reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza :)

Dziewczyny, co miały test obciążenia glukozą.
Czy to badanie można zrobić glukometrem?
Pytam, bo mam bardzo słabe i trudne do znalezienia żyły, przez co boję się, że zamiast 3 kłuć będę miała jutro10. a ze względu na rodzinne obciążenie mam mieć 75g glukozy i badanie po godzinie i 2 godzinach.

reklama
ddag, stosuj teraz dietę i czekaj spokojnie na wizytę. Ja mam od razu 75, idę w czwartek. Nie piszesz jaką masz hemoglobinę, ale anemia ciażowa jest b. częsta, bardzo to w sumie stan fizjologiczny w ciąży, a jak hematokryt i ertyrocyty?, bo te dane razem dopiero mówią o anemii? Leukocytoza też jest normą w ciaży, i mój gin mi mówił, że nawet konsultował się raz przy bardzo wysokiej leukocytozie pacjentki jej wyniki z hematologiem i ten powiedział, że to nawet tak wysokie się zdarzają i to nic złego nie świadczy.

majusia w mojej poradni to badanie zawsze robią glukometrem dlatego robię je w domu sama. Kilka razy poszłam do laboratorium zrobić cukier ale jak zobaczyłam, że robią je na moim glukometrze to sobie darowałam

Ddaga wg mnie masz cukrzycę :(( ja zawsze miałam wyniki na czczo dobre a po obciążeniu zle. Wg mnie masz dziwnego lekarza. Wynik powyżej 140 obliguje do jak najszybszego powtórzenia testu z 75g. Dopiero on da miarodajny wynik a po tym powinni Ci zrobić profil glikemiczny. Ja na pewno powtórzyłabym badanie i skonsultowała wynik u innego gin. Powinnaś dostać skierowanie do poradni diabetologicznej, dostać glukometr, receptę na paski i ktos powinien Cie przeszkolić z diety na podstawie wymienników węglowodanowych. Cukrzyca w ciąży to nie tragedia sama ją miałam w poprzedniej ciąży. Całkowicie zrezygnuj z białego pieczywa i słodyczy. Ostrożnie tez z owocami. Jakbys miała jakies wątpliwości chętnie Ci pomogę. Głowa do góry będzie dobrze ale olać takiego wyniku nie możesz. (Tfu tfu tfu moim zdaniem ale ja ostatnio mialam wynik bardzo podobny do Twojego i robiłam test 75 i tam mi wyszedł też za wysoki cukier - test z 50g nie jest zbyt wiarygodny i często sie od niego odchodzi i robi od razu 75g)

edit: co do cukrzycy przed ciążą na 99,9% jej nie miałaś. Przy prawdziwej cukrzycy cukry są na znacznie znacznie wyższych poziomach, łącznie z tymi na czczo (Nina jest tu wydaje mi się specjalistką)

Ostatnia edycja:
własnie się dowiedziałam że będzie jednak trzeci SYN!!!!!!!!!!! nie mogę się otrząsnąć
biggrin.gif
mąż nie może uwierzyć, był przekonany ze tylko dziurki robi hihihihi wszystko z dzidziusiem w porządku mimo tych wszystkich stresów, najwidoczniej mam bardzo silny organizm i nic mnie nie powali... wazy 650gr
wyniki mam idealne i 5 ciąże przechodze bez badania na obciążenie glukozą:-p uff

dostałam nospe forte i aspargin mam brać... w góry moge jechać więc jedziemy

Sempe to teraz musisz meza przechrzcic z "dziurkacza" na jakos inaczej:-D Gratuluje zdrowego chlopczyka i dobrych wynikow!!!!!

Reszta dziewczatek po wizytach tez gratki! Moja nastepna wizyta jakos w polowie maja, nie ma czym sie "jarac" bo to nie usg;-) A skoro juz tu pisze to zapytam bo nie moge znalezc, jak sie nazywa specyfik magnezu czesto przepisywany ciezarowkom, Neomag czy jakos tak? Chodzi mi o magnez + potas.

reklama
Do góry