reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

mamuśka - no to pięknie że wszystko dobrze. Jak szyjki Ci nie zmierzyli tzn albo że wszystko ok, albo że nie badali.. przynajmniej u mnie tak jest. Bada mi szyjke co 2 wizyte.
HCV to z tego co widze w karcie ciazy to w ogole pierwszy raz miałam. Chodze panstwowo, wiec usg robią ok 12, 20 i 36 tydz. Chyba że bym sie uparła, to pewnie by mi doktor zleciła (prywatnie byłam w 5, 7 i 24 tyg :), i wiecej sie nei wybieram dodatkowo, bo jest dobrze i nie ma potrzeby).

reklama
ja tam w ogole nie mam szyjki sprawdzanej ;-) za 2 dni wizyta z polozna, czyli cisnienie, mocz, posluchanie serduszka, sprawdzenie ulozenia dziecka i tyle dziekujemy:confused2:

czy mówicie o wymazie GBS paciorkowca ?
na mnie wizyta czeka w czwartek :-) już się doczekać nie mogę, a dopiero co pisałam miesiąc temu, że już po wizycie :-D jutro jeszcze czeka mnie morfologia i mocz, dodatkowo powtórka toxoplazmozy.

Ostatnia edycja:
lucere, a widzisz, bo ja na NFZ też, ale robi właśnie 12, 22 i 30, a dziś mi nawet powiedział, że on robi jeszcze 36-37, żeby oszacowac wagę itd ;) Nie no pewnie, co za dużo to też niezdrowo ;) A Ty będziesz mieć chłopca czy dziewuszkę? Bo jakoś mi umknęło ;)
Tiluchna no ja właśnie zawsze miałam na usg, i na wizytach zwykłych "ręcznie" też oceniał ;P no trudno ;)

Witam
Wciąż nie mogę wyjść z tego przeziębienia, już ponad tydzień, gardło mniej boli, ale pojawił się kaszel, czuje się jakby mi coś na klace siedziało i katar
A co do lekarza to nie był mój prowadzący, poszłam do prywatnego, który pracuje u mnie w szpitalu. Ja chodzę do innego na NFZ.
Mierzył mi tą szyjkę poprzez badanie ginekologiczne.
Następna wizyta, już u mojego ginka 25 października.
Na prawdę żeby nie forum to bym myślała, że wszystko jest ok i dalej szarżowałabym się , bo to i remont czeka i kupę sprzątania. A o tym współżyciu jakbym nie zapytała, to bym nawet nie wiedziała, ze nie można. W sumie ten lekarz to powiedział ogólnie że w ciąży nie można, nawet nie było to skierowane do mnie. Za 2 tyg mam wizytę u swojego ginka to poproszę żeby sprawdził szyjkę na USG. Boję się, ze przez tą szyjkę nie dociągnę, a w prywatnej klinice przyjmują tylko ciąże donoszone, a jeszcze w grudniu remont tam w tej klinice gdzie mam już umówioną CC, ale to tylko jak w styczniu

Ja to kompletnie nie wiem co ma teraz robić z tą 2 cm szyjką. Jest twarda i zamknięta. Czy jest to normalne, czy też nie. Mam dziecko i psa, jestem sama, wiadomo do góry brzuchem nie mam jak leżeć, zakupy też same się nie robią. NA głowie remont, mąż wraca 20 pąździernika, czyli lepiej w ogóle nie współżyć?? U mnie i tak całą ciąże celibat a mimo to szyjka taka krótka. Męża od maja nie ma, to same rozumiecie, ze jestem stęskniona

Gynalgin to Metronidzaol i chlorchinaldin dopochwowo. W ulotce pisze, żeby nie stosować w ciąży bezwzględnie konieczne
shocked.gif.pagespeed.ce.zTDkkC3Wvr.gif
. Mam jeszcze Nystatynę, mam to na przemian stosować. Ale chyba zostane tylko przy Nystatynie, trochę przeraża mnie ta ulotka Gynalginu

Gratulacje udanych wizyt !

Co do mierzenia szyjki to w 99 procentach jeśli ręcznie ma np 2cm to w usg będzie miała 3 cm . No chyba że ma rozwarcie wewn to będzie podobnie z cm ...

Marika - mój gin twierdzi że 2cm jest oki , tyle że ja mam starszą ciąże i trochę dłuższa szyjkę bo 3 cm .... ale 2 też było by ok .

Mamaktosia ja poszłam specjalne na wizytę przed przyjazdem męża, zeby zobaczyć czy można. A teraz mam mętlik, bo lekarz do mnie tego zakazu nie skierował, tylko ogólnie mówił, ze w ciąży współżyć nie można.
Poproszę 25.10 o USG tej szyjki dla świętego spokoju

lucere super, że wizyta udana:tak:, mam podobne wyniki krwi do Ciebie i żelazo forte mi nie pomaga tzn nie spada nic lekko sie tylko wyniki poprawiają:)
Mamuśka gratki udanej wizyty;-):tak: A maluch mieści się w normie, poczekaj do końca bo może przybrać dużo na wadze jeszcze:-) i fajnie, że łożysko się podniosło!:tak:

reklama
Marika - jak do współżycia 2 cm to mój gin też by się nie zgodził , tzn zaleciłby wstrzemięźliwość , badanie ręką jest nie miarodajne , bo on może wczyczuć tylko 2 cm a szyjka może mieć 3,5 cm ... ale może też być tak że szyjka ma 2 cm a robi się wewnętrzne rozwarcie na 1 cm i mimo że on czuje 2 cm szyjka ma realnie 1 cm .... tutaj tylko usg jest miarodajne :tak: a 29 czy 30 tc to troszkę zawcześnie na rozwiązanie ja bym sprawdziła na twoim miejscu , bo z drugiej strony dlaczego miałabyś rezygnować z przyjemności jeśli byłoby ok ?

Do góry