reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, USG

reklama
LOVE śliczne fotki

JUCHU chyba myślisz o badaniach prenatalnych inwazyjnych... My piszemy o nieinwazyjnych czyli o mierzeniu przeziornosci karkowej, i o obecności kości nosowej, one są robione u każdej ciężarnej... Te po 35r.ż to są inwazyjne (wkłówanie przez brzuch do maluszka) Nie wiem dlaczego twój lekarz chce więcej skasowac, i dlaczego zakłada że będzie tak długo trwac, jeżeli dziecko będzie grzeczne i ładnie pokaże to pójdzie szybciej, u mnie ogólnie prenatalne poszło szybko (maluch grzecznie leżał i lekarz mówił że przeziornośc się rewelacyjnie mierzy), ale że maluch tak ładnie pozował to lekarz dał nam dłużej pooglądac i zrobił nam fotki z każdego profilu :-D

Aaaa zapomniałam pisac: ja miałam teraz te USG dopochwowo, i wszystko było ładnie widac...

Gratki dla wszystkich mamuś za udane wizyty! Zdjęcia przepiękne!!!

Ja mam genetyczne 6 marca, czyli już w środę :-D Też w życiu bym nie dokonała terminacji ciąży- jest to raczej dla mojej wiedzy, szczególnie, że lekarka do której idę jest specjalistką od usg i wykrywania wad płodu i bardzo dokładnie ogląda serduszko, narządy wewnętrzne. Trzeba pamiętać, że są wady, które można wyleczyć jeszcze w łonie matki bądź tuż po urodzeniu dziecka a nie zauważenie ich w trakcie badań prenatalnych może skutkować śmiercią takiego nieleczonego maluszka :tak: Usg ani nawet badań krwi (test podwójny czy potrójny) nie należy mylić z inwazyjną amniopunkcją bądź biopsją trofoblastu- w tych ostatnich jest jakieś tam ryzyko poronienia. A usg nie jest w żaden sposób bolesne czy męczące dla dziecka ;-)

Wykałaczka
nie martw się, mi w pierwszej ciąży na usg genetycznym lekarka wykryła, że łożysko pokrywa całkowicie ujście szyjki macicy ale kazała się nie martwić. I rzeczywiście na połówkowym okazało się, że łożysko sobie powędrowało na tylną ścianę macicy, hen hen od szyjki :-D

Ja w I ciąży miałam usg 3d w 20tc na połówkowym i szczerze mam mieszane uczucia, bo owszem, córa była widoczna w całej okazałości ale rysy twarzy nie. Chodzi mi o mimikę. Pamiętam, jak jedna z sierpniówek 2010 wstawiła fotkę 3d pierwszej córki z 32tc i jej zdjęcie po urodzeniu to wyglądała identycznie :-D Także chyba tym razem na 3d wybiorę się w 32tc.

dziewczyny a na tym usg w 11-13 tyg. serduszko też już jest sprawdzane ?? czy to dopiero na połówkowym ?

Te po 35r.ż to są inwazyjne (wkłówanie przez brzuch do maluszka)
Oj, niekoniecznie, ja mam 35lat i skierowanie na prenatalne, ale lekarka sama zapowiedziała, że nieinwazyjne - zresztą na takie bym się nie zgodziła. Zresztą jakie dokładnie dowiem się w przyszłym tygodniu.
Serduszko powinno być sprawdzane na każdym etapie kiedy już jest ;-) Tak, jak się da - i właśnie jedną z najważniejszych spraw dla mnie jest to, czy dzieciątko nie ma jakiejś wady serca, którą można i trzeba wyleczyć.

z tymi prenatalnymi to juz była dyskusja tutaj
o ile dobrze pamietam mylilismy badania przesiewowe robione przez kazdego lekarza z prenatalnym usg którego lekarz nie ma obowiazku robic i moze dac na nie skierowanie(wtedy są bezpłatne, wchodzi w pakiecik usg i badnie krwi genetyczne) a jak nie da skierowania to się płaci ok 400 pln.
Na szczescie wiekszosc robi, ale niewszyscy.
a PO 35 ROKU ZYCIA lekarz powinien dac skierowanie na badanie usg genetyczne i krew PAppa każdej kobiecie, jak to zle wyjdzie to amniopunkcja czyli nakłuwanie worka, ale to bez wzgledu na wiek jak ktorej zle wyjdzie to zalecenie jest na amnio a nie tylko po 35
usg genetyczne mam na mysli wlasnie przezieronosc i kosc nosową, ostro się o to juz z kims tutaj kłóciłam:))) i zostalo wyjasnione:)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry