reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

reklama
Ja też słyszałam, że dania z mięskiem powinny być codziennie. U nas są niemal codziennie - może raz w tygodniu jest coś innego - tzn. bez mięska.

Witam cieplo ( pogoda okropna )!

Mati urodzil sie z niedokrwistoscia fizjologoczna. Dlatego jak tylko wrocilismy do domu ze szpitala zaczelam mu podawac, wg zalecenia pediatry, po 5 kropli Cebionmulti, 4 Vitaminium E, pol tabletki vit B6 i 1/4 tabletki kwasu foliowego, i 1 kropelka D3.
Robilismy co 4 tygodnie morfologie i wyniki krwi byly ciagle marne. Kazdy pediatra zalecal nam inne proporcje.

W koncu wybralam sie do hematologa, ktory sie wzial za nas ostro, i na dzien dzisiejszy Mateusz ( wazy 9 kg )nie dstaje D3 wcale, bierze 5 kropli Cebionmulti, 1 tabletke kwasu foliowego, pol tabletki vit B6, 5 ml Ferrum Lek i ma zjadac 200 g zupy z miesem.
Ja w obawie przed zaparciami ( mieso + zleazo ) daje mu danie miesne, na przemian z zupka jarzynowa.
Do zupki jarzynowej ( 130 g ) dodaje maly sloiczek brokołow ( 90 g ).
A na deser ok 100 g moreli, albo sliwki ( duzo zelaza ).

Wszyscy lekarze jednak byli zgodni, ze skoro siedze w domu z malym i ciagle mam pokarm, to zebym zadnych kleikow mu nie dawala.
Skupic sie mam na zupach i owocach.

Za tydzien idzimy na kontrole, zobaczymy jakie wyniki beda.

ipanema no ladnie ...to i tak niezle , ze teraz wszytko ok...i maly jak widze ladnie je ...to dobrze oby wyniki byly jak najlepsze

My wedlug zalecen naszego pediatry podajemy 4 kropelki witaminy D3 z fluorem ...dwa razy w tygodniu danie z ryby i raz w tygodniu danie z jarzynkami , a tak to idzie miesko...pozatym codziennie sloiczek owockow ...na przemian z owocami + serek bialy....ale ostatnio mala nic nie chce jesc tylko cyca , a i to w mniejszych ilosciach ...za dwa tygodnie mamy wizyte i zobaczymy czy spadla z wagi bo sie boje , ze jest to jak najbardziej mozliwe ...wiem napewno , ze nie jest chora bo sie normalnie bawi i jest pogodna ...nie wiem dlaczego nie chce jesc ????

silunia,

Twoja Mala je juz rybke??? wow!

Ja myslalam, ze ryba to jedna z ostatnich rzeczy wprwadzana do menu dzieci. Co kraj to obyczaj.

Mati na anemika nie wyglada wcale. Jest pulchny, ma rozowa skore, swietnie sie rozwija. No ale trzeba krew kontrolowac co jakis czas i pewnie tak juz zostanie na dlugo.

Fajnie ze twoja mala ma tak urozmaicone menu.
A ten brak apetytu, to moze zeby.

Pozdrawiamy

Hej,hej, nie było mnie tu całe wieki.:-) Moja Zosia codziennie je mięsko(indyk, albo kurczak). A po południu robię jej kleik ryzowy na moim mleku z jabłkiem. Wcina że az miło:-D Codziennie odciągam troche mleka i robie jej taki deserek. Teraz chcę wypróbować z kleikiem kukurydzianym. Dziś dosypałam jej trochę do zupki i wprowadziłam buraczek. Jadła aż jej sie uszy trzęsły:tak:

pogotowałam:-):-):-)syf w kuchni straszny:szok::szok::szok:

nie dość że pierwszy raz gotowałam to mieszałam wszystko "na oko" no bo jak dodać pół marchewki jak sie marchewke kupiło mrożona w kostkach:baffled:
wyszło 12 słoiczków:-) jest po 2 szt:fasolowa, kalafiorowa , buraczana, szpinakowa i 4 słoiczki "bazy" (czyli ziemniak, seler marchew pietruszka) wyszło wszystko w formie dość gęstej papki bo dawałam śladowe ilości wody jak bedzie za gęste po rozmrozeniu to dodam wody i zagotuję
mięska nie dodawałam będe codziennie jednak gotowac rozmrożone (za waszym przykładem poporcjowałam na małe kawałki i zamroziłam)

teraz tylko mam nadzieje że mojemu dziecku moje pichcenie zasmakuje:baffled:

dziękuję za rady:-) i przepraszam że tak tyłki trułam:zawstydzona/y:

chyba co pediatra to inne zalecenia my podajemy cebion 5kropel a d3 2 krople:confused:
ile razy na tydzień podajecie zupkę z mięskiem, bo ja ostatnio chyba przesadziłam i mała jadła prawie codziennie:baffled:

mada78 ja tez daje Małej miesko codziennie, ale z Ciebie kuchareczka:-)

Ipanema_Girl a z jaka firma robi sloiczki brokulowe, chyba mi gdzies umknely, bo jeszcze nie widzialam takich

reklama
Do góry