reklama
ewela_grzyba
Fanka BB :)
Karina i Julianna - no kobitki gratuluję Wam dziewuszek :-) zarówna Julia jak i Maja - podobają mi się :-)
pasazerka i porannakawa - a tu dwóch chłopców :-) i się wyrównało GRATULACJE dziewczyny!!!
porannakawa - OOOooooo to u Was musi być wesoło!! jak nic, jaja jak berety
pasazerka i porannakawa - a tu dwóch chłopców :-) i się wyrównało GRATULACJE dziewczyny!!!
porannakawa - OOOooooo to u Was musi być wesoło!! jak nic, jaja jak berety
Julianna*
szczęśliwa :)
Myślałam że jest to jakaś "dodatkowa atrakcja", bo takich podobnych moi lekarze proponowali mi już tysiące.
Wszystko fajnie tylko mnie najzwyczajniej w świecie nie stać Gochson jak zdobyłaś skierowanie? Skoro to takie ważne badanie to czemu do cholery ciągnie się od nas pieniądze? i to nie małe...:/ się zdenerwowałam...
Chory system niestety, badanie jest zalecane nie obowiazkowe więc nie refundowane, decyzja czy na nie pójdziesz zależy od Ciebie...
porannakawa a juz myślałam że jednak będzie dziewczynka...super że chłopak zdrowy! gratulacje
Ostatnia edycja:
porannakawa
Fanka BB :)
Julianna sorry ale o czym Ty piszesz ? USG genetyczne jest wykonywane powmiedzy 11 a 13 tyg na ktorym bada sie przeziernmosc karkowa itd.
Pasazerka gratuluje synka )), usg anatomiczne to nic innego jak połwokowe ... wnioskuje ze jestes w 20 tyg czyli to co teraz mialas nie bylo polówkowym ? nic nie rozumie
Tez myslalam ze moze teraz sie dziewczynka trafi bo tak mnie te ingendery i gendermakery zmyliły zeby was czasem nigdy reka nie swedziala zeby to kupowac !!!
Dane mi ejst byc mama siusiaków stety czy niestety
Pasazerka gratuluje synka )), usg anatomiczne to nic innego jak połwokowe ... wnioskuje ze jestes w 20 tyg czyli to co teraz mialas nie bylo polówkowym ? nic nie rozumie
Tez myslalam ze moze teraz sie dziewczynka trafi bo tak mnie te ingendery i gendermakery zmyliły zeby was czasem nigdy reka nie swedziala zeby to kupowac !!!
Dane mi ejst byc mama siusiaków stety czy niestety
Ostatnia edycja:
Porannakawa- badania genetyczne są trzy podczas ciąży;
10-13 tc, 20-24 tc, 30-34 tc + dodatkowo testy. Skierowanie można na nie dostać (i wtedy są refundowane przez NFZ) w ściśle określonych przypadkach- poza nimi są płatne.
Mimo wszystko wydaje mi się, że badanie o którym mówi pasażerka-jest zwykłym połówkowym, a lekarka być może ma po prostu za słaby sprzęt by wszystko dokładnie pomierzyć i dlatego zaleciła, żeby się gdzieś umówić-ale uważam, że powinna to powiedzieć wprost...
Pasażerka i Porannakawa- gratuluję Wam synów!!!
10-13 tc, 20-24 tc, 30-34 tc + dodatkowo testy. Skierowanie można na nie dostać (i wtedy są refundowane przez NFZ) w ściśle określonych przypadkach- poza nimi są płatne.
- wiek powyżej 35 lat;
- wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
- stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
- stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
- stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG i/lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
Mimo wszystko wydaje mi się, że badanie o którym mówi pasażerka-jest zwykłym połówkowym, a lekarka być może ma po prostu za słaby sprzęt by wszystko dokładnie pomierzyć i dlatego zaleciła, żeby się gdzieś umówić-ale uważam, że powinna to powiedzieć wprost...
Pasażerka i Porannakawa- gratuluję Wam synów!!!
Ostatnia edycja:
madziaka78
soooo happy
Pasażerka, Porannakawa gratuluję zdrowych chłopaków!!! Poranna- Ty to normalnie masz tych jajek...!!!
MamiDo, Porannakawa ja miałam takie badanie w 13 tc, badali długość płodu, obwód główki, przezierność karkową, kość nosową, przepływ naczyń, bicie serca, tp. Na tej podstawie, wieku kobiety wyznacza się prawdopodobieństo wystąpienia wad. Dodatkowo jeszcze pobierali mi krew, żeby sprawdzić stężenie PAPP-A.
Tak Gochson, wszystko się zgadza, ale że przy pierwszym badaniu nie ma możliwości zbadania organów, które wykształcają się w pełni później stąd kolejne badania o których pisałam wyżej i wszystkie one są nazywane genetycznymi, bo pozwalają wykluczyć, bądź określić ryzyko wad genetycznych:-)
A gdzie Ty robiłaś swoje badania?
A gdzie Ty robiłaś swoje badania?
Ostatnia edycja:
reklama
Ostatnio jak byłam na wizycie to powiedziala: nastepnym razem zmierzymy główkę, kość udową, sprawdzimy ile maluch waży itp. No i na tej podstawie stwierdziłam że dziś będzie połówkowe bo wcześniej takich rzeczy nie robiła... No i faktycznie zmierzyła, "zważyła" i tak jak już wcześniej pisałam powiedziala że do 24 tyg powinnam zrobić to "badanie anatomiczne płodu". A ja taka głupia młoda mama nie wiedzialam o co chodzi...i właściwie nadal nie wiem:/
BTW tak sobie siedze i myśle że porannakawa masz rację...poczytalam troche o połówkowym i myślę że to miała na myśli, bo nic tak rozszerzonego nie miałam robionego...tylko cholerka czemu nie powiedziala wprost? nie denerwowałabym się niepotrzebnie;/
BTW tak sobie siedze i myśle że porannakawa masz rację...poczytalam troche o połówkowym i myślę że to miała na myśli, bo nic tak rozszerzonego nie miałam robionego...tylko cholerka czemu nie powiedziala wprost? nie denerwowałabym się niepotrzebnie;/
Ostatnia edycja: