reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza co nowego slychac

tusia - super, że po wizycie wszystko ok. A z tą płcią to chyba lepiej, że powiedziała, ze nie jest pewna niz jakby stwierdziła na 100%, że chłopak a potem by wyszło inaczej ;-)

reklama
Tusia Super, że wszystko jest w porządku. Płeć jeszcze zdążysz poznać, ważne że dzidzia zdrowa. :-) PS ja tez chciałabym już wiedzieć kto u mnie mieszka. Powoli uczę się cierpliwości.

Witam dziewczyny :)

Pewnie niewiele z Was decyduje sie albo jest zmuszona wykonać cały zestaw badań prenatalnych.
Za to USG genetyczne jest dosyć popularne i niektóre nawet na własne życzenie korzystają z tej metody diagnozowania wielu wad.:tak:

Jestem w 15 tc, wczoraj miałam wizyte u gina..
Powiedział że wszystko ok.. maleństwo ruszało sie na wszystkie strony :D takie jakieś długie nogi i rece.. ale pierwszy raz widziałam je z takiej strony :) Później odwróciło sie tyłem i w sumie nic nie było widać..ma ponad 9 cm. Dosyć długo robił USG ale on jest takim powolnym lekarzem..
Dopiero jak powiedział, że mam isć na takie badania jak mama (USG genetyczne), bo ona też w ciąży.. to sie wystraszyłam.. Czyli co, ma jakieś podejrzenia?
Pytałam go dwa razy czy wszystko ok i czy mam sie czyms martwić.. to mówił ze bejbik rośnie, wszystko ok ale żeby sobie zrobić to ..
Dodam, że mam anemie ciążową ale to chyba nie jest podstawą do takich badań..
Dał mi skierowanie, nie napisał dlaczego (ma na nim do zaznaczenia kilka opcji typu: kobieta ma skonczone 35 lat, podejrzenie wad płodu itd.).
A ja sie tak boje:(

Czy którejś z Was lekarz zaproponował ot tak takie USG?
Czy są wśród Was kobiety które już mają to za sobą?

Piszczcie:tak: W Was cała moc:cool:

O jakie konkretnie chodzi ci badania prenatalne? O bezinwazyjne czyli mierzenie NT, kosc nosowa ? Czy chodzi o amnio?
Wiekszosc z nas miala usg genetyczne i to jest chyba dosyc popularne i standardowe badanie i nie ma sie czego bac. Mierzac niektore parametry mozesz sprawdzicz czy maluch nie ma wad genetycznych. Uwazam ze nie masz sie czego obawiac!

Chodzi mi tylko o nieinwazyjne czyli te super dokładne USG :) Ale lekarz zalecił mi udanie sie na te badania ok 18 tc. Z tego co wiem pierwsze robi się miedzy 13 a 14 a drugie 18-23. Czy to sie czymś różni? Też tylko USG?
Nie wiem jak to jest u młodych kobiet.. moja mama ma po 40 więc zalecił jej wszystkie nieinwazyjne.. więc najpierw w 13 tc, potem 18 tc i jeszcze jakies markery z krwi.. No ale ja jestem bardzo młoda (19 lat) i już mi na około (w domu:D) mówią, że takim młodym ot taki sie nie zaleca tego badania.. kurcze.. już mam tyle na głowie, ślub za niedługo to jeszcze bede myśleć czy z moją kruszynką wszystko ok..

Ja mialam wlasnie pierwsze to genetyczne w 13 tygodniu i teraz w 15 tygodniu mialam tzw echo serca plodu, kolejne mam miec w okolo 20 tygodniu tzw polowkowe. Te plowkowe niektorzy lekarze robia juz od 18 tygodnia wiec pewnie o to chodzi. Beda mierzyc wszystkie organy dziecka zeby sprawdzic czy prawidlowo sie rozwinely. Potraktuj to jako standardowe usg, kazda z nas na takie idzie. Ono napewno trwa troszke dluzej niz normalne, i nie ma sie co niepotrzebnie stresowac.

Usg genetyczne i to jest dosyc popularne i standardowe badanie i nie ma sie czego bac.
Mam pytanie, czy któraś z Was robiła testy PAPP-A? Mi lekarz zalecił.
Może któraś z Was robiła je w Warszawie?

Wczorajsza wizyta zaliczona do pozytywnych, na szczęscie na magicznym fotelu nie siedziałam Ufffff
Usg w porządku, obejrzała dzidzię ze wszystkich stron, pomierzyła i jest dobrze. Nastęne 17VI, a potem 15VII - połówkowe. Próbowała podejrzeć co jest między nogami, ale skubane tak sie zaciśneło nóżki. Jakeś dwie kuleczki były ale czy to orzeszki czy bułeczka to niewiadomo

Ja robilam testy papp-a i osobiscie nie polecam bo mi wyszly zle wyniki i potem musialam robic amnio, po ktorym okazalo sie ze wszytsko ok. Sa to testy statystyczne i nie okresla czy dziecko jest zdrowe czy nie. Radzilabym pierw zrobic usg genetycznie i ewentualnie po badaniu beda jakies watpliwosci robic ten test, ale przed badaniem nie ma co.

reklama
Do góry