest dobrze, matko niby wmawiam sobie ze bedzie ok, a w srodku cala sie denerwuje.
Rud_ka poszukaj jakiegos prywatnego gabinetu czy kliniki, musi sie gdzies dac wczsniej zorbic to prywatnie, skoro i tak zdecydowalas sie zaplacic.
Ja jeszcze nie rozmawialam o tym z ginem, moze jutro bede madrzejsza jak sie cos dowiem to napisze.
Rud_ka poszukaj jakiegos prywatnego gabinetu czy kliniki, musi sie gdzies dac wczsniej zorbic to prywatnie, skoro i tak zdecydowalas sie zaplacic.
Ja jeszcze nie rozmawialam o tym z ginem, moze jutro bede madrzejsza jak sie cos dowiem to napisze.
margaret333
Fanka BB :)
Hej kochane!
U mnie wychodziło ze jest 12 tygodni i poszlam na to badanie, niestety dzidzius okazał sie za mały(42mm) i jestem umowiona za 2 tygodnie, wiec chyba nie bedzie za pozno. Czytalam ze powinien miec od 46 - 84mm aby mozna bylo zmierzyc.
U mnie wychodziło ze jest 12 tygodni i poszlam na to badanie, niestety dzidzius okazał sie za mały(42mm) i jestem umowiona za 2 tygodnie, wiec chyba nie bedzie za pozno. Czytalam ze powinien miec od 46 - 84mm aby mozna bylo zmierzyc.
ja w poprzedniej ciaży tego usg przezierności nie miałą robione, bo sie akurat nie załapałam i chyba byłam zdrowsza, wierzyłam, ze jest ok i tak też było, córcia zdrowa, teraz akurat jest ponad 12 tydz, wiec pewnie lekarz na usg będzie badał NT, wiec mocno sie do piątku denerwuję, ale musi być dobrze!!!
poza tym mam często słabe ciśnienie, wiec zobaczymy co na wizycie ustalimy, bo ekg dobre, ale czuję się często fatalnie, puls wysoki, ciśnienie niskie, wiec czuję kołatanie serca a spać mi sie chce, że szok, no nic, zobaczymy co lekarz na to powie, no i badania pewnie już w piątek porobię, wiec denerwuje się strasznie, ale czasem w tych nerwach czuję pukanie takie od środka, wiec pewnie dzidziulek mówi, matka uspokuj się i od razu mi lepiej
Całuski spadam na rosołek.
poza tym mam często słabe ciśnienie, wiec zobaczymy co na wizycie ustalimy, bo ekg dobre, ale czuję się często fatalnie, puls wysoki, ciśnienie niskie, wiec czuję kołatanie serca a spać mi sie chce, że szok, no nic, zobaczymy co lekarz na to powie, no i badania pewnie już w piątek porobię, wiec denerwuje się strasznie, ale czasem w tych nerwach czuję pukanie takie od środka, wiec pewnie dzidziulek mówi, matka uspokuj się i od razu mi lepiej
Całuski spadam na rosołek.
Sowinka
Mamusia Zółwików :o)
Witam Kochane:-) ja dziś rano nie miałam najlepszego humoru, ale byłam dziś u ginki i potiwerdziła, że wszystkie badania są w porządku jednak martwiła się tym, że Dzidziuś może być dużo młodszy niż nam się wydaje (nawet może się okazać, że będę październikową mamą)i dlatego kazała mi przyjść na USG jednak dopiero wolny termin ma na 11 marca, więc może gdzieś załatwie sobie wcześniej USG, żeby sprawdzić, czy wszystko z Maluszkiem w porządku w końcu też wystawiła mi zaświadczenie do pracy, żebym już legalnie mogła wychodzić do lekarza i na badania, a nie muszę kombinować choć na szczęście z tym nigdy nie ma problemu, bo czasem muszę coś na mieście załatwić buziaczki;-)
margaret333
Fanka BB :)
Sajonara napisała:Z innej beczki: dzisiaj bylam na zakupach i kupilam pierwszy ciuszek dla dzidzi (w promocji). :-) Oczywiscie kupilam sobie tez pare letnich ciuszkow nadajacych sie na duzy brzuszek. Moja hiszpanska tesciowa tez sie nie mogla powstrzymac i sie przyznala przez telefon do zakupow.:-) A propos: co kraj to obyczaj, nawet jesli chodzi o pielegnacje niemowlat. Oni tam smaruja niemowleta (po olejku) nawet taka woda kolonska o zapachu cytrynowym z alkoholem Bede musiala z tym walczyc. Mam 3 kultury "pielegnacyjne" do zjednoczenia: niemiecka, hiszpanska i polska. Uff[/quote]
To masz wesoło(?) z tymi kulturami, ale rzeczywiście "co kraj to obyczaj".
Ja jeszcze nie robilam żadnych zakupów, w marcu wybieram sie do szwagierki po spodnie ciążowe po niej i potem pewnie wyrusze na zakupy dla siebie. Narazie nawet stanik mam ten sam, piersi bolą bardzo ale nie urosły wiec sie mieszczę.
Wiesz co do basenu to boje sie raczej infekcji pochwy, bo ciąża sprzyja takim infekcjom. Musze sie nad tym powaznie zastanowic bo basen to naprawde byłoby dobre wyjście. (jak się pisze na priva?)
To masz wesoło(?) z tymi kulturami, ale rzeczywiście "co kraj to obyczaj".
Ja jeszcze nie robilam żadnych zakupów, w marcu wybieram sie do szwagierki po spodnie ciążowe po niej i potem pewnie wyrusze na zakupy dla siebie. Narazie nawet stanik mam ten sam, piersi bolą bardzo ale nie urosły wiec sie mieszczę.
Wiesz co do basenu to boje sie raczej infekcji pochwy, bo ciąża sprzyja takim infekcjom. Musze sie nad tym powaznie zastanowic bo basen to naprawde byłoby dobre wyjście. (jak się pisze na priva?)
syla28
Mama Aniołka 30.04.08
hej kobitki
co do badania przezierności karkowej to ja rok temu w ciąży w 13 tygodniu bylam u mojej ginki i ona mi robila usg, bardzo dokładnie wszystko mierzyła, łącznie z przeziernościa karkową, trwało z pół godzinki, na początku nawet męza nie chciala wpuszczac bo mówi ze na tym ona sie musi skupic ale wpuściła go:-)
w tym roku w 9 tygodniu bylam u innej lekarki i ona mi kazala sie zapisac na specjalne usg w innej klinice niz ona przyjmowala ale równiez ona to usg robila, mówila ze tam lepszy sprzęt, no a koszt 200zł,
no ale po pobycie w szpitalu zmieniłam lekarza na profesora ze szpitala i on mi powiedzial ze mi zrobi to wszytsko jutro w szpitalu.no u mnie został tylko tydzien na zrobienie takiego usg.
także wszystko zalezy na jakiego lekarza sie trafi.
co do badania przezierności karkowej to ja rok temu w ciąży w 13 tygodniu bylam u mojej ginki i ona mi robila usg, bardzo dokładnie wszystko mierzyła, łącznie z przeziernościa karkową, trwało z pół godzinki, na początku nawet męza nie chciala wpuszczac bo mówi ze na tym ona sie musi skupic ale wpuściła go:-)
w tym roku w 9 tygodniu bylam u innej lekarki i ona mi kazala sie zapisac na specjalne usg w innej klinice niz ona przyjmowala ale równiez ona to usg robila, mówila ze tam lepszy sprzęt, no a koszt 200zł,
no ale po pobycie w szpitalu zmieniłam lekarza na profesora ze szpitala i on mi powiedzial ze mi zrobi to wszytsko jutro w szpitalu.no u mnie został tylko tydzien na zrobienie takiego usg.
reklama
hej kobitki
A mi lekarz powiedzial ze 12-14 tydzien trzeba zrobic i ide teraz z piatek naczy idziemy razem. Myslisz ze M tez moze byc przy tym badaniu?? To usg to juz chyba lekarz robi przez brzuch?? Ja teraz wlasnie jestem poczatek 14 tyg:-)