reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza, wyniki badań i zdjęcia USG :) - chwalimy się :)

Grunt, że dziecko zdrowe :) Ale tacy lekarze nie powinni przyjmować... Mnie najgorsza wizyta w ciąży spotkała, jak kobieta usłyszała, że już wcześniej do innej ginekolog na potwierdzenie ciąży poszłam. Stwierdziła, że to bezczelne z mojej strony było ... :shocked2:

Szkoda gadać. Oczywiście, że istnieją też ludzcy i normalni lekarze ale większość z nich mam wrażenie, że zapominają o podstawowych normach a mniemanie mają o sobie takie jakby byli conajmniej półbogami. :dry:

reklama
sofianka cieszę się że z dzidzią wszystko dobrze, chłopaki są fajne :-) a co do lekarza to masakra, wybrałaś się specjalnie tyle kilometrów a tu taki pech... a kiedy masz połówkowe w Norwegii???

Ritta, nie zgodzę sie z tobą, bowiem oprócz wymiaru CRL, dochodzą te o których wspomniałaś i to daje obraz dopiero prawidłowego rozwoju. Lekarz przecież w karcie ciaży wpisuje wszystkie pomiary, łącznie z CRL do końca ciąży.

sofianka cieszę się że z dzidzią wszystko dobrze, chłopaki są fajne :-) a co do lekarza to masakra, wybrałaś się specjalnie tyle kilometrów a tu taki pech... a kiedy masz połówkowe w Norwegii???

Nie, nie.... Ja nie jechałam specjalnie na usg. To był w sumie dość spontaniczny wyjazd a przy okazji umówiłam się na podejrzenie maleństwa.:blink:
Połówkowe w szpitalu mam 11 kwietnia więc już za 2 tyg będę miała usg na spokojnie i wtedy napewno zdąże się napatrzeć. ;-)

Ritta, nie zgodzę sie z tobą, bowiem oprócz wymiaru CRL, dochodzą te o których wspomniałaś i to daje obraz dopiero prawidłowego rozwoju. Lekarz przecież w karcie ciaży wpisuje wszystkie pomiary, łącznie z CRL do końca ciąży.

Nie wiem od jakiego etapu ciąży ale później nie da się zobaczyć całego dziecka na jednym obrazie usg dlatego nie da się zmierzyć jego całkowitej długości. Nie jestem pewna ale sprawdzę w karcie ciąży z córą. Może niech się wypowiedzą te, które mają małe dzieci i lepiej pamiętają ;-)

Koko super, że widziałaś malucha i ja również wierzę, że jednak będzie wszystko w porządku :)

Soniafka masakra z tymi lekarzami... brak słów :/

Joani nie zgodzę się z Tobą Ritta ma rację :) jak dziecko już jest duże nie idzie zmierzyć całego tylko mierzone są wszystkie części ciała osobno :) ale w całości nikt dokładnie Ci nie powie ile ma maluszek bo nie są w stanie tego sprawdzić :)
pózniej już tylko idzie znać wagę mniej więcej i jeśli sama sobie podliczysz ile każda część ma cm to bedziesz wiedzieć pi razy drzwi :)

No zgadzam się, że pod koniec cięzko zmierzyć całość, jednakże oglądałąm tydzień temu karte c. siostry i miała za każdym razem wpisaną długość, nie wiem czy lekarz sam sobie wyliczał na podstawie danych czy jak, ale nie upierałabym się przy swoim, gdybym tego na własne oczy nie widziała. Może zależy od lekarza, nie mam pojęcia. Zatem znowu wniosek, co lekarz, to inna historia.

reklama
Nie wiem od jakiego etapu ciąży ale później nie da się zobaczyć całego dziecka na jednym obrazie usg dlatego nie da się zmierzyć jego całkowitej długości. Nie jestem pewna ale sprawdzę w karcie ciąży z córą. Może niech się wypowiedzą te, które mają małe dzieci i lepiej pamiętają ;-)

u mnie na ostatniej wizycie gin powiedział, że to ostatnie usg na którym widzimy dzidziusia całego bo już nie będzie mieścił się w kadrze na następnej :) teraz wielkość, waga maluszka będzie mierzona na podstawie obwodu główki, dł kości udowej i chyba obwodu brzuszka jak się nie mylę, przynajmniej tak z synem w pierwszej ciąży miałam;)

dziewczyny gratuluję udanych wizyt :-)

Do góry