reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

mamuśka - no to pięknie że wszystko dobrze. Jak szyjki Ci nie zmierzyli tzn albo że wszystko ok, albo że nie badali.. przynajmniej u mnie tak jest. Bada mi szyjke co 2 wizyte.
HCV to z tego co widze w karcie ciazy to w ogole pierwszy raz miałam. Chodze panstwowo, wiec usg robią ok 12, 20 i 36 tydz. Chyba że bym sie uparła, to pewnie by mi doktor zleciła (prywatnie byłam w 5, 7 i 24 tyg :), i wiecej sie nei wybieram dodatkowo, bo jest dobrze i nie ma potrzeby).

reklama
ja tam w ogole nie mam szyjki sprawdzanej ;-) za 2 dni wizyta z polozna, czyli cisnienie, mocz, posluchanie serduszka, sprawdzenie ulozenia dziecka i tyle dziekujemy:confused2:

czy mówicie o wymazie GBS paciorkowca ?
na mnie wizyta czeka w czwartek :-) już się doczekać nie mogę, a dopiero co pisałam miesiąc temu, że już po wizycie :-D jutro jeszcze czeka mnie morfologia i mocz, dodatkowo powtórka toxoplazmozy.

Ostatnia edycja:
lucere, a widzisz, bo ja na NFZ też, ale robi właśnie 12, 22 i 30, a dziś mi nawet powiedział, że on robi jeszcze 36-37, żeby oszacowac wagę itd ;) Nie no pewnie, co za dużo to też niezdrowo ;) A Ty będziesz mieć chłopca czy dziewuszkę? Bo jakoś mi umknęło ;)
Tiluchna no ja właśnie zawsze miałam na usg, i na wizytach zwykłych "ręcznie" też oceniał ;P no trudno ;)

Witam
Wciąż nie mogę wyjść z tego przeziębienia, już ponad tydzień, gardło mniej boli, ale pojawił się kaszel, czuje się jakby mi coś na klace siedziało i katar
A co do lekarza to nie był mój prowadzący, poszłam do prywatnego, który pracuje u mnie w szpitalu. Ja chodzę do innego na NFZ.
Mierzył mi tą szyjkę poprzez badanie ginekologiczne.
Następna wizyta, już u mojego ginka 25 października.
Na prawdę żeby nie forum to bym myślała, że wszystko jest ok i dalej szarżowałabym się , bo to i remont czeka i kupę sprzątania. A o tym współżyciu jakbym nie zapytała, to bym nawet nie wiedziała, ze nie można. W sumie ten lekarz to powiedział ogólnie że w ciąży nie można, nawet nie było to skierowane do mnie. Za 2 tyg mam wizytę u swojego ginka to poproszę żeby sprawdził szyjkę na USG. Boję się, ze przez tą szyjkę nie dociągnę, a w prywatnej klinice przyjmują tylko ciąże donoszone, a jeszcze w grudniu remont tam w tej klinice gdzie mam już umówioną CC, ale to tylko jak w styczniu

Ja to kompletnie nie wiem co ma teraz robić z tą 2 cm szyjką. Jest twarda i zamknięta. Czy jest to normalne, czy też nie. Mam dziecko i psa, jestem sama, wiadomo do góry brzuchem nie mam jak leżeć, zakupy też same się nie robią. NA głowie remont, mąż wraca 20 pąździernika, czyli lepiej w ogóle nie współżyć?? U mnie i tak całą ciąże celibat a mimo to szyjka taka krótka. Męża od maja nie ma, to same rozumiecie, ze jestem stęskniona

Gynalgin to Metronidzaol i chlorchinaldin dopochwowo. W ulotce pisze, żeby nie stosować w ciąży bezwzględnie konieczne
shocked.gif.pagespeed.ce.zTDkkC3Wvr.gif
. Mam jeszcze Nystatynę, mam to na przemian stosować. Ale chyba zostane tylko przy Nystatynie, trochę przeraża mnie ta ulotka Gynalginu

Gratulacje udanych wizyt !

Co do mierzenia szyjki to w 99 procentach jeśli ręcznie ma np 2cm to w usg będzie miała 3 cm . No chyba że ma rozwarcie wewn to będzie podobnie z cm ...

Marika - mój gin twierdzi że 2cm jest oki , tyle że ja mam starszą ciąże i trochę dłuższa szyjkę bo 3 cm .... ale 2 też było by ok .

Mamaktosia ja poszłam specjalne na wizytę przed przyjazdem męża, zeby zobaczyć czy można. A teraz mam mętlik, bo lekarz do mnie tego zakazu nie skierował, tylko ogólnie mówił, ze w ciąży współżyć nie można.
Poproszę 25.10 o USG tej szyjki dla świętego spokoju

lucere super, że wizyta udana:tak:, mam podobne wyniki krwi do Ciebie i żelazo forte mi nie pomaga tzn nie spada nic lekko sie tylko wyniki poprawiają:)
Mamuśka gratki udanej wizyty;-):tak: A maluch mieści się w normie, poczekaj do końca bo może przybrać dużo na wadze jeszcze:-) i fajnie, że łożysko się podniosło!:tak:

reklama
Marika - jak do współżycia 2 cm to mój gin też by się nie zgodził , tzn zaleciłby wstrzemięźliwość , badanie ręką jest nie miarodajne , bo on może wczyczuć tylko 2 cm a szyjka może mieć 3,5 cm ... ale może też być tak że szyjka ma 2 cm a robi się wewnętrzne rozwarcie na 1 cm i mimo że on czuje 2 cm szyjka ma realnie 1 cm .... tutaj tylko usg jest miarodajne :tak: a 29 czy 30 tc to troszkę zawcześnie na rozwiązanie ja bym sprawdziła na twoim miejscu , bo z drugiej strony dlaczego miałabyś rezygnować z przyjemności jeśli byłoby ok ?

Do góry