reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

anineczka-za pamieci bo cos z moja skleroza ostatnio gorzej:-p
od wczoraj wieczorem wprowadzam aptamil extra hungry ile mniej wiecej twoj Matt zjada i co ile godzin??

a tak wogole po wczorajszej wizycie health visitor musze zmienic plan zywienia:
teraz to bedzie wygladac tak:

6,00-7,00 - mleko
(w zaleznosci o ktorej godzinie dostanie w nocy butle)
10,00-kleik kukurydziany albo ryzowy
13,00-14,00- obiadzik
16,00-17,00 - deser (babka kazala mi dac 2 raz warzywa +owoc, po to aby jedzzenie bylo bardziej tresciwe, ale mysle zeby podawac tak sporadycznie)kaszka owocowa + owoc(np)+biszkopciki
20,00-21,00 -mleko
no i mleko jeszce raz w nocy a budzi sie miedzy 1,00-3,00
i co o tym myslicie?

kurcze ja nie mam żadnego planu żywienia.
Jak karmi sie piersią i dodaje sie tylko czasem jakiś słoiczek i sinlak to plan żywienia chyba nie jest konieczny no nie ??

reklama
Bira no to muszę zakupić dzisiaj póki co ma to co my miksowana pierś z marchewką, pietruchą i kilka brokuł mam nadzieję że nie za wcześnie jej brokuły podaję.Kalafior już w zupce Hippa był po 4 m-cu

Beata, ja brokuły już po 4 miesiacu zaczęłam dawać. Jest ok.

Dziewczyny cz dajecie swoim dzieciakom chrupki kukurydziane?

Ja daję, ale wszystko upaprane dookoła jak u Women. No ale co zrobić jak tak je Inek lubi;-)

od wczoraj wieczorem wprowadzam aptamil extra hungry ile mniej wiecej twoj Matt zjada i co ile godzin??

6,00-7,00 - mleko
13,00-14,00- obiadzik
16,00-17,00 - deser (babka kazala mi dac 2 raz warzywa +owoc, po to aby jedzzenie bylo bardziej tresciwe, ale mysle zeby podawac tak sporadycznie)kaszka owocowa + owoc(np)+biszkopciki
20,00-21,00 -mleko
i co o tym myslicie?

Podziwiam, że Maciuś tyle mleka je. Moja czystego mleczka nie ruszy, każde musi być zagęszczone kaszką najlepiej owocową. Poza tym u mnie też mniej więcej tak wyglada teraz jedzenie, tylko w nocy ok. 24 daję jeszcze kaszkę na śpiku, żeby Inga dłużej spała.

6,00-7,00 - mleko
13,00-14,00- obiadzik
20,00-21,00 -mleko
i co o tym myslicie?
W dzień zjada 150ml co 4 godziny. I zjada mleko z kaszką,tak jak Inga Biry.Nie lubi samego mleka :tak:
On nie przepada za słoikami.Pluje nimi na odległośc :sorry2:
Plan masz fajny :tak:

A dlaczego?
Jesli by nie tolerował to by bylo cos nie tak.

women moim zdaniem za duzo jest swinstwa w parowkach :baffled: zreszta zapytaj sie lekarza to pewnie fachowo ci to wytlumaczy
a pozatym teraz moze jest oki a w przyszlosci nie wiesz jakie bedzie mialo konsekwencje.

pozatym jak ty teraz juz dajesz Doriankowi parowke to ja nie chce myslec co on bedzie jadl jak bedzie mial roczek :szok:
no i moim zdaniem co najwazniejsze Dorianek jest duzym chlopcem to tym bardziej powinnas uwazac na jego diete abys w przyszlosci nie miala z nim problemow z nadwaga.

Przynajmniej moje jest takie zdanie, nie musisz sie z nim zgadzac, Ty jestes mama i wiem ze chcesz jak najlepiej dla niego, ale czasami czlowiek popelnia bledy bedac tego nieswiadomym dlatego pisze ci o tym abys moze popatrzyla pod innym katem na to co on je.
Mam nadzieje ze Cie w niczym nie urazilam....

Wisienko masz rację,musze uważać na to co je......Parówka moze nie nalezy do super zdrowych rzeczy ale dostał ja narazie raz i pewnie duzo czasu minie zanim dostanie ja po raz drugi....tak napisałam o tej parówce bo smakowała mu jak diabli,nie mial problemów z wiekszymi kawałkami tak jak z ryzem w obiadkach...........spoko każda rada i porada jest u mnie mile widziana.
Wkoncu to moje pierwsze dziecko-wiec nie mam we wszystkim rozeznania.

A co do jedzenia to u nas jest tak i to od dluzszego czasu
7.00 mleko 210ml plus kleik
11.00 - obiad
14-15 - deser
20.00 - 210ml mleka plus kleik

Przez caly dzien jakies 300ml soku

sporadycznie mleko w nocy

A co do jedzenia to u nas jest tak i to od dluzszego czasu
7.00 mleko 210ml plus kleik
11.00 - obiad
14-15 - deser
20.00 - 210ml mleka plus kleik

Przez caly dzien jakies 300ml soku

sporadycznie mleko w nocy

ty masz miedzy deserem a kolejnym mlekiem tyle przerwy????:szok: to co dorianek je w tym czasie??? jakies przekaski?? matti bez posilku co 3 godz. to warjuje wiec ja szczerze zazdroszcze:sorry2:

temat parowek

ogolnie parowki sa blee
wiadomo wszystkie pozostalosci z krowy sa zmielone i powstaje parowka...nie bede pisac co jest w parowce bo by wam stanelo w gardle to co jadlyscie :-D:-D

ale..sa tzw.parowki cielece,lub parowki Jedynki dla dzieci
te sa ponoc polecane dzieciom

Wisienka ciebie parowka zszokowala,a moja Milena jak miala jakos 6 miesiecy wcinala z nami na obiad kotleta mielonego :-p

a majac rok jadla juz praktycznie wszystko co my :tak::tak: oczywiscie patrzylam co je,nie dostawala np.frytek i innych nie zdrowych rzeczy,ale jak mielismy obiad typu ziemniaki,sos,mielone czy schabowy to jadla

ze schabowego sciagalam jej panierke bo najbardziej nie zdrowa-rakotworcza
fakt moja Milena majac roczek miala juz prawie wszystkie zeby,wiec dla niej gryznienie nie bylo problemem

Hania ma juz zaliczone ziemnaiki z sosem pomidorowym,na sniadanie je chlebek z tym co ja mam,uwielbia chlebek z maselkiem,nawet z dzemem pozeczkowym je:happy:
to sa oczyswiscie kawaleczki malutkie,nie je mi pol kanapki czy cos
ogolnie daje jej zawsze kromke jak ja jem sniadanie

narazie nie jemy mieska,bo Hania nie lubi

hehe Lilka uśmiałam się z tego schabowego, mój Wiku wcinał ogórka kiszonego jak miał 6 miesięcy :-D

Igi to chyba niejadek, tzn nie lubi nowych smaków (a przepraszam, ostatnio wyciągał pyszczek do mojej kawy) ale chętnie wypija butlę, ciężko mu coś podać typowo obiadkowego, nie radzi sobie z technicznym zagarnięciem jedzonka z łyżki więc to może go zniechęca... ustawia pyszczek do łyżeczki jak do ssania - to nic dziwnego że mu nie wychodzi... A teraz to już mi w ogóle brak cierpliwości, bo żyję w biegu to nie mam czasu na jego marudzenie... :sorry2: ale ze mnie wredna madera :zawstydzona/y:

Hani grafik jedzeniowy wyglada tak:

8-9 mleko 210ml
10.00 kromka chlebka + troszke chlebka od mamy ze sniadania
11-12 kaszka owocowa + caly deserek ze sloiczka
13-14 przekaska typu ciasteczka Hippa
15-16 obiadek lub mleko 210ml
17.30-18.30 poduszony banan CALY :-p
19-19.30 mleko 210ml z kleikiem na noc

u nas tak to wyglada :-)sa dni ze Hania sie nie trzyma planu,ale ogolnie wyglada to tak:tak:

reklama
Misia moja mama ogorka kiszonego podawala Milence jak ta miala 5 miesiecy i strajkowala z jedzeniem
ponoc kwasne pomaga w apetycie,ale jakos tego nie widzialam :-p

daj luz ze wredna jestes
nie masz czasu i tyle
wcale ci sie nie dziwie

Do góry