reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

mi cisnienie podniosla tamtym postem
naskoczyla na mnie bez podania mojego nicka i tak samo przeprosila...a mysle ze po takim najechaniu na kogos to wypadaloby to zrobic lepiej,bo nawet czuje ze obrazila moją corke przywrownujac w jakis sposob jej uzebienie do szczeki psa...:dry:

ale moze to moje hormony....

reklama
DZIĘKUJE KOCHANE O ŻÓŁTKU;-) od jutra dodam do obiadku zobaczymy co z tego wyjdzie...myśle że bedzie ok..bo Kapik jeszcze na nic nie ma uczulenia...no ale...:-) zobaczymy

a co do mleka to kapik je:-) 2x120:-) hihih i raz 180:-) niezły cienias:-)

zgadzam się z mamciami annamarzena przeprosiła więc to się ceni;-) fakt że nie powinna tak wyjezdzac ale jednak:-)

a napewno nie powinna na naszą kochaną Lilusię:-) buziak

a i mnie tez wkurza taki pretensjonalny ton .....
ciage mnie jeszcze ktos pyta czy karmie piersia i jak odpowiadam ze nie to robia taka mine i tlumacza ze poiwnam byl itp ... kurna to moja sprawa i moje dziecko i jak bym chciala sie zapytac o opinie to bym sie zapytala

mnie też co chwile ktoś o to pyta. a ja od drugiego tygodnia życia małego nie karmiłam już. i każdy zbulwersowany czemu nie karmiłam:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Pół roku minęło o i dalej te same pytania.:-( ale mam ich w nosie..mam zdorwego synka i to najważniejsze:tak:

Kapik też wcina ziemniaczki:-) warzywka...chlebek, chlebek z masełkiem:-)
właśnie mamcie mam pytanko
no bo tak wchodzimy w 7 miesiac i co z jajami:-) czy mam mu już po pół dokąłdac czy jak?
:-)
HEEEEEEEELLLLLLLLLPPPPPPPPPP bo ja nie wiem;-)

pół żółtka co drugi dzień podaje się od początku 7 miesiąca

w wieku 5-6 miesiecy dziecko powinno zjadać:
W tym wieku niemowlę, oprócz warzyw i owoców powinno zjadać mleko jeszcze około 4 razy dziennie (po 180 ml)

JESTEM W SZOKU
Moj dori je 2x po 210ml

Piotrek je 4x210 ml mleka + zupke ,soczek i deserek

mi cisnienie podniosla tamtym postem
naskoczyla na mnie bez podania mojego nicka i tak samo przeprosila...a mysle ze po takim najechaniu na kogos to wypadaloby to zrobic lepiej,bo nawet czuje ze obrazila moją corke przywrownujac w jakis sposob jej uzebienie do szczeki psa...:dry:

ale moze to moje hormony....

Lilusiu nu nu Ty sie nie możesz denerwować ;-) proszę mi tu spokojnie bo Maluszek w brzuszku tez się złości razem z Tobą.

dziewczyny mylse ze kazdy ma wlasne podejscie
ja narazie jestem ostrozna ... moze dlatego ze to moje pierwsze dziecko
ale mysle ze dzieci moga jesc wszystko tylko nie za duzo przypraw itp
tylko w rozsadnych ilosciach w koncu nie chcemy miec niejadkow ktore tylko mleko lubia :)
ja mysle dokladnie tak samo:tak:

Mirka mi sie wydaje ze brakiem kultury jest pytanie ''karmisz piersia?''
ja uwazam ze to wrecz intymna sprawa i wara innym :crazy:
tez nie lubie takich pytan:no: lepiej brzmi "co je Marysia"?bo wtedy wiem ze ktos pyta ze wzgledu na to ze chcialby wiedziec czy juz moze zjesc cos wiecej niz np mleczko mamy

Co do jaja to tak jak napisala Elbra:tak:

mi raczej takie pytania nie przeszkadzają typu " czy karmisz piersią" pewnie dla tego że karmię i może wtedy inaczej patrzą. Ale tak na prawdę każda mamka robi jak myśli i jak czuje, żeby było jak najlepiej dla malucha i chyba nikt tak mocno nie kocha swoich maluchów jak ich Mamy :tak: :-)

pół żółtka co drugi dzień podaje się od początku 7 miesiąca

Piotrek je 4x210 ml mleka + zupke ,soczek i deserek

To pięknie Piotruś je. Moja mleka nie ruszy. Dostaje 3 razy dziennie po 150 zagęszczone kaszkami albo kleikiem. Więcej za chiny jej nie wmuszę. Obiadek zjada ale deserkiem zaczęła gardzić;-)

A jajeczko jutro Indze ugotuję:-) Mam nadzieję, ze będzie ok.

Co do nowości to Inek przez cztery dni wcinała dziczyznę gotowaną i pieczoną. Mogę śmiało stwierdzić, ze jest mięsożerna;-)

Elbra jak moj by tyle jadł to juz wogole glowa zlałaby mu sie z ramionami hyhyhy
Co do pani jakies dr to szczerze mam to w nosie.

Kapik też wcina ziemniaczki:-) warzywka...chlebek, chlebek z masełkiem:-)

właśnie mamcie mam pytanko
no bo tak wchodzimy w 7 miesiac i co z jajami:-) czy mam mu już po pół dokąłdac czy jak?
:-)
HEEEEEEEELLLLLLLLLPPPPPPPPPP bo ja nie wiem;-)
Sabinko za czasów Michałowych to jak dziecko skończyło 12 miesięcy ale się pozmieniało ja i tak Olce nie podaję i nie będę jeszcze długo ze względu na skazę

Kapik nie lubi mleka :rofl2::rofl2: hihiih je bo musi;-)

Już doczytałam ile zjada Kapik i nie taki cienias bo moja też 2 razy po 120 i na noc 210 ale to max.Moja uwielbia śmierdzący Nutramigen:-D

a i mnie tez wkurza taki pretensjonalny ton .....
ciage mnie jeszcze ktos pyta czy karmie piersia i jak odpowiadam ze nie to robia taka mine i tlumacza ze poiwnam byl itp ... kurna to moja sprawa i moje dziecko i jak bym chciala sie zapytac o opinie to bym sie zapytala

Mirka lej na to.Uważam że to indywidualna sprawa szkoda mi że dłużej nie zaznaczam dokarmiałam cycem ale wyszło jak wyszło i tylko ewentualnie do 6 miesiąca.To co miałam jej dać ze swoim pokarmem to dałam a karmienie długie moim zdaniem jest mało fajne(nie zlinczować mnie).Nigdy nie zapomnę jak byliśmy u znajomnych i przy stole laska wyciągnęła cyca i zaczęła karmić mało apetyczne.

Ja jak na razie i pewnie jeszcze długo nie będę mogła podawać jajeczka Kacperkowi (skaza białkowa) ale znalazłam na necie taki tekst na temat żółtka - jeśli którejś mamce sie chce to proszę do poczytania

"W 5 miesiącu wprowadzamy drugi dodatkowy posiłek zamiast pokarmu matki lub mieszanki mlecznej, tj. kaszę mannę na pełnym mleku oraz żółtko. Żółtko jest produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej, dlatego doskonale nadaje się do uzupełniania diety niemowlęcia wzbogacając ją w żelazo, związki fosforowe (lecytynę), witaminę A, a poza tym w pełnowartościowe białko i wapń. W początkowym okresie podajemy niemowlęciu żółtko z zupą jarzynową, przy czym rozpoczynamy podawanie od 1 łyżeczki co drugi dzień i dochodzimy stopniowo w 7-8 miesiącu życia do 1 żółtka dziennie. Podajemy je zagotowane w potrawach po uprzednim rozprowadzeniu zupą, kaszką na mleku, kisielem itp., tak aby zostało ścięto w bardzo drobne, niewidoczne dla oka kłaczki. Nie należy zwiększać podanej ilości żółtka, gdyż niektóre dzieci łatwo się na nie uczulają. Kaszę na mleku możemy podawać w początkowym okresie, tj. w 5-tym miesiącu życia w postaci półpłynnej (na 100 g pełnego mleka 4 g kaszy i 5 g cukru), przy czym podajemy ją przez smoczek."

tekst jest ze strony Dieta niemowlaka

Pusia a wiesz że mi to przypomina książkę kucharską z 81 roku:-Dwtedy pod koniec 1 miesiąca kaszę manną na pełnym mleku zalecano podawać.Czasy się zmieniają zalecenia również ale najważniejsze zeby własna intuicją się kierować

Co do Annymarzeny to myślę ze odpuśćmy bo dziewczyna przeprosiła.Każda z nas ma inne podejście mi tez czasami nie podobają się metody wychowawcze czy sposoby zywienia niektórych mam ale milczę bo po co się wtrącać chyba ze prosi o opinie

reklama
Do góry