reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza :)

Jestem po wizycie. Mój maluszek ma 1,08 cm, serce bije jak dzwon, termin mam na 11 sierpnia.Poryczałam się jak małe dziecko. Zmartwiło mnie tylko to że mm bliznę po nadżerce i mogę mieć problemy przy porodzie. Miała któraś z Was podobnie? Następna wizyta 10.01.2012 już będę po badaniach i wtedy założymy kartę ciąży.

reklama
Karenm, ja tez mam wizytę 10.01, ale ja dopiero wtedy usłysze serduszko, przynajmniej taką mam nadzieję... A co to za karta ciąży?? Gratuluję serduszka:) Ja mam nadżerkę, ale nie trzeba jej operować.

karenm gratuluje!!! Bardzo sie ciesze razem z Toba. Niecierpliwie czekalam na wiesci z Twojej wizyty. Mam nadzieje ze ja tez zobacze jutro serduszko. Dobrze ze wizyte mam na 8 rano. Stresuje sie bo juz drugi dzien mam bole brzucha :-( ale piersi odezwaly sie dzisiaj z nowa sila wiec musze wierzyc ze bedzie dobrze. Trzymajcie kciuki dziewczyny.

karenm gratuluje!!! Bardzo sie ciesze razem z Toba. Niecierpliwie czekalam na wiesci z Twojej wizyty. Mam nadzieje ze ja tez zobacze jutro serduszko. Dobrze ze wizyte mam na 8 rano. Stresuje sie bo juz drugi dzien mam bole brzucha :-( ale piersi odezwaly sie dzisiaj z nowa sila wiec musze wierzyc ze bedzie dobrze. Trzymajcie kciuki dziewczyny.
Powodzenia i zdaj nam relację jak przyjdziesz...

Zmartwiło mnie tylko to że mm bliznę po nadżerce i mogę mieć problemy przy porodzie. Miała któraś z Was podobnie?

Ja miałam podobnie w pierwszej ciąży lekarz podczas jednej z wizyt powiedział że mam nadrzerkę i umówił mnie na zabieg zamrażania nadżerki, miedzy czasie zaszłam w ciążę, a nadżerka sama się zagoiła. I śladu po niej przy porodzie nie było. Więc wierzę że i u Ciebie będzie oki ;)

A co to za karta ciąży??

A to róznie, czasami jest to taka składana kartka - którą daje nam lekarz i na której zapisywane sa najważniejsze informacje w ciąży. Badania krwi czasami tarczycy, czasami przeciwciała (jesli jest prawdopodobieństwo konfliktu serologicznego - ja RH+ mąż RH-) toksoplazmoza, próby cukrzycowe itp. Wszytko co podczas wizyt sie o nas lekarz dowie.
CZasami robi się to cała TECZKA ....jesli jest potrzebne duuuużo badań. Ale wówczas można w ta teczke schowac wszytkie zdjęcia z USG, wszystkie płyty, wyniki badań itp.

I najważniejsze karte ciąży nalezy miec zawsze przy sobie! To ważne jeśli gdzieś będziemy i coś nam się stanie (oczywiście zakładamy że nic nam nie będzie) lekarze muszą wiedzieć co i jak działo się z ciążą. Więc jak już któraś ma karte ciąży to wkłada ją do torebki i nosi zawsze przy sobie jak telefon, czy kartę bankomatową ;)

A.... i lekarz przeważnie zakładają karte ciąży po 10 tygodniu (zdarzają się i tacy którzy po 7 zakładają) ;)

kochane dziś po 16 mam wizytę kciuki mile widziane ;-)

trzymam kciuki i czakam na informację ;)

I jeszcze coś o mnie.
Dzis miałam rano znowu krwawienie (nie mylić z plamieniem) w trybie natychmiastowym poleciałam do mojego gina. Wiem juz że wszytko dobrze pęcherzyk zarodka jest, ciałko żółte jest. Duphaston nadal brac na podtrzymanie ciązy i się oszczędzać. Kolejna wizyta po świętach 27.12. .... a miałam iść dopiero 4 stycznia. No ale tak jest w ciążach zagrożonych nigdy nie wiadomo co, kiedy i jak ...

Takie dla mnie trudne było siedzenie na poczekalni i oglądanie ciężarnych głaszczących się po brzuszkach ... ale teraz jak wiem, że nadal nosze w sobie życie jest już OK.

Ostatnia edycja:
reklama
WIDZIAŁAM DZIDZIĘ I BIJĄCE SERDUSZKO!!! Nasz maluszek ma 6 mm :-) i według usg to 6t3d więc prawie idealnie się zgadza z OM. Termin porodu mam na 13 sierpnia. Też założyła mi kartę ciąży :-) badań na razie nie kazała mi robić, bo chodzę do niej prywatnie i musiałabym za nie płacić. Kazała mi przyjść na następną wizytę do szpitala w którym pracuje to pobierze mi wszystkie badania żebym nie płaciła :-) a następna wizyta 17 stycznia. Dostałam L4, bo pracuję na pediatrii gdzie jest mnóstwo infekcji i niebezpiecznych chorób. Więc będę teraz kurą domową ;-) Bardzo, bardzo się cieszę. Ale gdyby nie to że mam wydruk z badania to nie wierzyłabym jeszcze że widziałam naszą kruszynkę. A tak mogę sobie patrzeć na nasze maleństwo :-)

kakakarolina trzymam kciuki za wizytę. Ty jesteś w tydzień starszej ciąży więc na pewno wszystko będzie pięknie widać. Czekamy na relację.

Do góry