reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

7 miesiąc
Żółtko (wprowadź je pod koniec tego miesiąca, podawaj dziecku połówkę co drugi dzień, np. jako dodatek do kleiku lub do zupki). Zupkę gotuj już razem z mięsem. Wprowadzaj brokuły, kalafior, buraczki, groszek, fasolkę szparagową, maliny, gruszki.

wiecej tutaj:

..:: BOBASKI - Niemowl꠭ Dieta dziecka ::..

reklama
Ja jak na razie i pewnie jeszcze długo nie będę mogła podawać jajeczka Kacperkowi (skaza białkowa) ale znalazłam na necie taki tekst na temat żółtka - jeśli którejś mamce sie chce to proszę do poczytania

"W 5 miesiącu wprowadzamy drugi dodatkowy posiłek zamiast pokarmu matki lub mieszanki mlecznej, tj. kaszę mannę na pełnym mleku oraz żółtko. Żółtko jest produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej, dlatego doskonale nadaje się do uzupełniania diety niemowlęcia wzbogacając ją w żelazo, związki fosforowe (lecytynę), witaminę A, a poza tym w pełnowartościowe białko i wapń. W początkowym okresie podajemy niemowlęciu żółtko z zupą jarzynową, przy czym rozpoczynamy podawanie od 1 łyżeczki co drugi dzień i dochodzimy stopniowo w 7-8 miesiącu życia do 1 żółtka dziennie. Podajemy je zagotowane w potrawach po uprzednim rozprowadzeniu zupą, kaszką na mleku, kisielem itp., tak aby zostało ścięto w bardzo drobne, niewidoczne dla oka kłaczki. Nie należy zwiększać podanej ilości żółtka, gdyż niektóre dzieci łatwo się na nie uczulają. Kaszę na mleku możemy podawać w początkowym okresie, tj. w 5-tym miesiącu życia w postaci półpłynnej (na 100 g pełnego mleka 4 g kaszy i 5 g cukru), przy czym podajemy ją przez smoczek."

tekst jest ze strony
http://diety.sekrety-urody.net/dieta-niemowlaka.html

7 miesiąc
Żółtko (wprowadź je pod koniec tego miesiąca, podawaj dziecku połówkę co drugi dzień, np. jako dodatek do kleiku lub do zupki). Zupkę gotuj już razem z mięsem. Wprowadzaj brokuły, kalafior, buraczki, groszek, fasolkę szparagową, maliny, gruszki.

wiecej tutaj:

..:: BOBASKI - Niemowl꠭ Dieta dziecka ::..

hihi czyli widzę że co strona internetowa to inna opinia :-D:-D

Mirka tez twierdze ze to osobista sprawa
Kurde ale mam nerwa kazdy wklada nosa w nie swoje sprawy,ocenia odrazu i wielce swoje zdanie łaskawie jeszcze dorzuci do tego.
Ja tez mowi ze to moj syn i wara mi od niego........!
oczywiscie dobre rady zawsze wyslucham ale jak ktos zaczyna mnie pouczac itd to grozi nokautem

Pusia dokladnie
ale za czasow Milenkowych tak jakos bylo 7-8 miesiac :tak:
moze ten 5 miesiac to nowa norma??
ostatnio troche sie pozmienialo:sorry2:

w wieku 5-6 miesiecy dziecko powinno zjadać:
W tym wieku niemowlę, oprócz warzyw i owoców powinno zjadać mleko jeszcze około 4 razy dziennie (po 180 ml)

JESTEM W SZOKU
Moj dori je 2x po 210ml

Women nasza Hania tez je 2*210ml
do tego jeden posilek zrobilam jej kaszke smakowa juz z mlekiem
wiec miescimy sie w normie :happy:

a co do zoltka to ostatnio w niedziele podal tata Hani i bylo dobrze
wiec mysle ze jak znowu bedzie na sniadanie jajko to podam jej pol zoltka juz :tak:

Mirka tez twierdze ze to osobista sprawa
Kurde ale mam nerwa kazdy wklada nosa w nie swoje sprawy,ocenia odrazu i wielce swoje zdanie łaskawie jeszcze dorzuci do tego.
Ja tez mowi ze to moj syn i wara mi od niego........!
oczywiscie dobre rady zawsze wyslucham ale jak ktos zaczyna mnie pouczac itd to grozi nokautem
Women,ale dziewczyna przeprosila,a nie kazdego stac na taki gest.Tymbardziej w internecie jak jest sie anonimowym :sorry2:

reklama
Women,ale dziewczyna przeprosila,a nie kazdego stac na taki gest.Tymbardziej w internecie jak jest sie anonimowym :sorry2:

Zgadzam sie
Pierwsza jej wypowiedź była no nie koniecznie "miła" ale przeprosiła a to sie liczy.
Nie ma co sie złość bo złość piękności szkodzi Kobitki ;-):tak:

Do góry