reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2009

Dziewczyny! Macierzyński nie jest wypłacany 100 %. 100 % to tylko zwolnienie w ciąży , a macierzyński to średnia z ost 6 m-cy i to w jakimś procencie.
Co do zwolnienia z pracy to przez okres macierzyńskiego jest ochrona i pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę- może jednak dac wypowiedzenie już pierwszego dnia powrotu do pracy. Jeśli chodzi o umowę o pracę, która kończy się w trakcie okresu macierzyńskiego to ulega ona przedłużeniu do końca tego macierzyńskiego. Dopiero po upływie okresu zasiłkowego otrzymuje się świadectwo pracy.
Osoby natomiast zarejestrowane w urzędzie pracy- okres macierzyńskiego przedłuża okres pobierania zasiłku, z tym, że poród musi odbyć się najpóźniej 30 dni po zakończeniu okresu zasiłkowego.

reklama
ja też mam problem z macierzyńskim , okazało się ,że nie wlicza mi się do niego premia prowizyjna a ona stanowiła połowę mojej pensji , wiec mozesz sobie Szyszunka wyobrazić jak mnie załatwili

oj Liiiviiia tego nie wiem

Henrietta a czy miałaś tę premię na papierze tzn. opodatkowaną- jeśli tak to powinnaś mieć normalnie naliczane, ja tak mam. Chyba, że pracodawca dawał ją pod "stołem" ...

No to mi musza przedluzyc :-)

A dzis szok :eek: wplynely mi pieniadze i nie wiem skad ponad poltora tysiaca wiecej :szok: za dziecko juz mi dodali do ostatniej wyplaty 1000 i becikowe tez juz bralam :eek:
To teraz mi powiedzcie czy rodzinne przychodzi razem z macierzynskim??? bo moze to mi rodzinne doliczyli bo jak przyznaja to oprocz tych 90 comiesiac dodaja 1000 jednorazowo (oprocz becikowego) moze to to mi dali :confused: no ale tez sie nie zgadza bo jeszcze skad 500

No gorzej jak wydam i beda chcieli zwrot :-D a jakos nie usmiecha mi sie dzwonic do nich ;-)
no i nie wiem czy sie jeszcze rodzinnego spodziewac czy to to juz

Dziewczyny a jak wyglądają u Was Andrzejki idziecie gdzieś??:-)My robimy taką jakby domówkę- tylko, że nie u nas w mieszkaniu, a w drugim domku po Babci . Mamusia moja zostaje z Gabulinką.
Ja właśnie zrobiłam sobie domowe SPA hehe tzn. nalożyłam farbę do włosów, hennę na brwi, manikiur też będzie ale potem bo mężowy wraca zaraz z Gabulinką moją od teściówki.;-)

livii ciesz się z kasy i nie przyznawaj że masz.

A co do andrzejek, my siedzimy w domu. Mąż z córcią starszą idzie na imprezę urodzinową do kolegi Oli i będzie się działo oj będzie.
A ja muszę właśnie iść do fryza i coś zrobić bo jakiś dół mnie dopadł.

reklama
My idziemy do mojego brata :tak: ale z Michalkiem wiec hucznej zabawy nie bedzie :-D z reszta on w gosciach jak jest glosno wszyscy gadaja to zawsze spi :-)

Do góry