reklama
Dziewczynki co robić? Hemoglobina juz trochę poza normą:-( czy to juz znak żemam brąc żelazo? Ostatnio ciągle brak mi sił i chodzę ospała. Czy iść w next week do lekarza ? I jakoś mi mięśnie drżą wiec myślę też o magnezie.
Megami fT4 spadło mi w ciągu miesiąca z ponad 22 na 16, przy ciągłym braniu Euthyrox 25. Może to nie jest wcale taki zły wynik, ale ona mi cały czas podkreśla, że biorę tyle leków, że moje wyniki inaczej się interpretuje. Podobnie jak zwróciła uwagę na trochę podwyższone leukocyty (moim zdaniem to naturalne że w ciąży rosną, koleżanka miała wciąż podwyższone), bo biorę sterydy i nie powinny być takie. Także ciężko porównywać pewnie...
maadlen a ile poza normą? Ja mam ciągle poza normą (poniżej) ale tylko trochę, co prawda biorę żelazo, ale miałam lekką anemię już przed ciążą, w ciąży to częsta przypadłość. Z lekarzem skonsultować zawsze warto
maadlen a ile poza normą? Ja mam ciągle poza normą (poniżej) ale tylko trochę, co prawda biorę żelazo, ale miałam lekką anemię już przed ciążą, w ciąży to częsta przypadłość. Z lekarzem skonsultować zawsze warto
maadlen ja mam hgb bardzo ładną i w normie (pierwszy raz od 20 lat) a czuje się dokładnie tak jak opisujesz wiec to nie musi mieć powiązania. Z Olą cała ciążę walczylam z anemia dość mocną ivniv nie pomagało ale ma szczęście ola nie miała i nie ma anemi
Megami
Bóg jest szaleńcem ;)
Dzięki, może panikuję niby mam 20% normy, ale to ponoć żaden szał.
Maadeen nie doradzę. Ponoć w ciąży hemoglobina 10 to jeszcze norma. Nie wiem jaki masz wynik. Ja mam 14 (norma 12-16) wiec niby cud miód, ale zapasy żelaza mam nikłe i nie czuję się najlepiej. Pewnie warto skonsultować, ew. zrobić dodatkowe badania.
Zawsze warto też wzbogacić dietę w produkty z żelazem.
Maadeen nie doradzę. Ponoć w ciąży hemoglobina 10 to jeszcze norma. Nie wiem jaki masz wynik. Ja mam 14 (norma 12-16) wiec niby cud miód, ale zapasy żelaza mam nikłe i nie czuję się najlepiej. Pewnie warto skonsultować, ew. zrobić dodatkowe badania.
Zawsze warto też wzbogacić dietę w produkty z żelazem.
Ostatnia edycja:
Żelka
Fanka BB :)
Megami czasem odnosze wrazenie ze za bardzo wszystko analizujesz. Tak jak ta tarczyca jest norma ... ale mogloby byc lepiej... jest norma to znaczy ze ok, zawsze moze byc gorzej. Nigdy nie bedzie idealnych wynikow... a zeby wszystko wyciagac lekami to chyba by watroba wysiadla ale to tulko moje zdanie i ja sie pewnie nie znam ; P
Dziewczyny na hemoglobinę pijcie sok z czarnej porzeczki, ale naprawdę dużo,a nie szklankę dziennie. W pierwszej ciąży mój mąż się naczytal i całą ciążę męczył mnie sokiem, wychodził mi bokami ale do samego porodu hemoglobinę miałam koło 13.
Megami
Bóg jest szaleńcem ;)
No Zelka nie zupełnie nie zawsze norma oznacza, że można coś zostawić bez interwencji. Są normy ogólne i dla szczegółowych grup, a niektóre nieaktualne wg najnowszych badań A analizuje, bo to przecież dotyczy mojego zdrowia, mam mózg i lubię go używać. Nie lubię ślepo wierzyć bez refleksji (no chyba, że nie miałabym wyjścia). Lubię też poradzić się kogoś doświadczonego w temacie.
reklama
Żelka
Fanka BB :)
Oczywiscie, ze wszystko jest sprawa indywidualna, ale na sile doszukiwanie sie czegos zlego tam gdzie tego nie ma to hipochondria. Ciesze sie ze masz mozg i go uzywasz, ja tez tak mam. Dlatego staram sie do wszystkiego podchodzic racjonalnie z glowa i bez potrzebnej paniki, nieuwazam zeby takie zachowania byly bezrefleksyjne . Kazdy dba o siebie tak jak uwaza za sluszne.