reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2009

kobietki wlaśnie jak jest z tym usg genetycznym.w którym miesiącu powinno być zrobione i czy robi je ten sam ginekolog czy może trzeba iść do jakiegoś specjalissty kóry robi tylko usg genetyczne.napiszcie bo różne mnie doszły słuchy.
A i w którym miesiącu lekarz robi usg przez brzuch a nie dopochwowo??

ja już w 12-tym tygodniu miałam przez brzuch
USG genetyczne robi się w 12 oraz 18 tygodniu. Potem mozna jeszcze w 32
Ważne żeby był dobry specjalista i dobry aparat. Jest duzo pomiarów i lepiej zapłacić więcej a iść do dobrego fachowca

reklama
USG nie jest szkodliwe dla maluszka :)) ja mam w srode 3 i sie martwie czy z maluchem ok bo chorowalam 2 tyg i ciagle katar cholerny i mialam tez skurcze lezenie i luteine i sama nie wiem .... wywalilo mnie niezle ze baby sie smieja te co wiedza w pracy bym szla do szefowej i mowila co i jak bo widac :)) ja liczylam po 2 latach ciezkiej charuwki na podwyzke i umowe a pewnie dostane w nagrode zwolnienie

USG nie jest szkodliwe dla maluszka :)) ja mam w srode 3 i sie martwie czy z maluchem ok bo chorowalam 2 tyg i ciagle katar cholerny i mialam tez skurcze lezenie i luteine i sama nie wiem .... wywalilo mnie niezle ze baby sie smieja te co wiedza w pracy bym szla do szefowej i mowila co i jak bo widac :)) ja liczylam po 2 latach ciezkiej charuwki na podwyzke i umowe a pewnie dostane w nagrode zwolnienie
kroptusia a w którym jesteś tygodniu, bo ja poczatek 8 i też mi brzuszek podskoczył a najgożej to będzie z biustem ja przed zajsciem w ciążę miałam rozmiar F przy wadze 55kg i wczoraj zauwarzyłam że ledwo co się mieszczą.ja też biorę luteinę bo miałam plamenia w twmtym tygodniu idę na usg 10lutego i też się boję czy wszystko jest dobrze.

Ninonka: Na mdłości śniadanko do łóżka i baaaardzo powolne wstawanie!!!
Tylko ze śniadankiem to nie do końca tak łatwo, bo jak sama w domu, a mąż w pracy to musiałabym krasnoludki o pomoc poprosić ;-)

Gabis tak sobie dziś siedziałam i myślałam, że jak to możliwe, że mamy dzieciaczki w tym samym wieku skoro Ty masz termin tydzień wcześniej niż ja??? Chyba coś pomyliłysmy:p a Ninonka za to my mamy prawie ten sam termin:p
To prawda termin w sumie ten sam wychodzi, hehe ciekawe która z nas pierwsza się rozpakuje. :tak::tak::tak:

... ja liczylam po 2 latach ciezkiej charuwki na podwyzke i umowe a pewnie dostane w nagrode zwolnienie
Już czarne myśli! No pewnie! Dziewczyno, nie denerwuj się tak, bo zwariujesz i dzidzia się nerwicy nabawi, kryj przez te 2 tygodnie się ile się da i będzie dobrze, tylko gorzej jak ktoś z Twoich koleżanek czy kolegów którzy wiedzą pobiegną na "skarge"... To już było by hamstwo z ich strony! Kroptusia - bedzie dobrze, jestem myślami z Tobą.:tak:

Hey Dziewczyny:) Ja jestem w 7 tygodniu i 2 dniu:) jutro mam pierwsze USG i martwie się czy wszystko ok, bo dziś strasznie mnie brzuch boli, choć już powolutku przestaje:) narazie daje rade chodzić do pracy, bo czuje się dobrze i cieszę się z tego, bo w domu chyba bym zwariowała...a takie pytanie jak liczycie swoją ciążę? Od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czy od dnia zapłodnienia? Bo ten 7 tydzień to jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki:) Buziaki:*:-D
Witaj!
Mój ginekolog wytłumaczył mi że ciąża u człowieka trwa 40 tygodni ale jest to małe oszustwo bo liczymy tą czterdziestkę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Czyli gdybyśmy liczyli od zapłodnienia to ciąża trwała by około 38 tygodni. :-D POZDRAWIAM

Co do USG genetycznego to też mam na nie skierowanie. Będzie robione w 12 tygodniu ciąży, czyli u mnie 26 lutego.

Koszt takiego badania to 400 zł. Dodatkowo jeszcze mają mi pobrać krew. Mam nadzieję że wszystko jest ok. Ale wolę sprawdzić. Nie są to małe pieniądze, ale moja rodzona siostra zmarła na poważną chorobę genetyczną i jestem w grupie ryzyka.
Pierwsze dziecko urodziłam zdrowe. Ale licho nie śpi.
Do tego 26 lutego zeświruję.

Koszt takiego badania to 400 zł. Dodatkowo jeszcze mają mi pobrać krew. Mam nadzieję że wszystko jest ok. Ale wolę sprawdzić. Nie są to małe pieniądze, ale moja rodzona siostra zmarła na poważną chorobę genetyczną i jestem w grupie ryzyka.
Oby wszystko było OK,

Witaj!
Mój ginekolog wytłumaczył mi że ciąża u człowieka trwa 40 tygodni ale jest to małe oszustwo bo liczymy tą czterdziestkę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Czyli gdybyśmy liczyli od zapłodnienia to ciąża trwała by około 38 tygodni. :-D POZDRAWIAM
Dokładnie tak jest, jak piszesz 1 dzień ciąży zaczyna się sporo przed związaniem się obu gamet.

Co do USG genetycznego to też mam na nie skierowanie. Będzie robione w 12 tygodniu ciąży, czyli u mnie 26 lutego.

:szok::szok::szok::szok::szok: matko 400 zeta?????????????? Nieżle. Ja w krakowie płacę coś w okolicach 100

reklama
dziewczyny mam pytanko? czy któraś ma konflikt serologiczny. Bo ja właśnie odebrałam wyniki badań i okazało się że mam Rh- , a mąż +. Co na to wasza gin ? bo ja dopiero wizytę mam 23. 02. i troszkę się martwię tym faktem.

Nie martw się na zapas. Konflikt serologiczny jest, jeśli twoje maleństwo odziedziczy grupę krwi po ojcu i twój organizm potraktuje je jak ciało obce i wytworzy przeciwciała. Ale w pierwszej ciąży do tego z reguły nie dochodzi.

Ostatnia edycja:
Do góry