reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

wama- gratuluje postępów jedzeniowych!!! co do tej skazy- dobrze,że przynajmniej pat może jeść serki i jogurty:tak:

domiska- a już próbowałaś podawać szntusi takie zwyczajne mleczko??? bo ja raz dałam julce do spróbowania, to strasznie nim pluła...

ja dziś zrobiłam julce na bazie rosołku cielęcego zupe ogórkową - ależ się nia zajadała:tak::tak: tak się cieszę,że w końcu zaczęła jej smakowac moja kuchnia:tak::tak:od razu mam więcej chęci do gtowania...

a i wczoraj na drugie śniadanie zrobiłam julci sałatkę z pomidorów, mozarelli i czarnych oliwek- ku mojemu zaskoczeniu zjadła wszystko:szok::szok:

reklama
ewa mała smakoszka Ci rośnie:-) na pewno pysznie gotujesz, więc dlatego Juleczka porzuciła jedzonko dla "małych", świetne masz pomysły kulinarne, pisz częściej co gotujesz, nie będę musiała kombinować co zrobić:-)

o Wamo no to i tak dobrze ze Papryczek je serki i inne produkciki mleczne :)
A Similac Alimentum i my pilysmy przez pewien czas :) to bardzo dobre mleczko- niestety cena juz nieco mniej ciekawa nie ?;/

Ewa nooo mamuska takie pyszne obiadki i sniadanka szykujesz ze sama bym wciela :D mniam mniam :D
no a dzis Szantuska pierwszy raz pila pelne mleczko -nawet nie plula :D zobaczymy jak bedzie dalej :D

jak dobrze ze poruszyłyście temat normalnego mleka, bo ja sie bardzo gryzłam czy dobrze robie, moja modyfikowanym pluła wiec darowałam sobie męczenie za to wszystko co mleczne wchłania bez mrugniecia okiem, wiec ostatnio kupiłam jej Monte Drinkjest smaku czekoladowo-orzechowym (pyszne mniam), jak mała sie dossała to wychłeptała duszkiem 200ml:szok:minęło juz pare dni i nic jej nie jest, kupy w normie:-p
i tak sie zastanawiałam jakie mleko dawac czy UHT czy normalne w woreczku i czy moze zrobic na nim kakao, bo jakby takie wypiła z rana o 6 zamiast herbatki to spała by może dłużej a nie do 8:-p

Mada jakie mleko to ja juz Ci nie doradze, ale u nas zalecaja mleko o nizszej zawartosci tluszczu, jesli dobrze pamietam to 1%, bo zawiera tyle samo pozytywnych rzeczy co 3.2% a mniej szkodliwych tluszczy.

Domiska o cenie Alimentum to ja juz wspominac nie chce, przez to poszlam z mlodym na WIC i teraz za mleko placi panstwo, bo ja bym nie wyrobila. Mam przydzial na 8 puszek pudru na miesiac, akurat wystarcza.

Wamo jjjee super!!! WIc slyszaam strasznie wlasnie pomaga! ja sie chcialam zalapac na niego bo Szantuska tez do niedawna pila Alimentum ale niestety w zyciu by nam go nie przydzielili ze wzgleduna dochody meza ;/
a ciagnelo nas to ladnie po kieszeni nie powiem :/

no ale pozniej ja przenieslismy na Geantlease no a teraz probojemy tego pelnego mleczka.. i zobaczymy co bedzie dalej hmm...

Mada, dawaj te kartonowe - te woreczkowe sa niepasteryzowane i moga zawierac nawet po przegotowaniu bakterie, ktore takiemu maluchowi moga zaszkodzic.

Moja mlekiem normalnym nie pluje, wrecz nie wymaga slodzenia, bowypija ze smakiem :-) Wama, u nas z kolei mowia, zeby dawac pelne mleko 3,2 tluszczu, bo odtluszczane jest sztucznie to 1% i tez moze szkodzic, a tluszcze dziecku bardzo sa potrzebne do rozwoju...

ja z kolei słyszałam, żeby dzieciom nie podawać tłustego mleka, co najwyżej takie 2 %

szczerze mówiąc, mnie jakoś podawanie dziecku mleka z kartonika, zwłaszcza tego UHT nie przekonuje. przecież ono nie ma żadnych wartości odżywczych. to woda zabarwiona mlekiem.
co prawda my na razie nie możemy pić mleka nawet tego modyfikowanego, ale jak już będzie Piotrusiek mógł pić, to do 2 roku życia będę mu podawała Juniora a potem tzw mleko świeże pasteryzowane. żadnego UHT. skoro on pije i lubi Bebilon Pepti to Junior powinno mu wejść bez mrugnięcia okiem ;-)

reklama
Karoo ja dokladnie nie znam polskiej nazwy ale w mleku i wielu innych potrawach sa tluszcze dobre i zle ( saturated fat sa zle) i im wieksza zawartosc tluszczu w mleku tym wiecej saturated fat. U nas jest mleko odtluszczone, 1%, 2% i 4% wiec moze dlatego, Zreszta tu chodzi tez o to ze amerykanie sa najgrybszym krajem swiata wiec chyba chca tez pomoc maluszkom zeby od mlodosci nie mialy nadwagi.

Do góry