reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózki, ciuszki i inne rzeczy dla naszych dzieciaczków - NOWY -(STARY ) WĄTEK ;)

Zmienię temat;
Dzisiaj w tvn-ie słyszałam o chodzikach - same negatywne opinie - jakiś koszmar, że w ogóle coś takiego sprzedają :szok:
Joanno chodzik to zabronione rzecz dla dziecka. Ortopedzi wrecz krzycza na to ustrojstwo, rozwiazaniem moze byc (nie wiem jak to nazwac:zawstydzona/y:)chodzik ale taki przy ktorym dziecko samo stoi i popycha.

reklama
Najlepiej nie używać niech sobie dzieciaczek jak najdłużej raczkuje nie ma co nadwyręzać malutkich delikatnych kości i stawów;:tak:

W chodzikach dzieciaki sie rozleniwiaja i nie chca potem same chodzić.Mnie ta zabawka słuzyła tylko wtedy gdy dzieci nie chciały spac a trzeba było obiadek ugotowac.Wsadzałam na godzine,i nie denerwowałam sie ze zaraz sobie nabiją guza.Moja najstarsza córa jak miała roczek to rozsmieszła mnie do łez,bo wchodziła do chodzika brała rozbieg i potem nogi w góre i szusowała bo domu-obijajac przy okazji meble;-)

Ja używałam chodzika, poobijane miałam ściany, meble ale z kolei moja mała wcale nie raczkowała a chodzić jeszcze nie umiała więc jej to pomagało , też oczywiście nie za długo i w granicach rozsądku.

moja mała jest spod bliźniat- nie da się ukryć że to dualistyczna natura i nieźle daje popalić.....
Ja mam termin na 21 wiec byk ale bliźniaki mnie coś lubią - moja przyjaciółka z liceum to bliźniak, moja obecna ma imieniny 21 czerwca, Marysia to bliźniak... Marysia jest z 9 czerwca czyli 12 dni przed terminem - ciekawe czy sie zdublują. Oby nie. Ja bym chciała urodzic 20.06.2008 - bo ładna data, piątek, maż jest w domu, w poniedziałek jest szansa ze mnie wypuszczą. ładnie to sobie wymyśliłam, nie?

Co do smoczka to ja nauczyłąm małą na siłę jak miala 3 miechy bo nie chciała i teraz mam problem żeby oduczyc (już sie jej robi wada zgryzu) ale nie ukrywam z eto BARDZO pomocny przyrząd. BARDZO.
Co do chodzika to nie zdążyłam nawet o nim pomysleć bo Marysia zaczeła chodzić jak miała 8 miesiecy wiec była raczej tendencja zeby jej nie pionizować ale się nie dało. Całe szczęście nogi i plecki ma proste. W sumie może dlatgeo że dużo tez raczkowała bo od 6 miesiaca.

Joanno chodzik to zabronione rzecz dla dziecka. Ortopedzi wrecz krzycza na to ustrojstwo, rozwiazaniem moze byc (nie wiem jak to nazwac:zawstydzona/y:)chodzik ale taki przy ktorym dziecko samo stoi i popycha.

O właśnie chciałam to samo napisać. To coś, co dziecko pcha czasem nazywają jeździkiem. Pomaga utrzymać równowagę, ale nie paczy nóżek.

Marta, mój Wojciaszkek wykorzystywał jako jeździk krzesła. Bardzo dobrze się nadają. :-) I jadą w dobrą prędkością.
A co do jeździka, to mam wrażenie, że dopóki dziecko nie stoi dość pewnie, to nie będzie latać za jeździkiem, bo samo czuje, że jeździk mu ucieka. Przynajmniej takie miałam wrażenie przy Wojtku. Najpierw niepewnie się do niego zabierał. A jak już się zabrał, to w miarę sprawnie chodził.

Czy któraś z Was ma może jeszcze tę listę wyprawkową, która była na starym wątku? Magdziarko - czy dobrze pamiętam, że to Ty ją wstawiałaś?
Zebrało mi się już sporo ciuszków i chciałam sprawdzić, czego jeszcze brakuje, a czego już mam wystarczającą ilość :-)

reklama
Lista wyprawkowa od Magdziary + podstawowe wyposażenie apteczki dla maluszka
WYPRAWKA dla NOWORODKA
Sen:
1. łóżeczko z odpowiednim materacykiem, (Łóżeczko najlepiej od razu kupcie takie w większym rozmiarze, aby za pół roku nie wymieniać
2. prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny albo bawełniane (2-3 szt.) , najlepiej z gumką aby się nie zsuwało
3. kołdra najlepiej z anilany (nie uczula) – ale to na później, na początek wystarczy dzieciaczka przykrywac rożkiem lub ciepłym kocykiem w małej poszewce
4. bawełniane poszewki na kołdrę w ładnych :) pastelowych kolorach (2 szt.) lub zamiast kołdry
5. śpiworek do spania (1-2 szt.)
6. ochraniacz na łóżeczko – najlepszy jest na cała długość łóżecza, a nie tylko na trzy ścianki, lepszy jest wyższy
7. cienki kocyk
8. grubszy polarowy kocyk
9. rożek do karmienia i do przykrywania maluch w pierwszych miesiącach życia
10. karuzela nad łóżeczko najlepsza jest z pilotem :) aby w nocy nie wstawać
Pielęgnacja:
1. chusteczki najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką do wycierania pupy - my
używaliśmy i uzywamy BAMBINO, inne mają dziwne zapachy, niektóre są za suche
2. chusteczki higieniczne – najlepiej w dużych paczkach
3. maść ochronna (lub krem) do pupy – my używamy LINOMAG i SUDOCREM bephanten
4. pieluszki jednorazowe NEW BORN- na początek 2 opakowania różnych firm (żebyzobaczyć, co najbardziej odpowiada tobie i dziecku)
5. paklanki – to są takie małe reklamówki perfumowane na pieluchy z kupą
6. pieluszki tetrowe (20-50 szt.)
7. płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło, najlepiej w płynie z wygodnym dozownikiem np.Oilatum – my kąpaliśmy naszą małą w krochmalu i miała super ciałko :)
8. mydełko – my używamy BIAŁY JELEŃ i NIVEA
9. zasypka – mieliśmy,ale nie używaliśmy, bo się trochę bryliła i ciężko ją potem było umyć z pupy małej:)
10. oliwka dla dzieci – my używamy BAMBINO
11. krem do buzi my używaliśmy Nivea na Kazdą pogodę
12. proszek do prania / płyn do prania dla dzieci - Lovella, Dzidziuś i Jelph
13. patyczki do uszu – my nimi też spirytusowaliśmy pępek
14. wanienka,
15. płatki kosmetyczne do mycia buzi
16. sól fizjologiczna do przemywania oczu (kilka fiolek)
17. duży miękki ręcznik (2- 3 szt.) - najlepiej okrycie kąpielowe
18. miękka szczotka do włosów i grzebyk
19. gruszka do nosa miękką końców, ale lepsza jest system do nosa FRIDA
20. waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka (10 szt.) my używaliśy wacików wyjałowionych i małej buteleczki spirytusiku
21. nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
22. przewijak
Ubranka
1. kaftaniki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt – są słabe w używaniu
2. śpioszki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
3. body z krótkim, długim i bez rękawów – większa ilość bliżej nieokreślona – to najlepsze ubranka dla dziecka- my głównie ich używaliśmy
4. śliniaczki 2-3 szt. Na później
5. czapeczka bawełniana po kąpieli 2-3 szt.
6. skarpetki cieńkie 3-5 par
7. skarpetki grube 3-5 par
8. pajacyki - piżamki (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 3 szt.
9. pajacyki welurkowe (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 2 szt.
10. sweterek / bluza – 1-2 szt. Roz. 62
11. kombinezon zimowy
12. rajstopki rozm. 62 – 1 szt. Na później
13. spodnie / sukienka w zależności od płci
14. ubranko wyjściowe, aby wzbudzić zazdrość innych mam ;)
15. polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt.)
16. czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze (2 szt.),
17. szafka na ubranka
Spacer i dom:
1. Wózek głęboki – gondola
2. Fotelik do samochodu 0-13kg - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć do stelaża wózka)
3. Adapter do fotelika
4. Torba – najlepiej żeby była lekka bo jak nawkładacie w nią butelek i innych bambetli to
waży tonę
5. Parasolka (później)
6. Folia przeciwdeszczowa do wózka
7. Śpiworek do wózka
8. Leżaczek - super fajna rzecz
9. polarowy kocyk
10. krem ochronny do buzi – my używaliśmy NIVEA na każdą pogodę
11. moskitiera do wózka – na lato
Karmienie
1. wkładki laktacyjne - u nas najlepiej sprawdziły się PENATEN
2. butelka 250 ml. – 2 szt.
3. butelka 125 ml – 2 szt.