reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarzy, badania, zdjęcia z USG

reklama
ewka84 dzięki bardzo za post. Dobrze jest przeczytać wypowiedź kogoś doświadczonego. Żadna z moich koleżanek nie miała dodatniego więc nawet nie mam kogo spytac jak to wszytsko wygląda. Mam nadzieję że maluch urodzi się zdrowy, CRP będzie w porządku... Dzięki

Ahoj dziewczyny, przed wczoraj byłam u lekarza, z dzidziulką wszytsko super, przepływy ok, pokazała w końcu w całej okazałości małą pisię między nogami ale.... Byłam u innego lekarza bo moja pani dr na urlopie do września więc poszłam prywatnie do ordynatora oddziału w naszym szpitalu, i z rozpędu powiedziałam mu, że jestem w 31 tygodniu (a to już przecież 32), on tam na tym swoim kółeczku też liczył coś ale nie wyprowadził mnie z błędu, no więc do rzeczy... Jak pomierzył Malutką to wagi wyszło 1930g i powiedział, że to jest kawał baby jak na ten tydzień, i czy ja przypadkiem nie mam cukrzycy. Pokazałam mu wyniki z glukozy i zlecił powtórzenie 75g (fuuuuuuuuuuujjjj) po 2 h. W związku z tym, że kawał baby to i termin z 28 września przesunął się na 10 :szok: :szok:. Nie wiem co mam o tym myśleć... Na internecie porównywałam tą wagę z innymi dziećmi w tym tygodniu i jedne miały 1700 a inne już ponad 2000 więc nie wiem czy to rzeczywiście moja jest taką kluchą czy lekarz przesadził. Powiedział, że w zasadzie nie powinnam się wagą dziecka przejmować bo i tak będę miała cesarkę (kręgosłup) więc luzik...

Cukrzycowe dziewczyny, powiedzcie mi z tą cukrzycą to o co tak naprawdę chodzi? Pilnuje się tych cukrów żeby co? Dziecko nie urosło? Czy żeby trzustka Wam nie padła? Co jeżeli będziecie przekraczać tą swoją maksymalną granicę??? Czytam codziennie forum i Wasze cukrowe historie :) Nie wiem czy dla kobiet w ciąży są inne parametry ale u mnie w przychodni jak miałam kilka razy cukier mierzony na czczo to zawsze lekarze mówili, że norma na czczo jest do 100, po jedzonku ok. 120 - 130.

W sprawach dowcipnych to oczywiście zapalenie piśki więc przepisane globulki z nystatyny i zero przytulanek :-( ehh już nic człowiekowi nie zostaje z życia :-(

Pćan dr próbował mi pokazać buziaka na 4D ale coś się nie chciał pojawić ostry obraz i widziałam raz tylko kawałek piąsteczki <3

MałaMi jaki słodki Maluszek, już wygląda jak normalny noworodek, ma fajne poliki takie pulchne i nosek taki sliczny :) Fajne te Nasze maluszki już :)

no też dziękuję ewka bo też się będę męczyć z dodatnim gbs;/ niestety.
a ze względu na to dłużej trzeba być w szpitalu?

małami
śliczny jest

Aali_ co do wagi to Ci nie pomoge bo się kompletnie na tym nie znam.. mój Jaś w 31 tyg ważył 1730g.
Też te wagi podają ale są błedy czasami.. więc może po prostu błędnie zmierzył..
współczuję Ci tej glukozy...;/

Kaha91 witaj w klubie dodatniego gbs :( jeśli z małym Jasiem będzie wszystko w porządku to mam nadzieję że nie musi być dłużej w szpitalu. Rozmawiałam z położna która bede miała do porodu i mówiła żeby się nie martwić. Że kiedyś dziecko kłoli po porodzie a teraz podają antybiotyk tylko matce i potem obserwują maluszka czy wszytsko jest w porządku. Mówiła że trzeba przyjechać szybciej do szpitala ale też bez przesady. W poniedziałek będę się z nią widzieć to jeszcze dopytam co i jak dokładnie.

wiola ja się będę ze swoją widziała w niedziele bo podpisuję umowę to zapytam też o to :) będziemy miały informacje z dwóch źródeł.
mam nadzieję że dobrze się to dla nas skończy:))

Dziewczyny ja też z dodatnim GBS i jakoś szczerze to nie przejęłam się tym za bardzo.

Aali jeżeli patrzeć na TWój suwaczek to faktycznie jesteś w 31 tygodniu a nie w 32 - lekarze liczą dla wieku ciążowego tylko skończone tygodnie. Nie rozumiem paniki lekarza - moja młoda ważyła bardzo podobnie w tym tygodniu, chyba nawet było już pełne dwa kg a nikt mi glukozy nie kzał powtarzać. Przesuwaniem terminu też sobie głowy nie zawracaj - najbardziej miarodajny termin dają te wcześniejsze USG - tak do 13 tyg, później każy dzieciaczek rośnie w swoim tempie. Lekarze się trzymają terminu tego wg. ostatniej miesiączki. Mi teraz terminy wychodzą na 26 sierpień bo moja młoda jest dość duża - ale trzymam się terminu początkowego - 12.09 i tak mam liczone tygodnie ciąży. Ciesz się że córeczka pięknie rośnie i jeżeli miałaś krzywą cukrzycową oki to nie masz się o co martwić :)

Dokładnie tak jak pisze motylek, nie przejmuje się ta waga bo wcale nie jest jakąś wygorowana. Mój Jasiu w wieku 31+5 ważył 1950 i lekarz powiedział że to dobra waga,w razie gdyby coś się zadzialo i już się urodził czy coś.
Mój lekarz też trzyma się terminu z ostatniej miesiączki i tym z USG się nie kieruje :)

reklama
No to mój Jasiek w równym 31t0d ważył 1730g i lekarz mi dzisiaj na wizycie powiedział że może być duży przy porodzie i mogę mieć cesarkę. tak mnie nastrszył;/

Do góry