reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

anulka widze ze ty tez zaczynasz wprowadzac nowe jedzonko, my tez jestesmy tylko na cycu i mam zamiar wprowadzic jej soczki-tak wiem, pozno troche ale najpierw byl szpital potem mala chorowala i nogdy nie bylo kiedy:zawstydzona/y:jak to jest , najpier po kropelce dziennie soczku z marchwii??tak z pare dni a potem jabluszko?? a potem juz jakies obiadki?:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:jestem kompletnie niedoswiadczona w tych rzeczach :zawstydzona/y:

reklama
dziewczyny mam pytanie czy do posilkow jak obiadek czy deserek dajecie picie ?np:herbatki czy soczki? no i jak jest z piciem pomiedzy posilkami?
no i ile wsumie nasze dzieci powinny jesc bo maciek je srednio 5-7 butelek mleka z tym ze z ml to roznie od 80-180ml najwiecej je w nocy.
wiem ze dziecko powinno miec mniej wiecej stale pory jedzenia takze chce stworzyc mu jakis jadlospis!
odpiszcie plis!

Ja do obiadku daję popić Piotrkowi herbatkę. A pomiędzy posiłkami pije rano soczek, do obiadu herbatka i wieczorem czasem woda. Zalezy czy chce mu się pić .Bo wtedy zaczyna tak charakterystycznie stękać;-)
A mój pije 4 razy dziennie mleko po 180 ml. Na noc dostaje już 210.
Raz dziennie je zupkę. I deserek też raz dziennie.
Moj ma stałe pory jedzienia jak z zegarku. jakoś tak już mu się to ułożyło:-D

a i jeszcze jedno pytanko-mozna juz dawac gruszke,bo w sklepach widzialam sloiczki jabko z gruszka..

Ja akurat nie widziałam jeszcze deserku z gruszką. Ale dałam już małemu z jabłkiem, marchewką i nawet z winogronami. I jest wszystko narazie ok.

anulka widze ze ty tez zaczynasz wprowadzac nowe jedzonko, my tez jestesmy tylko na cycu i mam zamiar wprowadzic jej soczki-tak wiem, pozno troche ale najpierw byl szpital potem mala chorowala i nogdy nie bylo kiedy:zawstydzona/y:jak to jest , najpier po kropelce dziennie soczku z marchwii??tak z pare dni a potem jabluszko?? a potem juz jakies obiadki?:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:jestem kompletnie niedoswiadczona w tych rzeczach :zawstydzona/y:

Kochana ja zaczęłam tak:
najpier soczek jabłkowy w pierwszy dzień ok 10 ml. potem przez jakieś 2 dni po 20 ml.
Lepiej najpierw dać soczek jabłkowy. Tak też jest w schemacie żywienia.
I potem już normalnie daje tak po 60-80 ml soczku. Różnie.
Potem dawałam soczek marchew-jabłko. Potem zupki i deserki. Zawsze zaczynałam dawać po kilka łyżecze soczku i deserku przez jakieś 3 dni. i potem już normalnie dawałam całe zupki. A teraz gotuję już sama zupki.

Elbra super przepisy dzięki również skorzystam można też dodawć jeszcze np.brokuły
Wiem że można też takie posiłki w słoiczki wkładać i albo mrozić albo pasteryzować:tak:zaoszczędzi to nam trochę czasu a poza tym narazie maluchom to wystarcza a potem ze 2 słoiczki trzeba będzie a to już rzeczywiście drogo wychodzi:tak:

Bira i inne dziewczyny jak chcecie to ksiażke "Ksiązka kucharska dla Najmłodszych" to poslijcie na priva maile to wam ją poślę.
tam sa te przepisy z których ja korzystam

Kathe... ja tez jestem zielona:-D ale czytalam nowy schemat zywienia maluszkow karmionych piersia i rozmawialam z naszym pediatra... i mamy od pocz. 6go m-ca wprowadzac zupke z kasza (wlasnie chodzi o gluten), ponoc jak zaczyna sie od glutenu to sa mniejsze szanse na alergie, ale tu chodzi tylko o maluchy na cycu. U dzieci karmionych sztucznie schemat zywienia wyglada inaczej. I my zaczniemy wlasnie od zupki:tak:

Ja wprawdzie nie karmię piersią, ale nie zaczęła bym rozszerzania diety od glutenu. Podała bym najpierw coś lekkiego jak soczek z marchewki czy jabłuszka, później deserek z jednego składnika dopiero obiadek z dwóch czy więcej składników.
Co do owoców i warzyw z marketu to Inga nie dostaje, bo kupuję słoiki, chociaż wczoraj tatuś ugotował jej super obiadek z przepisu Elbry:-) ale warzywka kupił w warzywniaku.

Ja chyba jednak bede posluszna tym co mowi nam lekarka:tak:

Karina 1980 dzieki za odpowiedz. Jeszcze nie probowlam dawac malemu nic oproczy cyca. W piatek mamy szczepienie to sie jeszcze wstrzymam do nastepnego tygonia . Juz troche głupieje bo niewiem od czego tu zaczac. Myslalam ze zaczniemy od zupki np. marchewka ziemniak ale widze ze wiekszosc zaczyna od soczkow. Dziewczyny czy wy podajecie sok z marchewki robiony przez siebie czy ze słoiczka.
ELBRA czy mogłabym prosic na maila pala270@interia.pl ksiazke z przepisami dla najmłodszych

reklama
Karina 1980 dzieki za odpowiedz. Jeszcze nie probowlam dawac malemu nic oproczy cyca. W piatek mamy szczepienie to sie jeszcze wstrzymam do nastepnego tygonia . Juz troche głupieje bo niewiem od czego tu zaczac. Myslalam ze zaczniemy od zupki np. marchewka ziemniak ale widze ze wiekszosc zaczyna od soczkow. Dziewczyny czy wy podajecie sok z marchewki robiony przez siebie czy ze słoiczka.
ELBRA czy mogłabym prosic na maila pala270@interia.pl ksiazke z przepisami dla najmłodszych

Właśnie ci wysłałam.:tak:

Do góry