reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

7 miesiąc
Żółtko (wprowadź je pod koniec tego miesiąca, podawaj dziecku połówkę co drugi dzień, np. jako dodatek do kleiku lub do zupki). Zupkę gotuj już razem z mięsem. Wprowadzaj brokuły, kalafior, buraczki, groszek, fasolkę szparagową, maliny, gruszki.

wiecej tutaj:

..:: BOBASKI - Niemowl꠭ Dieta dziecka ::..

reklama
Ja jak na razie i pewnie jeszcze długo nie będę mogła podawać jajeczka Kacperkowi (skaza białkowa) ale znalazłam na necie taki tekst na temat żółtka - jeśli którejś mamce sie chce to proszę do poczytania

"W 5 miesiącu wprowadzamy drugi dodatkowy posiłek zamiast pokarmu matki lub mieszanki mlecznej, tj. kaszę mannę na pełnym mleku oraz żółtko. Żółtko jest produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej, dlatego doskonale nadaje się do uzupełniania diety niemowlęcia wzbogacając ją w żelazo, związki fosforowe (lecytynę), witaminę A, a poza tym w pełnowartościowe białko i wapń. W początkowym okresie podajemy niemowlęciu żółtko z zupą jarzynową, przy czym rozpoczynamy podawanie od 1 łyżeczki co drugi dzień i dochodzimy stopniowo w 7-8 miesiącu życia do 1 żółtka dziennie. Podajemy je zagotowane w potrawach po uprzednim rozprowadzeniu zupą, kaszką na mleku, kisielem itp., tak aby zostało ścięto w bardzo drobne, niewidoczne dla oka kłaczki. Nie należy zwiększać podanej ilości żółtka, gdyż niektóre dzieci łatwo się na nie uczulają. Kaszę na mleku możemy podawać w początkowym okresie, tj. w 5-tym miesiącu życia w postaci półpłynnej (na 100 g pełnego mleka 4 g kaszy i 5 g cukru), przy czym podajemy ją przez smoczek."

tekst jest ze strony
http://diety.sekrety-urody.net/dieta-niemowlaka.html

7 miesiąc
Żółtko (wprowadź je pod koniec tego miesiąca, podawaj dziecku połówkę co drugi dzień, np. jako dodatek do kleiku lub do zupki). Zupkę gotuj już razem z mięsem. Wprowadzaj brokuły, kalafior, buraczki, groszek, fasolkę szparagową, maliny, gruszki.

wiecej tutaj:

..:: BOBASKI - Niemowl꠭ Dieta dziecka ::..

hihi czyli widzę że co strona internetowa to inna opinia :-D:-D

Mirka tez twierdze ze to osobista sprawa
Kurde ale mam nerwa kazdy wklada nosa w nie swoje sprawy,ocenia odrazu i wielce swoje zdanie łaskawie jeszcze dorzuci do tego.
Ja tez mowi ze to moj syn i wara mi od niego........!
oczywiscie dobre rady zawsze wyslucham ale jak ktos zaczyna mnie pouczac itd to grozi nokautem

Pusia dokladnie
ale za czasow Milenkowych tak jakos bylo 7-8 miesiac :tak:
moze ten 5 miesiac to nowa norma??
ostatnio troche sie pozmienialo:sorry2:

w wieku 5-6 miesiecy dziecko powinno zjadać:
W tym wieku niemowlę, oprócz warzyw i owoców powinno zjadać mleko jeszcze około 4 razy dziennie (po 180 ml)

JESTEM W SZOKU
Moj dori je 2x po 210ml

Women nasza Hania tez je 2*210ml
do tego jeden posilek zrobilam jej kaszke smakowa juz z mlekiem
wiec miescimy sie w normie :happy:

a co do zoltka to ostatnio w niedziele podal tata Hani i bylo dobrze
wiec mysle ze jak znowu bedzie na sniadanie jajko to podam jej pol zoltka juz :tak:

Mirka tez twierdze ze to osobista sprawa
Kurde ale mam nerwa kazdy wklada nosa w nie swoje sprawy,ocenia odrazu i wielce swoje zdanie łaskawie jeszcze dorzuci do tego.
Ja tez mowi ze to moj syn i wara mi od niego........!
oczywiscie dobre rady zawsze wyslucham ale jak ktos zaczyna mnie pouczac itd to grozi nokautem
Women,ale dziewczyna przeprosila,a nie kazdego stac na taki gest.Tymbardziej w internecie jak jest sie anonimowym :sorry2:

reklama
Women,ale dziewczyna przeprosila,a nie kazdego stac na taki gest.Tymbardziej w internecie jak jest sie anonimowym :sorry2:

Zgadzam sie
Pierwsza jej wypowiedź była no nie koniecznie "miła" ale przeprosiła a to sie liczy.
Nie ma co sie złość bo złość piękności szkodzi Kobitki ;-):tak:

Do góry