reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza :)

Ja właśnie wróciłam od lekarza. Jutro muszę zgłosić się po skierowanie na oddział zakaźny, żeby się upewnić 100%, że zakażenie tokoplazmozą miało miejsce przed zajściem ciąże. :-)

Jednak będzie chłopiec! Wiercił się, kopał strasznie ale na szczęście udało się lekarzowi dojrzeć siusiaka ;-)

reklama
[h=3]Wyniki testu obciążenia glukozą[/h]
Prawidłowe wyniki doustnego badania tolerancji glukozy przeprowadzanego, by wykryć ewentualną cukrzycę typu 2 to::-(
  • 60-100 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 200 mg/dL godzinę po spożyciu 75 g glukozy,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po dwóch godzinach – wynik 140-200 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy, czyli zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Jeśli badanie wykaże poziom glukozy powyżej 200 mg/dL, jest to równoznaczne z cukrzycą.:eek:
W przypadku badań glukozy u ciężarnych po doustnym podaniu 50 g glukozy za normę uchodzi 140 mg/dL glukozy lub mniej w godzinę po spożyciu roztworu glukozy. Jeśli ciężarna spożyła 100 g glukozy, prawidłowe wyniki testu obciążenia glukozą są następujące:

• mniej niż 95 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 180 mg/dL glukozy po godzinie,
  • mniej niż 155 mg/dL glukozy po dwóch godzinach,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po trzech godzinach.

Wyniki testu obciążenia glukozą

Prawidłowe wyniki doustnego badania tolerancji glukozy przeprowadzanego, by wykryć ewentualną cukrzycę typu 2 to::-(
  • 60-100 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 200 mg/dL godzinę po spożyciu 75 g glukozy,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po dwóch godzinach – wynik 140-200 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy, czyli zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Jeśli badanie wykaże poziom glukozy powyżej 200 mg/dL, jest to równoznaczne z cukrzycą.:eek:
W przypadku badań glukozy u ciężarnych po doustnym podaniu 50 g glukozy za normę uchodzi 140 mg/dL glukozy lub mniej w godzinę po spożyciu roztworu glukozy. Jeśli ciężarna spożyła 100 g glukozy, prawidłowe wyniki testu obciążenia glukozą są następujące:

• mniej niż 95 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 180 mg/dL glukozy po godzinie,
  • mniej niż 155 mg/dL glukozy po dwóch godzinach,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po trzech godzinach.
..BYŁAM dziś na badaniu 75 glukoza.rano na glukometrze wyszło..mi 103 ale pielęgniarka powiedziała że niby dożylnie wyjdzie inaczej..czyli niby mniej w piątek chwila prawdy.....jedyne co mnie pociesz to to że teraz nie musze gonic 100km do diabetologa od kobiet ciężarnych tylko jest u nas na miejscu ogólny.....ale mam inny problem..bo od paru dni strasznie spuchły mi kostki na nogach i opuchlizna nie schodzi..nie mam innych objawów typu wymioty..bóle głowy..więc odpada zatrucie ciążowe..po za tym....ciśnienie w normie..mam nadzieję ze to przejdzie że przeholowałam cały czas na nogach i to efekt..a może któraś z was mi cos doradzi....bo mi coś takiego pojawia sie po raz pierwszy..a o zgrozo mam w sobotę wesele u męża siostry..i jak ja buty wcisnę....pozdrawiam GRATULACJE WSZYSTKIM MAMUSIOM ..DOWIEDZENIA SIE PŁCI DZIECKA...:-p

Ostatnia edycja:
Ja wczoraj miałam kontrole, no i tym razem wyszły mi bakterie w moczu wiec ginka dała zamiast clotrimazolu czy innych takich antybiotyk doustny, przeczytalam w ulotce ze leczy tez sie nim zapalenie ucha, wiec moze przy okazji przestanie mnie ono boleć.... bo kolejki do laryngologa są kosmicznie długie.
biore też cały czas pałeczki kwasu mlekowego i dziś kupuje lactacyd. za tydzien mam powtorzyc badanie moczu.
No a poza tym wszystko super, moje ciśnienie troche za wysokie jedynie, ale nie mam cukrzycy, ani zadnych innych chorób. i mimo niejedzenia mięsa nie mam anemii:p mimo to sporo osób ciagle mi truje bym jadła mięcho chociaż w ciąży...

wszystko jest tak dobrze, że aż się boje ze zaraz cos bedzie nie tak.

Byłam dzisiaj na wizycie i doktorkowi wreszcie udało podejrzeć się co tam u mnie w brzuszku siedzi...Będę miała córeczkę!!!! Popłakałam się ze szczęścia jak to usłyszałam :) Mała jest bardzo żywotna, zdrowo się rozwija i waży już 603gramy :)

własnie się dowiedziałam że będzie jednak trzeci SYN!!!!!!!!!!! nie mogę się otrząsnąć
biggrin.gif
mąż nie może uwierzyć, był przekonany ze tylko dziurki robi hihihihi wszystko z dzidziusiem w porządku mimo tych wszystkich stresów, najwidoczniej mam bardzo silny organizm i nic mnie nie powali... wazy 650gr
wyniki mam idealne i 5 ciąże przechodze bez badania na obciążenie glukozą:-p uff

dostałam nospe forte i aspargin mam brać... w góry moge jechać więc jedziemy
JESTEM W SZOKU:szok:.doczytałam ze nie bedzie u ciebie dziurki..aj chyba zawału dostane za 6 tygodni..jak by mi powiedziała 4 syn:no: męża bym zamordowała......a wyprawka rózowa wózek..i wszystko po kupione.......az sie boje ze mogo by sie zmienic.......Po za tym gratuluje ci synka.:tak:..masz już dziewczynki..a ja nie:-(.....najważniejsze żeby był zdrowy.....i ty tez.....:-)i uwierz w usg.....:szok:

reklama
Zuzia dzięki za normy
U mnie glukometrem wyszło 80 a z żyły 93, więc naprawdę wypada inaczej.
Wynik z glukometru nie jest cał.kiem miarodajny, więc narazie się nie przejmuj.
Dziwi mnie tylko że przy takim wyniku cukru, podały ci glukozę, bo u mnie mówiły, że robią to badanie(glukometrem), żeby stwierdzić, czy można podać glukozę.

A i jeszcze, tak jak kiedyś pytałam, czy można badanie obciążenia glukozą w całości zrobić glukometrem, to u mnie nie można, właśnie ze względu na inne wyniki z żyły i z glukometru.

Do góry