reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza nasze i niebawem naszych pociech:):)

reklama
afiliacja witaj w gronie szyjkowym...moja też ma 33 mm, a przynajmniej miała 3 tygodnie temu...a kazała Ci Ginka leżeć czy dostałaś jakieś leki?

kivinko
nospa jest rozkurczowa, a jak nie masz skurczy to nie ma sensu jej brać...tak mi się wydaje...

Gochson
co do leukocytów to piszę o tym poraz kolejny, że w ciąży a zwłaszcza w 3 trymestrze leukocyty idą w górę...tak mi mówiła kuzynka, która już 2 dziecko urodziła 2 tygodnie temu i że nie należy się przejmować, ale na wszelki wypadek zapytaj Gina...

afiliacja - gratuluję udanej wizyty:) co do TSH i innych tarczycowych hormonów, to nam na szkole rodzenia lekarz mówił, że wyniki ich badania w ciąży nie są aż tak bardzo miarodajne i że często mogą się zmieniać (raz za mało, raz za dużo);także wydaje mi się, że najlepiej byłoby te badania powtórzyć i skonsultować się z endokrynologiem:-)powodzenia:)

Kasiagaw masz racje z tymi leukocytami u mnie za kazdym razem im blizej konca ciazy to szły w gore :baffled:
Ewelagrzyb o kurcze Ty uwazaj na siebie dziewczyno !!! Dobrze ze wszystko w pozadku a mezowi to sie kopniak w tylek należy .

Tak czytam co piszecie o tych szyjkach ja juz zglupialam totalnie moja ma niby 3 cm ale ginka jakos specjalnie nie widziala przeciwskazan do chodzenia , sprzatania itd . Kurcze nie wiem moze to zalezne jest od tego ile sie skraca w jakim czasie ? hymmm:sorry2:

porannakawa
user-online.png
-oprócz długości bardziej liczy się to czy trzyma szyjka i czy jest twarda.

Kasia, ja jestem na lekach od początku ciąży. Obecnie biorę spasmolinę 2x1 i luteinę doustną 2x2. Ale u mnie szyjka szybko się skracała w poprzedniej ciąży (od 32 tc byłam w szpitalu z 1 cm rozwarciem na kroplówie fenoterolowej... nie polecam ;-)), więc teraz może być podobnie, ale się nie martwię, bo wtedy było dobrze, to teraz też będzie :tak:
Leżeć nie muszę, bo szyjka mocno trzyma od wewnątrz, a to jest ważniejsze (u mnie rozwarcie jest od zewnątrz) :-)

MamiDO-gratki wizyty, nie przejmuj sie ta waga, ja tez ciagle zapominam sie o to spytac a potem przychodze do domu, porownuje wyniki z Alusia i :rofl2: przypominam sobie o tej wadze...
Kivinko-ladna waga coreczki! gratki. A co do lekow-jesli masz wade serca, to lekarka madrze robi ze nie daje ci byle czego-pamietaj ze zadne choroby nie sa az tak powazne jak choroby sercowe wiec tutaj ostroznosc powinna byc maxymalna. No-spa jest na skurcze wiec jak ich nie masz to po co ja brac?
Edytka-ja tez juz coraz czesciej mysle ze to juz tak blisko, moj termin jest na za 12 tygodnie ale teoretycznie moge sie juz rozpakowac za 9-10 tygodni to w zasadzie dwa miesiace zostaly zeby wszystko przygotowac do konca, wbrew pozorom to nie jest az tak duzo.
Pauletta-hehe, fajny ten spec z tv :-) Kasiagaw-wg tych kryteriow to moje dziecko juz na pewno bedzie chodzic i mowic jak sie urodzic, ja jestem wiecznie poddenerwowana czyms ale to juz taka natura...trzeba za wszelka cene unikac stresowych sytuacji i ludzi ktorzy je tworza :tak:
Afi- TSH (norma 0,25-4,5), ft3(norma 3,9-7,3), ft4 (11,5-21). Przy czym w ciazy w zaleznosci od trymestru te wyniki sa ciut inne (raczej wyzsze). Ja tez badalam wszystkie te hormony bo mam cala rodzine z chorobami tarczycy wiec sprawdzam regularnie i mialam w normie poki co. TSH sie mierzy zeby sprawdzic czy jest niedoczynnosc tarczycy, a ft3 i ft4 to wolna frakcja hormonow tarczycy-jak ich poziom jest za wysoki to jest nadczynnosc a jak za niski to niedzoczynnosc (odwrotnie niz TSH). Twoj wynik nie wyglada mi na jakis straszliwy, ja tez mam zawsze w gornej granicy to TSH ale poki co lekarz nie kazal nic z tym robic, poki jest w normie to jest w normie. Jak cos jest w normie to sie tego nie leczy. Moze ginka na wszelki wypadek chciala zobaczyc te wolne frakcje zeby miec szerszy obraz Twojej tarczycy. Ft3 i ft4 po prostu powiedza wiecej na temat tego czy masz niedoczynosc czy nie.
A co do manii lykania no-spy w PL mam podobne zdanie do Ciebie, nie wiem czemu wszyscy sobie ta no-spe aplikuja jak cukierki. CO prawda jest to lek z niewielka ilosci efektow ubocznych ale jakos tak strasznie powszechne jest mam wrazenie naduzywanie tego leku.
Gochson-wysoki poziom leukocytow wskazuje na stan zapalny, pewnie od tego pecherza.

afi - mozesz mi cos wiecej napisac o spazmolimie ? moj lekarz cos o tym wspominal ostatnio.... z tego co wiem to jest to pochodna papaweryny ?? bezpieczne ?

Reniuszek-spazmoline to tylko na decyzje lekarza, jest dobrym lekiem rozkurczajacym ale moze miec efekty niekorzystne na serce, nerki i watrobe wiec lekarz musi najpierw przejrzec Twoje wyniki i oszacowac czy bedzie dla Ciebie odpowiednia.

reklama
iza a orientujesz sie jaki ma wplyw na dziecko ? czytalam rozne "recenzje" i przychylne i nie, wiec mam ogromny dylemat w razie pojawienia sie takiej koniecznosci .

Do góry