reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

reklama
Za dwa dni bede miala usg. a po usg lekarz je robiący - nie wiem czy ten co dzis czy inny - zdecyduje co dalej, i ewentualnie odesle mnie znowu na IP na ktg a oni ewentualnie na oddzial patologii..
ale dziewczyny, tu nie chodzi wlasnie o jej wage calkowita. lekarka nawet to jakos tak skomentowala.... "że ogolnie to czlowieczek duży, ale ten brzuszek maleńki, i ze niepokojaco malo rośnie"

mam taki wykres z usg, i faktycznie wszystko jest na tym etapie co powinno, a brzuszek duzo przed tym wszystkim.

zacytuje moze komentarz: "Obserwacja w kierunku IUGR. AC<2percentyla - minimalny przyrost w porownaniu z badaniem (usg) z 26.06.2012"

AC - to obwod brzuszka

no i sto razy sprawdzali to serduszko i pytali czy na pewno czuje ruchy...jakby cos bylo nie tak.

mala.di spokojnie poczekaj do USG za dwa dni. Stresem teraz więcej zaszkodzisz małej niż sama ewentualnie zyskasz. Myślę, że będzie dobrze. Gdyby naprawdę się działo bardzo źle, to by Cię zatrzymali w szpitalu i dalej diagnozowali...Zaciskam kciuki.

czyli może ten brzuch nie urósł...

przy poprzednich usg brzuch był ok. 4-5centyla... teraz 2... wiec w ogole, tak by sie zdawalo ze zmalał, chyba ze to obliczaja w stosunku do calego ciala czy cos... to pewnie o wiele bardziej skomplikowane..

asia, jak to czytam to juz w ogole nie wiem skad to sie wzielo... antybiotyk jakis jeden bralam, nie pamietam na jakim etapie byla wtedy ciąża... ale na pewno nie wczesniej niz kolo 20tyg... palic nie palilam, czasem sie zdarzylo ze biernie troche powdychalam dymu..ale to troszke

postaram sie nie myslec, i w koncu wszystko poprasuje...

edit:
i oczywiscie dupa, musialam poczytac wszystko co sie da...
NIENAWIDZE WIKIPEDII !!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipotrofia_wewnątrzmaciczna :no:

najlepszy fragment :
o stwierdzeniu hipotrofii wewnątrzmacicznej należy matce zapewnić właściwe prowadzenie ciąży i porodu ze względu na ryzyko obumarcia płodu po 36. tygodniu [...]
U noworodków z IUGR występuje zwiększone ryzyko niedotlenienia okołoporodowego wraz z jego konsekwencjami (przetrwałe krążenie płodowe, encefalopatia, kardiomiopatia)[SUP][3][/SUP],zaburzeń elektrolitowych, kwasicy, niskiej punktacji w skali Apgar. Wzrasta także prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu aspiracji smółki, porodu przedwczesnego i cięcia cesarskiego. Ryzyko śmierci okołoporodowej wzrasta 6-8 razy.

Ostatnia edycja:
jej Mala.di ja się zupełnie na tym nie znam. Niestety w Polsce służba zdrowia pozostawia wiele do życzenia :/
Trzymam kciuki za nast USG. Wiem, że łatwo mi mówić bo nie jestem na Twoim miejscu ale postaraj się nie denerwować, bo to wszystko potem na maluszku się odbija a wszystko pokazuje badanie KTG.

Ja już po wizycie. Moja szyjka zamknięta, skierowana w tył więc można z mężem "pobaraszkować" w łóżku - ale nie wiem czy on się skusi ;)
Dostałam skierowanie do szpitala na 26 lipca, 27 lipca zrobią cc o ile wcześniej akcja się sama nie zacznie.
Dziwne to jakieś dla mnie, bo wcześniej mi mówiła, że jak jest planowane cc to biorą pod uwagę termin z OM a nie z USG a dzisiaj mówiła na odwrót. No nic, poczekamy zobaczymy. Może się nie zacznie samo i wtedy na spokojnie 27 lipca mój brzdąc przyjdzie na świat :)

mała.di nie nakręcaj się niepotrzebnie bo to nie dobre dla Ciebie ani dziecka... Popatrz na Nasz przykład... zobacz jakiego mam maleńkiego Synka i wiem ,że będzie wszystko w porządku :-) bo inaczej być nie może !
Również u Ciebie okaże się,że wszystko jest okej, zobaczysz :* trzymam kciuki i jestem z Tobą
W ogóle jestem z Wami wszystkimi dziewczyny! :)

reklama
kachha, dla mnie teraz najwazniejsze zeby ona przezyla, bo popadam w paranoje po tym co przeczytalam. i blagam by tylko nie wystapilo to niedotlenienie, zeby ona sie w ogole zdazyla urodzic, a potem juz bede mogla to jakos bardziej kontrolowac, i lekarze...bo tak, moge nawet nie zauwazyc kiedy cos sie stanie, i nie zdaze zareagowac...przeciez nie moge co godzine jezdzic do szpitala by sprawdzali tętno
usg wypada w piatek trzynastego..ale moze jak na ironie okaze sie to szczesliwa datą, a nie pechową.
ale jesli nastepne badania nie wykarzą że nie mam tego, to chyba nawet wolalabym nastepnym razem napisac juz w wiesciach ze szpitala. mimo ze nienawidze szpitali przynajmniej mialabym to wszystko pod kontrola...

Wiolcia, to juz tak niedlugoo:)
a chyba z tym czy z om czy z usg biora pod uwage to zalezy u kogo... ogolnie tak jest ze niby ciaze sie liczy z om, ale mi np karza teraz sie przerzucic na date z pierwszego usg

Do góry