reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

reklama
mi konkretne usg połówkowe chce zrobić na przełomie 23/24 tygodnia. też powiedział, że wtedy wszystko dobrze będzie widać.

Ja mam mieć pod koniec 22tc. Zdziwiłam się, że tak późno, ale powiedział mi, że on zawsze tak robi. dzidziuś powinien już być duuuuzy :-)

A i już zaczynałam się martwić dlaczego do tej pory nie zlecił mi badania na toksoplazmozę, ale powiedział, że w moim przypadku nie jest to konieczne, bo ciąża przebiega książkowo i od dziecka mam w domu koty, więc na pewno mam przeciwciała. No i nie omieszkałam tego sprawdzić. Rzeczywiście tak jest. Na pewno nie raz miałam do czynienia z tymi bakteriami i nie muszę się martwić, ufffff. Dobrze mieć w domu zwierzątka :-)

Ostatnia edycja:
madziara158 ja od dziecka mam w domu kota i psy a przeciwciał nie mam więc wg mnie to niemądre tłumaczenie. Radziłabym ci zrobić badanie, wiele nie kosztuje a przynajmniej będziesz miala pewność. Może akurat masz szczęście i masz przeciwciała ;-) Ponieważ ja ich nie posiadam to do kota się nawet nie zbliżam, i uważam na surowe mięso (nie jem tez mięsa z grilla).
Co do USG połówkowego dziś dzwoniłam do kliniki FEMINA w Katowicach (u nich robię USG połówkowe) i mi powiedzieli że takie badanie robi się w 21 tc, max. do końca 22... Ale na szczęscie znalazł sie wolny termin w piątek... chyba że Mały faktycznie ma 23 tygodnie ;-)

Ja kiedyś też miałam koty i mam p/ciała. Wiolcia ma rację. Normalnie to powinno sie dostać bezpłatne skierowanie,ale nie dają ,bo oszczędzają. Ja poszłam po znajomości i stad wiem .Ale ,gdy byłam pierwszym razem to babsztyl z przychodni chorób odzwierzęcych sie do mnie rzucał,że jeśli nie ma objawów to nie wykonuje się. Przecież są wyjatki,że moze przebiegać bezobjawowo. Ciekawe kto weźmie na siebie odpowiedzialność jak kobieta poroni, lub dziecko urodzi sie martwe/chore???

Nie ma co schizować z kotami, bo prawda jest taka, że kot zaraża tylko kilka dni w swoim życiu i większa szansa jest złapać toksoplazmozę w knajpie niż od własnego zwierzaka. Ważne jest, aby nie jeść surowego mięsa i trzeba zwrócić tu szczególną uwagę, aby np. nie kroić tym samym nożem i na tej samej desce (bez mycia) mięsa i np. warzyw do sałatki. Generalnie rozsądek wskazany.

Mamolka ja też mam USG (3d) 3 sierpnia, więc jeśli robisz może w luxmedzie to jest szansa, że się spotkamy :-)

ja sie tez zgodze ze to nie jest normalne tlumaczenie bo ja od dziecka pelno kotow wdomu i na podworku i jadlam z sadu owoce nie myte i wszystko truskawki gdzie koty lazily a jednak przeciwcial nie mam i nie chorowalam ... raz robilam juz na toxo ale teraz tez chce jeszcze sprawdzic na wszelki wypadek.

reklama
Nie ma co schizować z kotami, bo prawda jest taka, że kot zaraża tylko kilka dni w swoim życiu i większa szansa jest złapać toksoplazmozę w knajpie niż od własnego zwierzaka. Ważne jest, aby nie jeść surowego mięsa i trzeba zwrócić tu szczególną uwagę, aby np. nie kroić tym samym nożem i na tej samej desce (bez mycia) mięsa i np. warzyw do sałatki. Generalnie rozsądek wskazany.

Mamolka ja też mam USG (3d) 3 sierpnia, więc jeśli robisz może w luxmedzie to jest szansa, że się spotkamy :-)

może na zwycięskiej obok TESCO? :D

Do góry