reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza :)

to dowiesz się u swojego lekarza za dwa dni jakie ma wymiary ale jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy.
Powinnaś sie spotkać z jakąś dobrą położną bo lekarze (nawet ordynatorzy) za przeproszeniem g..no wiedzą o porodach sn. Jak Ci powie że faktycznie nie urodzisz to dyskusji nie ma. Ja bym tak łatwo porodu nie oddała

reklama
On się mnie zapytał od razu jak chcę rodzić: powiedziałam, że sn on, że zrobimy wszytko żeby tak było, ale i tak decyzja będzie taka żeby najlepiej dla mnie i dziecka. U mnie jest jeszcze kwestia wady macicy - łukowata, a przy takich wadach czynność skurczowa często jest zatrzymana, lub upośledzona. No to jest super lekarz i u nas najlepszy według mnie szpital ogólnie bardzo mi się podobało, ale jak usłyszałam te krzyki to pierwszy raz się przestraszyłam:-(

Asiu, ja miałam podobnie w pierwszej ciąży. Łożysko 3 stopnia od 33 tygodnia - wytrwaliśmy do 38 i 6 dnia. Młody miał dużą główkę czego niestety nie zauważono wcześniej, dlatego ja teraz na każdym usg pytam jak główką. Ja przed prodem drobna byłam (170, 50 kg i wąska miednica). Trudno mi było, ale urodziłam - nie obyło się bez nacięcia i lekarz ponmógł młodemu, bo tej główki nie głam, po prostu go sprawnie naciskiem na brzuch wypchnął po kilku nieskutecznych partych. Nie wiem czy to w czymś Ci pomogło

domi, no pewnie, że pomogłaś:tak: Ja nie wiem jaki jest stopień, ale tydzień temu tych zwapnień jeszcze nie było i lekarz mówił młode co to oznacza teraz go dopytam. Niby lekarz mówił, że na tym etapie to normalne, ale się martwię i chcę żeby już był piątek. A czy przy takim starzejącym się łożysku groził Ci poród przedwczesny? co do główki, widzisz ja też jestem b. drobna i nie mam za szerokich bioder ale bardzo chce urodzić naturalnie, jednak jeśli cc będzie lepsze dla dziecka to nie będę się opierać.

ale macie duze te dzieciaczki... !

asiu, moze ten lekarz tylko jakos chcial cie przygotowac na ewentualna cesarke... w koncu nic nie jest przesądzone. trzymam kciuki bys mogla rodzic naturalnie!

Asia ja też tak myślę, że jeszcze nic nie jest przesądzone póki co musisz wierzyć, że dasz radę i urodzisz bo jak Ci wiary zabraknie to i poród będzie do doopy.
ja mam taką mini przyjaciółkę i gdy rodziła 3 dziecko to cały personel był przeciwko niej (tzn nikt nie wierzył że urodzi duże dziecko ponad 4,5kg) cały poród to było oczekiwanie kiedy wreszcie to cc i ona opowiadała, że to był najgorszy poród w jej życiu ( poprzednie dziecko urodziła z wagą 4,5 bez nacinania choć w biodrach ma chyba 90) nie wierzyła, że urodzi i sie poddała i dlatego było ciężko a poród to walka ze sobą to takie wejście na everest i dobrze mieć wsparcie w personelu to bardzo ważne. U mnie w szpitalu urodziło się naturalnie bez nacięcia dziecko 6kg przy najlepszej położnej na świecie.

a ja tam nie jestem typem kozaka - jak lekarz mi sugeruje, że ze wzgledu na dobro dziecka i moje powinnam urodzić przez cc to się z nim nie sprzeczam, mam do niego zaufanie i myślę, że nie robi tego dla statystyki zresztą przy cc się więcej narobi niż przy sn, więc to nie w jego ineteresie przecież..). myślimy w przyszłości o jeszcze jednym bąblu i bardzo mi zależy, aby mój organizm miał na to szansę (w najbliższym czasie) więc nie testuję swoich możliwości ;-)

reklama
Asiu, ja w pierwszej ciązy byłam na fenku od chyba gdzieś 18 tygodnia i poród przedwczesny był cały czas, a z tym łożyskiem to przede wszystkim gin zlecił wtedy częste usg i monitorowanie pracy łożyska, bo to podobno ważniejsze niż jego stopień dojrzałości. Z ciekawości sprawdziąłm obwód główki Młodego przy prodzie było 34 cm

Do góry