moim zdaniem to zalezy tez od lekarza czy kazdemu zleca badanie...mi tez ginka zlecila te badania, ''te super dokładne USG '' miedzy 11-14 tygodniem... fakt jest to wydatek ale naprawde nie zapomniana wizyta. nie kazdy lekarz zleca to badanie kazdej pacjentce a 'stara szkola' mowi ze powinny je robic koniecznie tylko kobiety po 35. roku zycia. ale dzis to jest normalne... Mysle ze jak lekarz mowi Ci ze jest wszystko ok to ma to mysli i nie kłamie
reklama
Mysza84
Fanka BB :)
Ja jak wiadomo też już po wizycie...
Niestety ginek powiedział że te ciągnięcia jakby w jajnikach to nic dobrego i mogą prowadzić do poronienia...mam leżeć, W. ma mi zabrać klucze do samochodu i pilnować bym nie wybierała się na spacery do galerii... :-( więc z wakacji też nici.
Poza tym wszystko super. Maluszek rośnie zdrowo.
Więc takie ciekawostki można przeczytać z wyniku badania ;-)
Parametry podstawowe:
płód w położeniu podłużnym miednicowym
ustawienie dowolne
akcja serca płodu widoczna
ruchy płodu widoczne
położenie łożyska na ścianie przedniej (nie wiem co to oznacza?!?)
łożysko poza ryzykiem przodowania
stopień dojrzałości łożyska 0
płyn owodniowy prawidłowa ilość
kanał szyjki macicy długości 45mm ujście wew zamknięte
Parametry podstawowe biometryczne:
BPD 33mm
AC 94mm
PL 19mm
masa 134
Badanie rozszerzone opisowe
zarysy płodu prawidłowe
zarys główki prawidłowy, mózgowie symetryczne, układ komorowy mózgu płodu nieposzerzony
zarysy kończyn prawidłowe
zarys tłuowia prawidłowy
zachowana ciągłość powłok jamy brzusznej
Prawidłowy przepływ w przewodzie żylnym.
Płeć płodu męska :-)
Cieszę się bardzo ze dzidziuś tak pięknie rośnie
Niestety ginek powiedział że te ciągnięcia jakby w jajnikach to nic dobrego i mogą prowadzić do poronienia...mam leżeć, W. ma mi zabrać klucze do samochodu i pilnować bym nie wybierała się na spacery do galerii... :-( więc z wakacji też nici.
Poza tym wszystko super. Maluszek rośnie zdrowo.
Więc takie ciekawostki można przeczytać z wyniku badania ;-)
Parametry podstawowe:
płód w położeniu podłużnym miednicowym
ustawienie dowolne
akcja serca płodu widoczna
ruchy płodu widoczne
położenie łożyska na ścianie przedniej (nie wiem co to oznacza?!?)
łożysko poza ryzykiem przodowania
stopień dojrzałości łożyska 0
płyn owodniowy prawidłowa ilość
kanał szyjki macicy długości 45mm ujście wew zamknięte
Parametry podstawowe biometryczne:
BPD 33mm
AC 94mm
PL 19mm
masa 134
Badanie rozszerzone opisowe
zarysy płodu prawidłowe
zarys główki prawidłowy, mózgowie symetryczne, układ komorowy mózgu płodu nieposzerzony
zarysy kończyn prawidłowe
zarys tłuowia prawidłowy
zachowana ciągłość powłok jamy brzusznej
Prawidłowy przepływ w przewodzie żylnym.
Płeć płodu męska :-)
Cieszę się bardzo ze dzidziuś tak pięknie rośnie
paulinka109
Mysza cieszę się Kochana ze wszystko dobrze A jak lekarz zalecił zeby leżeć to trzeba grzecznie go słuchać Najważniejsze to ze oboje z Szymonkiem jesteście zdrowi :*
Kassiaa
Zaciekawiona BB
Hej ja mam 21,5 i chodze do ginekolog na NFZ i miałam w 13 tygodniu USG prenatalne ( inaczej genetyczne) narmalnie na wizycie żeby sprawdzić czy z maluszkiem wszystko OK i 21 tygodniu USG połówkowe też dla sprawdzenia czy dzidzius dobrze rośnie Dwa USG wyszły książkowo jak mówiła ginekolog
Moja ginekolog mówi że są to podstawowe badania które się wykonuje żeby w razie czego można było jak najszybciej pomuc Maluszkowi. Ale naprawde nie masz się czym martwić a jak możesz prawdzić czy wszytko jest dobrze to zawsze trzeba to zrobić i jaka to frajda popodglądać Maluszka
Moja ginekolog mówi że są to podstawowe badania które się wykonuje żeby w razie czego można było jak najszybciej pomuc Maluszkowi. Ale naprawde nie masz się czym martwić a jak możesz prawdzić czy wszytko jest dobrze to zawsze trzeba to zrobić i jaka to frajda popodglądać Maluszka
Meryan
Mysza... z tym ciągnięciem to mnie przestraszyłaś, móg gin uważa,że jak po bokach ciągniei, to nic złego się nie dzieje, gorzej, jak skurcze są dołem brzucha...
hm....bo mnie tak czasami pobolewa po bokach
a hiper super wakacje odbijecie sobie w przyszłym roku w 3 jeczkę
hm....bo mnie tak czasami pobolewa po bokach
a hiper super wakacje odbijecie sobie w przyszłym roku w 3 jeczkę
O kurcze...i ja się zmartwiłam, że te ciągnięcia sa niebezpieczne. Wczoraj jak kichnęłam, to tak mnie zakłuło w prawym boku, że myślałam, że cos mi sie urwało ;-)
Mysza, ja tez niestety muszę leżec, a nosi mnie strasznie ale zdrowie dzidzi najważniejsze.
Mysza, ja tez niestety muszę leżec, a nosi mnie strasznie ale zdrowie dzidzi najważniejsze.
Mysza84
No ja sama się wystrachałam jak nie wiem bo mnie ostatnio to ciągle ciągnie.
I oczywiście nie wiem czy pisałam Wam o ciśnieniu...wczoraj nie wiem dlaczego ale zmierzyła mi kobietka przed wizytą i było bardzo wysokie -> w sensie jak na mnie. I mi ginek kazał założyć kartę pomaru ciśnień i mam 3x dziennie mierzyć i zapisywać. :-(
I dodam jeszcze że mam cytologię gr I :-) już dawno takiej nie miałam...bo z reguły zawsze II.
I oczywiście nie wiem czy pisałam Wam o ciśnieniu...wczoraj nie wiem dlaczego ale zmierzyła mi kobietka przed wizytą i było bardzo wysokie -> w sensie jak na mnie. I mi ginek kazał założyć kartę pomaru ciśnień i mam 3x dziennie mierzyć i zapisywać. :-(
I dodam jeszcze że mam cytologię gr I :-) już dawno takiej nie miałam...bo z reguły zawsze II.
reklama
Myszka ,jeszcze raz gratuluje.
Jeśli chodzi o te ciągnięcia, to tak miałam poprzednio i Alicja urodzila sie w terminie.bolalo mnie jak macica i wiezadła sie rozciagały.Chodzilam na zakupy do tesco i na spacery z psem,duzo jezdzilam autem po polsce ,bo ali przpukline konsultowałam z wieloma lekarzami i nie bylo to parę a setki km. Myśle,ze nie zawsze te ciagniecia oznaczają coś złego. Ja jestem po 3 cesarkach
Jeśli chodzi o te ciągnięcia, to tak miałam poprzednio i Alicja urodzila sie w terminie.bolalo mnie jak macica i wiezadła sie rozciagały.Chodzilam na zakupy do tesco i na spacery z psem,duzo jezdzilam autem po polsce ,bo ali przpukline konsultowałam z wieloma lekarzami i nie bylo to parę a setki km. Myśle,ze nie zawsze te ciagniecia oznaczają coś złego. Ja jestem po 3 cesarkach