reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wózki

Jasne,mozesz kupic do spacerówki gondolę ale musi byc stelaz do tego przystosowany i muszą byc w komplecie lub do dokupienia specjalne nakladki,tzw adaptory do zamocowania gondolki lub fotelika samochodowego.

reklama
Kaja, pewnie ze mozesz , tylko to zalezy od modelu.
Wyjasnie ci na przykładzie.

Takie np. wózki tako, dajmy na to city voyager http://www.allegro.pl/item91257213_tako_city_voyager_wozek_wys_0zl_prezent_kocyk.html to są spacerówki bez gondoli, mają takie gąbkowe nosidełko które wkładzasz na rozłożona spacerówkę i ono pełni funkcje gondoli. Do tego wózka o ile wiem gondoli nie dokupisz.

A drugi rodzaj wózków, to sa spacerówki, które mają osobną sztywną gondolę, czasami dokupywaną oddzielnie, czasami w zestawie, jak np. Hauck Traxx Marlin 4 czy Roan Marita.

Jaka jest róznica? Pewnie jedne i drugie wózki mają swoje plusy i minusy, ja na to patrzę pod katem mojego konkretnego dziecka, które urodzi sie latem i bedzie jeździć w gondoli pewnie przez całą zimę. Nosidło jest zawsze mniejsze od gondoli sztywnej, zawsze, a ja nie mam zamiaru gnieść dziecka w zimowych betach w ścisku, chce zeby mu było i ciepło i wygodnie :) Poza tym rózne są opinie na temat tego do kiedy dziecko powinno jeździć "na płasko", ja osobiscie uważam, że gondola ma tu dużą przewagę nad nosidłem, bo ma sztywny spód i dla giętkiego kręgosłupa dziecka w pierwszych miesiacach zycia jest to o wiele korzystniejsze. Poza tym nie wszystkie spacerówki z nosidłem mają możliwość rozłozenia oparcia całkowicie na płasko, co powoduje ze nsidło sie wygina, a przez to kregosłup dziecka tez. Ja nie chce tu rozpoczynac debaty czy to szkodzi czy nie, uważam, że każda mama ma prawo sama zdecydowac, moje zdanie jest takie, że sztywna gondola jest lepsza.

Pozdrawiam cieplutko :)

Mariola

Dyzia,powiem ci ze całkowicie sie z tobą zgadzam,jak czytam twoje posty to biore pod uwagę rzeczy o których wczesniej nawet bym nie pomyslała,fajnie,że masz taką wiedzę i tak się interesujesz tematem,to napewno pomoze nie tylko mi ale i innym mamom w wyborze odpowiedniego pojazdu :) Dzięki :-*

No to co za różnica czy ja kupie spacerówke i osobno do tego gondole?Myśle o twardej gondoli.Ja chce haucka merlina.To nie lepiej kupić głęboko spacerowy?CZy to sie potem jakos szybciej psuje czy co?Jest taniej?

OlaPiotrowska pisze:
Dyzia,powiem ci ze całkowicie sie z tobą zgadzam,jak czytam twoje posty to biore pod uwagę rzeczy o których wczesniej nawet bym nie pomyslała,fajnie,że masz taką wiedzę i tak się interesujesz tematem,to napewno pomoze nie tylko mi ale i innym mamom w wyborze odpowiedniego pojazdu :) Dzięki :-*

Ola, jeju, dzięki za uznanie ;) , ja po prostu ostatnio dużo o tym rozmawiam z róznymi doświadczonymi mamami i staram się wybrać to co dla mojego dziecka będzie najlepsze :)
Jak komuś moje przemyślenia w czymś pomogą to bardzo mi miło :)

kaja niektóre mamy wolą taką spacerówkę z nosidłem i już . Ich wybór. Czy jest taniej ? Czasami tak, czasami nie, zależy od firmy, ale to jest raczej kwestia własnego zdania na ten temat, ja wole żeby kregosłup mojego dziecka przez pierwsze miesiące leżał sobie prosto i taki prosty pozostał :) Poza tym tak jak juz pisałam, akurat dla lipcowego dzidziusia, gdzie w perspektywie jest jazda w gondoli w zimowych grubych ciuszkach, nosidło moim zdaniem zupełnie nie zdaje egzaminu.

Pozdrawiam ,
Mariola

cały czs myslę jaki wózek by tu wybrać i zaczęłam się zastanawiac własnie nad kwestią róznic pomiedzy gondola osobno (sztywną) a taka miękką pełniacą funkcje wkładki do spacerówki. No i zastanawia mnie jedna rzecz - rodzimy w lipcu, pewnie pierwszy spacer bedzie przy temp ok 26 stopni, będzie dzidzi goraco, jak w takich warunkach sprawdzaja się te gondole miękkie, jako wkładki do spacerówek? Bo nie mozna chyba odpiąć przykrucia takiej gondoli? Może się mylę... Jednak jesli nie można to bedzie nam taka płachta dyndała na spacerze?
Gondola sztywna ma przykrycie zawsze osobno więc chyba lepiej się sprawdza w lato.

Jaka jest wasza opinia?

Jadę dzisiaj ogladać wózki w jednym duzym sklepie na Piotrkowskiej. Jak wórce to napisze co i jak.

kaja25 pisze:
Dyzia a ty kupujesz głęboko spacerowy,czy spacerówke i osobno gondole twardą?

Kaja, ja kupuję Roan Marita w zestawie :

Gondola sztywna : http://www.polskaanglia.pl/allegro/roan/marita/600/5.jpg
Spacerówka z okryciem na nózki, której możesz używać z budką i tym okryciem lub bez :
http://www.polskaanglia.pl/allegro/roan/marita/600/03.jpg
http://www.polskaanglia.pl/allegro/roan/marita/600/01.jpg
i fotelik samochodowy 0-13kg z adapterem, który mozesz sobie montować na stelażu, np. jadąc na zakupy do hipemarketu możesz wziąc tylko stelaz i fotelik
http://www.polskaanglia.pl/allegro/roan/marita/600/04.jpg

Mam nadzieje ze to wyczerpujaco odpowiada na twoje pytanie :)

Nekkar a wiesz, że o tym do tej pory nie myslałam ? :) Ale faktycznie masz rację :) Ja zamierzam całe lato spędzic z dzidzia w ogródku i gdyby  było gorąco, to na prawde nie wyobrażam sobie gotowania dziecka w tym nosidle. A  moja gondolka ma wentylację i jest obszerna, wiec jak bedzie gorąco to dzidzia może leżeć sobie tylko w bodziaku i skarpeciach i jakiejs cieniutkiej czapeczce, nakryta flanelowa pieluszka i nie jest jej wcale zimno i nie gotuje sie jak w tej gabce.... Jejuu, oczyma wyobrazni chyba to przez chwile zobaczyłam, hihihi. Ja juz chce lato :)

Buziaki dziewczyny :)

Rzadko zagladam na ten watek bo szukam wozka raczej w innym przedziale cenowym ale tak jak czytam to wiekszosc z was decyduje sie na tzw.wozek wielofunkcyjny.Tez na poczatku o takim myslalam ale wszystkie kolezanki , ktore maja dzieci stanowczo mi taki odradzaly. Ja kupie napewno spacerowke rozkladana na plasko i z usztywnianym nosidlem. Co do nosidla w lecie to w tym wozku ktory wybralam ,okrycie jest odpinane na zameczek a samo nosidlo jest naprawde duze. Nie wiem ale wydaje mi sie ,ze zima dziecko napewno nie bedzie chcialo lezec plackiem w gondoli a w spacerowce z dobrym okryciem na nozki bedzie mu i cieplo i bedzie mogl albo spac (jak rozlozena plasko)albo siedziec.

reklama
Nie za bardzo rozumiem określenie "wózek wielofunkcyjny". Dla mnie własnie spacerówka, do której wkłada się na płasko nosidło to jest wózek wielefunkcyjny. Natomiast np. taki Roan Marita to wózek spacerowy które może byś głeboki ale tylko jesli dokupisz osobno sztywną gondolę. No chyba ze mamy na mysli stelarz jako wielofunkcyjny - no ale w takim razie obydwa wyminione przeze mnie rodzje (te z nosidłem i te z sztywna gondola) to wózki wielofunkcyjne.

Moim zdaniem wózek jednofunkcyjny to taki który może słuzyć tylko jednej funkcji - czyli albo głeboki albo spacerowy.

Do góry